przed posypaniem, żeby miała lekkie grudki – lubię je na cieście). Pieczemy 45 minut. W połowie pieczenia jeżeli kruszonka zbyt się rumieni możemy przykryć ciasto folią aluminiową. Po wystudzeniu możemy przygotować polewę/lukier borówkowy, ale tylko jako alternatywa, ponieważ i bez niej ciasto jest pyszne. Polewa/lukier borówkowy: – 2 łyżki borówki + łyżeczka wrzątku – 4 łyżki cukru pudru
Relaxtimeszklanki Wino wytrawne – 1 szklanka Cytryna – 1 szt. Brązowy cukier – 1/3 szklanki Cynamon Ciasto czekoladowe: Czekolada – 200 g Masło – 150 g Jajka – 2 szt. Cukier puder – 150 g Mąka – 180 g Proszek do pieczenia Ekstrakt waniliowy Kakao Chilli Przygotowanie Gruszki w syropie: Gruszki obierz, pokrój na ćwiartki i wykrój gniazda(...)cukrem i jedną łyżeczką cynamonu. Następnie włóż pokrojone gruszki do garnka i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Po 15 minutach odkryj garnek i gotuj jeszcze 5 minut bez przykrycia. Ciasto czekoladowe: Włóż do garnka połamaną na kosteczki czekoladę, pokrojone w kosteczkę masło oraz trzy łyżeczki kakao i łyżeczkę przyprawy chilli. Na małym ogniu, cały czas mieszając, roztop wszystkie
ale PysznieKolejne brownie tym razem dietetyczne. Bez cukru, bez glutenu z dużą ilością kakaa. Składniki: puszka czerwonej fasoli (400g) 3 duże jaja 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki kakao ½ szklanki miodu 50g topionego masła Ponadto: łyżka tartej deserowej czekolady orzechy laskowe Fasolę należy dobrze osączyć na sitku. Wrzucamy ją do malaksera razem(...)jajami, masłem, miodem i suchymi składnikami. Wszystko razem dokładnie miksujemy. Całość wylewamy do kwadratowej formy o wymiarach ok 20cm. Wierzch posypujemy płatkami startej czekolady. Pieczemy ok 30 minut w 180 o C. Studzimy w formie. Ciasto dekorujemy orzechami. Smacznego! Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję
Słodki ZakątekKolejne brownie tym razem dietetyczne. Bez cukru, bez glutenu z dużą ilością kakaa. Składniki: puszka czerwonej fasoli (400g) 3 duże jaja 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki kakao ½ szklanki miodu 50g topionego masła Ponadto: łyżka tartej deserowej czekolady orzechy laskowe Fasolę należy dobrze osączyć na sitku. Wrzucamy ją do malaksera razem(...)jajami, masłem, miodem i suchymi składnikami. Wszystko razem dokładnie miksujemy. Całość wylewamy do kwadratowej formy o wymiarach ok 20cm. Wierzch posypujemy płatkami startej czekolady. Pieczemy ok 30 minut w 180 o C. Studzimy w formie. Ciasto dekorujemy orzechami. Smacznego! Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję
Słodki ZakątekAnanasowa:4 żółtkacukier waniliowy2,5 łyżki mąki pszennejbudyń waniliowy (bez cukru)2 szklanki mleka2/3 szklanki cukru180 g masłaok. 300 g ananasów z puszki + ok. 50 ml syropu spod ananasówPolewa czekoladowa:40 ml śmietanki kremówki 30%40 g gorzkiej czekoladyłyżeczka malibu (lub wódki)ok. 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania)Ciasto Ananasowo-Kokosowe - Sposób przygotowania:Biszkopt:Formę (ok. 21x28cm) wykładamy(...)jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową i proszek do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut do "suchego patyczka".Warstwa kokosowa: Białka ubijamy
Słodka Stronazdarza...). Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.33 minuty na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia. Można oczywiście dłużej, gdy lubimy bardzo wypieczone ciasta, dla nas 33 minuty są idealne. Po wystudzeniu można ciasto polać lekko lukrem (u nas marcepanowy), nie jest to konieczne, ciasto i bez niego jest wystarczająco słodkie, to tylko takie wykończenie, jak mawiają
Smaczne Zdroweznakomicie, czego chcieć więcej? Polecam! Składniki: Blacha: 36/25 cm Ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki mąki krupczatki 5 żółtek 25 dag masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1,20 kg twarogu w kostce półtłustego 5 białek-z ciasta kruchego 5 jajek 10 dag masła 1 budyń śmietankowy(...)szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: Polewa z białej czekolady czekoladowe spagetti Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Wylepiamy dno wyłożonej pergaminem blaszki. Chłodzimy w lodówce na czas przygotowania serowej masy. Masa serowa
Wanilia i Kardamonblaszkę, na drugi dzień wystarczy je wyjąć z lodówki i piec przez ok 10-15 minut, czy to nie wspaniałe ciasto, ja dodatkowo je pokroiłam i oblałam czekoladą i tak powstały takie pyszne batoniki więc jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości koniecznie wypróbujcie ten przepis, możecie też podać zwykłe brownie bez krojenia i polewania czekoladą smakują równie wybornie mogę(...)obiecać :):) Składniki : na brownie : 1 szklanka mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 75 g masła 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego mleczna czekolada ok 100g Przygotowanie : Masło stopić wlać do miski dodać cukier, jajka, przesiać mąkę z proszkiem i szczyptą soli, dodać kakao i ekstrakt waniliowy, zblendowac
zdrowa vege kuchniabardzo fajne ciasto no kruchym spodzie z budyniem i musem z papierówek podrzucam poniżej. Ps. Zamiast piec mus z papierówek specjalnie do ciasta można wykorzystać gotowy mus jabłkowy ze słoika Ilość porcji: Duża prostokątna blacha (ok. 20 kawałków) Składniki: Na ciasto kruche: 300g mąki pszennej (około 2 szklanki) 200g masła ¾ szklanki cukru 3 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego(...)budyniu waniliowego bez cukru Ponadto: cukier puder do obsypania Papierówki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy i wyciągamy gniazda nasienne. Umieszczamy w brytfance i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na godzinkę. Pod koniec pieczenia dodajemy cukier i mieszamy. Papierówki powinny się rozpuścić i stworzyć mus jabłkowy. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na bok. Przygotujemy ciasto kruche
Kolizje Smakówzostawić do tężenia, mrożone truskawki bez szypułek wysypać do miski do odmrożenia jajka, miękką margarynę, cukier utrzeć mikserem do spienienia z 4 minuty na dużych obrotach, masa będzie "grudkowata" ale taka ma być do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, pokruszoną chałwę i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto forma silikonowa 25x24 cm, ciasto rozsmarować w formie
W Mojej Kuchni Lubięoliwą, masłem lub olejem i obsypać ziarnami, otrębami lub mąką. Szczególnie dokładnie obsypać dno formy.Przełożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać i obsypać ziarnami. Skropić wierzch wodą i odstawić na ok.30 minut do wyrastania. Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok.35 minut bez termoobiegu, tylko program góra-dół. Po upieczeniu chlebek okroić nożem od formy i studzić na kratce. Smacznego
Smaczne Zdroweblacie rozwałkowujemy ciasto lub rozgniatamy ręką na grubość około 3 mm (ciasto można z wierzchu lekko posypać mąką jakby się lepiło). Foremką wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy około 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (środkowy poziom). Czas pieczenia jest zależny od grubości ciasteczek i piekarnika. Ciasteczka należy obserwować(...)powinny mieć ładnie zarumieniony spód). Zdejmujemy z blaszki gdy ostygną. Podajemy bez dodatków lub z lukrem. U mnie dziś wersja wzbogacona – ciasteczka popsikałam żółtym sprey’em do ciast, na wierzch dodatkowo posmarowałam pomarańczowym lukrem (sok z pomarańczy z trzcinowym cukrem pudrem) i posypałam strzelającą posypką. Smacznego
Słodkie okruszkiochotę na słodkie babeczki. Nie zwlekając, szybko zabrałam się za pieczenie. Wsypałam, co trzeba do miski, wymieszałam widelcem i do piekarnika. Nie trzeba było długo czekać, gdy zorientowałam się, że przecież nie dodałam do ciasta cukru, ani miodu! W zasadzie to mogłabym się zadowolić takim wypiekiem bez słodzenia, bo jestem już przyzwyczajona, że prawie nie używam cukru. Jednak(...)nadają się do spakowania w lunchbox i zabrania do pracy czy na jesienną wycieczkę :) 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 70 g mąki jaglanej łyżeczka sody 0/5 lyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki cynamonu łyżeczka startej tonki (można pominąć i dodać więcej cynamonu) 120 ml oleju rzepakowego jajko 100 g startej marchewki 100 g pokrojonego w kostkę jabłka opcjonalnie
Mienta blogTłusty Czwartek, czyli symbol zbliżających się Ostatków i dzień obżarstwa bez wyrzutów sumienia . Pączki, chrusty (faworki), róże karnawałowe i znowu pączki. Każda cukiernia pęka od samego rana w szwach. I dobrze, bo to jedyny taki dzień w roku. Zazwyczaj piekę pączki i chrust lub, co bardziej mi odpowiada, pochłaniam te przyrządzone przez babcię, mamę lub przyszłą teściową(...)kierunek i udać się na Półwysep Iberyjski do Hiszpanii. W końcu zaczęłam uczyć się hiszpańskiego, warto także poszerzyć kulinarne horyzonty. Churros, czyli tradycyjna hiszpańska przekąska śniadaniowa (!!!) z ciasta parzonego, smażona na głębokim tłuszczu. Można churros zjeść bez niczego, posypane cukrem pudrem, z filiżanką gorącej czekolady lub sosu czekoladowego ( chocolate con churros ) bądź z sosem na bazie mleka
W kuchni Karmel-itki