Pyszne, kruche ciasto przełożone masą budyniową. Słodycz przełamuje warstwa kwaskowatego dżemu a wykończenie stanowi wierzch z dodatkiem chrupiącej bezy i orzechów :) Składniki: - 300 g mąki pszennej - 200 g margaryny - 100 g cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 słoiczek dżemu porzeczkowego - 250 g orzechów włoskich - 4 jajka - 1 kostka masła masa budyniowa - 2 szklanki mleka(...)łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 2 żółtka Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę oraz żółtka i całość zagniatamy. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy i wykładamy formy o wymiarach
Zainspirowana w kuchniRolada bezowa z mascarpone to wypiek wbrew pozorom dosyć prosty. Bezę w tym przypadku piecze się dość krótko i nie suszy się jej w piekarniku, dlatego
Poezja smakuJEST BEZA WŁOSKA? BEZA WŁOSKA to stabilna gęsta beza wykorzystywana do dekoracji tortów, tart, ciast i ciasteczek. Swoim smakiem przypomina lubiane w dzieciństwie ciepłe lody – jest nieziemsko słodka i bardzo delikatna. Składa się z ubitych białek zaparzonych syropem cukrowym. Nie wymaga pieczenia, suszenia ani podgrzewania – to syrop cukrowy „gotuje” białka. PORADY: * Białka do jej przygotowania koniecznie muszą być świeże(...)tego problemu. Mimo dużej misy mieszadło osadzone jest na tyle nisko, że bez problemu ubija mi 2 białka i nie muszę kręcić i przechylać miksera we wszystkie strony, tak jak to do tej pory czyniłam. * Drugim problemem była wielkość misy. Przy robieniu bezy włoskiej ważne jest, by gorący syrop cukrowy, który lejemy do ubitych białek ( i zaparzamy je! ) lał
Ostra na Słodkosobota) tort smakował najlepiej. Składniki (na tort o średnicy 22 cm): Czekoladowe ciasto*: 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (bez fusów) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 duże jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka kefiru pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki kakao 1 i 1/2 szklanki cukru(...)łyżek cukru Polewa czekoladowa: 1/3 szklanki śmietany 36% 100 gram czekolady gorzkiej 100 gram białej czekolady Dodatkowo: ciastka rurki z kremem do dekoracji wierzchu tortu słoiczek kwaśnej konfitury malinowej Ciasto czekoladowe Składniki suche, czyli mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól mieszam w jednej misce. Składniki mokre, czyli kawę, olej, kefir, cukier, jajka, ekstrakt z wanilii mieszam
Mango Papajastudzimy. Po upływie godziny możemy zacząć lepić calzone. Nastawiamy piekarnik na 200°. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na podsypany mąką blat i wyrabiamy krótko rękami. Dzielimy ciasto na 6 równych kawałków, każdy formujemy w kulkę po czym rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek – maksymalnie powinnien mieć 4 milimetry grubości(...)równych kawałków, aby w każdym pierogu było tyle samo. Część ciasta bez farszu naciągamy na wszystkie składniki i dokładnie zlepiamy brzegi – zalepiamy jak pierogi, na ścisło, tak aby nie podszedł i nie wyszedł nam farsz. Zlepione pierogi układamy w pewnych odstępach na blaszce do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut, aż staną się
Smaczna Stronamleka Owoce: 500 g jagód 3 łyżki mąki ziemniaczanej Beza: 2 białka 100 g cukru 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Zagniatamy kruche ciasto- mieszamy mąkę, cukier, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy palcami lub ciekamy nożem aż powstania sypka, drobna kruszonka. Dodajemy żółtka i zagniatamy do powstania jednolitego ciasta. Delikatnie je rozpłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy(...)piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie zdejmujemy obciążenie i folię i pieczemy aż ciasto lekko się przyrumieni (około 15 minut). Wyjmujemy z piekarnika, obniżamy temperaturę do 170 stopni C. W czasie gdy piecze się spód gotujemy budyń. Po wyjęciu spodu z piekarnika przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy cukier, cały czas
Smakowity Blog Kulinarnychciałam sprawdzić, jak spisze się w cieście. Jest nieźle. Lekko cynamonowo, aromatycznie. Jesiennie. Razowe orkiszowe ze śliwkami i karobem (bez cukru) 200 g mąki orkiszowej razowej 20 g mąki kokosowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu 1 łyżka karobu 150 g jogurtu islandzkiego (typu skyr) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 3/4 szklanki erytrytolu(...)waniliowego śliwki bez pestek Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kardamonem i karobem. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę (kilka minut do zwiększenia objętości), powoli dodawać olej. Na wolnych obrotach miksera dodawać na przemian suche składniki i jogurt islandzki, ciągle miksując na wolnych obrotach. Na koniec dodać skórkę z cytryny i ekstrakt. Ciasto wylać
FitKotCiasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia i przekrawamy na 2 płaty. składniki na krem: 100 g masła 1 budyń waniliowy 1 i 1/2 szkl mleka 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Budyń gotujemy na mleku, bez cukru wg przepisu na opakowaniu i studzimy(...)Masło ucieramy z cukrem, ciągle ubijając dodajemy po łyżce budyniu. składniki na wierzch ciasta: 100 g łuskanych orzechów włoskich 2 łyżki masła 1/2 szkl cukru wykonanie: Orzechy siekamy. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy cukier, karmelizujemy. Dodajemy orzechy, które rumienimy. Masę przelewamy na papier do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa stwardnieje kruszymy ją. Na ciasto czekoladowe wykładamy
Domowy Smak JedzeniaFILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Kakaowa Krówka z Krakersami Składniki: Biszkopt: 5 jajek – osobno żółtka i białka 170g cukru 170g mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki kakao bez cukru 5 łyżek oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: około 180ml wody 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru(...)mikserem na jasną, kremową masę. 3. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką ( patrz FILM ). 4. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiać na wierzch jajecznej masy, wymieszać szpatułką. 5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut. Po wyjęciu
Mała Cukierenkaszklanki wody 1 szklanka cydru sok z 1 cytryny 1/2 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka cynamonu Ciasto: 200 g czekolady deserowej 180 g masła 3 łyżki kakao 2 jajka 150 g cukru pudru 180 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia DELECTA posypka delecta płatki czekoladowe Kremówka 2 łyżki cukru pudru barwnik czerwony Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki(...)minut po przykryciem. Zdjąć przykrywkę i gotować gruszki bez pokrywki. Czekoladę roztapiamy z masłem i kakao. Zdjąć z ognia. Ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i dodajemy masę czekoladową. Wszystko miksujemy. Dodajemy posypkę delecta i mieszamy. Gruszki wkładamy do papilotek. Ciasto przelewamy do papilotek z gruszką i i pieczemy w piekarniku nagrzanym
Kuchnia w oparachkażdym domu będzie gościł. Postanowiłam ten owoc wykorzystać w postaci ciasta z budyniem. Smak jest bardzo słodki i delikatny. Idealne na jesienno-zimowe dni. Składniki: 2 jaja 2 łyżki ertrytolu 1 łyżka oleju 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40g) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon aromat pomarńczowy pomarańcza Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę
Truskawkowa Fiestaokoło 20cm). Masło kroimy w kostkę i mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia do uzyskania konsystencji podobnej do kruszonki. Dodajemy cukier i szybko wyrabiamy aż ciasto jest dość miękkie- można dodać trochę zimnej wody, jeśli składniki nie chcą się połączyć. Robię kruche ciasto bez jajek bo takie najbardziej lubię, usłyszałam jednak, że nie zawsze chce wyjść. Jeśli(...)macie swój sprawdzony przepis na kruche zróbcie je po prostu po swojemu. Ja ciastem otrzymanym w powyższy sposób wyklejam blaszkę po kawałku po czym umieszczam ją w lodówce na kilkanaście minut, żeby ciasto się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do 180*C. Mirabelki myjemy i usuwamy z nich pestki- jest to znacznie łatwiejsze jeśli śliwki są mocno dojrzałe. W misce mieszamy śmietankę
les mirabellespuszysty i mięciutki. Tuż po wyjęciu z piekarnika warto nim.. rzucić, jakkolwiek to brzmi. Metodę tę można zastosować do każdego ciasta biszkoptowego, dzięki czemu ciasto podczas studzenia nie opada. Warto się odważyć i bez obaw upuścić biszkopt w blaszce z wysokości ok. pół metra. Na wszelki wypadek, żeby nie zrobić rys na podłodze albo blacie, kładę najpierw ściereczkę(...)koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Łączymy pianę z żółtkami i mąką pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Posypujemy wierzch lekko mąką pszenną i układamy truskawki i rabarbar. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu upuszczamy ciasto z wysokości pół metra. Gdy biszkopt wystygnie, dzielimy go na dwa blaty. Warstwa różana: Jabłko obieramy
Wrzosowa Polanapuszyste... bez glutenu i laktozy, a da się nawet bez cukru! Osoby uczulone powinny sprawdzić odpowiednie oznaczenia na produktach. Biszkopt kukurydziany: 1 szkl. mąki kukurydzianej 4 średnie jajka 3 łyżki cukru trzcinowego/kokosowego lub ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli himalajskiej Fit masa do ciasta: 1 puszka mleczka kokosowego w stanie stałym 4 łyżki masła orzechowego
CzarnawisienkaWyciąga z lodówki gotowe ciasto francuskie i piecze błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego. Również Wy jeśli nie macie czasu, bądź nie macie ochoty na stanie w kuchni albo co gorsza przyjdą niespodziewani goście, to bez wysiłku możecie przygotować szybko coś słodkiego. Ten przepis jest dla Ciebie. 15 minut i chrust z ciasta francuskiego jest gotowy. Te pyszne błyskawiczne faworki(...)faworków: 1 opakowanie ciasta francuskiego cukier puder z cukru brzozowego Jak przygotować błyskawiczne faworki? Kupne ciasto francuskie po przyniesieniu do domu wkładamy do lodówki. Wyjmujemy je tuż przed wykonaniem faworków. Schłodzone gotowe ciasto francuskie rozwijamy. Radełkiem lub nożem kroimy ciasto wzdłuż na ok. 2 cm paski. Każdy pasek kroimy na 3 części. Następnie każdy pasek ciasta nacinamy na środku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię