wymiarach 20×30 cm. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom piekarnika, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto (około 40-45 minut, ale czas pieczenia może być różny). Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z foremki i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkiSkładniki : Mieszanka do biszkoptów Polskie Młyny 4 jajka 4 łyżki wody Beza z porzeczkami : 3 białka 3/4 szklanki cukru 400 g czerwonej porzeczki 2 łyżki mąki ziemniaczanej Biszkopt przygotować według przepisu na opakowaniu. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 21x21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Ubijać przez kolejne(...)minut. Porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną. 1/3 owoców wyłożyć na biszkopcie. Do ubitych białek dodać resztę porzeczek, delikatnie wymieszać. Bezę z owocami wyłożyć na wierzch ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Po 25 minutach pieczenia wierzch ciasta przykryć folią aluminiową. Wystudzić. Smacznego
Domowa cukiernia Ewybardzo szybkie i niedrogie. Ciasto przypomina trochę pleśniak , ale jednak warstwa kokosowa daje trochę inny smaczek. Składniki na ciasto: 250g margaryny lub masła 82% ½ szklanki cukru 5 żółtek 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kokosową bezę: 5 białek 1 niepełna szklanka cukru 10 dag kokosu Dodatkowo: Około 2 kg świeżych jabłek lub 1 ½ kg potartych(...)ubijamy sztywną pianę, a następnie wsypujemy cukier, miksujemy jeszcze około 3 minuty, po czym wsypujemy kokos i miksujemy jeszcze chwilę, by się dobrze połączył z bezą. Gotową masę kokosową rozprowadzamy na cieście. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175 ⁰ C około 40 – 50 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na 5 – 10 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy
Smakowy Rajrochę zdrowej egzotyki za niewielką cenę :). Ciasto pieczemy z białej fasoli i zmiksowanych wiórków kokosowych, bez mąki i cukru, ale używamy białej czekolady i opcjonalnie niewielkiej ilości cukru różanego do posypania, z którego można zrezygnować. Część wiórków można też dodać w całości, będą wówczas wyczuwalne w cieście po upieczeniu. Ciasto kokosowe z białej fasoli to duża porcja pożywnego(...)szkoły. Podajemy je z lekko kwaskowatymi sosami owocowymi, nasz ulubiony to mango z limonką. Czas przygotowania: 65 minut lub 50 minut z thermomixem Porcje: formę do pieczenia o średnicy 24 cm Składniki: 420 g białej fasoli odsączonej i wypłukanej 200 g wiórków kokosowych 110 g oleju kokosowego 100 g ksylitolu (lub cukru) 70 g białej czekolady
SzczyptaSmaQtemperatury 170 °C. Piecz przez 40 minut. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Przed pokrojeniem na kawałki i podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.Szarlotka z kruszonką i bezą.Szarlotka z kruszonką i bezą.Szarlotka z kruszonką i bezą.inspirował blog Myszka piecze
Grahamka, weka i kajzerkatemu stygnące ciasto "zapamięta" kształt rolady, co ułatwi nam późniejsze zwijanie.Najlepsze masy przygotujemy na bazie kremówki, mascarpone, budyniu lub masła. Do tych pierwszych czasem warto dodać żelatynę, co pozwoli zachować kształt i ładny wygląd podczas krojenia. Roladę najlepiej trzymać w lodówce i podawać schłodzoną. Moja dzisiejsza rolada to kakaowe ciasto biszkoptowe, które wykonałam bez proszku do pieczenia, rozsmarowałam(...)puder do podsypania Wykonanie:MASA DEKORACYJNA - składniki na masę dekoracyjną przełożyć do miski, wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji- blachę, na której będziemy piec roladę, wysmarować tłuszczem, wyłożyć na nią papier do pieczenia (moja blacha ma wymiary 26x27cm)- gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego (lub przygotowanego woreczka) i "rysować" na papierze odpowiedni szlaczek lub wzorek- tak przygotowany
Smakołyki Berenikiszklanki mąki tortowej 1.1/2 szklanki mąki kukurydzianej szczypta soli 250 g margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: jabłka 1 kg cukier 100 g Beza: 4 białka 150 cukru Wykonanie ciasta kruchego : Do misy wsypujemy składniki suche, mąka tortowa , maka kukurydziana , cukier , proszek do pieczenia i mieszamy . Wbijamy żółtka i dodajemy pokrojoną(...)Blaszkę 20 x 20 wykładamy papierem do pieczenia , wykładamy na niego ciasto kruche i oblepiamy dno i boki. Nakłuwamy widelcem ciasto. Wykonanie farszu: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce , wkładamy do garnka i przesmażamy je z cukrem ( 20 minut) . Przekładamy ciepłe jabłuszka na ciasto i rozprowadzamy po całości. Wykonanie bezy: Ubijamy białka ze szczypta soli w trakcie ubijania
Różowa kuchniacukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka (z dużych jaj!) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pozostałe składniki: 3 białka 3 garści orzechów włoskich wiśnie z zalewy (np. z półlitrowego słoika, bez pestek) Wykonanie: Składniki na ciasto trzymacie w chłodzie. Mają być chłodne! Zwłaszcza masło i żółtka, które mieszacie z cukrem i mąką. Z nich(...)stopni) na 10-15 minut. Po tym czasie, który możecie spędzić dowolnie, a najlepiej na rozmowie o bogactwie regionów, wyjmujecie foremkę, ścieracie nań pozostałą część ciasta bez kakao i wkładacie do piekarnika, by piec kolejne 30-35 min i wypić kolejną brandy. Jecie ciepłe, rozkoszując się smakiem, wspominając być może nigdy niewidziane ziemie chełmską i warmińską (zalecamy jednak obejrzeć
GRUBY WAŁEKcukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka (z dużych jaj!) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pozostałe składniki: 3 białka 3 garści orzechów włoskich wiśnie z zalewy (np. z półlitrowego słoika, bez pestek) Wykonanie: Składniki na ciasto trzymacie w chłodzie. Mają być chłodne! Zwłaszcza masło i żółtka, które mieszacie z cukrem i mąką. Z nich(...)stopni) na 10-15 minut. Po tym czasie, który możecie spędzić dowolnie, a najlepiej na rozmowie o bogactwie regionów, wyjmujecie foremkę, ścieracie nań pozostałą część ciasta bez kakao i wkładacie do piekarnika, by piec kolejne 30-35 min i wypić kolejną brandy. Jecie ciepłe, rozkoszując się smakiem, wspominając być może nigdy niewidziane ziemie chełmską i warmińską (zalecamy jednak obejrzeć
GRUBY WAŁEKMega zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pączków. Ciasto z mąki orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z ksylitolem, pieczone nie tradycyjnie na tłuszczu , tylko w piekarniku. Można je również obsypać mielonym ksylitolem (zdrowo), my jednak wolimy lukier z cukru trzcinowego. Powtarzam za autorką tego cuda: Efekt końcowy przerósł najśmielsze oczekiwania. To jest prawdziwe CUDO. Delikatne jak mgiełka, puszyste, bez posmaku(...)wyrabiamy (można także wyrabiać ręcznie), ok.7 minut aż ciasto będzie gładkie.Po dokładnym wyrobieniu rozpoczynamy dodawanie partiami bardzo miękkiego masła. Cały czas wyrabiamy ciasto (teraz już hakiem, albo ręcznie) ok.7 minut. Ciasto musi być gładkie, lśniące i bardzo elastyczne.Odstawiamy pod przykryciem na ok.1h , aż podwoi swą objętość. Po tym czasie ciasto zbijamy, uderzając w środek i wykładamy na oprószony mąką
Smaczne Zdroweupieczeniu, więc nie trzeba czekać aż skruszeją, tylko można wcinać od razu :-) Polecam!!! Składniki na włoskie, maślane ciasteczka waniliowo-kakaowe BIAŁE CIASTO: 220 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli 1 budyń waniliowy bez cukru 115 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 115 g zimnego masła 3 żółtka 1-2 łyżki kwaśnej śmietany CIEMNE(...)CIASTO: 230 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli 7-8 łyżeczek kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 115 g cukru pudru 115 g zimnego masła 3 białka 1-2 łyżki startej skórki pomarańczowej (ja użyłam kandyzowanej skórki pomarańczowej ) Oba ciasta wykonujemy oddzielnie, w ten sam sposób, a mianowicie: wszystkie suche
Rozpustne gotowaniecukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia RABARBAR 0,5 kg BEZA 4 białka 0,5 szklanki cukru Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka i cukier. Wkładamy do zamrażalnika. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Rozwałkowujemy (tym razem użyłam formy do tarty). Pieczemy 15 minut w temp. 180 st. Rabarbar - 0,5 kg kroimy w kostkę(...)Białka, które pozostały po oddzieleniu żółtek, ubijamy na sztywną pianę z 0,5 szklanki cukru. Na lekko przestudzone ciasto wykładamy rabarbar, całość zalewamy pianą. Pieczemy kolejne 30 minut w temp. 180 st. Lekko kwaśny smak rabarbaru przełamany został słodyczą bezy. Jak dla mnie połączenie idealne. Polecam
Mój Smak na Życiewolne brzegi. Kawałek ciasta składamy na pół, tniemy na trzy paski i zwijamy w ślimaczki. Gotowe ślimaczki wkładamy do papierowej papilotki na muffinki (można też piec je bez, ale w papilotce łatwiej włożyć ciasto do blaszki) i wkładamy do blaszki na babeczki. Jeśli mamy na tyle czasu zawinięte ślimaczki odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pieczemy
Ciastkozercymieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.2. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) około 30 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni.3. Wyciągamy ciasto z piekarnika, odstawiamy na chwilę, żeby przestygło. Wyciągamy z papierem do pieczenia z blachy, którą również odstawiamy, żeby przestygła, a w tym czasie zabieramy się(...)upieczone i całkiem zimne możemy przystąpić do przełożenia ciasta kremem. W tym celu wcześniej musimy przygotować sobie galaretki. Rozpuszczamy je w szklance wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia w chłodne miejsce. Wkładamy pierwsze przygotowane ciasto do blaszki i nasączamy 1/3 szklanki wody z cytryną.5. Ubijamy jedno opakowanie śmietany (bez cukru, galaretka jest wystarczająco słodka!) na sztywno
Kraina Tysiąca Smakówpiję ajerkoniaku często, ale uważam, że jest smaczny i ciasta z jego dodatkiem też są bardzo fajne (tak jak na przykład ten przekładaniec bez pieczenia). Dlatego gdy trafiłam na przepis na Ciasto kapitańskie wiedziałam od razu, że na pewno go przetestuję. Ciasto wyszło bardzo smaczne, ale jednocześnie bardzo słodkie. Polecam ograniczyć cukier do minimum zwłaszcza w masie ajerkoniakowej
Relaxtime