bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:167/1508)

Szarlotka z pomarańczą i bezą 203

jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Formę smarujemy masłem. Obklejamy ciastem dno formy i boki do wysokości około 1 cm. Spód nakuwamy widelcem i przykrywamy jabłkami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. W połowie pieczenia spodu przygotowujemy bezę. Białka wlewamy do sporej miski i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując(...)wsypujemy powoli cukier. Miksujemy do momentu aż grudki cukru będą ledwo wyczuwalne. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wyjmujemy z piekarnika ciasto, nakładamy na jego wierzchu bezę i wkładamy z powrotem. Pieczemy jeszcze około 20 minut

Qchnia po prostu
Tęczowa babka białkowa 211

tylko pozostaje mi jakieś niewykorzystane białko, zamrażam je w małym pojemniku, a potem wykorzystuję zbiorczo przy pieczeniu poniższej babki. Zamrażanie w żadnym wypadku nie wpływa negatywnie na właściwości białek, ubijają się bez przeszkód.  A ktualna edycja fejsbukowej akcji Ciasta na niedzielę ma jako temat przewodni właśnie Wypieki z białek . Duża dowolność przepis u i formy, od babek(...)Silikonową formę do babki natłuścić olejem . Następnie wyłożyć do formy poszczególne części ciasta - u mnie kolejność to warstwy: kakaowa => żółta => błękitna => czerwona . Piec ok. 40-45 min. w temp 180C w opcji góra-dół piekarnika, bez termoobiegu, na środkowym poziomie. Bliżej końca pieczenia sprawdzać stan upieczenia ciasta "testem patyczka" - suchy patyczek, można wyjmować! Po wyjęciu

Grunt to przepis!
Krówka na krakersach 173

zajadać się pyszną krówką na słonych krakersach. Bez pieczenia, szybko, i pysznie! :) A korzystając z okazji chciałam Wam podziękować za Waszą obecność na moim blogu. Życzę Wam wszystkim szczęśliwego Nowego Roku, aby był znacznie lepszy od poprzedniego oraz by spełniły się wszystkie Wasze marzenia! :) A teraz zapraszam na kawałek krówkowego ciasta. Składniki:   2 opakowania słonych krakersów - duże(...)znowu krakersy, masa budyniowa i znów krakersy, masa kajmakowa i krakersy.  Na koniec ubić kremówkę ze śmietanofixami, wyłożyć na wierzch ciasta.  Całość posypać uprażonymi na suchej patelni migdałami. Schłodzić - najlepiej całą noc. Gotowe :). Szybko, bez pieczenia i jak smacznie

Trufelkowo
Sernik makowy bez pieczenia 1610

Sernik makowy bez pieczenia to kolejna propozycja na słodkie ciasto świąteczne. Pyszna masa serowa jest najeżona drobno zmielonym makiem, a dzięki dodatkowi ubitej śmietanki, sernik ma delikatną konsystencję i rozpływa się w ustach.Sernik udekorowałam kulkami przygotowanymi z masy makowej, które nie tylko wyglądają strojnie na wierzchu sernika, ale też smakują jak nadzienie z tradycyjnego makowca.Sernik na zdjęciu został(...)wykonany w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą tortownicę należy zwiększyć ilość składników.Sernik makowy bez pieczeniaSkładniki:60g herbatników (ja użyłam pełnoziarnistych)25g masła1 łyżka mleka500g gęstego twarogu z wiaderka250ml śmietanki 30%150g maku7 i 1/2 łyżek cukru pudru 3 i 1/2 łyżki (70g) miodu1/2 łyżki (10g) masła1 łyżka cukru z waniliąziarenka z 1 laski wanilii4

Smakołyki Bereniki
Bezowa rolada cytrynowa 230

cudnym intensywnie żółtym kolorze. MNIAM!!! Masa która później powstaje z użyciem lemon curd jest idealna do wszelkich bardzo słodkich bez i biszkoptów. Bardzo prosty a świetny sposób na dodanie pazura klasycznym masom budyniowym czy maślanym. Bezowa rolada cytrynowa Składniki: Beza: 6 białek z dużych jaj 300 g cukru 4 łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Krem(...)temperatury 180 stopni po czym zmniejszamy temperaturę na 150 stopni- pieczemy ok 45 minut. Bezę wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy na blasze. Na blacie rozkładamy jeszcze jeden kawałek papieru do pieczenia - wykładamy na niego bezę i delikatnie zdejmujemy papier na którym piekliśmy ciasto. Serek mascarpone ubijamy chwilę z lemon curd. Masę cytrynową rozsmarowujemy na bezie i pomagając sobie

sierotka maRysia w kuchni
Tort śmietankowy z jagodami, borówkami i truskawkami – mini torcik 433

płatków migdałowych Przygotowanie biszkoptu na tort śmietankowy: Piekarnik rozgrzać do 170°C (grzałka góra-dół). Dno okrągłej formy z odpinaną obręczą o średnicy 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia (wypuszczając papier poza obręcz) . Boków niczym nie smarować (po upieczeniu będziemy biszkopt odkrajać nożem dookoła formy) . Do miski przesiać mąkę pszenną wraz mąką ziemniaczaną . Wymieszać. Ostawić. Bardzo uważnie oddzielić żółtka(...)bardziej puszty wyjdzie biszkopt). Gotową masę na biszkopt rzucany przełożyć do formy. Wygładzić delikatnie wierzch łyżką. Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 25 minut , do tzw. suchego patyczka (patyczek włożony w środek biszkoptu powinien wyjść czysty, bez surowego ciasta). Upieczony biszkopt wyciągnąć z pieca i od razu rzucić go na drewnianą deskę (zabezpieczoną ściereczką kuchenną) – tak gdzieś

Moja Delicja
Ciasto walentynkowe 282

180stopni C i piec przez 15min. Po wyjęciu z piekarnika. wyjąć ciasto, ściągnąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasto włożyć spowrotem do blachy, ale już bez papieru do pieczenia. 3. Trzy galaretki o smaku agrestowym rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody ( 750ml). Ostudzić. Po ostygnięciu zmiksować, tak aby powstała piana. Nadal miksując powoli

W kuchni u Moniki
TRUSKAWKOWA CHMURKA 425

Pyszna, soczysta truskawka w galaretce, kruchy spód, bita śmietana i chrupiąca migdałowa beza. To ciasto da długo zagości w moim słodkim menu. Składniki na ciasto kruche: 150g mąki  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 30g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru 1 łyżeczka octu szczypta soli 2 łyżeczki(...)szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę (ok. 20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 190ºC do zarumienienia. Beza : Białka z solą ubić na puszystą pianę. Ciągle miksując porcjami dodawać cukier, do otrzymania gęstej, lśniącej piany. Kolejno dodać ocet

Słodki Zakątek
Kokosowo-migdałowy tort z truskawkowym dżemem Chia 201

Dzisiaj przedstawiam przepis na znakomity tort bez pieczenia, które jest świetną alternatywą dla mniej zdrowych ciast z cukrem, kremami, margarynami itp.. Do wykonania go nie użyłam żadnych produktów zawierających gluten, dlatego osoby cierpiące na jego nietolerancję nie muszą odmawiać sobie kawałka :). Tort nadaje się także dla wegetarian i wegan oraz osób z nietolerancją laktozy. Do wykonania

Smiling Shrimp
Szarlotka z bezą i kruszonką 291

cukier waniliowy sok z 1 połowy cytryny 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 łyżeczka cynamonu BEZA: 5 białek 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego PRZYGOTOWANIE: CIASTO KRUCHE:  Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać posiekane drobno masło. Ucierać palcami do powstania drobnej kruszonki. Dodać żółtka, zagnieść(...)łyżka po łyżce ciągle ubijając. Po skończonym cukrze ubijamy 2 minuty, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na wierzch wykładamy bezę i równo rozsmarowujemy, a na koniec starte ciasto z lodówki. Pieczemy przez ok. 35 minut. Upieczone i wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem, ale ja tego nie zrobiłam, bo nie chciałam zbyt słodkiego w smaku

Gotuj z Mąką
Pierniki norymberskie 224

pierniczki :) W każdym razie jakieś pierniki z pewnością zrobię. Oryginalne norymberskie pierniki pieczone są na opłatkach - ja upiekłam bez. Okrągłe opłatki można np. zamówić na Allegro. Składniki: 170g cukru 3 jajka 100g masła 300g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżki kakao 150g zmielonych migdałów (lub orzechów) 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej (następnym(...)naczyniu wymieszać mąkę, kakao, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, skórki, rodzynki i wiórki kokosowe. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksować, a na końcu partiami wlewać mleko. 3. Jeśli zamierzamy piec pierniki na opłatkach, układamy je na blaszce i nakładamy grube porcje ciasta. 4. Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia

Kuchnia domowa Ani
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 287

wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi migdałami formy. Łyżką maczaną w letniej wodzie wygładzić dokładnie wierzch ciasta i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem aż wyrośnie, ok.30-60 minut. Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku, bez termoobiego, tylko program góra-dół, ok,45-50 minut. Gdy ostygnie wyjąć z formy. Ja zawsze wyjmuję ok.10-15 minut po wyjęciu

Smaczne Zdrowe
Kruche ciasto z morelami i pianką budyniową 675

kruchego ciasta. Masło pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części (2/3 i 1/3 porcji). Każdą zawinąć osobno w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Blachę o wymiarach 23 x 35 cm, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać(...)wlać olej, dalej miksując do całkowitego połączenia.  Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę  (fot.2) . Wyrównać. Ułożyć ćwiartki lub połówki moreli, delikatnie wciskając je w pianę  (fot.3) . Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta  (fot.4) . Piec w temperaturze 190ºC (ogrzewanie góra-dół bez termoobiegu) przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem

Świat Ciasta
BABKA MAŚLANA BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 263

bardzo uwielbiają, a tak rzadko ostatnio pojawia się w naszym domu. Znika często ze stołu jeszcze ciepła nie doczekawszy się nawet polukrowania. Składniki:- 8 jaj- mały proszek do pieczenia- ksylitol waniliowy (lub cukier waniliowy)- 300 g pszennej ( u mnie 320g mąki orkiszowej typ750)- 200g ksylitolu lub cukru- 300 g stopionego i schłodzonego masłaPrzygotowanie:1. Jaja ubić z ksylitolem(cukrem(...)wystudzone masło.4. Wszystko wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką długiej keksówki.5. Piec w 180 *C około 50 minut,(ja wkładam do zimnego piekarnika) najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest surowe( ja piekę bez termoobiegu). Po około 20 minutach babkę można naciąć przez środek, by równo wyrastała.6. Jeszcze letnią babkę najlepiej

Smaczne Zdrowe
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 1921

idealne połączenie słodkiej bezy i lekko kwaśnych śliwek - duet doskonały.Przepis prosty i nie drogi. Ciasto kruche:   3 szklanki mąki pszennej 4-5 łyżek cukru  25 dag masła bądź margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany   Beza wiśniowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 kisiel wiśniowy   Dodatkowo(...)dodać suchy kisiel i delikatnie wymieszać. Na dno blaszki wyłożyć jedną część ciasta - obficie posypać bułką tartą - ułożyć połówki śliwek skórką do dołu - rozprowadzić bezę wiśniową - wierzch przykryć pozostałym ciastem startym na tarce.  Piec ok 1 godz w temp 180 st C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Najczęściej używam blaszki o wymiarach 20 x 30 cm, może być jednak

Niespełnione zdolności kulinarne