bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:170/1508)

Beza. Wszystko co najważniejsze 274

termoobiegiem. Pamiętajcie, że włączenie termoobiegu podnosi temperaturę pieczenia o około 20⁰C i pilnujcie, czy bezy nie zaczynają zmieniać koloru – jeśli Wasz piekarnik jest mocny, zmniejszcie temperaturę i suszcie je dłużej. Gdy już się upieką, zostawcie je w uchylonym piekarniku dopóki on nie ostygnie. Nigdy nie dodawałam do bezy skrobi ziemniaczanej, soku z cytryny, octu czy kwaśnego wodorowinianu potasu(...)miesięcy, w szczelnych pojemnikach – szybko chłoną wilgoć z powietrza. Jeśli pieczecie małe bezy – nie róbcie ich z więcej niż 3-4 białek na raz. Masę bezową należy użyć od razu, nie zostawiać na później bo ucieknie z niej powietrze i masa opadnie. Tym razem z pozostałych po wczorajszym kruchym cieście białek upiekłam mini torciki Pavlova – z tej porcji wyszło

Karo in the Kitchen
1453.Babeczki słodko -kwaśne 184

Między papilotki podzielić równo ciasto (ciasta będzie dość mało, ale tak ma być - mocno rośnie!). Na ciasto układać agrest, po 3 sztuki na każdą muffinkę lub inne owoce.Białka ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodać sok z cytryny, skrobię i ubić.Pianę bezową wyłożyć bezpośrednio na ciasto, rozdzielając pomiędzy muffinki. Bezę wkładamy do środka papilotki(...)ciasto rosnąc 'wypchnie' bezę na górę.Piec w temperaturze 160ºc przez około 30 minut, lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce

Moje domowe kucharzenie
Ciasto kubeczkowe z czereśniami (Ciasto jogurtowe "goûter"/"quatre heures") 131

posypania Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać resztę składników. Całość wymieszać (ręcznie, nie miksować) i przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia. Na wierchu ciasta ułożyć połówki czereśni (umytych, bez pestek; na środku ułożyłam kilka z ogonkami). Piec w 180 stopniach przez około 45 minut (do tzw. "suchego patyczka

Di gotuje
Tarta ze śliwkami (mrożonymi) 188

można upiec także bez formy, korzystając jedynie z blachy i papieru do pieczenia. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim układamy rozwałkowane na okrągły placek ciasto. Na cieście kładziemy śliwki pozostawiając od krawędzi około 3 cm wolnego miejsca, po czym brzegi ciasta zawijamy na śliwki i lekko sklejamy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)powinno wystawać po około 2 cm ciasta. Na cieście ułożyć plasterki śliwek tak, aby lekko zachodziły na siebie, oprószyć cukrem i cynamonem. Wystające ciasto zawinąć do wnętrza formy, lekko pozlepiać, nie dociskając do śliwek i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec przez około 40 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (bez termoobiegu, tylko grzałka górna

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb z soczewicą na zakwasie 193

przełożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać mokrą dłonią, posypać siemieniem lnianym, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 - 3 godziny do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około(...)rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba (czyli piec z tzw. parą). Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba. Ja piekłam bez pary. W celu sparwdzenia czy ciasto chlebowe jest dobrze wyrośnięte, należy je delikatnie nacisnąć palcem. Jeśli po naciśnięciu wraca natychmiast do swojego pierwotnego kształtu

Gospodyni Miejska
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi - kwietniowa piekarnia 158

wersja z zakwasem, a dzięki dodaniu drożdży rośnie wyjątkowo szybko. Piekłam dwa małe bochenki ( 2 x foremka o wym 11 x 22 cm  ). Ciasto wyrabiałam w robocie.  Chleby wyrosły bez problemu. Piekłam godzinę, a po wyjęciu z foremek, dopiekałam jeszcze  przez ok 15 minut. I tak wyszły trochę blade :) Zioła są mocno wyczuwalne, więc jeżeli(...)ciepłej wody i odstawić na 20 minut. ciasto właściwe: 500 g mąki chlebowej 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego  zaczyn drożdżowy zalewa ziołowa ok 1/2 szkl wody Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać. Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące

Stare Gary
Wilgotny placek dyniowy przekładany czekoladowym kremem daktylowym (wegański) 158

momentu otrzymania jednolitej masy. Całość przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku ok. 45 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. W tym czasie możemy przygotować krem, ale ciasto smakuje wspaniale i bez niego. Składniki na czekoladowy krem daktylowy : - 100g daktyli namoczonych w gorącej wodzie na czas pieczenia - 100ml mleka sojowego - 30g kakao bez cukru(...)Daktyle zalewamy gorącą wodą na czas pieczenia się ciasta. Później je odcedzamy, przekładamy do misy blendera, zalewamy mlekiem, zasypujemy kakao i miksujemy na najwyższych obrotach do czasu otrzymania jednolitej konsystencji kremu. W tym przepisie dodałam więcej mleka, żeby łatwiej rozsmarowywał się po cieście.  Gdy nasz placek ostygnie, kroimy go na dwie części. Dolną smarujemy kremem czekoladowym, nakładamy

Be Fit Be Strong
Szarlotka z pomarańczą i bezą 167

jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Formę smarujemy masłem. Obklejamy ciastem dno formy i boki do wysokości około 1 cm. Spód nakuwamy widelcem i przykrywamy jabłkami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. W połowie pieczenia spodu przygotowujemy bezę. Białka wlewamy do sporej miski i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując(...)wsypujemy powoli cukier. Miksujemy do momentu aż grudki cukru będą ledwo wyczuwalne. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wyjmujemy z piekarnika ciasto, nakładamy na jego wierzchu bezę i wkładamy z powrotem. Pieczemy jeszcze około 20 minut

Qchnia po prostu
Tęczowa babka białkowa 172

tylko pozostaje mi jakieś niewykorzystane białko, zamrażam je w małym pojemniku, a potem wykorzystuję zbiorczo przy pieczeniu poniższej babki. Zamrażanie w żadnym wypadku nie wpływa negatywnie na właściwości białek, ubijają się bez przeszkód.  A ktualna edycja fejsbukowej akcji Ciasta na niedzielę ma jako temat przewodni właśnie Wypieki z białek . Duża dowolność przepis u i formy, od babek(...)Silikonową formę do babki natłuścić olejem . Następnie wyłożyć do formy poszczególne części ciasta - u mnie kolejność to warstwy: kakaowa => żółta => błękitna => czerwona . Piec ok. 40-45 min. w temp 180C w opcji góra-dół piekarnika, bez termoobiegu, na środkowym poziomie. Bliżej końca pieczenia sprawdzać stan upieczenia ciasta "testem patyczka" - suchy patyczek, można wyjmować! Po wyjęciu

Grunt to przepis!
Krówka na krakersach 141

zajadać się pyszną krówką na słonych krakersach. Bez pieczenia, szybko, i pysznie! :) A korzystając z okazji chciałam Wam podziękować za Waszą obecność na moim blogu. Życzę Wam wszystkim szczęśliwego Nowego Roku, aby był znacznie lepszy od poprzedniego oraz by spełniły się wszystkie Wasze marzenia! :) A teraz zapraszam na kawałek krówkowego ciasta. Składniki:   2 opakowania słonych krakersów - duże(...)znowu krakersy, masa budyniowa i znów krakersy, masa kajmakowa i krakersy.  Na koniec ubić kremówkę ze śmietanofixami, wyłożyć na wierzch ciasta.  Całość posypać uprażonymi na suchej patelni migdałami. Schłodzić - najlepiej całą noc. Gotowe :). Szybko, bez pieczenia i jak smacznie

Trufelkowo
Sernik makowy bez pieczenia 1562

Sernik makowy bez pieczenia to kolejna propozycja na słodkie ciasto świąteczne. Pyszna masa serowa jest najeżona drobno zmielonym makiem, a dzięki dodatkowi ubitej śmietanki, sernik ma delikatną konsystencję i rozpływa się w ustach.Sernik udekorowałam kulkami przygotowanymi z masy makowej, które nie tylko wyglądają strojnie na wierzchu sernika, ale też smakują jak nadzienie z tradycyjnego makowca.Sernik na zdjęciu został(...)wykonany w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą tortownicę należy zwiększyć ilość składników.Sernik makowy bez pieczeniaSkładniki:60g herbatników (ja użyłam pełnoziarnistych)25g masła1 łyżka mleka500g gęstego twarogu z wiaderka250ml śmietanki 30%150g maku7 i 1/2 łyżek cukru pudru 3 i 1/2 łyżki (70g) miodu1/2 łyżki (10g) masła1 łyżka cukru z waniliąziarenka z 1 laski wanilii4

Smakołyki Bereniki
Bezowa rolada cytrynowa 186

cudnym intensywnie żółtym kolorze. MNIAM!!! Masa która później powstaje z użyciem lemon curd jest idealna do wszelkich bardzo słodkich bez i biszkoptów. Bardzo prosty a świetny sposób na dodanie pazura klasycznym masom budyniowym czy maślanym. Bezowa rolada cytrynowa Składniki: Beza: 6 białek z dużych jaj 300 g cukru 4 łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Krem(...)temperatury 180 stopni po czym zmniejszamy temperaturę na 150 stopni- pieczemy ok 45 minut. Bezę wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy na blasze. Na blacie rozkładamy jeszcze jeden kawałek papieru do pieczenia - wykładamy na niego bezę i delikatnie zdejmujemy papier na którym piekliśmy ciasto. Serek mascarpone ubijamy chwilę z lemon curd. Masę cytrynową rozsmarowujemy na bezie i pomagając sobie

sierotka maRysia w kuchni
Tort śmietankowy z jagodami, borówkami i truskawkami – mini torcik 364

płatków migdałowych Przygotowanie biszkoptu na tort śmietankowy: Piekarnik rozgrzać do 170°C (grzałka góra-dół). Dno okrągłej formy z odpinaną obręczą o średnicy 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia (wypuszczając papier poza obręcz) . Boków niczym nie smarować (po upieczeniu będziemy biszkopt odkrajać nożem dookoła formy) . Do miski przesiać mąkę pszenną wraz mąką ziemniaczaną . Wymieszać. Ostawić. Bardzo uważnie oddzielić żółtka(...)bardziej puszty wyjdzie biszkopt). Gotową masę na biszkopt rzucany przełożyć do formy. Wygładzić delikatnie wierzch łyżką. Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 25 minut , do tzw. suchego patyczka (patyczek włożony w środek biszkoptu powinien wyjść czysty, bez surowego ciasta). Upieczony biszkopt wyciągnąć z pieca i od razu rzucić go na drewnianą deskę (zabezpieczoną ściereczką kuchenną) – tak gdzieś

Moja Delicja
Ciasto walentynkowe 207

180stopni C i piec przez 15min. Po wyjęciu z piekarnika. wyjąć ciasto, ściągnąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasto włożyć spowrotem do blachy, ale już bez papieru do pieczenia. 3. Trzy galaretki o smaku agrestowym rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody ( 750ml). Ostudzić. Po ostygnięciu zmiksować, tak aby powstała piana. Nadal miksując powoli

W kuchni u Moniki
Szybkie ciasto ucierane z bezą kokosową 159

margaryny Palma firmy Bielmar 1 łyżka smalcu 20 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia słoik wiśni drylowanych mogą być również świeże owoce garść rodzynek orzechy mielone do posypania Beza kokosowa: 6 białek 1 szklanka cukru 20 dkg kokosu 1. Ciasto ucierane: margarynę Palmę firmy Bielmar ucieramy ze smalcem, cukrem, żółtkami(...)jajkami na koniec dajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy na formie o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Na cieście układamy wiśnie drylowane, rodzynki i posypujemy mielonymi orzechami. 3. Beza z białek: białka ubijamy, dodajemy cukier i na koniec kokos, delikatnie mieszamy. Pianę rozsmarowujemy na rodzynkach i na wiśniach Ciasto pieczemy w temp

Kuchnia u Bietki

Proponowane wyszukiwania