wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki. Uformować wałek i odciąć od niego około 1/7 ciasta. Rozwałkować ciasto i przełożyć do formy. Piec w piekarniku z termo-obiegiem nagrzanym do 180 stopni około 15-20 minut (uważać aby ciasto się nie spiekło, ma być lekko złote). Przygotowujemy bezę. Z pozostałych białek ubijć pianę. Kiedy będzie już praktycznie ubita(...)termo-obiegu w 150 stopniach, jeśli beza zbytnia się zarumieni możemy zmniejszyć nieco temperaturę pieczenia. Z pozostałego ciasta przygotować ozdoby do mazurka. Ciasto rozwałkować i stworzyć z niego dowolny wzór za pomocą foremek do ciasteczek. Ja użyłam foremki w kształcie motylków. Ciasteczka piec przez 10 minut w 180 stopniach. Następnie ozdobić je lukrem lub czekoladą. Można użyć kolorowych posypek
Mania Gotowania25/30 wykładamy papierem do pieczenia, na to rozkładamy, mokrymi rękoma ciasto ( nie trzeba je chłodzić ). Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kawałki. Masło rozpuszczamy w garnku, wsypujemy cukry i dodajemy jabłka. Prużymy około 10 minut cały czas mieszając. Zakręcamy gaz, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Na spód ciasta rozkładamy jabłka, ciasto pieczemy około 25 minut(...)Następnie dodajemy cukry i dalej ubijamy aż piana będzie gładka, na koniec wsypujemy mąkę i mieszamy. Ciasto wyciągamy z piekarnika i szybko rozkładamy bezę, ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy następne 10 minut. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Po ostudzeniu posypujemy je cukrem pudrem i podajemy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, wtedy jabłecznik jest bardziej zwarty
Kulinarne Fantazje MarioliWszędzie dobrze, ale w domu najlepiej...A jeszcze lepiej, kiedy na stole czeka na nas świeżo upieczony placek z pianą i agrestem. Sprawdzonych przepisów na ciasto
dolcevitainmykitchenbiałko .Całość mieszamy łyżką. • Formę (jeśli nie jest silikonowa ) smarujemy pędzelkiem lekko namoczonym w oleju a następnie wylewamy równo ciasto. • Do rozgrzanego piekarnika 160°C wkładamy formę i pieczemy ok. 55-60 minut ( ja piekę bez nawiewu góra –dół). • Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formie aż wystygnie. • Na koniec możemy posypać cukrem pudrem. W sklepach
Gotowanie PatkiNa gorące dni nie ma nic lepszego na słodki deser niż grysikowiec na biszkoptowych języczkach z pachnącymi słońcem truskawkami z kokosową nutą i
Wanilia i KardamonPrzygotowując ten smakołyk cofnęłam się w czasie do lat dziecięcych. Jak przez mgłę przypomniałam sobie smak tego Grysikowca, bo zdaje się, że tak nazywano u nas
Smaki Na TalerzuBardzo smaczna tarta bez pieczenia! Kruchy spód wypełniony delikatnym, śmietanowym kremem z dodatkiem letnich, soczystych owoców. Nie zawsze obchodzę urodziny w dzień urodzin, bo przecież często wypadają w środku tygodnia i ciężko byłoby niektórym bliskim do mnie zajrzeć. W tym roku też się tak stało i prawdę mówiąc nie spodziewałam się nikogo. Nie piekłam ciasta, odpuszczając sobie
Smaczna PyzaSzybki deser z czereśniami i czekoladowym budyniem otwiera sezon na czereśnie na “codojedzenia”. Czereśnie są przepyszne! Słodkie, mięsiste i soczyste. Jemy je kilogramami. Idealne
codojedzeniawyposażeniu piekarnika wlewamy 1 litr wrzącej wody. Pieczemy ciasto w foremce (średnica 15 cm), wyłożonej papierem do pieczenia (boki i dno) natłuszczonym masłem w temperaturze 170 stopni C przez 15 min, następnie zmniejszamy temp do 160 stopni C i dalej pieczemy 15 min. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto bez otwierania piekarnika kolejne 15 minut. W międzyczasie ubiłam(...)sztywno 3 białka z z ok. 5 łyżkami cukru, które wyłożyłam na upieczone ciasto. Następnie nastawiłam piekarnik na 120 stopni i piekłam go jeszcze 60 minut. Po 45 minutach ciasto bardzo wyrosło, ale po nałożeniu bezy niestety trochę zmniejszyło swoją wysokość, ale było równie puszyste i smaczne. Po wystudzeniu ciasto sernikowe obsypałam poziomkami i udekorowałam miętą. Smacznego! The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwierzch ciasta układamy połówki truskawek (można je lekko wcisnąć w ciasto). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Stan pieczenia warto sprawdzić patyczkiem. Ciasto powinno ładnie odchodzić od formy, u mnie piecze się zazwyczaj około 40-45 minut. Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego Polecam przyprawy Skworcu
Słodkie okruszkiGenialny torcik bez pieczenia! Boki tortu zrobione są z maślanych herbatników. Środek torcika to krem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem czekolady i wiórków kokosowych. Na wierzchu słodziutkie sezonowe truskawki, starta biała czekolada i kulki kokosowe. Do tego aromatyczna filiżanka kawy, powiew świeżego powietrza, zapach kwiatów i świeżo koszonej trawy, śpiew ptaków… Mieszkam na wsi i takie(...)Całość dekorujemy startą na tarce białą czekoladą oraz kokosowymi kuleczkami. Torcik chłodzimy kilka godzin w lodówce. Znajdź dosłownie 30 minut aby później cieszyć się wspólnymi chwilami z tak pysznym ciastem na talerzyku! A dodatkowo jest sezon na truskawki więc warto korzystać póki są! Do przygotowania torcika zwołajcie członków rodziny, będzie jeszcze szybciej! Bo takie wspomnienia na zawsze zapisują się
VioletoweKucharzenieSernik na zimno na bazie sera twarogowego. Bardzo jagodowy, orzeźwiający , na upalne dni. Jagody jeszcze są , chociaż niebawem pewnie będą się kończyły , więc jak chcecie spróbować
Różne smaki w kuchniJak byłam mała, Mama często przygotowywała dla nas ptasie mleczko. Już raz przedstawiałam Wam moją wersję tego pysznego deseru ( Przepisu tu ). A dziś przedstawiam
Miksturownikpieczenia. Na koniec, do ubitych z cukrem białek, dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy, na wolnych obrotach, do połączenia się składników. Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika. Na podpieczonym cieście rozkładamy masę jabłkowo - orzechową. Na jabłkach rozkładamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy(...)samej temperaturze i na tych samych grzałkach, przez 45 minut. Smacznego :) Ciasto przechowujemy bez przykrywania, na zewnątrz (nie w lodówce). Dzięki temu beza zachowa chrupkość
Smak mojego domuProsty, szybki, łatwy i ... naprawdę smaczny sernik na zimno. Właściwie nie wiem czy nazwa "sernik" nie jest tu zbyt wygórowana, bo z serka i śmietany uzyskamy
Walijskie Pichcenie