mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej (lub np. orkiszowej) 80 g cukru (użyłam brązowego) 200 g zimnego masła 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli SKŁADNIKI NA BEZĘ: 5 białek 250 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej DODATKOWO: 400 g rabarbaru 450 g truskawek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 6 łyżek wiórków(...)spód równomiernie wiórkami kokosowymi i nałóż owoce, a następnie rozłóż delikatnie bezę (możesz zrobić na niej esy-floresy, żeby było ładniej). Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Piecz ciasto przez 15-20 minut do zezłocenia się bezy, a następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto przez kolejne 15 minut , aby beza się wysuszyła. Następnie wyjmij blachę i pozostaw ciasto do całkowitego
Słodko-Słony Świat IlonyPrawdziwa słodycz bez pieczenia, na herbatnikach z kremem z batoników milky way z warstwą kajmaku, kremu budyniowego i wiśni całość posypana tartą gorzka czekoladą, czy można sobie wyobrazić coś lepszego do słodkiego poczęstunku ? Poezja! Dla słodkich łasuchów. Moja kombinacja i autorski przepis. Forma 25/30 cm Składniki: 45 dag maślanych herbatników 1 mała puszka kajmaku 1,5 szklanki wiśni(...)bez żadnych grudek(będzie gęsta), gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy zmiksowaną masę, energicznie mieszając aby nie porobiły się grudki i gotujemy gęsty budyń. Po ugotowaniu ostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszysto dodajemy po łyżce zimnego budyniu i odrobinę aromatu migdałowego i miksujemy na puszysty krem. Krem milky way przygotowujemy dzień wcześniej przed złożeniem ciasta: Śmietankę
Wanilia i Kardamoncukru szczypta soli 1 jajko Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią i zmrozić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, przełożyć na blaszkę, ponakłuwać widelcem. Piec w 160 stopniach przez 25 minut. Porzeczkowa beza: 3 białka 1/2 szklanki cukru 220 g porzeczek(...)wiórków kokosowych Białka ubić na sztywno, następnie łyżka po łyżce dodawać cukier. Delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi a na końcu z porzeczkami. Wyłożyć na ciasto i piec przez 30 minut 150 stopniach do zarumienienia bezy. Źródło znajduje się tutaj
Moja Galeria SmakuDeser szybki w przygotowaniu, tani i TYLKO 2-SKŁADNIKOWY :) Niezawodny, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a za oknem prawdziwe upały, które nie zachęcają do
Malinowo w kuchniSkładniki twaróg sernikowy, 250g śmietanka 36%, 250ml cukier puder, 4 kopiaste łyżeczki galaretka cytrynowa, 2 opak żelatyna, 3 łyżeczki biszkopty, 1 opak Przygotowanie Na dnie
Gotowanie moimi oczamiNie mogłam się powstrzymać, aby nie pochwalić się blokiem czekoladowym z dodatkiem mleka w proszku i kruchymi herbatnikami. Przepis ten pochodzi z rodzinnego zeszytu. Recepturą podzieliła
Słodki Zakątekpaczka biszkoptów 500g truskawek 250 g śmietany słodkiej 30% 500g twarogu sernikowego śmietan-fix 2,5 łyżki żelatyny galaretka truskawkowa 50 g cukru
Camilla w kuchniBardzo lubię serniki, problem w tym, że nie bardzo chcą ze mną współpracować - lubią opadać i zwykle nie są takie, jak bym oczekiwała. Na dodatek ostatnio
babka w formieW Mikołajki całkowicie poświęciłam czas dla Miśki , ale dzisiaj już jestem dla Was. I przychodzę z przepisem, który od dawna krąży po sieci. Ja
Gotowanie z pasjąpiec bez okazji a przy tym jest kapryśne bo choć ciasto czekoladowe wylewamy na spód, po upieczeniu jest zazwyczaj odwrotnie, to masa serowa idzie na dno bo jest cięższa. Polecam! Składniki: Ciasto na blachę 25/30 cm 1,5 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 3 łyżki ciemnego kakao 20 dag masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wanilia i KardamonTo ciacho skradło nasze podniebienia, nawet mnie, stroniącą od kawy, zauroczyło swym smakiem. Jak dodam jeszcze, że robi się praktycznie samo (błyskawicznie), to już
Smaczne ZdroweWiosna coraz bliżej, więc proponuję taki kolorowy, pyszny oraz bardzo prosty deser bez pieczenia. Kwiatuszki w galaretce wyglądają uroczo, nasze dzieciaki na jego widok będą skakały z radości. To także idealny deser dla wszystkich dbających o linię, jest bardzo lekki z niewielką ilością cukru. Dzięki temu możemy pozwolić sobie na nie jeden kawałek . Polecam :) SKŁADNIKI : opakowanie(...)masy i również chwilę miksujemy. Dodajemy nasze pokrojone galaretki i mieszamy za pomocą łyżki. Masę równo wlewamy na herbatniki. Układamy w równych odstępach ciasteczka, do środka każdego dajemy żurawinę. Ciasto chowamy do lodówki. Galaretkę agrestową rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia a następnie chowamy do lodówki. Co jakiś czas sprawdzamy, gdy jest już gęsta ostrożnie wlewamy na ciasto
Pani na deserNajsmaczniejsze ciasto na świecie: Dwukolorowy Snikers bez pieczenia. Szybkie, smaczne i na każdą okazje, a to wszystko bez pieczenia! Składniki: 1 Litr mleka 3,2 % 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy 1 całe jajko 1/2 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 200 g masła 1 puszka masy kajmakowej(...)wykładamy papierem do pieczenia, powiększona wersja wymaga blaszki ok. 25 x 36 cm. Na dnie wykładamy: ciemne herbatniki + 1/3 budyniu + jasne herbatniki + 1/3 budyniu + ciemne herbatniki + 1/3 budyniu + jasne herbatniki + masa kajmakowa + posiekane orzeszki ziemne (lekko posolić). Całość schodzić przez minimum 1,5 godziny. Najlepsze ciasto jest na drugi dzień SMACZNEGO
W Moim Magicznym DomuŚnieżny puch opanował internet, a że sezon mamy póki co truskawkowy ja przygotowałam go w wersji truskawkowej tym razem. Do niedzielnej kawki jak znalazł. Składniki: 1
Z Majeczką w kuchni