Waniliowy sernik na zimno 273Składniki na biszkopt:5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę
Świat Ciasta
Piernikowe mini bajaderki 197„Witam wszystkich w Nowym Roku i życzę wszelkiej pomyślności. Niech to będzie czas realizacji marzeń, podejmowania nowych wyzwań, tworzenia smaków i dzielenia się radością. My jeszcze
Wiem co jem
Sernik gotowany. Kremowe ciasto bez pieczenia lecz nie surowe 189Od jakiegoś czasu chodziło za mną przygotowanie tego deseru. Mama mi o nim powiedziała. Usłyszała od koleżanki, że taki sernik zawsze wychodzi. Dodatkowo kuszące było to
Kuchnia po mojemu
TORCIK Z OWOCAMI 183Na osłodę pierwszego szkolnego weekendu podsyłam Wam fajny, prosty przepis na torcik na biszkopcie pełen świeżych owoców. Niech umili Nam te wolne dni. Składniki: biszkopt: 2
Z Majeczką w kuchni
Babcine ciasto z rabarbarem i bezą 168miesiąc w roku ma swoje charakterystyczne cechy. Dla mnie maj niezmiennie kojarzy się z dwoma - z bzem i z rabarbarem. A skoro już o rabarbarze mowa, to zwłaszcza jedno ciasto zapadło mi w pamięci - jako to majowe właśnie. Babcine ciasto rabarbarowe z pyszną bezą i płatkami migdałów. To mój ulubiony wypiek rabarbarowy z czasów dzieciństwa. Zawsze gościł na naszym stole(...)ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno wyjść gęste, ale jednolite. Ciasto rozsmarowujemy w tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Układamy rabarbar, delikatnie wciskając go w ciasto. Tortownicę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno. Partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż beza będzie lśniąca i gładka
My simple kitchen
Odwrócone ciasto z rabarbarem 189minut, aż puści sok. Pozostałą część masła, pokroić na kawałki i poukładać na dnie tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Następnie przełożyć rabarbar, bez soku. Na wierzch przełożyć ciasto. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Pod formą z ciastem, położyć drugą większą formę, do której będzie ściekał
kulinarnyswiatdomi
Sernik na zimno 404Już przy okazji sernika na urodziny mojej córeczki pisałam Wam, że nareszcie mam przepis z kategorii nie-do-popsucia. Słowo daję, tutaj można zrobić źle tylko
Ciastkozercy
WANILIOWO-TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO 184SERNIK WANILIOWY: 600 g serków homogenizowanych 80 g cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 galaretka krystaliczna o smaku truskawka-wanilia Dr.Oetker BISZKOPT KAKAOWY: 3 jajka 95g
Marcepanowa kuchnia
Sernik na zimno z jagodami i malinami 463Sezon na owoce w pełni, więc korzystajmy z nich póki możemy. Dzisiaj proponuję Wam pyszny deser bez pieczenia – Sernik na zimno z jagodami i malinami. Idealny na lato. Wymaga tylko dłuższego chłodzenia w lodówce. Składniki: 700 g serka homogenizowanego (użyłam Danio o smaku waniliowym) 250 g śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 4 łyżki cukru pudru 2 czubate(...)wlewać powoli do masy serowej, miksując na najwyższych obrotach. Jak tylko rozmiksujemy żelatynę przerwać miksowanie. Masę wyłożyć na spód z biszkoptów. Powbijać umyte i osuszone maliny otworem do góry. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, w ilości mniejszej niż podano na opakowaniu (ja rozpuściłam w 400 ml, podczas gdy na opakowaniu zalecano 500 ml). Zostawić
Moja Delicja
CIASTO SNICKERS NA KRAKERSACH 1364Snickers dawniej robiony był na wszelkie rodzinne okazje, a więc pojawiał się dosyć często. Niestety przepis został zapomniany, aż nadarzyła się kolejna okazja i postanowiłam
Smaczne Zdrowe
SERNIK Z CIEPŁYMI LODAMI NA CHRUPIĄCYM SPODZIE 562Sernik z ciepłymi lodami, to delikatny sernik na zimno, na genialnym spodzie z sucharków i nutelli (uwielbianym nie tylko przez najmłodszych) z niespodzianką wewnątrz
Smaczne Zdrowe
SERNIK Z PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI 309koniec dodajemy cukier. CAŁOŚĆ: 1 część ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy masą serową, pieczemy 10 minut/180C Układamy pokrojone w kostkę odsączone brzoskwinie. Przykrywamy pianą z białek, znów pieczemy 10 minut/180C. Na wierzch ścieramy resztę schłodzonego ciasta, pieczemy ok. 60 minut/180C bez termoobiegu. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Ostra na Słodko
Rafaello na krakersach 348pracy pyszne ciacho. Nawet dała mi przepis, ale ten oczywiście jak to u mnie, szybko się zawieruszył. Na szczęście Aga dosłała duplikat :D Zapraszam na pyszne ciacho bez pieczenia, z delikatnym posmakiem słonych krakersów. Robi się szybko, łatwo, a smakuje obłędnie :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o dł. 24cm 250g krakersów 170g miękkiej margaryny 1 budyń waniliowy(...)warstwa krakersów, 1/2 masy budyniowej, warstwa krakersów i reszta masy. Pozostałe krakersy kruszymy i wraz z resztą wiórek kokosowych delikatnie rumienimy na suchej patelni. Kruszonką taką posypujemy wierzch naszego ciasta i odstawiamy do lodówki do stężenia. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzie
Pyszne migdałowo-orzechowe ciasto bez mąki i cukru 296Dodać masło, drobno zmielone orzechy, migdały i proszek do pieczenia. Wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto aby nie zburzyć ich struktury.Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (bez termoobiegu). Tortownicę wyłożyć papierem.Ciasto piec ok 50 minut. Po upieczeniu zostawić w otwartym, wyłączonym piekarniku na kilka minut. Studzić na kratce. Ps. Cukier puder został użyty tylko
Ze smakiem i z pasją
Ciasto na spodzie z pokruszonych herbatników z brzoskwiniami (bez pieczenia) 321marmolady z pigwy, jest genialna ale fajnie też się sprawdzi dżem brzoskwiniowy lub morelowy (choć tak naprawdę wydaje mi się, że każdy będzie tu pasował). Ciasto łatwe do zrobienia i bez pieczenia. Składniki: herbatniki 180 g masło 80 g śmietanka 30% 200 ml mascarpone 250 g cukier 2 łyżki tabliczka czekolady mlecznej dżem lub marmolada 1 pełna(...)czekoladę. Całą masę przełożyć na herbatniki a na nią ułożyć pokrojone brzoskwinie. Teraz rozpuścić dżem lub marmoladę (w kuchence mikrofalowej albo w garnku) i posmarować pędzelkiem wierzch ciasta. I gotowe, smacznego
Kuchnia Viki