Tofu gościło zazwyczaj na naszym blogu w wersji na słono, dlatego dzisiaj dla odmiany mamy coś na deser - tofurnik na zimno, bez pieczenia, z dodatkami i owocami takimi jakie lubicie. Zdrowe i wegańskie słodycze zawsze są dobrą odmianą :) Tofurnik na zimno Przepis na blachę o średnicy 18 cm Potrzebujemy: Spód: 1 szklanka migdałów lub orzechów 1 szklanka(...)części mleczka kokosowego 2 łyżeczki oleju kokosowego ulubione owoce starte migdały/orzechy do posypania + opcjonalnie syrop klonowy/daktylowy itp. do polania na wierzch Przygotowanie: Na samym początku tworzymy spód ciasta. Migdały lub orzechy blendujemy w pojemniku z ostrzem S na bardzo drobne części (odrobinę zostawiamy do posypania wierzchu ciasta na koniec). Daktyle moczymy ok. 15 minut, odsączamy (zostawiamy 2 łyżki
Bananowe Polepisałam na fp że chce mi się zjeść coś słodkiego, ale bladego pojęcia nie miałam, co by to mogło być. Zaczęłam więc rozmyślać, kombinować, że skoro gorąco, to bez pieczenia, bo kto wytrzyma w kuchni od nagrzanego piekarnika... I tak właśnie powstał taki śliczny "Cudaczek". Słodkie ciacho z owocami i sernikiem w środku. Nie dość, że się(...)śmietanki 4 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą) 1 galaretka truskawkowa z pianką (Winiary) posypka czekoladowa 3 brzoskwinie (świeże) listki świeżej mięty Sposób przygotowania: 1. Formę na ciasto wykładamy folią spożywczą. Układamy warstwę maślanych herbatników. 2. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy jak na opakowaniu. 3. Jabłka obieramy i ścieramy
Kuchnia w czekoladzieBardzo proste, pyszne i orzeźwiające ciacho na zimno. Bez pieczenia więc zawsze sie udaje. Deser w sam raz na upalne dni.składniki:5-6 średnich bananów100 g margaryny lub masła2 galaretki cytrynowe1 galaretka o dowolnym smaku2 łyżki cukru wanilowego1 żółtkobiszkopty do wyłożenia formywoda do przygotowania galaretek - 1lPrzygotować galaretki. W jednym garnuszku rozpuścić dwie galaretki cytrynowe(...)dodać 4 starte na grubych oczkach banany. Wszystko wymieszać mikserem i dodać tężejące galaretki cytynowe. Ponownie wszystko wymieszać. Masę przelać do tortownicy i odstawić do stężenia. Następnie na wierzchu ciasta ułożyć pozostałe pokrojone banany i zalać galaretką. Odstawić do stężenia.Polecam też:Ciasto-pianka z owocamiTorcik brzoskwiniowy na zimno
Monia miesza i gotujedrugiej robimy ozdobny rancik (ok. 5 minimetrów), który układamy na rozwałkowane ciasto. Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 20 minut aż ciasto nam złapie złoty kolor. Po upieczeniu ciasta zostawiamy je do wystudzenia. Kiedy ciasto wystygnie rozsmarowujemy na nim cienką warstwę powideł, a następnie wykładamy w granicy naszego ranciku masę
Kuchenne Wariacjeprzepis znalazłam na stronie Cakes and coffee . Niedawno przygotowałam parę buteleczek syropu z czarnego bzu, był to więc niemal oczywisty wybór. Sernik wyszedł boski! Spód jest lekko chrupiący i kleisty; taki inny od zwykłych ciasteczkowych, które zazwyczaj przygotowuję. Masa serowa ma wyraźny smak owoców czarnego bzu; dałam zdecydowanie więcej syropu niż zakłada oryginalny przepis, zupełnie za to pominęłam dodatek cukru(...)czarnego bzu z karmelizowanymi figami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 50 g ciastek digestive 10 g kakao 40 g migdałów 20 g orzechów włoskich 90 g suszonych fig masa serowa: 250 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka mascarpone 250 g serka kremowego 4 listki żelatyny 150 ml syropu z owoców czarnego bzu dodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiejsza propozycja na deser to torcik jogurtowy z winogronami. Ciacho idealne do kawy- lekkie i słodkie. Polecam! Torcik jogurtowy z winogronami Składniki: 990
paapilotkaaJuż niedługo sezon truskawkowy,a tymczasem w zamrażalce pełno truskawek z ubiegłego sezonu. Pora je wykorzystać i zwolnić miejsce na świeże owoce. Serniczek jest bardzo prosty
Z Majeczką w kuchnizdążyłam wypracować własną metodę, którą prezentuję Wam poniżej. Ciasto wyrabiam ręcznie (jeżeli chcecie użyć robota kuchennego zajrzyjcie do Bei) i piekę bez kamienia do pizzy, za to z rozgrzaną blachą w środku. Ciasto rozciągam na kawałku papieru do pieczenia, następnie razem z nim przekładam na rozgrzaną blachę, dzięki temu wszystko idzie prosto i sprawnie. Przygotowanie drożdżowego zaczynu (inaczej(...)widzisz, że ciasto jest za suche, dodaj stopniowo do niego więcej wody. Gotowe ciasto jest miękkie i delikatne. Jeżeli chcesz wyrobić ciasto robotem kuchennym, zajrzyj do przepisu Bei . 4. Przełóż ciasto do miski posmarowanej oliwą i przykryj folią. Odstaw na ok. 1 godz. do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (ciasto ma podwoić swoją objętość). Następnie przełóż miskę z ciastem
Chilli Czosnek i Oliwamleka kokosowego użytego do nadzienia ciastka oreo do dekoracji Wykonanie: Spód: W pierwszym kroku przygotowujemy sobie odpowiednio tortownicę. Mianowicie dno montujemy odwrotnie niż należy Dlaczego? Bo wtedy ukrojony kawałek ciasta gładko się ześlizgnie na talerzyk Ciastka oreo przeznaczone na wykonanie spodu wrzucamy połamane do blendera miksujemy do całkowitego rozdrobnienia. Dolewamy płynny olej kokosowy i miksujemy przez minutę. Zawartość wykładamy(...)ciasteczek oreo – w końcu to czekoladowy tort Oreo Tort podajemy mocno schłodzony. Smacznego! * Na podstawie mojego przepisu na czekoladowy ganache według tego przepisu . Artykuł Czekoladowy tort Oreo (bez pieczenia) pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plPyszny deser śliwkowy, który najlepiej smakuje na ciepło z domowymi lodami bananowymi. W zamrażarce zawsze trzymam woreczek z pokrojonymi w talarki bananami. W razie potrzeby miksuję
KucharzycaSurowa tarta z malinami to wegańska tarta bez pieczenia, którą wykonuje się z surowych produktów, takich jak orzechy, płatki, bakalie. Tarta jest bez dodatku rafinowanego cukru, bez glutenu (jeśli wykorzystacie bezglutenowe płatki owsiane), bez nabiału, bez mąki. Spód do tarty przygotowany jest ze zmiksowanych orzechów włoskich, płatków owsianych, łyżki kakao i suszonych owoców, takich(...)tyle czekać, możecie bakalie zalać wodą, pogotować z 5 minut na małym ogniu pod przykryciem, a następnie ostudzić i odcedzić (dotyczy to zarówno nerkowców, jak i suszonych owoców). Aby ciasto było sztywne i gładko się kroiło na kawałki, powinno je się chłodzić w zamrażarce. Ja jednak w zamrażarce miejsca nie miałam, więc swoje tarty chłodziłam w lodówce. Przyznam się szczerze
Moja DelicjaMiseczki z płatków kukurydzianych wypełnione pysznym, aromatycznym, kokosowym puddingiem z tapioki, pachnącym imbirem i trawa cytrynową. Idealny początek dnia lub… deser Dekoracja to również tapioka
Oryginalny smakczasu niż przewidywałam na popełnienie wypieku, a po drugie właśnie szarlotka z bezą była pierwszym przeze mnie upieczonym ciastem z jabłkami i mam do niej pewien sentyment;) Na koniec dodam, że ten przepis figuruje już w zeszycie mojej babci, zatem jest to ciasto wielopokoleniowe :) A we wspólnym pieczeniu szarlotki wzięły również udział: Organizatorki: Paulina z www.mojapasjasmaku.blogspo t.com Marta(...)sobą mieszamy i wykładamy równomiernie na ciasto. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni i pieczemy przez 25 minut. Beza: Białka ubijamy na sztywno. Następnie partiami wsypujemy cukier i całość ubijamy na gładką i lśniącą bezę. Po 25 minutach wyjmujemy ciasto i rozprowadzamy na wierzchu bezę. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika na 20 minut, aż beza się zezłoci
My simple kitchenSkładniki na biszkopt:5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę
Świat Ciasta„Witam wszystkich w Nowym Roku i życzę wszelkiej pomyślności. Niech to będzie czas realizacji marzeń, podejmowania nowych wyzwań, tworzenia smaków i dzielenia się radością. My jeszcze
Wiem co jem