bardzo prosty sposób, przygotowałam czekoladowe batoniki z bakaliami i owocami. Porzeczki czarne dołożyłam, dlatego aby batony nie były za słodkie. Kwaskowe porzeczki idealnie , komponują się z czekoladą. Czekoladę otrzymałam od SEMPRE , która jest bardzo dobra. Sklep polecam z czystym sumieniem cukieteria.pl , można tam znależć wiele produktów bardzo dobrej(...)jakości i w przystępnej cenie. Batony owocowo-bakaliowe Składniki: biała czekolada - 150 g morele suszone - 7 szt orzechy włoskie - 35 g rodzynki
Kuchnia Danusiśmietanki 30-36% 4 jajka ok 100 g cukru pudru (w zależności od smaku) 2 bardzo dojrzałe banany garść cukierków m&m's 3-4 duże batony Mars Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Oddzielić(...)białka od żółtek. Białka ubić z połowa cukru, żółtka utrzeć z resztą cukru. Śmietankę ubić na sztywno. Delikatnie i stopniowo połączyć wszystko razem. Dodać cukierki, pokrojone na niewielkie kawałki batony Mars. Banana podusić widelcem i dodać na samym końcu. Wymieszać delikatnie, przełożyć do dowolnego naczynia, przykryć szczelnie i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Jeśli jednak wolicie lody owocowe
Codzienna kuchnia niecodziennapudru 2 łyżki cukru waniliowego 125 g solonych orzeszków ziemnych 125 g czekolady (mleczna i gorzka) 1 budyń waniliowy Dodatkowo do dekoracji: pozostałe pół puszki masy kajmakowej 3 batony Snickers lub orzeszki i czekolada Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki mielimy na mąkę, dodajemy do nich cukier puder oraz rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy, a następnie powstałą masą(...)rondelku z wrzątkiem i mieszamy do chwili, aż będzie miał konsystencję polewy. Wylewamy go na schłodzony sernik i rozprowadzamy po całym wierzchu. Wierzch sernika dekorujemy również pokrojonymi w plasterki batonami i wstawiamy do lodówki na całą noc. Sernik najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć go z lodówki na około 30 minut przed podaniem. Smacznego życzy Agnieszka
Kocham Czekoladęcukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 140 g solonych orzeszków ziemnych 125 g czekolady (mleczna i gorzka) 1 budyń waniliowy Dodatkowo do dekoracji: pozostałe pół puszki masy kajmakowej 3 batony Snickers Sernik Snickers Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki mielimy na mąkę, dodajemy do nich cukier puder oraz rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy, a następnie powstałą masą wykładamy spód(...)rondelku z wrzątkiem i mieszamy do chwili, aż będzie miał konsystencję polewy. Wylewamy go na schłodzony sernik i rozprowadzamy po całym wierzchu. Wierzch sernika dekorujemy również pokrojonymi w plasterki batonami i wstawiamy do lodówki na całą noc. Sernik najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć go z lodówki na około 30 minut przed podaniem. Smacznego życzy Agnieszka
Kocham Czekoladęowoców , dzięki nim gofry nabrały smaku i koloru. Składniki: 2 gofry 5 łyżek mąki orkiszowej 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru trzcinowego aromat cytrynowy 1 baton liofilizowany + 1/4 szklanki gazowanej wody olej do nasmarowana gofrownicy Sposób przygotowania: Na początku należy włączyć gofrownicę(...)się dobrze nagrzała. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier trzcinowy i aromat cytrynowy. Ubijamy na puszystą masę. Kolejno dodajemy mąkę, proszę do pieczenia i rozpuszczony w gazowanej wodzie baton. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy na dobrze nagrzaną i natłuszczoną gofrownicę. Pieczemy przez ok. 10 minut w zależności od mocy gofrownicy. Smacznego
Truskawkowa FiestaZdrowe przepisy dostały zielone światło :-) :-) :-) Szczególnie odpowiadają mu szybkie i zdrowe śniadania i drugie śniadania, takie które mogę mu zapakować "na wynos". Dzisiejszy przepis to właśnie taka śniadaniowa propozycja - batony, owoc i jogurt lub koktajl i sycąca porcja energii zapewniona :-) SKŁADNIKI 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka błyskawicznych płatków jaglanych 1 szklanka amarantusa ekspandowanego 1,5 szklanki(...)nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Upieczoną masę studzimy, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc :-) rano kroimy masę w dowolne kształty. Batony nie są chrupiące, ale miękkie, za to bardzo sycące
Czary - gary w kuchniBrązowy ryż 150 g 66 21 Biały makaron spaghetti, gotowany 11 minut 180 g 59 28 Tortilla kukurydziana 50 g 52 12 Baton Snickers 60 g 43 15 Baton Mars 60 g 68 27 Chleb gryczany 30 g 67 13 Daktyle suszone 60 g 50 22 Suszone jabłka 60 g 29 11 Arbuz 120 g 80 5 źródło
Powiedz dietom niemasę.W razie konieczności dajemy odrobinę wody. Nadziewamy ściśle osłonkę białkową i przystępujemy do parzenia. Parzenie W temp.70-75 stopni do uzyskania temp 65 w środku. Po parzeniu studzimy baton w zimnej wodzie do 10 min.Można schować(...)lodówki i wędzić na drugi dzień tak zrobiłem właśnie ja.Można też wędzić od razu po wystudzeniu. Wędzenie W temperaturze 50-60 stopni czas 2-2,5 godz. Gdy baton wystygł byłem bardzo zaskoczony smakiem nie spodziewałem się ,że będzie takie smaczne. W smaku przypomina krzyżówkę wędzoną pasztetu,wątrobianej i pasztetowej.Można kroić w plastry lub smarować na chlebek
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.około 8-12 godzin.Następnie parzymy. Parzymy Ja wodę nagrzałem do 80 stopni następnie wrzuciłem dwa batony i parzyłem w wodzie 70-75 przez 70 min.Następnie batony studziłem w zimnej wodzie przez 10 min.Potem do lodówki na 8 - 10 godzin .I to koniec SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.odetchnąć po egzaminach i wrócić do świata żywych, nadrobić zaległości :) Dla tych, którzy jeszcze męczą się z sesją (albo potrzebują zastrzyku energii, np. po treningu) mam przepis na zdrowe batony z mnóstwem zdowych składników. Można też zrobić je w wersji bez czekolady (u mnie tak było, że zrobiłam pół na pół ;)). Dość proste do zrobienia i co najważniejsze(...)który nie posiada piekarnika :D Cukru w nich nie znajdziecie, ale za to słodzone są daktylami i syropem klonowym. Bardzo sycące i bardzo zdrowe, do tego wegańskie :) Energetyczne batony w polewie czekoladowej bez cukru 8 daktyli bez pestek 40 g orzechów włoskich 2 łyżki otrąb owsianych 1 łyżka płatków owsianych 1 łyżka nasion chia 2 łyżki syropu klonowego
FitKotmleku która posłużyła mi jako lejek i trzonka tłuczka do mięsa.Ubijamy mocno aby nie było pustych miejsc,przyznam jest to trudne przynajmniej za pomocą butelki i młotka.Gotowe batony wieszamy do lodówki na 6 godz.u mnie stały oparte o ściankę z powodu braku miejsca. -następnie 2-3 godz w temp.pokojowej co godzinę wycieramy ręcznikiem papierowym. Osuszanie i wędzenie(...)osuszanie - 45-60 st. mini wędzenie - 50-60 st. wędzenie właściwe przez 3,5 - 4,5h. Najlepiej do uzyskania żądanego koloru. Parzenie: Woda 75-80 stopni w batonie 65-68 i schładzamy w zimnej wodzie 10 min. Wieszamy do wyschnięcia i całkowitego ostygnięcia i do lodówki. Jedną pałkę nie parzyłem obsycha zobaczymy co będzie. Obsychała dwa tyg.zdjęcia poniżej
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.pomocą butelki i młotka. Gotowe batony wieszamy do lodówki na 6 godz.u mnie stały oparte o ściankę z powodu braku miejsca. Parzenie: Woda 75-80 stopni jak w batonie osiągnie 65-68 wyjmujemy i schładzamy w zimnej wodzie 10 min.Wieszamy do wyschnięcia i całkowitego ostygnięcia i do lodówki na 8-10 godz SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.jeszcze wodę.Na koniec dodajemy stopniowo gorczycę w kulkach i dobrze mieszamy. Mięso do lodówki na 6-8 godz po tym czasie jeszcze raz mieszamy i nabijamy osłonki. Nasze batony i kiełbasa teraz musi sobie odpocząć w chłodnym miejscu.U mnie to było około 8 godz. Dwie godz.przed wędzeniem kiełbasę przenosimy w temp.pokojową kiełbaska troszkę zacznie się pocić wycieramy(...)tyle idziemy dymić. Osuszanie -35-45 stopni 45 min Wędzenie Drewno sucha olcha bez kory 50-60 stopni do ulubionego koloru u mnie to było 3 h natomiast batony dłużej 3,5 do 4h Parzenie woda 75-80 stopni do uzyskania w środku 68 stopni KONIEC
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.jeszcze wodę.Na koniec dodajemy stopniowo gorczycę w kulkach i dobrze mieszamy. Mięso do lodówki na 6-8 godz po tym czasie jeszcze raz mieszamy i nabijamy osłonki. Nasze batony i kiełbasa teraz musi sobie odpocząć w chłodnym miejscu.U mnie to było około 8 godz. Dwie godz.przed wędzeniem kiełbasę przenosimy w temp.pokojową kiełbaska troszkę zacznie się pocić wycieramy(...)tyle idziemy dymić. Osuszanie -35-45 stopni 45 min Wędzenie Drewno sucha olcha bez kory 50-60 stopni do ulubionego koloru u mnie to było 3 h natomiast batony dłużej 3,5 do 4h Podsuszanie Minimum 7 dni najlepiej w chłodnym przewiewnym miejscu .Ostatecznie karnisz przy uchylonym oknie.Można spróbować i w lodówce ale to będzie dłużej trwało
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.najmniej powietrza. Zawiązać osłonkę podobnie z drugiej strony, wypychając powietrze. N adziane batony powiesić na 1-2 godziny do wyschnięcia i osadzenia. Włożyć batony do garnka odpowiedniej wielkości i zalać zimną wodą. Parzyć, od chwili uzyskania temperatury 75 st C. przez ok 1 godzinę. Temperatura w trakcie parzenia powinna wahać się między
Stare Gary