barszcz z uszkami - 740 przepisów (strona:28/50)

Kapuśniaczki 88

Święta zbliżają się, a co za tym idzie - pieczenie, gotowanie, smażenie. Święta - czyli domowy czerwony barszcz, a do niego uszka, albo.. kapuśniaczki. Ja uwielbiam i jedno i drugie.  Składniki: 350 ml letniego mleka 60 g roztopionego masła pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 duże jajka pół kilo mąki 20 g drożdzy Przygotowanie: Drożdze rozpuścić w połowie mleka

My World by Dagmara Rek
Paszteciki z soczewicą 144

Został wam barszcz po świętach, a uszek już nie ma? To idealna okazja, by wypróbować przepis na te pyszne paszteciki drożdżowe. W święta mieliśmy pod dostatkiem kapusty i grzybów, dlatego proponuję ciut inne nadzienie: z zielonej soczewicy. Odpowiednio przyprawiony farsz stworzy ciekawe wypełnienie tych wytrawnych bułeczek. To proste, szybkie i lekkie danie dobrze się wpasuje […] Artykuł Paszteciki z soczewicą

Wiszniówka
WIGILIA – CZEGO NIE MOŻE NA NIEJ ZABRAKNĄĆ? 7191

Mimo iż każdy region polski dorobił się własnego wigilijnego menu, to istnieje kilka składników i potraw, z których nie obejdzie się żadna wigilia. Artykuł WIGILIA –

COOKMAGAZINE
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Świąteczne menu skomponowane przez dietetyka 221

grecku. Bakłażan z warzywami po grecku. Domowy pasztet z soczewicy i marchewki. Domowy pasztet z grzybów suszonych i siemienia lnianego. Zupy Lekka zupa grzybowa z kaszą. Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami. Dania główne Pełnoziarniste pieczone pierogi ze szpinakiem. Gotowane pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami. Komosa ryżowa lub kasza jaglana ze szpinakiem, figami i tofu. Zdrowa kutia z amarantusa

Przepysznik - BLW i nie tylko
Barszcz czerwony 104

Barszcz czerwony z grzybowymi uszkami to Polska tradycyjna zupa, która króluje na wigilijnym stole. Postny dodatek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, pyszny i pożywny. Potraw ę można poda ć z pasztecikami klasycznymi, krokietami, pierogami, fasolą lub uszkami. Najlepiej smakują ciepłe podane od razu. Składniki: spora garś ć suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki) 4 buraki ćwikłowe 2 litry bulionu warzywnego (marchewka

Smaczne Potrawy
Krokiety z kapustą i grzybami 317

Święta coraz bliżej i trzeba podjąć ostateczną decyzję co ma się pojawić na wigilijnym oraz świątecznym stole. Barszcz zakiszony, ale co podać do barszczu ? U nas będą uszka z grzybami , ale także krokiety z kapustą bo po prostu je lubię. Chrupiące z wierzchu z wilgotnym, aromatycznym nadzieniem - uwielbiam i to nie tylko na święta ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Uszka z grzybami i orzechami włoskimi 205

Przepyszne mięciutko ciasto, wyrazisty farsz i chrupiące orzechy. Uszka marzenie! Polecam w zestawieniu z barszczem z pieczonych buraków.   Składniki: Na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej Szklanka wody Dwa jajka M ¼ łyżeczki soli Na nadzienie: 500g pieczarek Duża cebula Masło klarowane do podsmażenia Garść łuskanych orzechów włoskich Sól, pieprz Sposób przygotowania: Farsz: Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o bardzo(...)rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego łyżeczkę farszu. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga. Dwa przeciwległe części pierogów sklejamy owijając pieroga wokół kciuka i formując uszko. Najlepiej gotują się pierogi mrożone, dlatego tez warto umieścić je na talerzu posypanym mąką w zamrażalce. Gdy stwardnieją można przełożyć je do pojemnika. Gotujemy w osolonym Wrzątku kilka minut

Pyry na Gaz
Kładzione kluseczki z suszonymi grzybami do wigilijnego barszczu (Gnocchi di funghi secchi) 155

Barszcz wigilijny zazwyczaj podajemy z uszkami, ale może dla odmiany przygotujecie kluseczki z suszonymi grzybami. D elikatne w smaku, aromatyczne o wyjątkowym smaku  podkręcą smak niejednego barszczu.  Możemy podawać je również okraszone rozpuszczonym masełkiem czosnkowym i posypane du ż ą  ilością natki pietruszki. Polecam serdecznie :) **** Oggi voglio condividere con Voi una ricetta per gli gnocchi

La grande e la piccola cuoca
Uszka wigilijne z grzybami + film 140

Uszka z grzybami to jeden z niezbędnych elementów kolacji wigilijnej. Podane z czerwonym barszczem smakują wyjątkowo smacznie. W moim domu uszka na wigilię przygotowuję z grzybami lub z grzybami i kapustą. Obie wersje smakują równie dobrze a ich przygotowanie nie przysparza większych trudności. składniki na 30 uszek(...)grzyby doprawiamy solą i gotujemy w tej samej wodzie w której się moczyły do miękkości, a następnie odcedzamy ( wody z grzybów nie wylewamy, może nam się przydać np. do barszczu ). Odcedzone grzyby i  cebulę drobno siekamy. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę i posiekane grzyby. Dodajemy bułkę tartą i całość mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą. Do przestudzonego farszu wbijamy jajko

Smakowite Dania
Barszcz czerwony 115

Barszcz czerwony – mocny i intensywny barszcz ugotowany na burakach pieczonych w piekarniku z dodatkiem garści suszonych grzybów. Pyszny i rozgrzewający. Ulubiony przez całą rodzinę, szczególnie w okolicach Bożego Narodzenia, gdzie gotuję go w wersji bez majeranku (zobacz “Wigilijny barszcz z pieczonych buraków“). Czysty Barszcz czerwony wspaniale smakuje z domowymi uszkami z grzybami, jak również podawany z pieczonymi(...)uszkami z ciasta drożdżowego czy kawałkiem ciepłego kulebiaka z kapustą i pieczarkami. Czytaj dalej "Barszcz czerwony" na blogu Moja Delicja

Moja Delicja
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 218

cukru. W tym barszczu zaskoczyły mnie dwie rzeczy. Po pierwsze smak, który już był po 10 minutach gotowania upieczonych buraczków w wywarze (a przed jakimkolwiek doprawianiem) oraz bardzo mocny kolor, który nie stracił się nawet wtedy, gdy barszczyk podczas odgrzewania na trzeci dzień intensywnie się zagotował. Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnymi uszkami z grzybami . Składniki(...)przecedzone warzywa można jeszcze potrzymać na sicie, aby odzyskać go jak najwięcej). Barszcz podgrzać na małym ogniu, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z uszkami, z tego przepisu. The post Wigilijny barszcz z pieczonych buraków appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 114

Wyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek . Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach wydobywa z nich cały smak i słodycz, którym potem nasiąka cała zupa w trakcie chłodzenia przez noc. Do tak przygotowanego barszczu nie trzeba dodawać ani grama cukru. W tym barszczu zaskoczyły mnie dwie rzeczy(...)minimum 6 h, a najlepiej na całą noc. Na drugi dzień barszcz dokładnie przecedzić (w warzywach będzie sporo płynu, więc przecedzone warzywa można jeszcze potrzymać na sicie, aby odzyskać go jak najwięcej). Barszcz podgrzać na małym ogniu, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z uszkami, z tego przepisu. Czytaj więcej: Wigilijny barszcz z pieczonych buraków The post Wigilijny

Moja Delicja