 Staropolska ściągawka wigilijna 219
Staropolska ściągawka wigilijna 219lektury kilku wigilijnych definicji, zaczerpniętych z Leksykonu Sztuki Kulinarnej (1983) Barszcz - zupa sporządzana na wywarze z buraków i często kości, zakwaszana kwasem burakowy; b. może być czysty i zabielany; czysty może być postny, podawany tradycyjnie na wieczerzę wigilijną, przyprawiony wywarem z suszonych grzybów (zwykle borowiki) i podawany z uszkami nadziewanymi farszem z grzybów lub ryby. Według Glogera (Encyklopedia Staropolska(...)Uszka - małe pierożki przyrządzane z wolnego ciasta cienko rozwałkowanego i pokrajanego na kwadratowe kawałki o bokach 2-3 cm, w które zawija się farsz. Uszka są chlubą polskiej kuchni i stanowią dodatek do tradycyjnego postnego barszczu wigilijnego * materiały zaczerpnięte z książki "Leksykon sztuki kulinarnej" Maciej E. Halbański, wyd, Watra, Warszawa
Tradycyjna Kuchnia Fit wigilia- odchudzamy potrawy wigilijne 288
Fit wigilia- odchudzamy potrawy wigilijne 288dlatego warto ją zastąpić np. mąką orkiszową lub razową. Sam farsz z grzybów i kapusty może być lżejszy, jeżeli smażenie zastąpimy duszeniem. 2. Barszcz To najbardziej fit danie wigilijne. Możemy jednak jeszcze je odchudzić: zastąpmy uszka np. buraczkami, na których został ugotowany. 3. Karp i inne ryby Zrezygnujmy z panierki. Zamiast smażyć - upieczmy lub zdecydujmy się na rybę po grecku
Tradycyjna Kuchnia Zdrowsze Święta – przepisy wytrawne 124
Zdrowsze Święta – przepisy wytrawne 124poszanowaniem dla tradycji. Jak? Zacznijmy od zup. Najczęściej królują u nas barszcz, grzybowa i rybna . Te wszystkie trzy zupy (jeśli są przygotowane na domowym bulionie) są bardzo zdrowe, gdy odpowiednio je podamy – czysty barszcz będzie najlepszy do popicia – jeśli podajemy go z uszkami, to ich symboliczna liczba z pewnością wystarczy. Warto przygotować go na zakwasie buraczanym. Grzybowej
Poezja smaku Swięteczne inspiracje kulinarne 105
Swięteczne inspiracje kulinarne 105nawiązuje do symboliki 12 apostołów i 12 miesięcy w roku. Tradycyjnie spożywa się potrawy postne , a wśród najbardziej typowych są: - zupy. Do najbardziej tradycyjnych należą barszcz czerwony, zupa rybna, grzybowa, zupa migdałowa; - pierogi, paszteciki, uszka, krokiety. Najczęściej są nadziewane grzybami z kapustą, lub samymi grzybami; - śledzie w rożnej postaci, np. z grzybami, rodzynkami, śliwkami, z cebulą, olejem, w kształcie koreczków
Obiad gotowy Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej na sosie grzybowym 192
Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej na sosie grzybowym 192Święta Bożego Narodzenia bez grzybów? Nie ma nawet takiej możliwości. To one są nieodłącznym elementem Wigilijnych potraw. Zupa grzybowa, uszka lub pierogi z kapustą i grzybami, paszteciki do barszczu... to tylko kilka z tradycyjnych potraw pojawiających się na kolacji wigilijnej. A co powiecie na coś nowego? Innego? I równie smacznego? Polędwiczka w szynce parmeńskiej na delikatnym sosie grzybowym przygotowanym
Mango Papaja Barszcz czerwony z kiszonych buraków 179
Barszcz czerwony z kiszonych buraków 179niektórych z Was może być to obca koncepcja. Po raz pierwszy w tym roku przygotowałam kiszone buraki. Przygotowałam z nich kilka dań a barszcz okazał się strzałem w dziesiątkę. Do tego domowe uszka i kolejna świąteczna potrawa gotowa! Składniki na około 3 litry zupy: 1 porcja UKISZONYCH BURAKÓW (z 1 kg buraczków) 1 i 1/2 litra wody 3 marchewki, obrane
Życie ze smakiem Buraczki z jabłkiem do obiadu na zimno 164
Buraczki z jabłkiem do obiadu na zimno 164Buraki to warzywo o niesamowitych walorach smakowych. Możemy z nich zrobić mnóstwo smacznych potraw. Na jutrzejszy obiad zaplanowałam zrobić z nich barszcz, który uwielbiam zarówno z ziemniaczkami jak i z uszkami. Dzisiaj zrobiłam smaczny dodatek do dania głównego, a mianowicie buraczki z jabłkiem, które podajemy na zimno. Buraki zawierają cudowne właściwości zdrowotne, także zachęcam Was do włączenia tego wspaniałego warzywa
kulinarne odsłony pati Placek do barszczu 16097
Placek do barszczu 16097krokiety i nie uszka, tylko właśnie taki placek upiekłam tym razem do barszczu. Przepis dostałam od Mamy, a ona od sąsiadki. Serdecznie polecam! Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 5 żółtek 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 całe jajko 6 jajek ugotowanych
Kuchnia w czekoladzie Uszka z suszonymi grzybami 171
Uszka z suszonymi grzybami 171Uszka z grzybami to niezędnik każdego wigilinego stołu, ale ja je robie znacznie częściej. Zwłaszcza gdy mam zapas suszonych grzybków, bo nie uznję dodawania do nich pieczarek.Wybornie smakują w barszczu, choć osobiście wolę je na talerzyku okraszone rumianą cebulką. SKŁADNIKI NA FARSZ: 100 g suszonych podgrzybków 1 cebula 2 łyżki oleju sól i czarny pieprz(...)sobą dwa przeciwległe końce. W dużym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić uszka i gotować aż do ich wypłynięcia na wierzch. Podawać posypane cebulką w towarzystwie czerwonego barszczu. Smacznego
Gosia gotuje Paszteciki grzybowe 231
Paszteciki grzybowe 231Paszteciki grzybowe Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe paszteciki z grzybowym farszem. Idealne na święta do domowego czerwonego barszczu. Takie paszteciki śmiało możecie postawić obok tradycyjnych pierogów czy uszek. Paszteciki grzybowe sprawdzą się również na Sylwestra i inne przyjęcia. Spróbujcie. Przepis jest naprawdę prosty. Ciasto drożdżowe wychodzi miękkie i dobrze się z nim pracuje. A farsz, to wyłącznie(...)wysokości i odstawiamy na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie całość gotujemy około 20-30 minut. Grzyby odcedzamy (wywar można wykorzystać do barszczu, zupy lub sosu), studzimy i drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy, podsmażamy na maśle. Pod koniec dodajemy nasze pokrojone grzyby, całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą, mieszamy. Patelnię odstawiamy
Słodkie okruszki Uszka z grzybami i soczewicą 156
Uszka z grzybami i soczewicą 156Uszka z suszonymi grzybami i gotowaną zieloną soczewicą to świetny dodatek do barszczu lub innej zupy. Można je również wykorzystać do innych dań zamiast tradycyjnego makaronu. Ja czasem smażę je z warzywami na patelnię, lub mięsem i sosem. Można je podać jako danie główne, okraszając je cebulką i skwarkami, lub odgrzewając na masełku. Takie uszka można też wykorzystać do sałatki
Waniliowe Improwizacje Barszcz wigilijny 542
Barszcz wigilijny 542praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo dobry :) A to za sprawą zakwasu - dziś ostatni dzwonek, aby przygotować samodzielnie zakwas na wigilijny barszcz. A jeśli zdecydujecie się na kupny zakwas, poszukajcie sprawdzonych, miejscowych, naturalnych producentów. SKŁADNIKI:Dla 4 osób.około ½ litra zakwasu na barszcz2 duże buraki1 duża marchewka1 duża pietruszkakawałek porakawałek selera1 opalona(...)ponad poziom suchych grzybów).Odcedzamy wywar z jarzyn i grzybów (grzybów nie wyrzucamy! - wykorzystacie je jako farsz do uszek, pierogów lub do kapusty z grochem).Łączymy oba wywary w jednym garnku - doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia, dolewamy zakwasu buraczanego.Doprawiamy barszcz do smaku solą, pieprzem, majerankiem, a jeśli trzeba to odrobiną cukru i/lub soku z cytryny.Barszcz przed podaniem zagrzewamy
W kuchni Katie Tradycyjne potrawy wigilijne, bez których nie ma Świąt 161
Tradycyjne potrawy wigilijne, bez których nie ma Świąt 161Apostołów Jezusa, to właśnie one wymieniane są jako te najpopularniejsze. Czy jednak w każdym domu smakują tak samo? Barszcz czerwony na wywarze, a może na malinowym zakwasie? Barszcz czerwony to obowiązkowy punkt każdej wigilijnej wieczerzy. Zazwyczaj podaje się go z grzybowymi uszkami. Niektórzy preferują spożywanie go wraz z krokietami z kapustą, inni zaś z fasolką albo makowymi kluskami. Jeśli nawet
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować! Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie 145
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie 145Zakwas na wigilijny barszcz czerwony przygotowaliśmy znacznie wcześniej, rozlany do butelek czeka w lodówce na 24 grudnia. Wtedy przygotujemy z niego wigilijny barszcz na zakwasie , któremu nic się nie równa, ma on bowiem głęboki, aromatyczny i kwaśny smak. Podczas Wigilii podajemy go z uszkami, w następne dni w szklankach jako dodatek do krokietów z kapustą i grzybami lub pasztecików. Składniki
niecodziennikpary Uszka z kapustą i grzybami 194
Uszka z kapustą i grzybami 194Tradycyjne wigilijne uszka z kapustą kiszoną i grzybami, czyli doskonały dodatek do barszczu czerwonego. Przepis na barszcz znajdziecie
Z Hrabiną w kuchni Wafle o smaku batonów "Bounty" 210
Wafle o smaku batonów "Bounty" 210moim domu powoli czuć zbliżające się święta. Zakwas na barszcz czeka w lodówce, podobnie susz na kompot. Pierogi i uszka pomrożone, a piernik staropolski przełożony, choć jeszcze nie oblany polewą. Choinka ubrana. Dziś jeszcze zrobię jedno ciasto, ewentualnie jutro, żeby było świeższe i jakieś sałatki. Aaa no i mam ciastka- pierniczki jak alpejskie z przepisu Anety (Kolorowy Przepisownik) i słoneczka
Kuchnia w czekoladzie