barszcz z uszkami - 740 przepisów (strona:42/50)

Paszteciki z kapustą i grzybami 74

kolejna wigilijna potrawa, którą po raz pierwszy robiłam w tamtym roku i wszystkim bardzo smakowało. Paszteciki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale można je przygotować wcześniej i podawać z gorącym barszczem. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: Ciasto: 300 g mąki 125 g margaryny 1 jajko 30 g drożdży 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18 % 1 łyżka(...)formę wyścieloną papierem do pieczenia w małych odstępach od siebie. Wysmarować każdą sztukę rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przepis na “Barszcz czerwony na occie” TUTAJ Krok po kroku: 1. Poszatkować kapustę 2. Posolić kapustę 3. Kapustę zalać wodą 4. Dusić kapustę na maśle, doprawić 5. Ugotować grzyby 6. Pokroić grzyby

KuchniaWeDwoje.pl
Paszteciki z kapustą i grzybami 188

małych odstępach od siebie. Wysmarować każdą sztukę rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przepis na „Barszcz czerwony na occie” TUTAJ Krok po kroku: 1. Poszatkować kapustę 2. Posolić kapustę 3. Kapustę zalać wodą 4. Dusić kapustę na maśle, doprawić 5. Ugotować grzyby 6. Pokroić grzyby(...)Rozwałkować ciasto 10. Podzielić ciasto na prostokąty i nałożyć farsz 11. Zwinąć paszteciki 12. Posmarować paszteciki jajkiem 13. Posypać paszteciki czarnuszką Poprzedni 1 z 13 Następny   Pierogi, uszka i paszteciki to potrawy, gdzie wykorzystuję farsz z kapusty i grzybów. Jeżeli znasz potrawę gdzie jeszcze można wykorzystać taki farsz to podziel się tym proszę

KuchniaWeDwoje.pl
Naleśnikowe rollsy z mięsem 167

mięso- chyba szczególnie. Zawsze gdy gotuję rosół, mam dylemat co zrobić z ugotowanym mięsem. Najczęściej ląduje obrane w zamrażarce i czeka na odpowiednią ilość, z której później robię uszka, krokiety lub po prostu pierogi. Tym razem było inaczej. W planach miałam naleśniki z mięsem, ale po krótkim zastanowieniu doszłam do wniosku, że jak przecież połączę jedno z drugim(...)smarować będzie lepiej. I tak zrobiłam! By nie były zbyt mdłe i suche, podlałam sosem pomidorowym, ale nic nie stoi na przeszkodzie by dodatkowo podać je z filiżanką czerwonego barszczu.  Co ważne- porcja z tego przepisu jest naprawdę spora! Śmiało możecie przygotować rollsy na przyjęcie, a podpiec dopiero wtedy, jak już goście wypiją kawę :) Normal 0 21 false false

Kuchnia w czekoladzie
Wigilijne propozycje 2963

póki co są na to za mali, więc pozostaje cierpliwie czekać i mieć nadzieję, że taką tradycję będą chcieć poznać, a co najważniejsze kultywować 😇 Moje propozycje: Zakwas na wigilijny barszcz  http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/zakwas-na-wigilijny-barszcz.html Wigilijna kapusta z grochem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/wigilijna-kapusta-z-grochem.html Wigilijny kompot z suszu http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/wigilijny-kompot-z-suszu.html Makowiec na cieście krucho- drożdżowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/makowiec-na-ciescie-krucho-drozdzowym.html   Wigilijne pierogi(...)Makownik drożdżowy http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html Łosoś w płatkach migdałowych http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/06/osos-w-patkach-migdaowych.html Sałatka śledziowa w konserwowym towarzystwie http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/01/saatka-sledziowa-w-konserwowym.html Oczywiście brakuje tu pierogów z suszoną śliwką, uszek z grzybami i kaszy na słodko, za którą ja przepadam, ale tak jak pisałam- wszystko jest do nadrobienia 😌 A co u Was pojawi się w tym roku

Kuchnia w czekoladzie
Barszcz z buraków suszonych 174

kolacji wigilijnej, tej jedynej w roku obowiązkowo muszą pojawić się tradycyjne potrawy, ale to wcale nie oznacza że musimy je robić zawsze tak samo, choć nie jestem zwolenniczką gotowania barszczu na półproduktach, zawsze go robiłam na naturalnym zakwasie który przygotowywałam wiele tygodni przed wigilią, to tym razem postanowiłam spróbować ułatwień i zrobić go z suszonych buraczków z dodatkiem koncentratu buraczanego(...)buraczanego 1 łyżeczka suszonej  włoszczyzny 1 mała cebula 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego majeranku ½ łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu Sól morska do smaku Dodatek; Uszka z grzybami Sposób wykonania: Zimną wodą zalać suszone buraki, włoszczyznę, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i majeranek, gotować na wolnym ogniu 15 minut, w trakcie gotowania dodać opaloną

Wanilia i Kardamon
Pierogi ze słodką kapustą i grzybami 219

odstawiamy na ok. 30 minut, aby „odpoczęło”. Stolnicę posypujemy mąką, odkrajamy porcję ciasta i cienko wałkujemy. Szklanką lub foremką (ja używam foremki - większej do pierogów, a mniejszej do uszek) wykrawamy kółka, nakładamy porcję farszu, lepimy pierogi. W dużym garnku gotujemy posoloną wodę.  Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Jeżeli zostanie(...)goszczą na moim stole nie tylko w okresie świątecznym. Ugotowane i okraszone cebulką podane na obiad lub, najbardziej przeze mnie lubiane, odsmażone na rumiano, i do tego kubek czerwonego barszczu. W okresie sylwestrowym, między zakąskami i przystawkami znajdzie się zapewne wielu amatorów pierogów ze słodką kapustą i grzybami. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Pierogi ze słodką kapustą i grzybami appeared first

mojewypiekiinietylko
BARSZCZ WIGILIJNY. 315

gdzieś w oddali. Słychać śmiech przepełniony niewinną, dziecięcą radością. Z kominów buchają kłęby dymu, którym pachną włosy. Niebo upstrzone setkami gwiazd zwisa nad ludzkimi głowami. Czuć w powietrzu magię. BARSZCZ WIGILIJNY. / wersja udomowiona wg mojej Mamy; / 1 l zakwasu buraczanego 1 l wywaru warzywnego 2 ząbki czosnku suszony majeranek liść laurowy 3 ziarenka ziela sól  świeżo zmielony czarny pieprz(...)czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie. Chwilę gotuję, po czym wlewam zakwas buraczany. Całość gotuję  ok. 15-20 minut, doprawiam do smaku. Podaję czysty do kubka lub z uszkami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 136

Smak będzie taki sam, ale kilokalorie będą mniejsze! Barszcz czerwony, zupa grzybowa Najczęściej sięgamy po ten z torebki lub z kartonu. Po prostu idziemy na "łatwiznę". Najlepiej jak przygotujemy barszcz tradycyjnie i samodzielnie. Zupę grzybową najczęściej zabielamy śmietaną i białą mąką. Doskonałą opcją będzie, jeżeli użyjemy mąki pełnoziarnistej i jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu. Chleb Jak każdy typowy polak(...)drożdży i bez korzystnych wartości odżywczych. Zalecam upiec tradycyjny razowy chleb na zakwasie lub po prostu kupić z sprawdzonej piekarni, która takowy chleb posiada w swojej ofercie. Pierogi i uszka Święta bez pierogów i uszek to nie święta! Jak zawsze nie zwracamy uwagi na nasze zdrowie i przygotowujemy je z białej mąki. Zastąpmy ją mąka razową czy orkiszową. Dostarczymy dużą

Truskawkowa Fiesta
Barszcz wigilijny 136

jeszcze tyle do zrobienia przed tymi świętami... ;-) A Wy już wszystko przygotowaliście? Jeśli nie i lubicie działać na ostatnią chwilę, to mam dla Was przepis na czerwony barszcz, taki wigilijny... SKŁADNIKI 1 kg buraków 2 duże marchewki 2 duże pietruszki po kawałku selera i pora garść suszonych grzybów 1 l zakwasu z buraków 2,5 l wody 1 łyżka majeranku(...)małym ogniu aż warzywa całkiem zmiękną. Dolewamy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Nie bójcie się tego ostatniego, zdecydowanie nadaje wyrazistości potrawie.  Podajemy z uszkami, pierogami  lub pasztecikami z grzybami i kapustą

Czary - gary w kuchni
Jak udekorować stół na Wielkanoc - trzy przepisy dla każdego na Wielkanoc! 85

zestawu zastawy. Możesz na nich podać w formie przystawki, jajko ugotowane na twardo - oczywiście serwuj je w towarzystwie kremowego chrzanu czy ćwikły. Głęboki talerz będzie idealny na żurek czy barszcz biały, który to zazwyczaj podajmy na wielkanocne śniadanie. Mały talerzyk posłuży nam do zjedzenia czegoś słodkiego do kawy po śniadaniu. Na stole zostanie już tylko duży talerz w oczekiwaniu(...)ćwikłą, świeżym szczypiorkiem, łososiem i kawiorem (szybki i niezawodny sos chrzanowy to 4 łyżki śmietany, 4 łyżki chrzanu, 2 łyżki serka mascarpone, sól i biały pieprz) , - domowy żurek lub barszcz biały z jajkiem i białą kiełbasą ( zakwas na domowy żurek znajdziesz na moim blogu) , - zapiekana biała kiełbasa w sosie chrzanowym , wystarczy, że formę do zapiekania wysmarujesz masłem, ułożysz białą kiełbasę

SMYKWKUCHNI
Uszka z grzybami smażone 115

Przez wiele lat myślałam, że takie uszka są u wszystkich na Wigilię. Jakie było moje zdziwienie gdy zorientowałam się iż wszyscy mają uszka gotowane - czyli jak ja nazywam małe pierożki z grzybami - okazało się, że moje są inne, wyjątkowe. Moja Babcia takie robiła, Mama je podaje oraz ja i moja Siostra. 100 gram grzybów suszonych – najlepiej prawdziwki, 2 cebule(...)drobną kostkę i udusić na oleju dodając szczyptę soli i cukru. Połączyć grzyby z cebulą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wywaru z grzybów nie wylewać, będzie potrzebny do barszczu grzybowego. Mąkę połączyć z ciepłą wodą, dodać sól i zagnieść ciasto jak na pierogi (na 200 gram mąki potrzeba około 70 ml ciepłej wody). Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć

królestwo garów
Zupa chrzanowa 200

Dla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Barszcz z suszonych grzybów 136

stole wigilijnym był serwowany przez moją babcię Melanię. Do niego zawsze były ziemniaki gotowane na kuchni kaflowej - żadne ugotowane teraz ziemniaki nie są w stanie smakować tak jak wtedy... Barszcz można przygotować postny - czyli typowo wigilijny. Można też ugotować na rosole, udkach, wędzonce itp. U mnie na zdjęciach właśnie w bogatszej wersji ;-) Wtedy świetnie smakuje z paluszkami z kminkiem, pasztecikami(...)razie potrzeby uzupełniać wodę. W bogatszej wersji zamiast wody do grzybów dodajemy wywar na wędzonce lub rosół czy inny bulion. 3. Grzyby wyjąć - przeznaczyć na farsz na uszka lub jako dodatek np. do farszu na paszteciki. Do gotującego się wywaru dodać zakwas na żurek - ilość wedle uznania - zależy, czy zupa ma być mniej czy bardziej kwaśna. Doprawić do smaku pieprzem

Kuchnia domowa Ani
Uszka z grzybami - Danie wigilijne 152

wiem jak u was będzie ale w tym roku postanowiłam , że w moim barszczyku czerwonym wylądują uszka z grzybkami mianowicie koźlaki suszone. Pyszny aromatyczny farsz :) Już się uśmiecham mniam :) Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej typ 500 Kłos- Pol 200 ml gorącej wody sól 1 łyżeczka Dodatkowo: koźlaki suszone 100 g pieprz biały mielony  pół łyżeczki sól morska(...)grzybów. Przygotowany farsz nakładamy łyżeczką na przygotowane ciasto . Zlepiamy boki jak na pierożka i do środka sklejamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty do miękkości . Podajemy z barszczem czerwonym

Różowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania