barszcz z uszkami - 740 przepisów (strona:30/50)

BARSZCZ WIGILIJNY NA ZAKWASIE 95

Skoro w poprzednim wpisie pojawił się zakwas na barszcz wigilijny, to czas na jego wykorzystanie. Barszcz na zakwasie na wigilijnym stole to dość długa tradycja. Pierwsze wzmianki o tej zupie jako potrawie wigilijnej pojawiają się już w XVI wieku. Do przygotowania bulionu można wykorzystać nie tylko grzyby, ale również głowę ryby, co polecała sama Maria Disslowa, autorka jednej z ważniejszych(...)można wykorzystać (np. jak w przypadku barszczu ukraińskiego, ale wtedy marchew i pietruszkę trzeba obrać), ale nie trzeba.  Na tym etapie dodaję trochę soli i pieprzu, majeranek suszony. Wlewam zakwas, mieszam i podgrzewam, ale nie zagotowuję. Jeśli trzeba, ponownie doprawiam solą i pieprzem.  Podaję jako czysty barszcz (bez dodatków) bądź z uszkami. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Wigilijny postny barszcz czerwony 106

byłam dzieckiem mój tata przed świętami jeździł z rzepakiem do wytłoczenia. Mieliśmy zawsze w domu swojski domowy olej rzepakowy. Bardzo smaczny i aromatyczny. Oczywiście najlepszym dodatkiem do barszczu wigilijnego są własnej roboty uszka z grzybami :) Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Styczeń... nowości i zaległości 181

m.in. fińskie ciasto świąteczne, makowce, piernik dojrzewający , moje ukochane szwajcarskie pierniczki oraz ciastka owsiane z wiśniami i czekoladą. Z wytrawnych smakołyków były zawiezione do teściowej na Wigilię: barszcz i pierwszy raz poczynione uszka z leśnymi grzybami oraz cebulką, pierogi z sandaczem i koperkiem, śledzie w pomidorach oraz sałatka warzywna. W pierwszy dzień Świąt ponieważ gościliśmy rodzinę Małżona przygotowałam pulled porka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Boże Narodzenie: Uszka z mięsem 153

brzegi oraz przeciwległe końce tak powstałego półkola formując uszka. Czynności te powtarzaj do wyczerpania ciasta i farszu. Tak przygotowane uszka gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Takie uszka są doskonałym dodatkiem do barszczu. Niewykorzystane ciasto możesz zamrozić, a z niewykorzystanego farszu zrobić np. kotlety mielone

blog.moje-pasje.info
Pasztet z gęsi 174

przygotowań, czas kupowania i pakowania prezentów, wreszcie też czas wymyślania i testowania świątecznych przepisów. Przecież wypadałoby, żeby na świątecznym stole znalazły się najlepsze przysmaki. Domowe ciasta, wędliny, barszcz na zakwasie, własnoręcznie ulepione uszka i pierogi, kompot z suszu z naszego ogrodu... Uwielbiam to! Jeśli podobnie jak ja, macie pozytywnego fioła na własnoręcznym przygotowaniu świątecznych potraw, może skusicie się na upieczenie

Obiad gotowy
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 128

pierogi? Kapusta z grzybami? W: Pierogi to są wschodnie. U nas pierogów w Poznańskiem nie było. Kapusta była, bo kapustę robiliśmy w beczce.  Czasem był barszcz czerwony, ale nie z uszkami tylko z makaronem, bo to było najprostsze do zrobienia. W wigilię się nie jada mięsa, ani nie jadało, a już tym bardziej w czasie wojny. Była taka sytuacja

Kryzysowa Książka Kucharska
Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 180

blogu pojawiać się nowe świąteczne przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki, czy też kapuśniaczki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu wigilijnego , mogą być zmiennikiem uszek z grzybami. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paluszki drożdżowe do barszczu 86

Barszcz możemy jeść tradycyjnie z uszkami, bądź z kruchymi, słonymi paluszkami. Składniki: 0,5 kg mąki 5 dag drożdży 1 masło lub 1 margaryna ½ szklanki śmietany 2 jaja 1 łyżka octu 1 łyżka cukru Łyżeczka soli i kminek 2 łyżki ciepłego mleka Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepły mleku, wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę, 1 jajo, miękkie masło. Przyprawiamy solą i cukrem

Tradycyjna Kuchnia
Krokiety z mięsem 180

można jej przechowywać bardzo długo (do 2 tygodni), trzeba było coś z nią zrobić. Oczywiście przygotowałam barszcz. A co można podać do niego? Barszcz czerwony to nie tylko uszka, to również rewelacyjne krokiety z mięsem! Wykorzystałam do nich mięso z rosołu (wołowinę). Pewnie się zdziwicie, ale pierwszy raz robiłam krokiety :-). Wcześniej wielokrotnie je jadłam, więc nadeszła pora na "zmierzenie

Pora coś zjeść
BARSZCZ WIGILIJNY Z PIECZONYCH BURACZKÓW I JABŁEK 190

dniu podania barszcz przecedzamy i łączymy z wywarem z grzybów. Kilka grzybków kroimy w paski i pozostawiamy w zupie, resztę wykorzystujemy do farszu na uszka lub do bigosu.  Możemy też pozostawić w barszczu kilka łyżek tartych buraczków. Barszcz podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i opcjonalnie roztartym

cool and minty
Barszcz świąteczny czysty 402

zrobienie barszczu czerwonego zajmuje nam chwilkę. Ja lubię taki czysty barszcz szczególnie na rozgrzewkę. Lubię też jako dodatek do krokietów, pasztecików jak i z uszkami. Jednak musimy pamiętać, że nie możemy zagotować barszczu ponieważ straci swój piękny kolor. Składniki: 1 buraczek  1 pietruszka  2 marchewki kawałek selera 2 liście laurowe Kamis  3 kulki ziela angielskiego Kamis

Ala piecze i gotuje
Czerwony Barszcz Zabielany 193

Kolejny sposób na barszcz czerwony. Zabielony jest delikatniejszy i kremowy. Dobrze smakuje z ugotowanymi ziemniakami polanymi smalcem ze skwarkami. Często gotuję barszcz czerwony, który podaje w pierwszy dzień czysty z uszkami lub innym dodatkiem, a z kolei w drugi dzień w postaci barszczu zabielanego z ziemniakami. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję królika z kością

Mama Gotuje
Sałatka z uszek 367

Tortelini zazwyczaj gotuję do barszczu czerwonego, teraz postanowiłam użyć go do sałatki :) Składniki: - 1 opakowanie uszek z mięsem (tortelini)  - 1 puszka kukurydzy - 1 słoiczek selera konserwowego - 1 pęczek pietruszki - 3 ogórki konserwowe - 2 małe ząbki czosnku - majonez Przygotowanie: Tortelini gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy. Ogórki kroimy w kosteczkę a czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy

Zainspirowana w kuchni
Barszcz czerwony zabielany 145

Barszcz uwielbiam od czasów dzieciństwa! Najlepszy moim zdaniem jest tradycyjny wigilijny, podany z uszkami. Dzisiaj niestety nie miałam wystarczająco dużo czasu na przygotowanie uszek, więc zrobiłam wersje zabielaną z ziemniaczkami. Taką wersje barszczu również uwielbiam... Do barszczu obowiązkowym dodatkiem w moim domu są suszone grzyby, które nadają cudownego aromatu i smaku. Barszcz robię na wywarze warzywnym, także jest odpowiedni zarówno

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania