barszcz wigilijny - 1023 przepisów (strona:34/69)

Wigilijny barszcz na grzybach 140

Potrawa bez której w moim domu kolacja wigilijna nie miała by smaku. W moim rodzinnym domu takiego żuru się nie gotowało. Był tylko czysty barszcz czerwony z uszkami. Jednak kiedy wprowadziłam się po ślubie do domu męża, dopiero poznałam ten smak. Przepis jest bardzo prosty. Potrzebujemy grzyby suszone i zakwas na barszcz. Ja na 2 l barszczu używam(...)próbować, aż uzyskamy zadowalający nas smak. Przypominam, że ma być dość kwaśny. Solimy do smaku. I to jest cały proces przygotowania tej prostej, ale jakże pysznej wigilijnej potrawy. Na talerzu skrapiamy barszcz olejem lnianym. Podajemy z ziemniakami z wody lub z pieczywem razowym. Smacznego

Kulinarne przemyslenia
Krokiety z kapustą i grzybami 114

Podajemy je jako dodatek do barszczu czerwonego. Od dzieciństwa pamiętam krokiety z kapustą i grzybami robione przez moją babcie, smażyła je dzień wcześniej a przed kolacją wigilijną odgrzewała je na patelni podając z barszczem czerwonym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety z kapustą i grzybami – Składniki Składniki na naleśniki 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 szklanki wody 2 duże

To Musisz Wiedzieć
Barszcz z pieczonych buraków z uszkami 150

Barszcz to żelazny punkt wigilijnego menu. Przygotowany z pieczonych buraków ma głęboki lekko słodkawy smak. W towarzystwie grzybowo-kapuścianych uszek smakuje wybornie. Najlepszy jest przygotowany dzień wcześniej taka aby smaki i aromaty dobrze się połączyły. Składniki: Na barszcz: 1,5kg buraków 1 l bulionu duża cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 6-8 ziaren

Pyry na Gaz
Zakwas na barszcz czerwony 561

taki rarytas, że aż nie mogę się doczekać tego smaku! Aż strach mówić, ale zakwas na barszcz robiłam pierwszy raz rok temu, wcześniej na kolacji wigilijnej jadało się u mnie zwykły barszcz czerwony. Po ostatniej Wigilii, kiedy to czuć było w nim przyjemny kwaśny aromat, czosnek, już nigdy nie zdecyduję się na "zwykły" barszcz. Taki zakwas wbrew pozorom

Pora coś zjeść
Barszcz z pieczonych buraków 173

temu zakochałam się w dwóch przepisach na barszcz.Barszcz z kiszonych buraków oraz barszcz z pieczonych buraków. Przed Wigilia nie mogła się zdecydować, który przepis wybrać. Na wigilijnym stole pojawiły się oba barszcze. Jeden zrobiłam ja, drugi mój Nass. Ja postawiłam na pieczone buraki. SKŁADNIKI: 1 kg małych buraków Ok. 3 litry wody 2 marchewki Mała seler Korzeń pietruszki 1/3 pora

Kopystką po garach
Ciasteczka kawowo- pomarańczowe (Keto, Paleo, LowCarb) 147

przejedzenia… Może jeszcze dokładkę? Jak widzicie na mnie świąteczne obżarstwo nie zrobiło większego wrażenia i mogę z powrotem zasiadać do stołu… Zwłaszcza do pierogów i barszczu! To moje ulubione wigilijne i świąteczne danie. Tym bardziej, że w tym roku pierogi były wyjątkowo udane i w zdrowszej wersji . Zawsze robimy z mamą większą porcję, żeby starczyło nie tylko(...)zrobiłam i musiałam ponieść konsekwencje w postaci okropnego uczucia ciężkości. Nie powstrzymało mnie to jednak przed konsumpcją w dwa kolejne dni Świąt… Włączając w to oczywiście powtórkę z barszczu z pierogami! Ciasteczka kawowo- pomarańczowe Obiecanki cacanki a co roku to samo… A propos przejedzenia- też co roku obiecujecie sobie, ze tym razem nie doprowadzicie do tej przykrej sytuacji

Modern Cave Girl
WIGILIA lubelskich blogerów kulinarnych 136

blogerów, w tym 10 blogerek i aż 1 bloger ! ... plus dodatkowo moja koleżanka Paulina oraz maleńka Stefcia, córeczka jednej z blogerek.Zielony Talerzy - odpłatnie - przygotował dla nas trzy wigilijne zupy: czysty czerwony barszcz, zupę grzybową z razowymi łazankami i krem chrzanowy oraz kompot z suszu. Czy coś mi wyjątkowo smakowało ? Kompot z suszu :) ... i zupa chrzanowa również, pozostałe dwie zupy(...)rozmów i jeszcze więcej powodów do śmiechów :DTego dnia pod Zielonym Talerzykiem pojawił się też niespodziewany gość ... Mikołaj ! Ja, umówiona z nim wcześniej, wiedziałam, że przybędzie, ale pozostali uczestnicy wigilijnego spotkania nie spodziewali się tego dnia tylu prezentów... Mikołaj po cichu zostawił dary w moim samochodzie, dlatego to na mnie spoczął obowiązek obdarowania prezentami blogerów. Poprosiwszy o pomoc Edytę

kolorowotorcikowo
Drożdżowe pierożki z mięsem (do barszczu) 213

obyło się bez próbowania i zarówno mi jak i Mężowi posmakowały, więc reszta wylądowała w zamrażalnikach: moim, Mamy i Teściowej :) W święta będą jak znalazł do barszczu pozostałego z Wieczerzy Wigilijnej. Zdążycie je zrobić i Wy, bierzcie się więc do pracy :) Składniki na ok 45 sztuk: Ciasto: 900g mąki + do podsypywania 3 żółtka 60g drożdży 400ml ciepłego mleka ( u mnie(...)sklejamy jak pierożki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Po ok 20 minutach pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w temp. 190st C ok 20 minut (do zrumienienia). Podajemy z barszczem.  Upieczone pierożki możemy podawać od razu, ale jeśli chcemy możemy także zamrozić, a następnie rozmrażać na blasze w piekarniku w temp

Kuchnia w czekoladzie
Barszcz czerwony wigilijny 30

Uszka wigilijne muszą koniecznie wystapić w towarzystwie czerwonego barszczu. Na ten barszcz czekam cały rok, bo tylko wtedy smakuje tak wyjątkowo. Wykonanie jego jest bardzo proste. Jest to czysty barszcz na bazie wywaru warzywnego. Jeśli nie jest to wersja wigilijna, można dodać wędzonego boczku lub innej wędzonki. Składniki: ? 6 buraczków średniej wielkości ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 2 cebule ? 1 mały(...)wody, posolić, dodać przyprawy, namoczone grzybki z wodą i gotować ok. 60 minut. ? Po ugotowaniu oba wywary odcedzić i połączyć. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli kolor barszczu nie jest zbyt mocny, to można dodać koncentratu gotowego barszczu

To co kocham
Barszcz czerwony wigilijny 128

Uszka wigilijne muszą koniecznie wystapić w towarzystwie czerwonego barszczu. Na ten barszcz czekam cały rok, bo tylko wtedy smakuje tak wyjątkowo. Wykonanie jego jest bardzo proste. Jest to czysty barszcz na bazie wywaru warzywnego. Jeśli nie jest to wersja wigilijna, można dodać wędzonego boczku lub innej wędzonki. Składniki: • 6 buraczków średniej wielkości • 2 marchewki(...)wodą i gotować ok. 60 minut. • Po ugotowaniu oba wywary odcedzić i połączyć. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli kolor barszczu nie jest zbyt mocny, to można dodać koncentratu gotowego barszczu

To co kocham
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem 33

sosem pomidorowym lub czosnkowym, posypane dodatkowo świeżą natką pietruszki. Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem to także propozycja na ciepłą przekąskę na imprezę lub jedno z dań wigilijnych, np. do czerwonego barszczu. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na naleśniki z farszem z pieczarek, pora i żółtego sera. Naleśniki z pieczarkami, porem i żółtym serem SKŁADNIKI: 6 naleśników 2 pory

Zasmakuj Kuchni
Krokiety z kapustą i grzybami 45

lubicie, te krokiety z pewnością bardzo godnie je zastąpią. Krokiety mogą być nie tylko jednym z dań głównych, ale również pysznym dodatkiem do jednej z wigilijnych zup, np. czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ

Kulinarne przygody Gatity
Zupa grzybowa wigilijna z makaronem 162

Zupa grzybowa wigilijna z makaronem Na naszym wigilijnym stole obok czerwonego barszczu zawsze musi pojawić się zupa grzybowa. Zupa ta była jedyną zupą na świątecznym stole podczas Bożego Narodzenia w moim rodzinnym domu. Barszcz jadało się w ciągu roku, ale zupę grzybową tylko podczas Wigilii. Taka nasza świąteczna tradycja. Podawano ją z łazankami, a grzyby były mielone w maszynce

Kulinarne przygody Gatity
Najlepszy zakwas z buraków wg Magdy Gessler! 47

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, przypuszczam, że barszcz czerwony  robi każdy z Was. Być może są osoby, które nie do końca wiedzą jak się do

Gotuj z Prezesem
Buraki. Prozdrowotne składniki diety 72

burakami podczas uczty z okazji postrzyżyn syna. Pod koniec XVIII wieku w burakach odkryto sacharozę. Niektórzy naukowcy twierdzą, że aż do XVIII wieku, barszcz sporządzano z owoców i łodyg zdziczałej rośliny barszczu zwyczajnego, przypominającej barszcz Sosnowskiego. Zupa miała ostro-kwaśny smak i lekko odurzające właściwości. W majątku Konary na Śląsku, w 1802 roku uruchomiono pierwszą w Polsce cukrownię na skalę(...)wpływa na obniżenie potencji. Buraki i sok z buraków zawierają szczawiany. Nadmiar w diecie może zaostrzyć nasilenie objawów reumatyzmu, kamicy nerkowej oraz dny moczanowej. Buraki w kuchni Barszcz czerwony jest ważną, wigilijną potrawą, jak również smaczną wartościową zupą, niezależnie od pory roku. W kuchni polskiej znajdziemy przepisy na tradycyjne potrawy z burakami, jak i kulinarne odkrycia, z burakami w roli

ProstePesto.pl
Kulebiak z kapustą i grzybami 94

Kulebiak to ciasto drożdżowe faszerowane kapustą i grzybami. Danie to w niektórych regionach Polski jest podawane na Wigilijnym stole jako dodatek do barszczu, lub samodzielne danie. Kulebiak z kapustą i grzybami doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Na nasz Wigilijny stół dołączył stosunkowo niedawno, ale tak nam zasmakował, że często przygotowujemy go poza sezonem świątecznym Przepis

WegePrzepis
Krokiety z kapustą i pieczarkami – sposób na resztki z gotowania bulionu 68

czyli mój sposób na wykorzystanie resztek z gotowania bulionu warzywnego. Krokiety z kapustą i pieczarkami świetnie się sprawdzą również na wigilijnym stole, a bulion warzywny z pieczarkami wg tego przepisu wykorzystajcie jako bazę np. do wigilijnej zupy grzybowej lub barszczu. Czytaj więcej: Krokiety z kapustą i pieczarkami – sposób na resztki z gotowania bulionu The post Krokiety z kapustą

Moja Delicja
Zakwas na barszcz czerwony 107

wyobrażam sobie wigilijnego stołu bez czerwonego barszczu. Podstawą dobrego barszczu jest zakwas. Naturalny zakwas jest bardzo łatwy do wykonania i nie zawiera konserwantów. Zakwas buraczany posiada oprócz zalet smakowych także właściwości lecznicze, miedzy innymi oczyszcza i wzmacnia krew, polecany jest w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. Sprawdza się przy przeziębieniach, leczeniu antybiotykami, przy ogólnym osłabieniu oraz anemii. Buraki czerwone obniżają poziom

Kasia i jej kobiecy świat
Jak mrozić jedzenie – 10 zasad 200

Znacie to? Niektóre rzeczy można dojadać przez najbliższe dni, albo twórczo przerobić w nowe dania (do czego oczywiście zachęcamy). Inne warto włożyć do zamrażalnika (np. nadmiar kapusty wigilijnej, pieczywa, pierogów czy barszczu – choć ten ostatni to raczej nie zostanie – i sięgnąć po nie gdy znów będziemy mieli ochotę lub potrzebę). Jeśli macie wątpliwości co do tego jak mrozić

Niedzielny kucharz
KRUCHE PASZTECIKI Z MIĘSEM 142

Idealnie kruche,takie na jeden kęs paszteciki - doskonałe na wszelkie imprezy czy święta.Wystarczy zmienić farsz a paszteciki wpasują się nawet na wigilijny stół. Z czerwonym barszczem stanowią doskonały duet. Ciasto ( ok 40-45 sztuk):   300 g mąki + ok 50 g do podsypania kostka masła 1 jajko 100 g gęstej śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli   Nadzienie

Niespełnione zdolności kulinarne
ekspresowy czerwony barszczyk 281

składniki: 1500 ml rosołu 330 ml koncentratu barszczu czerwonego Jamar 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz opcjonalnie: sok z cytryny 2 ząbki czosnku 2 goździki wykonanie: Do

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi wigilijne 126

Uszka czy pierogi to stały element wigilijnego menu. Czy do barszczu czerwonego, czy grzybowego podaje się pierogi lub uszka , które przeważnie są z grzybami lub z kapusta i grzybami. Proponuję coś na odmianę, pierożki z fasolą i śliwką wędzoną (u mnie jaś tyczny wrzawski i śliwka wędzona - suska sechlońska). Z tej porcji , otrzymamy około 30 pierożków. Ciasto na pierogi

królestwo garów
Domowy zakwas buraczany do picia i do barszczu czerwonego 243

zdrowy i orzeźwiający napój gaszący pragnienie. Napój z kiszonych buraków pełnych witamin, szczególnie warto pić jesienią i zimą. Taki naturalny zakwas jest odpowiedni do przygotowania czystego barszczu czerwonego, nie tylko wigilijnego. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Kulebiak z kapusta i grzybami 133

wigilijnych stołach najczęściej do barszczu podane są pierogi albo uszka z grzybami i kapustą. Ja jednak dzisiaj chce was zachęcić do podania ekspresowego kulebiaka mięsno-kapuścianego, dla tych którzy postu w wigilie nie praktykują. Zresztą taki kulebiak z przyjemnością można zjeść także przy innych okazjach, pięknie się prezentuje i smakuje na uroczystych obiadach podany oczywiście z czerwonym barszczem. Zapraszam. Czytaj

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Barszcz na zakwasie 358

smakuje tak pysznie na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków.  Przepis na zakwas znajdziecie  tutaj .  Zakwas musimy przygotować kilka dni  a nawet tygodni wcześniej a smak barszczu dzięki niemu jest wyborny. Składniki: 3 marchewki 3 pietruszki Biała część pora Pół dużego selera 20g suszonych podgrzybków 4 duże buraki Liść laurowy Ziele angielskie

Pyry na Gaz
Zupa rybna 114

Tradycyjnie na polskim stole wigilijnym zazwyczaj pojawia się barszcz czerwony z uszkami. Warto jednak otworzyć się czasem na inne kuchnie i nowe smaki. Zupa rybna ugotowana wg przepisu zainspirowanego kuchnią gruzińską jest o wiele prostsza i szybsza do przygotowania. Pikantna z dużą ilością warzyw i delikatnym łososiem z całą pewnością zachwyci naszych gości. Czytaj więcej

Wiem co jem
Uszka wigilijne z grzybami + film 128

Uszka z grzybami to jeden z niezbędnych elementów kolacji wigilijnej. Podane z czerwonym barszczem smakują wyjątkowo smacznie. W moim domu uszka na wigilię przygotowuję z grzybami lub z grzybami i kapustą. Obie wersje smakują równie dobrze a ich przygotowanie nie przysparza większych trudności. składniki na 30 uszek

Smakowite Dania
Zupa grzybowa 175

Dzień dobry! Wczoraj pokazywałam Wam na fanpage zupę ogórkową, więc idąc za ciosem dzisiaj kolejna smaczna zupa. Nieco świąteczna, ponieważ jak najbardziej nadaje się na wigilijny stół zamiast czerwonego barszczu, ale oczywiście można ją przygotowywać kiedy tylko macie ochotę. Zupę przygotowałam z suszonych grzybów, w sezonie grzybowym postaram się o drugi przepis na podobną zupę, ale ze świeżych. Wersja którą

Pora coś zjeść
Krokiety z kapustą i grzybami 299

Święta coraz bliżej i trzeba podjąć ostateczną decyzję co ma się pojawić na wigilijnym oraz świątecznym stole. Barszcz zakiszony, ale co podać do barszczu ? U nas będą uszka z grzybami , ale także krokiety z kapustą bo po prostu je lubię. Chrupiące z wierzchu z wilgotnym, aromatycznym nadzieniem - uwielbiam i to nie tylko na święta ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania