barszcz wigilijny - 1023 przepisów (strona:38/69)

Kulebiak z rybą i kapustą 67

Kulebiak jest potrawą pochodzenia rosyjskiego lub niemieckiego, ale występuje w roli głównej na wielu wigilijnych stołach w parze z barszczem czerwonym. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 3 niewielkie sztuki (6 porcji) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej ½ szklanki mleka 10 g drożdży 25 g margaryny ½ łyżeczki cukru szczypta soli Farsz: 3 filety rybne (około 300 g) 500 g kapusty

KuchniaWeDwoje.pl
Karp smażony 149

Opis Karp smażony: Karp smażony obok czerwonego barszczu z uszkami to tradycja wigilijna w moim domu. Danie to jest proste, ale i przepyszne. Chrupiąca i soczysta skórka wydobywa idealny smak karpia. Mamy zarówno sporo przeciwników jak i miłośników tej ryby. Polecam Wam mój przepis, a z pewnością przekonacie nawet przeciwników. Moja mama zawsze skrapiała i wręcz obkładała karpia cytryną, przestawał

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kulebiak z rybą i kapustą 142

Kulebiak jest potrawą pochodzenia rosyjskiego lub niemieckiego, ale występuje w roli głównej na wielu wigilijnych stołach w parze z barszczem czerwonym. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 3 niewielkie sztuki (6 porcji) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej ½ szklanki mleka 10 g drożdży 25 g margaryny ½ łyżeczki cukru szczypta soli Farsz: 3 filety rybne (około

KuchniaWeDwoje.pl
Kompot z suszu 391

Zatem gotuję go zawsze dnia poprzedniego, przelewam do karafki i przechowuję w lodówce. Polecam Wam także inne moje przepisy na Wigilię: – zakwas na barszczbarszcz czerwony na zakwasie – uszka wigilijne – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar

nietylkopasta.pl
Zupa grzybowa z suszonych grzybów 136

wigilijnym stole królują trzy zupy, barszcz czerwony, zupa grzybowa i zupa rybna. U mnie w domu zawsze był barszcz czerwony ale od kilku lat został zastąpiony taką zupą grzybową.  Składnik: - 100 g suszonych grzybów - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - śmietana - olej - 1,5 l bulionu - liść laurowy - ziele angielskie - sól - pieprz - uszka Przygotowanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą

Kulinarne życie
Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami 214

Zawijasy drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami  świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną. Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów, dzięki temu bez obaw mogą je jeść dzieci. Składniki:ciasto:50 g świeżych drożdży,szczypta cukru,1 jajka,200 ml wody,500 g maki pszennej,1 ½  łyżeczki soli,żółtko do posmarowania,szczypta

Moniki Smakołyki
Zupa grochowa – kuchnia podkarpacka 51

powiat jasielski  Choć na Podkarpaciu na wigilijnym stole najczęściej pojawia się czerwony barszcz lub barszcz grzybowy, w wielu domach w tym wyjątkowym dniu podaje się również inne zupy. Pisałam już kiedyś o zupie rybnej i zupie migdałowej z naszego regionu, a tym razem zapraszam na wigilijną zupę grochową. Ponieważ dania podawane w Wigilię powinny być postne, taka też jest

Trzeci talerz
Pierogi ruskie 205

brat męża) sprawia, że wypoczywam po codziennej gonitwie w pracy. Kiedy w Boże Narodzenie wieczorem przyjeżdżamy do mojego rodzinnego domu, czekają zostawione dla nas dania wigilijne: pierogi ruskie i z kapustą kiszoną, barszcz czerwony z uszkami i żur z grzybami. Mama pamięta, by zachomikować także dla mnie kompot z suszu. Bo po wigilijnych daniach suszy wszystkich... Ciasto: 3 szklanki mąki

Czerwień i błękit
Bułeczki drożdżowe z pieczarkami 91

barszczu ! Nie wiem jak u Was ale u mnie nigdy na Wigilii nie podawało się krokietów, wyjątkiem była Wigilia klasowa w szkole 😉 Za to na Wigilijnym stole nie mogło zabraknąć dodatku do barszczu (oczywiście oprócz uszek) w postaci drożdżowych bułeczek z pieczarkami/grzybami posypanych […] Artykuł Bułeczki drożdżowe z pieczarkami pochodzi z serwisu Marcepanowa kuchnia

Marcepanowa kuchnia
Barszcz grzybowy 204

Barszcz grzybowy to coś pomiędzy zwykłą zupą grzybową a barszczem czarwonym na zakwasie . Intensywny, kwaskowy smak i piękny zapach grzybów zadowolą miłośników obu wigilijnych dań, szczególnie tych, którzy lubią wyraziste zupy. Taki barszcz to proste, postne danie. Swój urok zawdzięcza pachnącym, samodzielnie zbieranym jesienią grzybom i sokowi z kiszonej kapusty, którą też sama zakisiłam kilka tygodni temu. Wierzcie

Smaczna Pyza
Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton 151

wigilijną. Podana z zakręconymi, nafaszerowanymi grzybami połączonymi z delikatnie ostrą cebulką sakiewkami z pewnością swym aromatem podkreśli niezwykłość świątecznego wieczoru i smak naszej kolacji. To obok barszczu z uszkami najpopularniejsza zupa serwowana na wigilijnym stole. Składniki: Zupa grzybowa: 70g suszonych grzybów (podgrzybków, borowików, maślaków) 25g suszonych grzybów zmielonych do postaci proszku 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera

Szalona Kuchnia Eweliny
Domowe paszteciki 170

barszczyku.   Kruche paszteciki z kapustą i grzybami Przepis tutaj (KLIK) Są mięciutkie, kruche i rozpływają się w ustach. Idealnie smakują zarówno jako przekąska, jak i w towarzystwie czerwonego barszczu. Można zajadać na ciepło jak i na zimno. Paszteciki zachwycają smakiem i aromatem, polecam je na święta, domowe przyjęcia i inne okazje. Przepis jest prosty i przygotowanie nie zajmuje dużo(...)tutaj (KLIK) Smakowita, sycąca i pożywna przekąska. Delikatne, kruche i mięciutkie ciasto wypełnione pysznym farszem.   Wigilijne gwiazdki z pieczarkami Przepis tutaj (KLIK) Pyszne paszteciki w kształcie gwiazdek, z pieczarkowym nadzieniem, na pewno wzbudzą zachwyt przy wigilijnej kolacji. Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Robi się je bardzo łatwo i szybko, więc jest to idealna propozycja dla zabieganych, aby zdążyć się

Blog z Apetytem
Barszcz z suszonych buraczków 132

Znam sposób na przepyszny barszcz bez brudzenia sobie rąk buraczkami, które niestety farbują. Ja stosuję suszone buraczki, które do barszczu nadają się idealnie. Taki barszcz można spotkać u mnie na wigilijnym stole. Spójrzcie sami jakie to proste. Potrzebujemy: 2 opakowania suszonych buraczków , u mnie Amkez 3 marchewki  1 pietruszka 1/2 pora 2 ząbki czosnku 3 łyżki soku z cytryny(...)około 2 litry wody i gotujemy warzywa do miękkości. Do warzyw dorzucamy suszone buraczki. W razie czego można dolać nieco wody. Nie może być też jej za dużo, bo barszcz musi mieć pełny smak, musi być wyrazisty, a nie zbyt rozwodniony. Kiedy buraczki zaczynają nam mięknąć, aby zachować piękny kolor dodajemy sok z cytryny lub ocet. Doprawiamy do smaku

MamaOskarka
Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami 60

Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami Wraz z barszczem smakują obłędnie w czasie świątecznej kolacji. Spokojnie można przygotować je wcześniej i zamrozić, potem rozmrozić w dniu serwowania i podgrzać chwilę w piekarniku przed samym podaniem, będą smakować jak świeżo upieczone. Polecam!     Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 50g świeżych drożdży 125g(...)pieczemy przez około 15-20 minut – do zrumienienia *** *** Podajemy jako dodatek do barszczu *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK) Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK) Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj (KLIK)   Artykuł Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami 72

Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami Wraz z barszczem smakują obłędnie w czasie świątecznej kolacji. Spokojnie można przygotować je wcześniej i zamrozić, potem rozmrozić w dniu serwowania i podgrzać chwilę w piekarniku przed samym podaniem, będą smakować jak świeżo upieczone. Polecam!     Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 50g świeżych drożdży 125g(...)pieczemy przez około 15-20 minut – do zrumienienia *** *** Podajemy jako dodatek do barszczu *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK) Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK) Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj (KLIK)   Artykuł Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Paszteciki wigilijne z pieczarkami do zamrożenia / Polish Mushroom Hand Pies 'Paszteciki' 91

wigilijne z pieczarkami do zamrożenia / Polish Mushroom Hand Pies 'Paszteciki' Paszteciki wigilijne z pieczarkami czy grzybami leśnymi  to tradycyjna przekąska na świątecznym stole. Dziś również  w wersji do  zamrożenia  - moje  półkruche paszteciki z grzybowym nadzieniem  możecie przygotować z dużym  wyprzedzeniem, zamrozić, a tuż przed Bożym Narodzeniem odgrzać i podawać na stół do barszczu(...)samą ilość pieczarek. Paszteciki wigilijne z pieczarkami  długo zachowują świeżość i są przepyszne, najlepsze jeszcze ciepłe - idealnie pasują do tradycyjnego  czerwonego barszczu. Koniecznie wypróbujcie w te Święta, polecam przepis, smacznego:) Przepis na paszteciki wigilijne z pieczarkami do zamrożenia: na ciasto: 300 g krupczatki, 2 duże jajka, 150 g zimnego masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej

Lekcje w kuchni
Grzybowa na Wigilię ( z uszkami) 348

kogoś była migdałowa - ale zupełnie nie pamiętam u kogo i jak się ją robiło. Pokusiło mnie w tym roku by ugotować prócz barszczu ,który będziemy jeść lub popijać przez całe Święta również taką wigilijną grzybową. Jedno jest nietypowe podałam ją z uszkami takimi jak do barszczu zamiast łazanek. Polecam miłośnikom zupy grzybowej szczególnie z uszkami podsmażonymi na rumiano. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Wigilijne gwiazdki z pieczarkami 255

Wigilijne gwiazdki z pieczarkami Pyszne paszteciki w kształcie gwiazdek, z pieczarkowym nadzieniem na pewno wzbudzą zachwyt przy wigilijnej kolacji. Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Robi się je bardzo łatwo i szybko, więc jest to idealna propozycja dla zabieganych, aby zdążyć się wyrobić przed pierwszą gwiazdką Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 20 dkg pieczarek 1 ząbek czosnku 1 duża cebula(...)Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C, pieczemy do momentu, aż gwiazdki mocno się zrumienią, około 20 minut *** *** Smacznego *** Polecam także: Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami Artykuł Wigilijne gwiazdki z pieczarkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania