Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami to pyszna coroczna tradycja na święta. A co jakby pierogi wigilijne przenieść nieco na poziom wyżej i dodać nieoczywistych składników? NA ŚWIĘTA: ZAKWAS NA CZERWONY BARSZCZ SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM ZIEMNIAKAMI I BRZOSKWINIĄ ŚLEDZIE W OLEJU Z KOLOROWYM PIEPRZEM KREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU
globuskulinarnyjednej nieudanej próbie, w końcu wyszły! Pyszne paszteciki z kapustą i grzybami. Idealnie pasują do barszczu czerwonego. Mam nadzieję że nie tylko u mnie zagoszczą na wigilijnym stole :) PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki: Zaczyn do ciasta drożdżowego: - 50 gram świeżych drożdży (pół kostki) - szklanka mleka - łyżeczka cukru - 2 łyżki mąki pszennej (typ 650) Ciasto drożdżowe: - 500 gram mąki pszennej(...)makiem, dla ozdoby. Ja niestety nie miałam czym posypać, więc ominęłam ten etap. Paszteciki piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Powinny być zarumienione. Podawać oczywiście z barszczem czerwonym
Zgrabne Gotowanieroku trochę przepisów na Wigilię, a nie tylko ciasta (choć te też będą). Dziś zatem kapuśniaczki lub jak ktoś woli - paszteciki wigilijne z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami , a w kolejnym wpisie będzie barszcz czerwony, które idealnie komponuje się z dzisiejszym przepisem :-) Te paszteciki, to przepis uproszczony. Bo zazwyczaj znaleźć można taki, gdzie do ciasta dodaje się same(...)się kroją, dzięki kruchości. A gdy zostaje mi ciasta, piekę rogale z owocami dla moich chłopców. Przepis jest bardzo uniwersalny :-) Kapuśniaczki - paszteciki z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami. Paszteciki wigilijne. Najłatwiejsze i najsmaczniejsze. Duża porcja - wystarczy, by zrobić około 70 pasztecików o szerokości 4 cm. Składniki na ciasto: 1 kg maki pszennej tortowej 6 jaj 1 jajo do posmarowania wierzchu
Poezja Smaków - blog kulinarnygrzybami. W moim lubelsko-podkarpackim regionie nie ma kolacji 24.XII bez pierogów, wymóg konieczny :-) ale np. w Zamościu są uszka z barszczem czerwonym a moich ukochanych pierogów brak :-) Także dzisiaj moi drodzy przepis na wigilijne , podawane z olejem lnianym. Do dzieła :-) Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 100 ml gorącej wody pół kostki stopionego
pieprzny smaczekTradycyjne wigilijne uszka z kapustą kiszoną i grzybami, czyli doskonały dodatek do barszczu czerwonego. Przepis na barszcz znajdziecie
Z Hrabiną w kuchniPierogi na rodzinnym, świątecznym stole są tradycją, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, wypełnione pieczarkowym farszem są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suszonych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka 200g masła extra 200ml mleka Farsz: 1kg pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 70g topionego serka
Szalona Kuchnia EwelinyBarszcz czerwony z uszkami od lat zajmuje czołowe miejsce wśród potraw wigilijnych w naszej rodzinie. Przygotowany w domu z niezwykłą starannością zgodnie z tradycją czyli na zakwasie buraczanym. I to o nim będzie w dzisiejszym poście. Przygotowanie go jest dziecinnie proste, a nawet można by rzec, że robi się sam. Zaczynamy od kupienia buraków. Najlepiej oczywiście ekologicznych. Mnie się poszczęściło
Wiem co jemKażde Święta Bożego Narodzenia są inne,każde niepowtarzalne i wyjątkowe. Chociaż co roku na kolację wigilijną powtarzają się te same potrawy,to magia Świąt sprawia,że barszcz co roku smakuje inaczej,że ryba smakuje lepiej i my uśmiechamy się bądź smucimy inaczej. W każdą potrawę wkładam całe swoje serce,by moim najbliższym podać to co najlepsze -moją miłość. Piernik
Kolorowa kuchnia ElkiPaszteciki z kapustą i grzybami idealnie pasują do czerwonego barszczu. Przyrządziliśmy je na zabawę sylwestrową. Najczęściej po świętach zostaje trochę wigilijnej kapusty, warto ją wykorzystać do pasztecików. Pasuje idealnie. Składniki na ciasto: - 0,5 kg mąki - 40 g drożdzy - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - szklanka wody - 3 żółtka - 1/4 kostki margaryny Składniki na farsz: - 0,5 kg kapusty
Pan i Pani Smith w kuchnidodatkiem słodkiej papryki. Grzybki wstawiamy do pieca na 15 minut w temp. 180 st. C. Gotowe. Możemy je wykorzystać na wigilijnym stole-zastą pią nam popularne paszteciki podawane do czerwonego barszczu a dodatkowo będą ozdobą świątecznego stołu
Maminek kulinarnywspółczesną kuchnią, ale jakże smakowita. I teraz pozostaje mi znów czekać cały rok na tych kilka cudownych i smakowitych dni. Moja lista dań wigilijnych: /w miarę możliwości będę uzupełniała listę o linki do przepisów/ Barszcz czerwony z uszkami ( przepis na uszka ) Łupcie - gołąbki z kaszą gryczaną ( przepis ) Śledzie w pomidorach ( przepis ) Śledzie w śmietanie Śledź w oleju Kapusta
Pasja SmakuProwadzącą warsztaty była mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk. Przekazała nam podstawy na temat diety bezglutenowej, a później przygotowywaliśmy bezglutenowe potrawy wigilijne. Bezglutenowe dania, które były przygotowywane przez uczestników to: Chleb owsiany Masło Barszcz czerwony Uszka do barszczu Ryba po grecku Pierogi z kapustą i grzybami Pierniczki Po losowaniu potraw, wypadło mi robienie(...)pewno sprawie :) Uszka robiłem pierwszy raz, zawsze się tym moja mama w domu zajmowała :) Ale wyszły całkiem przyzwoicie chyba ;) i smaczne przede wszystkim:) Nie chwaląc się, barszcz z resztą też bardzo dobry wyszedł ;) Na warsztatach może dużo osób nie było, bo część nie dojechała, nie rozumiem ludzi, którzy zapisują się na darmowe warsztaty, gdzie liczba miejsc jest bardzo
Parowar Facetachoinkowe tworzy się z papieru i słomianych patyczków. Powoli obumiera zwyczaj wróżb wigilijnych, znany też kiedyś w Polsce. Święta Bożego Narodzenia na Słowacji Na Słowacji również znany jest opłatek. Jednak spożywa się go z miodem i czosnkiem. Słowacy dzielą się jabłkami i orzechami włoskimi podczas wieczerzy wigilijnej. Jedzą potrawy mięsne. Na rozpoczęcie Wigilii spożywają kapustnicę, czyli kapuśniak, potem kotlety schabowe(...)umieszcza się sianko. Kolacja wigilijna na Ukrainie zaczyna się wraz z pojawieniem się pierwszej gwiazdki. Najpierw rodzina modli się, dzieli prosforą i składa sobie życzenia. Następnie każdy zasiada do wigilijnego stołu, na którym tradycyjnie znajduje się 12 potraw ukraińskich . Українські рецепти . Ukraińcy jedzą m.in. gołąbki z farszem z kaszy gryczanej lub z ziemniaków, ryby oraz barszcz. Piją kompot z suszu
ProstePesto.pltypowo duński posiłek. Pyszny, ale jak różny od tego, co znam z rodzinnego domu! W związku z tym aktualnie raczę nas moimi ulubionymi wigilijnymi, polskimi daniami. Pokazałam Wam przepis na krem z buraczków, który świetnie zastąpił barszcz. Do niego podałam moje ukochane pierogi - mogłabym je jeść cały rok, ale przygotowuję tylko w grudniu. Inaczej chyba straciłyby swoją magię... Tych pierogów(...)bije na głowę wszystko! Ich przygotowanie jest dość czasochłonne (jak to z pierogami bywa), ale smak wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni. Od tamtej pory goszczą one na naszym wigilijnym stole co roku, nawet moja Mama nauczyła się je robić, i przed Świętami przygotowuje ich spore ilości i zamraża - później wystarczy je odgrzać w piekarniku. Ja, z tęsknoty
Pożeraczka, czyli raz adobrze