poście poniżej. Kapusta kiszona z grochem Gotowana, kiszona kapusta z dodatkiem grochu jest u mnie w domu jednym z obowiązkowych dań na wigilijnym stole. Niektórzy zamiast grochu sięgaja po grzyby. Ja z grzybami podaję barszcz biały pewnie dlatego też nie chcę ich dodawać również i do kapusty. Do przygotowanej przeze mnie kapusty nie robię ani zasmażki ani nie podbijam
mecookswiele osób nie wyobraża sobie wigilijnego stołu. Poznajcie moją interpretację tego pysznego przepisu, idealnego zarówno na wigilijną wieczerzę, jak również jako odświętny obiad. Wbrew pozorom, „ryba po grecku” z Grecją niewiele ma wspólnego. Podobnie jak Ukraińcy dziwią się zapytani o „barszcz ukraiński”, tak samo Grecy nie znają naszej „ryby po grecku”. Nie mniej jednak
Dietologproblemu co powinno stać na wigilijnym stole , o tyle przy pierwszym czy drugim dniu świąt pojawia się problem. W moim rodzinnym domu po wigilijnym, nazwijmy to "obżarstwie" z wielką chęcią zajadaliśmy się krokietami i popijaliśmy barszczem. Wiele jednak osób w taki dzień woli zajadać się solidną porcją mięsa . Schab z pasztetem i serową pierzynką na pewno zadowoli tych drugich. Mięso
Pobite gary BarbaryNajbardziej tradycyjne polskie wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole, to zdecydowanie barszcz czerwony z uszkami. Uszka z pieczarkami to smaczna altarnatywa dla tradycyjnych uszek z grzybami i kapustą. Swoim niebanalnym smakiem zauroczą niejedno podniebienie. składniki na około 40 sztuk ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżka oleju szklanka gorącej wody 1/2 łyżeczki
Smakowite DaniaZakwas na barszcz – gotowy w 5 dni. Buraki Ziele angielskie Listki laurowe Kmin rzymski Czosnek Ocet winny Cukier Sól Sól rozpuszczamy w wodzie. Obrane i
MarcinChefWłasnoręcznie zrobione pierogi to nie lada wyzwanie. Jednak jeśli się go podejmiecie, to gwarantujemy, że tę satysfakcję będzie można mierzyć w kilometrach! Artykuł DOMOWE PIEROGI I
COOKMAGAZINEBarszcz czerwony z grzybowymi uszkami to Polska tradycyjna zupa, która króluje na wigilijnym stole. Postny dodatek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, pyszny i pożywny. Potraw ę można poda ć z pasztecikami klasycznymi, krokietami, pierogami, fasolą lub uszkami. Najlepiej smakują ciepłe podane od razu. Składniki: spora garś ć suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki) 4 buraki ćwikłowe 2 litry bulionu warzywnego (marchewka
Smaczne PotrawyCzas goni, czas nagli.... Do Wigilii już tylko kilka dni. Już trochę późno, ale - lepiej późno niż wcale. Dlatego, kto jeszcze nie nastawił zakwasu
kolorowotorcikowoSałatka Wigilijna -prosta, smaczna .Robię ją wykorzystując warzywa z wywaru który gotuję na barszcz czerwony .Śledzie zawsze w zestawie na Boże Narodzenie są to po prostu dodaję do sałatki. A drugą sałatkę - taką normalną jarzynową robię na Święta. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipierwsze już kupione i zapakowane), rozmyślania o wystroju świątecznym domu no i oczywiście czas planowania menu. Są potrawy na moim wigilijnym stole , których nie może zabraknąć- tz. dania sztandarowe, ale zawsze staram się przygotować coś nowego! Wigilia bez czerwonego barszczu! nie ma mowy! Zawsze podaje go z uszkami, więc pomyślałam, że w tym roku podam do wyboru PASZTECIKI Z KAPUSTĄ
Kuchnia Beatybędą pyszne. Możecie użyć każdą rybę, ja zrobiłam z dorsza czerniaka. Można do tej zalewy pomidorowo octowej włożyć smażone ryby po wigilijnej kolacji, gdy jakaś zostanie. U nas święta pachną tym co przygotujemy sami w kuchni. Czerwony barszcz z uszkami, karp smażony i w galarecie, śledzie na różne sposoby, sałatki, łazanki, kutia, sernik, makowiec… W tych wszystkich kuchennych zmaganiach pomoże
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKotleciki grzybowe z suszonych prawdziwków Kotleciki z suszonych grzybów oraz panierowane kapelusze prawdziwków robiła moja św. pamięci Babcia. Na wiele lat grzybowe kotleciki zniknęły z naszego wigilijnego menu, jednak na szczęście, za sprawą starego zeszytu, znów podaję to pyszne danie. Starałam się jak najlepiej oddać proporcje z babcinego zeszytu, bo ważenie suszonych grzybów tam nie istniało :) Składniki na kotlety(...)masy formujemy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej. Grzybowe kotleciki smażymy na oleju, na dobrze rozgrzanej patelni. Kotleciki grzybowe można podawać do barszczu (zamiast uszek), jako dodatek do kapusty z grzybami oraz do smażonego karpia. Smacznego :) Wigilijne przepisy: Staropolski piernik dojrzewający , Wigilijne śledzie marynowane w oliwie i cytrynie , Żytnie pierniczki
KorniszonkiKotleciki grzybowe z suszonych prawdziwków Kotleciki z suszonych grzybów oraz panierowane kapelusze prawdziwków robiła moja św. pamięci Babcia. Na wiele lat grzybowe kotleciki zniknęły z naszego wigilijnego menu, jednak na szczęście, za sprawą starego zeszytu, znów podaję to pyszne danie. Starałam się jak najlepiej oddać proporcje z babcinego zeszytu, bo ważenie suszonych grzybów tam nie istniało :) Składniki na kotlety(...)masy formujemy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej. Grzybowe kotleciki smażymy na oleju, na dobrze rozgrzanej patelni. Kotleciki grzybowe można podawać do barszczu (zamiast uszek), jako dodatek do kapusty z grzybami oraz do smażonego karpia. Smacznego :) Wigilijne przepisy: Staropolski piernik dojrzewający , Wigilijne śledzie marynowane w oliwie i cytrynie , Żytnie pierniczki
Gotujemy i jemyDo świąt jeszcze trochę czasu, ale aby uprzyjemnić ten nieznośny dla dzieciaków czas oczekiwania wspólnie ćwiczymy świąteczne przepisy. I tak oto pojawiły się na dzisiejszym obiedzie
Magiczna kuchnia Dariinaszym stole wigilijnym pojawia sie takze kulebiak,zrobiony znaszje domowej kapusty kiszonej oraz grzybów, najcześciej są to pieczarki, bo leśne grzyby nie każdy u nas lubi. Mimo zę potrawa wygląda na skomplikowaną to wcale taka nie jest i można ją spokojnie przyrządzić nawet dzień wcześniej, gdzie będzie czekalą tylko na podgrzanie i podanie razem z barszczem. Polecam go nie tylko
Bernika - moj kulinarny pamietnikwigilijna ma bardzo wiele zastosowań. To baza do mnóstwa świątecznych przysmaków, dlatego warto zapamiętać przepis. Kapusta może stanowić odrębne danie na wigilijnym stole, ale świetnie nadaje się też na nadzienia. Można nadziać nią pierogi, uszka czy paszteciki do barszczu. Będzie też wyśmienitą podstawą świątecznego bigosu czy łazanek. Im dłużej się ją podgrzewa tym jest lepsza – najlepiej poświęcić
Poezja smakujadłam uszka wigilijne. Ponoć swego czasu robił je mój tato, ale musiało być to bardzo dawno, bo już tego nie pamiętam :D Wstyd się przyznać, ale zazwyczaj kupowaliśmy gotowe w sklepie. Ja wmawiałam sobie że ich nie lubię (bo za wszelkiego rodzaju kluskami/pierogami nigdy nie przepadałam - ale teraz się to zmienia :)) i zamiast uszek w moim barszczu zawsze miałam sporo(...)zajęcie, ale w 100% warte tej pracy i czasu, bo domowy barszczyk z domowymi uszkami to kwintesencja kolacji wigilijnej! Mi tak posmakował, że następnego dnia zjadłam go również na śniadanie, a kilka dni później ulepiłam kolejną porcję uszek - mama ugotowała swój barszcz i ponownie zajadaliśmy się tym pysznym daniem! Uszka, jak pisałam, robiłam po raz pierwszy więc do idealnego wyglądu
chili & sugarPoznaj mój rodziny przepis na wigilijną zupę grzybową z suszonych grzybów, kaszy i kiszonej kapusty przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jest tak dobra, że wypiera tradycyjny barszcz czerwony! Na większości stron i blogów znajdziesz przede wszystkim pół przepisy pisane przez osoby, które takiej zupy nie robią. Dodają ją tylko aby mieć kolejny przepis na liście! To z pewnością pracochłonna potrawa
Ania gotujePierogi to tradycyjne świąteczna potrawa której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane pieczarkami i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 250g mąki 4g suszonych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 jajka 100g masła extra 100ml mleka Farsz: 400g pieczarek 200g kapusty kiszonej 1 cebula
Szalona Kuchnia EwelinyZupa z suszonych borowików – niezwykle aromatyczna i treściwa. Idealnie nadaje się na wigilijny stół, ponieważ jest wyjątkowo dobra. Nigdy nie przepadałam za grzybową – zawsze wolałam barszcz. Jednak tę zjadam z dokładką. Przyprawiona nietypowo – octem winnym, sosem sojowym i majerankiem to mój sposób na jej wyjątkowy smak. Tak naprawdę można użyć do niej dowolnych grzybów leśnych, jednak najszlachetniejsza
Poezja smakuPierogi z kapustą i grzybami zawsze znajdują się na naszym wigilijnym stole, ale czasami przygotowujemy je na obiad w dni powszednie. Popijane gorącym barszczem smakują wybornie! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy Aleksandry