mnóstwo buraczków z czerwonego barszczu . Takie ugotowane w warzywach i z octem nawet. A że nie lubię wyrzucać jedzenia i dzielnie staram się zawsze zagospodarowywać jedzenie i ekonomicznie wykorzystywać resztki z lodówki, postanowiłam część tej buraczkowej dobroci spożytkować w postaci ciasta . Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasto wyszło wilgotne, miękkie, przyjemnie czekoladowe. Buraków w ogóle tu nie czuć , konsument
Grunt to przepis!czytać, przeglądać i z nią gotować. Polecam lekturę i ten oto barszcz ukraiński. Składniki: 200 g buraków, obranych i pokrojonych w słupki 200 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 1 marchew, obrana i starta na tarce 1 czerwona papryka, posiekana 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duży pomidor, pokrojony w kostkę
Smakowity Blog Kulinarnygłównie zakwas buraczany, buraczki zasmażane, buraczki z papryką do słoików i barszcz. No i modne ostatnio brownie wegańskie na buraku z fasolą. A to tak wdzięczne warzywo, że można z powodzeniem puścić wodze fantazji i tworzyć! To także źródło zdrowia – obniża cholesterol, poprawia produkcję czerwonych krwinek, wpływa na przemianę materii. I jest pyszny. Niektórym może się wydawać, że smakuje(...)innym. Jednak odpowiednio ugotowany, a tym bardziej upieczony jest cudownie słodki. Jestem wielką fanką pieczonego buraka. Obrany i potraktowany tylko solą, zawinięty w folię i upieczony, jest doskonałym dodatkiem do obiadu albo szybką przekąską tudzież sałatką. Dziś chcę wam zaproponować krem z pieczonych buraków z chrzanem i mleczkiem kokosowym. W restauracji ten krem przetarłabym przez sito, żeby był idealnie
ladykitchenpory robiłam zwykły barszcz czerwony, teraz zrobiłam zupę krem z barszczu ukraińskiego, i powiem że ten krem zachwycił moją rodzinkę. Krem z barszczu ukraińskiego Składniki : wołowina rosołowa - 200 g cukier do smaku(...)cytryny - 1,5 łyżki buraki - 4 szt ziemniaki - 3 szt włoszczyzna z kapustą - 1 pęczek fasola biała Jaś - 3/4 szkl śmietana 18 % - 4 łyżki czosnek - 2 ząbki cebula - 1 mała szt koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka sól i pieprz ziele angielskie listki laurowe woda - ok. 2 litrów Sposób przygotowania : Fasolę wrzucić do garnka, zalać wodą, odstawić na całą
Kuchnia DanusiGdy człowiek ledwo się trzyma na nogach, a żołądek domaga się jedzenia, dobrym rozwiązaniem jest treściwa i szybka zupa. Ponieważ uwielbiam warzywa strączkowe i buraki
Weekendy w domu i ogrodzieTaki barszczyk najbardziej lubi moja rodzinka. Koniecznie musi być zabielany śmietaną. Można go podawać z ziemniakami lub jako dodatek do krokietów czy pasztecików.składniki:1
Monia miesza i gotujeBarszcz czerwony to zupa, która towarzyszy mi od lat, można powiedzieć "smak dzieciństwa". Dziś mam wrażenie, że coraz rzadziej gości na naszych stołach. Chciałabym odświerzyć ten przepis. z makaronem z prażynkami ziemniaczanymi SKŁADNIKI: 2-3 żeberka lub skrzydełka około 2,5 l wody 5-6 średnich buraków 2 marchewki pietruszka, kawałek selera i pora 200 ml. śmietany(...)warzywa, buraczki obieramy i kroimy na plastry, wkładamy do gotującego się wywaru, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, kiedy warzywa i mięso będą miękkie hartujemy śmietanę (do śmietany wlewamy po łyżce barszczu aż będzie w temperaturze zupy) , wlewamy do barszczu i gotowe. Ja podaję barszcz z makaronem, ale smakuje również super z prażynkami
Kuchnia BeatyPotrawy na Wigilię Barszcz czerwony wigilijny Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Zupa grzybowa Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Ryba po grecku w wersji odchudzonej Karp smażony z sosem szarym Śledzie marynowane w oleju lnianym Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie(...)Majonez domowy Kapusta kiszona z olejem lnianym Surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka Szarlotka tatrzańska Kawowy tort bezowy Pavlova Potrawy wegetariańskie i wegańskie Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Bulion warzywny Uszka z grzybami Pierogi z wędzonym twarogiem Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki
Codziennik KuchennyBarszcz ukraiński...Wiórki czerownych buraków, marchewki, selera i pietruszki.W towarzystwie białej kapusty, cebuli, fasoli i pomidorów.A z tego duuuuży gar pysznej, gęstej i pożywnej zupy.Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia.Smacznego!Składniki:1 kg czerwonych buraków;250 g fasoli Jaś;2 duże pomidory; 1 kg ziemniaków;2 marchewki;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała(...)zalać wrzątkiem, tak aby zakrył pomidory) przez około 10 minut. Po tym czasie wyjąć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę.Kapustę drobno poszatkować.Ząbki czosnku obrać.Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć namoczoną fasolę, obrane i pokrojone pomidory, startą
Gospodyni Miejskabardziej sytą dla naszego polskiego barszczu czerwonego , który także uwielbiam Oczywiście nie będę się już rozpisywać nad zdrowotnymi właściwościami zup i buraczków , jest na nie sezon więc cieszmy nasze brzuszki i naszych bliskich ,zdrowymi rarytasami Polecam ! Składniki : 0,5 kg wieprzowych żeberek ( mogą być wołowe lub dowolne inne mięso na wywar ) 5-6 buraczków czerwonych średniej wielkości kawałek kapusty białej(...)szklanka ugotowanej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 – 5 ziemniaków 5-6 suszonych grzybów ( można pominąć ) 2-3 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 1/2 szklanki zakwasu z czerwonych buraków lub 4 łyżki octu sól , pieprz czarny do smaku gęsta śmietana około 2-3 łyżki Żeberka płukamy , dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka . Dodajemy do nich
Ogrodnik w podróżynajprostszy do zrobienia zakwas na barszcz czerwony. U mnie robimy go co roku i co roku jest tak samo pyszny i aromatyczny! W moim przepisie zakwas jest robiony z 4 składników, bez liścia laurowego i ziela angielskiego. Składniki: 1 kg buraków 5 ząbków czosnku 2 kromki żytniego chleba 5 litrowy słój ok 4 litry przegotowanej wody Wykonanie: Buraki
W Moim Magicznym DomuAromatyczny, pachnący czosnkiem o intensywnym czerwonym kolorze zakwas na barszcz wigilijny to bardzo prosta w przygotowaniu "mikstura ", która musi odstać kilka dni w ciepłym miejscu by potem dolana do barszczu wigilijnego wzbogaciła jego smak. składniki na ok 2 litry zakwasu 1 kg buraków łyżka cukru 2 ząbki czosnku skórka z razowego chleba przepis Umyte i obrane buraki kroimy
Smakowite Daniasmaku Dodatkowo: masło do omaszczenia uszek Barszcz: 2,5l ugotowanego rosołu drobiowo-wołowo-warzywnego (przecedzonego przez sito) 10 buraków średniej wielkości 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu winnego (czerwonego) sól, pieprz do smaku (ewentualnie przyprawa w płynie(...)momentu wypłynięcia, a następnie polewamy stopionym masłem i delikatnie mieszamy. 4. Obrane buraki, marchewki, pietruszkę, cebulę, czosnek, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz liście laurowe zalewamy 2,5 litrami wody. Stawiamy na małym ogniu. Po ok 30 minutach dodajemy ocet winny. Gotujemy do miękkości buraków, a następnie dodajemy zagrzany delikatnie rosół. Podgrzewamy całość razem, ale nie gotujemy. Zestawiamy
Kuchnia w czekoladzie