Sefardyjczycy jadali barszcz, ale gdyby jedli, bardzo możliwe, że smakowałby bardzo podobnie. ;) Przepis autorski. Składniki: 4 buraki 1 duża cebula 4 łyżka oliwy z oliwek do smażenia 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki lubczyku 1 płaska łyżka cukru 2 goździki 2 ziarna kardamonu 2listki laurowe 5 kulek czarnego pieprzu 1/2 szklanki czerwonego wina(...)łyżki czerwonego octu winnego zakwas buraczany (tyle wlać, żeby nie było za kwaśne - ja miałam swój, który był niezbyt kwaśny i użyłam go ok. 1/2 szklanki, ale można użyć gotowego, sprawdzając smak) czarny pieprz, sól do smaku koperek gęsta, kwaśna śmietana kremowy czarny ocet balsamiczny do dekoracji skórka cytrynowa do dekoracji 1 . Buraki pokroiłam w niedużą kostkę, wrzuciłam
Kuchnia Prezydentowejprzepis na swoją wersję barszczu ukraińskiego. Składniki na 5 litrowy gar zupy -dla 4 osób wystarczy na 3 dni 3-4 średniej wielkości buraki (około 800 g) 2-3 marchewki 2-3 cebule 2 puszki po 400 g białej fasoli, co tak naprawdę daje 500 g ugotowanej fasoli (waga po ugotowaniu) 1 puszka czerwonej fasoli czyli 250 g ugotowanej(...)cytryny Przygotowanie: Fasolę jeżeli używasz z puszki wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną 05, cm kostkę, seler i cebulę podobnie. Marchew, buraki i jabłka zetrzyj na tarce na grubych oczkach- nie będę kłamać, zajmie Ci to wszystko pół godziny. W garnku w którym będziesz gotować zupę podgrzej 2 łyżki oleju roślinnego, wrzuć do niego
greenscarfkuchni tyle jest pewnie i wersji na barszcz czerwony. Kolor niewątpliwie zachęca do jedzenia. Podpowiem co ja robię, aby taki kolor pozostał i nie utlenił się w czasie gotowania. Moja wersja barszczu jest z fasolką i ewentualnie z dodatkiem szczawiu świeżego lub marynowanego. z dodatkiem śmietany 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 1 marchew 1 mały por 1 pietruszka
Kuchcik gotujeKolejna wariacja na temat zupy, którą kocham miłością bezgraniczną, a mianowicie czerwonego barszczu. Tym razem pikantna wersja tej pysznej i zdrowej zupy. Pikantna od plasterków chorizo, która wspaniale komponuje się z tłuczonymi ziemniaczkami podanymi obok zupy .... albo na dodatkowym talerzyku :)Składniki:kawałek wędzonego żeberkapętko kiełbasy chorizo3 marchewki1 pietruszkaburaki (miałam 5 sztuk ugotowanych)kawałek seleraziele angielskieliść laurowyłyżka octu(...)jakiś 10 minutach od zagotowania dodaję pętko kiełbasy i roztarty ząbek czosnku. Całość gotuje do miękkości mięsa. Jeśli mięso jest już miękkie wyjmuje je, kiełbasę oraz ugotowane warzywka. Buraki ścieram na dużych oczkach, żeby zupa była bardziej gęsta ścieram też 1 marchewkę. Przekładam wszystko do garnka z zupą i gotuję ok 10 minut, nie za długo, aby zupa
Walijskie Pichcenieświetny kompan dla barszczyku.Zapraszam. O.5 kg.maleńkich buraków lub duże pokroić w kawałki 2 litry wody 1 butelka zakwasu na barszcz kawałek trawy cytrynowej 2cm.imbiru świeżego lub 1 łyżeczka mielonego 1 grzybek mun 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka octu 1-2 łyżka miodu 1 łyżka wódki 1 czerwona papryczka chilli 1 listek laurowy 3 ziela angielskiego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Inspiracją do przygotowania przepisu na barszcz, był jeden z odcinków „Kuchennych Rewolucji”. To tam podejrzałam jak Magda Gessler zmieszała bulion, …
My Blueberry Cornerpowtarzałam, że ulubioną moją zupą jest "zupka czerwona":) Barszcz był przygotowywany różnie, z mięsem, bez niego, z warzywami, z ziemniaczkami, ale smak pozostawał zawsze ten sam, lekko kwaśny, lekko słodki, przepyszny. Dziś wersja bezmięsna, taką jaką uwielbiam najbardziej, z tłuczonymi ziemniaczkami i koperkiem. Szybko, tanio i przepysznie. A buraki z własnego ogródka, bez nawozów, przechowywane
na moim stole...Dzisiaj przepis na czysty barszczyk. Idealny do krokietów bądź pierogów. Sam też jest pyszny - na pewno lepszy od tego kupionego w sklepie. Składniki : * pół kurczaka
Magiczne Życie Martybyć 12. Wśród moich propozycji znajdziecie barszcz czerwony, zupę grzybową, pierogi z kapustą i grzybami, małe kulebiaczki i ryby oraz świąteczne słodkości. Barszcz wigilijny bez zakwasu Wigilijna zupa grzybowa Paszteciki z pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie Ryba po grecku Sałatka z pieczonych buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą
Kulinarne Inspiracjeraczyć się przez kilka bożonarodzeniowych dni wigilijnym barszczem (oczywiście jeśli nie była to grzybowa), ale można też inaczej. Postanowiłem przygotować zupę, która może być początkiem świątecznego obiadu, która jest inna niż zazwyczaj, ale która jednocześnie ma w sobie coś z barszczowego charakteru. Et voila ;) Czerwona cebula, czerwone wino, czerwony sok z buraków... wszystkie te składniki sprawiają, że zupa jest
zadanie-gotowanieDziś przedstawię przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami. U mnie w domu w ten wieczór zawsze jadło się tę zupę, ale wiem, że są rejony Polski, w których podaje się zupę grzybową czy rybną. A u Was jaka zupa zagości na stole w ten wyjątkowy wieczór? Składniki : Barszcz : – 4 buraki – 1 marchewka – 1 korzeń selera
Oka w rosole czyli KaFka gotujeLubię czerwony barszcz Winiary z torebki i często gościł w mojej kuchni. Do czasu gdy poznałam przepis Margarytki i wykorzystałam go przy wigilijnej kolacji. Teraz zawsze robię większą ilość, zamrażam i mam na zimowe wieczory czym się rozgrzać. Składniki :* włoszczyzna * 2 suszone prawdziwki *6 średnich buraków* ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, sól, cukier * 2 ząbki czosnku
Magiczne Życie MartyBarszcz ukraiński jest pyszną i sycącą zupą. Polska wersja nie jest tak tłusta jak prawdziwy barszcz z Ukrainy. Choć to i tak więcej niż zupa, niemal danie jednogarnkowe. W zimowe, ponure dni jest ona jak balsam dla ciała, aromatyczna, gęsta i pożywna. Moja wersja jest mniej tłusta ponieważ zupę ugotowałam na mięsie kury(...)SKŁADNIKI : 3 średnie buraki 1-2 udka kurczaka włoszczyzna ( marchew, kawałek selera, pietruszka, kawałek pora, plaster białej kapusty ) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki białej lub czerwonej fasoli 2 ziemniaki, pokrojone liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 ml gęstej śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki sól, pieprz , magi
Kulinarne Fantazje MarioliPomysł na ten barszcz zaczerpnęłam od Iwony Zasuwy i jej Smakoterapii. Pomysł jest tak prosty i banalny, natomiast smak barszczu głęboki i wykwintny. Polecam wszystkim do
Moje Małe CzarowanieNietypowy przepis na tradycyjną zupę- barszcz czerwony. Dodatek grzybów i śliwek dodaje jej wyjątkowy aromat i smak. Składniki: ½ kg kości 75 dag buraczków ćwikłowych 5 grzybów suszonych 1 łyżka powidła śliwkowego 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki 1 szklanka kwasu buraczanego sól do smaku cukier do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Buraki dokładnie umyć i upiec
Tradycyjna Kuchnia