mogłam, no NIE MOGŁAM od razu nie spróbować! Barszcz czernichowski- dacie wiarę? Do dziś nie miałam pojęcia, że takowe danie w ogóle istnieje:D A tu proszę, nie dość, że jest, to na dodatek jest pyszną, gęstą i pożywaną zupą, pełną różnych warzyw, w tym (ale nie przede wszystkim) buraków ćwikłowych, w fantastyczny sposób uduszonych wraz z cebulką(...)gorącej zupy smakuje i rozgrzewa jak nic innego! składniki: kość ze schabu marchew pietruszka kawałek korzenia selera 5 ziemniaków 1/4 niedużej kapusty (moja włoska) 3 buraki ćwikłowe cebula kwaśne jabłko cukinia puszka czerwonej fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy łyżka masła natka pietruszki jogurt grecki Kości wymyć, zalać ok 2l wody, doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy oraz
6niebośliwek suszonych 3-4 średnie buraki czerwone 2-3 ząbki czosnku 5-6 kulek ziela angielskiego 5-6 kulek pieprzu 2-3 liście laurowe sok z 1 cytryny cukier sól pieprz Wykonanie: W garnuszku nastawiam ok 1,5 litra wody dodając do niej liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Marchew, pietruszkę, buraki i seler kroję w słupki,dodaję(...)konieczności doprawiam sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, by buraki nie straciły koloru. Cebulę i pora oczyszczam, wrzucam w całości do wywaru. Grzyby gotuję do miękkości, w osobnym garnuszku. Ugotowane wyjmuję i zostawiam do uszek Około 10 min przed końcem gotowania dorzucam namoczone śliwki. Następnie dolewam wywar grzybowy Gotowy barszcz przecedzam przez sito, dolewam zakwas z buraków, podgrzewam
Bea(u)ty kitchenskładniki: ok. 6 buraków czerwonych 3-4 ząbki czosnku woda osolona solą, do smaku (u mnie na 1 litr wody 1 łyżka soli) wykonanie: Buraki myjemy, obieramy, kroimy w talarki, układamy w dużym słoiku lub naczyniu kamionkowym. Następnie dodajmy obrany czosnek. Całość zalewamy osoloną wodą i najlepiej obciążmy warzywa aby nie były na powierzchni. Wierzch naczynia możemy przykryć(...)usuwamy go. Następnie przecedzamy i zlewamy do butelek. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Taki sok możemy pić, gdyż ma w sobie dużo składników odżywczych. Możemy również przygotować z niego pyszny barszcz nie tylko wigilijny
Domowy Smak JedzeniaBarszcz czerwony to jedna z naszych ulubionych zup i moglibyśmy jeść go codziennie i na różne sposoby czy to z ziemniakami, jajkiem czy grochem. Teraz mamy okres na botwinkę więc powstała z niej pyszna zupka z ziemniakami Składniki: - 2 pęczki botwinki - 1 średnia marchewka - 1 średnia pietruszka - 5 młodych ziemniaków - 1 podudzie z kurczaka - 1 l wody - 100 g śmietany(...)obrane ze skóry podudzie z kurczaka. W między czasie obieramy warzywa i kroimy w kostkę – najpierw marchewkę z pietruszką i wrzucamy do garnka, potem ziemniaki. Na końcu kroimy buraki w kostkę, łodygi w słupki i liście na drobno i gotujemy z resztą warzyw do miękkości. Podczas gotowania doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukrem. Gdy zupa jest już gotowa
Kuchenne Wariacjesobie pomyślałam, że skoro Wigilię spędziliśmy po duńsku, to zrobimy sobie namiastkę polskich Świąt. Myślałam o barszczu, ale to jednak zadanie dla wtajemniczonych. Muszę jeszcze trochę poczekać... Zamiast barszczu znalazłam na blogu Matka wariatka bardzo ciekawy zamiennik - krem z buraczków z malinami. Brzmi ciekawie, nieprawdaż...? Wyjątkowo wręcz. Czym prędzej więc zabrałam się do pracy.Wyszedł dobry, ale nie powalił(...)chyba byłoby szybciej i wygodniej.Przepis podaję tak, jak robiłam. Może się skusicie na taką śliczną, intensywną w kolorze zupkę...?Krem z pieczonych buraków z malinamiSkładniki:(na 4 porcje)1,5 kg buraków500 g malin1,5 czerwonej cebuli1 łyżka masła500 ml bulionusólpieprzdodatkowo:4 łyżki creme fraiche (18%)Buraki przekroić na pół, ułożyć na blasze.Piec w 160 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczas podchodził i wyżerał. W: U nas pamiętam piernik piekło się na marchwi. M: Albo z melasy. W: Tak, melasę to robiło się w ten sposób, ze jak były buraki cukrowe na polu, to się przynosiło, ale trzeba było uważać, bo jak Cię Niemiec spotkał to miałeś lanie niesamowite. I to się gotowało. To co się z tego zrobiło(...)były. K: A pierogi? Kapusta z grzybami? W: Pierogi to są wschodnie. U nas pierogów w Poznańskiem nie było. Kapusta była, bo kapustę robiliśmy w beczce. Czasem był barszcz czerwony, ale nie z uszkami tylko z makaronem, bo to było najprostsze do zrobienia. W wigilię się nie jada mięsa, ani nie jadało, a już tym bardziej w czasie wojny
Kryzysowa Książka Kucharskamarchew 1 pietruszka 3 duże buraki czerwone sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy 1 cebula 1 łyżka oleju 2 -3 ząbki czosnku ziemniaki łyżeczka majeranku Mięso umyć i zalać wodą w garnku. Dodać liśc i ziele angielskie, gotowac do miękkości. Mięso wyjąc i użyć do innych celów. Marchew, pietruszkę i buraki obrać a następnie zetrzeć na tarce(...)praskę. Dodajemy także majeranek. Jeśli kolor nas nie zadowala , lub za mocno nam się zupa gotowała i kolor zrobił sie taki jak nie trzeba wtedy możemy poratować się koncentratem barszczu. Wystarczy kilka łyżeczek i gotowe. Cebule obrać i drobno pokroić, zeszklić na łyżce oleju. Ziemniaki obrac i ugotować. Ja nie tłukłam tylko pokroiłam na kawałki ale Wy możecie zrobić puree
Radość kipiąca uśmiechem.Uszka z kapustą i grzybami 2. Domowy makaron, np. cienkie nitki 3. Kompot z suszonych owoców Barszcz czerwony na zakwasie Obowiązkową potrawą na ciepło są smażone kawałki karpia oraz karp w sosie piwnym (przepyszny!). Danie nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale jest naprawdę smaczne - lekko słodkie, aromatyczne. Dania(...)Ryba po grecku 3. Ryba po japońsku 4. Śledzie z cebulką 5. Śledzie pod pierzynką z burakami Karp w klarowanej galarecie Wigilii nie wyobrażam sobie bez makowca przygotowanego na domowej, pełnej bakalii - masie makowej oraz domowych pierniczków. Słodkości: 1. Domowe
UgotowaćSkładniki : ok. 1 kg czerwonych buraczków, najlepsze podłużne słodkie ocet winny czerwony cukier woda Przygotowanie : Umyte dokładnie buraczki kroje w plastry, wrzucam do garnka i zalewam przegotowaną, chłodną wodą w takiej ilości by zakryć je zupełnie wodą Wlewam do nich około łyżki octu winnego lub octu ryżowego i łyżkę cukru, mieszam wszystko, przykrywam i odstawiam w chłodne miejsce do dnia(...)smaku i gotuję całość do miękkości buraków, w ostatnim momencie gotowania dosypuję szczyptę lub dwie majeranku pocierając go w palcach Po ugotowaniu wyjmuję łyżką cedzakową buraki i włoszczyznę ( część plastrów buraka -kto lubi- po przestudzeniu zetrze na tarce i doda do zupy) Dosmaczam jeszcze cukrem, ewentualnie octem i solą, gotowe. Kolor barszczu jest zupełnie inny niż na moich
Proste Potrawynowalijek, ale dla mnie to wiosenne warzywo, które doskonale odkwasza i odtruwa organizm, a ugotowana zupa jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Botwina to młode buraki ćwikłowe z pęczkiem chrupiących liści. Zawierają dużo witamin, żelaza i wapnia. Uważa się, że liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli(...)kawałek selera • 1 cebula • 1/2 pora • 5 ziemniaków • 3 łyżki masła • sól, pieprz do smaku • tymianek, cząber, lubczyk do smaku • 2 łyżki octu winnego • 2 łyżki koncentratu barszczu czerwonego • pęczek koperku i natki pietruszki • 2 łyżki śmietany do zup Wykonanie: • Umyć liście i łodyżki botwinki i pokroić w paski. • Cebulę pokroić
To co kochamburaczki czerwone, kapustę świeżą oraz ziemniaki pokrojone w słupki.Gotowana jest na kawałkach wołowiny lub wieprzowiny.Podstawową cechą, która wyróżnia barszcz ukraiński spośród innych barszczy (przygotowywanych na Ukrainie), jest dodany do receptury czosnek oraz podawanie go z pampuszkami (małymi bułeczkami), polanymi zimnym sosem czosnkowym. W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby; na Ukrainie barszcz z fasolą(...)nazywają „barszczem czernihowskim”. Ja do mojego barszczu dodaję grzyby i fasolkę szparagową. SKŁADNIKI: 2 żeberka lub inne mięso 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka,kawałek selera,mały por kawałek główki kapusty około 1/5 kilka suszonych grzybków 5 buraczków 2 -3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny(lub więcej do smaku) 4-6 łyżek kwasu
Kuchnia BeatyCzasami zdarza mi się ugotować zupę i zapomnieć o niektórych składnikach... Tym razem zapomniałam o ziemniakach, które bardzo lubię w barszczu. Obrazki z dzieciństwa podpowiadają mi
bistro mamaBarszczem można się delektować nie tylko w formie płynnej i na gorąco. Proponuję przygotowanie barszczu w formie galaretki. Barszcz na zimno i w zestalonej formie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zupa przywołuje mi wspomnienia z jednego z pierwszych moich spotkań z mężem. To wtedy poznawałam jego zdolności kulinarne. Barszcz ukraiński był pierwszą zupą, którą mnie poczęstował. Tak już zostało. Jest on specjalistą w przygotowaniu tej zupy i wydobycia idealnego smaku. Bardzo lubię kiedy gotuje. Zawsze coś niezwykłego i bardzo smacznego powstanie. Przedstawiamy Wam aromatyczną, sycącą(...)jakiś czas temu dostałam prezent od męża pod postacią książki o dość znaczącym tytule: "Zupa musi być." Czyżby coś sugerował:)? Składniki: - 3 buraki - 2 marchewki - 1 pietruszka - 2 ziemniaki - pół główki kapusty - 1 cebula - 30 dag czerwonej fasoli - 1,5 litra wywaru mięsnego - vegeta natur - śmietana - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - sól, pieprz Sposób przygotowania: Do gotującego się wywaru wrzucamy
Pan i Pani Smith w kuchniPstrąg łososiowy to ryba polecana osobą na diecie. Zawiera niewiele kalorii i ma delikatny smak. 100g pstrąga łososiowego zawiera ok. 90-100 kcal. Oczywiście wszystko zależy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!