barszcz czerwony z buraków - 570 przepisów (strona:26/38)

Barszczyk Wigilijny II 175

ziela angielskie,  10 ziaren pieprzu, 2 kg czerwonych buraków, 1/2 korzenia selera, 1 jabłko (np. szara reneta), 3 łyżki octu spirytusowego 10%, sól morska (około 1/2 łyżki), świeżo zmielony czarny pieprz (około 1 łyżeczki), 3 łyżki cukru, opcjonalnie: 3 goździki, kawałek kory cynamonu, 250 ml zakwasu z buraków. Chyba każda gospodyni poszukuje przepisu idealnego na konkretne danie(...)mnie ostatnio priorytetem było znalezienie przepisu na barszcz wigilijny - lekko słodkawego, odpowiednio doprawionego i o idealnym bordowym kolorze. I znalazłam...  :) Dzielę się nim z Wami poniżej. Do garnka wlać 500 ml wody, wsypać suszone borowiki. Na palniku kuchenki opalić nieobraną cebulę oraz 1 ząbek czosnku. Cebulę i czosnek przekroić na pół i dodać do grzybów. Zagotować na umiarkowanym ogniu

Świat Domowej Kuchni
Barszcz wigilijny - bez zakwasu! 191

czerwonego barszczu, ani grzybowej. Jest barszcz grzybowy... to esencjonalny bulion z grzybów z dodatkiem przypraw, lekko zaprawiony mąką. W niektórych rodzinach gotuje się go na kaszy jęczmiennej. Dla mnie doprawienie tego barszczu to jakaś czarna magia! Tajemna wiedza, którą moja babcia w nieznany mi sposób przekazała mojej mamie... cóż, kiedyś się z nim zmierzę - dziś stawiam na buraki! Przyznaję

Kulinarne Inspiracje
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKĄ 918

Barszcz czerwony to taka zupa, którą mogę jeść praktycznie na okrągło. Tydzień bez barszczu ... jest tygodniem straconym! - Tak brzmi moje żywieniowe motto :)))  Nieważne pod jaką postacią będzie to zupa: czy barszcz czysty, czy z zabielany, z ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński :) Ważne, że będzie barszcz.  Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince. Składniki: pęczek(...)botwiny 3 średniej wielkości buraki 2 marchewki 1 pietruszka 3 duże ziemniaki pół szklanki drobnej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżka octu winnego lub trochę koncentratu buraczanego sól, cukier, pieprz 1 ząbek czosnku śmietana 18% koperek Wykonanie: Fasolę opłukać i zamoczyć na kilkanaście godzin. Następnie ugotować do miękkości. Ewentualnie jeśli się spieszymy wykorzystać fasolkę z puszki. Buraki, ziemniaki

Walijskie Pichcenie
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKĄ 918

Barszcz czerwony to taka zupa, którą mogę jeść praktycznie na okrągło. Tydzień bez barszczu ... jest tygodniem straconym! - Tak brzmi moje żywieniowe motto :)))  Nieważne pod jaką postacią będzie to zupa: czy barszcz czysty, czy z zabielany, z ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński :) Ważne, że będzie barszcz.  Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince. Składniki: pęczek(...)botwiny 3 średniej wielkości buraki 2 marchewki 1 pietruszka 3 duże ziemniaki pół szklanki drobnej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżka octu winnego lub trochę koncentratu buraczanego sól, cukier, pieprz 1 ząbek czosnku śmietana 18% koperek Wykonanie: Fasolę opłukać i zamoczyć na kilkanaście godzin. Następnie ugotować do miękkości. Ewentualnie jeśli się spieszymy wykorzystać fasolkę z puszki. Buraki, ziemniaki

Walijskie Pichcenie
Sałatka z rukoli, buraczków i awokado 261

Sałatka z rukoli, buraczków i awokado to propozycja Madzi na pyszną kolację. Idealnie dobrane składniki, świetnie będą się komponowały z szybkim dressingiem. Lista składników i przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
BARSZCZ CZERWONY Z MAJERANKIEM 225

Barszcz czerwony to chyba najpopularniejsze danie, które od razu kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Choć można go przyrządzić tak po prostu.  Mój barszcz przygotowałam na bazie rosołu drobiowego, ze świeżymi burakami.Uwielbiam go z majerankiem. Idealny do pierogów, krokietów, pasztecików czy uszek. Pyszny o intensywnym kolorze, zapachu i smaku. Najlepszy na chłodne, jesienne wieczory. Polecam :)   Składniki(...)świeżych buraków * świeża włoszczyzna * 3 liście laurowe * 4-5 ziarenek ziela angielskiego * 2 ząbki czosnku * pieprz * ocet do smaku * majeranek * sól * około 1,5 litra wody * 1 udo kurczaka * 2-3 łyżki  suszonych buraczków (użyłam Skworcu) Wykonanie: Buraki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa z włoszczyzny obrać. pokroić na nieduże kawałki. W garnku umieścić starte

Zrób to smacznie
Wigilijny barszcz z uszkami 224

Narodzenie nie może się rozpocząć. Wigilijny barszcz z uszkami Wigilijny barszcz z uszkami – specjalnie przygotowany czerwony barszcz z postnymi uszkami, będący tradycyjną polską zupą podawaną w czasie Wigilii Bożego Narodzenia. Barszcz wigilijny różni się od tej samej zupy przygotowywanej w ciągu roku (np. barszczu wielkanocnego). Składniki: 1 1/2 l wody 1 l kwasu burakowego 25 dkg włoszczyzny 1 dkg grzybów(...)suszonych liść laurowy ziele angielskie pieprz sól cukier 2 ząbki czosnku Wykonanie kwasu burakowego: 1 kg buraków 2 l wody ząbek czosnku Aby barszcz wigilijny był dobry należy najpierw zakisić buraki w następujący sposób: buraki wyszorować, opłukać, obrać cienko, pokroić w plastry, włożyć do kamiennego garnka lub słoja. Zalać przegotowaną letnią wodą, dodać ząbek czosnku. Pozostawić

Gotowanie-uk
Zakwas na barszcz czerwony 316

burków czerwonych 1 marchewka 1 pietruszka plaster selera 1 łyżeczka ziarenek kminku 6 dużych ząbków czosnku 2 l wody 1 łyżka cukru 1 łyżka soli Wodę zagotować.  Zdjąć z gazu, dodać cukier i sól, zamieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Warzywa umyć i obrać ze skórki. Pietruszkę i marchewkę pokroić wzdłuż na 4 części, buraki na mniejsze ćwiartki(...)pół) oraz kminek. Przykrywamy garnek przykrywką i odstawiamy do zakiszenia na 4-7 dni. Po kilku dniach na wierzchu może utworzyć się biały kożuszek, należy go delikatnie zdjąć, barszcz przecedzić i zlać do butelek. Można go przechowywać do kilku tygodni w lodówce. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Barszcz czerwony na zakwasie 120

barszcz na zakwasie” ( już nie mówiąc o samym zrobieniu zakwasu ), niemalże wybiegałam z kuchni i najchętniej pobiegłabym wtedy po instant do biedronki :D, ale odkąd przygotowałam własny, domowy zakwas ( a okazało się, że jego zrobienie jest na poziomie przygotowania kanapki z serem ), nie wyobrażam sobie, że mogłabym podać swojej rodzinie tę zupę ugotowaną w inny sposób. Składniki na barszcz(...)już tylko odgrzewamy barszcz za każdym razem kiedy chcemy go podać, nie gotujemy intensywnie. ———– * Wywar grzybowy otrzymamy mocząc przez noc sporą garść suszonych grzybów w niecałej szklance wody. Na drugi dzień można podgotować chwilę grzyby w tej wodzie, w której się moczyły, odcedzić i mamy gotowy wywar do barszczu. Artykuł Barszcz czerwony na zakwasie pochodzi

NiePieprz.pl
OBIADOWA SURÓWKA Z PIECZONYCH BURAKÓW 206

barszcz ... gotuję go w tysiącach odmian. Domowe zasmażane buraczki są też moim ukochanym dodatkiem do obiadu. A dziś wersja buraczków na zimno, w formie surówki. Buraki wcześniej upiekłam w piekarniku, aby nie wypłukiwać ich wartości i smaku. Zrobione w ten sposób są smaczniejsze i zdrowsze, więc zachęcam do pieczenia zamiast tradycyjnego gotowania w wodzie.  Składniki: kilka małych buraków 2-3 ogórki konserwowe 1 mała czerwona cebula natka pietruszki olej musztarda sól pieprz ziołowy szczypta cukru (jeśli gatunek buraków jest mało słodki) Wykonanie: Buraki zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut (czas pieczenia zależy od wielkości naszych buraków, ja wybieram jak najmniejsze

Walijskie Pichcenie
Sałatka z rukoli, pieczonych buraków i koziego sera 185

Wykorzystuję je później do przygotowania barszczu albo jarzynki do mięsa. A jeśli najdzie mnie ochota na sałatkę to tam również znajdzie się dla nich miejsce. Przygotowanie jej zajmie wówczas naprawdę niewiele czasu. Można je łączyć z wieloma produktami.  W dzisiejszej sałatce połączyłam je z rukolą, jajkiem i serem kozim. Do tego trochę cebuli, czerwonych porzeczek, płatków migdałowych i świeże(...)listki selera naciowego.” Sałatka z rukoli, pieczonych buraków i koziego sera (przepis własny) Składniki dla 2 osób: 100g roladki koziej twarogowej Merci Chef 2 garście rukoli   1 pieczony burak ćwikłowy 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki czerwonych porzeczek pół czerwonej cebuli kilka listków selera naciowego 2 łyżki prażonych płatków migdałowych 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu ryżowego

Wiem co jem
Pierwszy barszczyk dla niemowlaka (od 7 miesiąca) 433

Barszcz czerwony to jedna z klasycznych polskich zup. Nie ma żadnych przeciwwskazań, by wprowadzić jego uproszczoną wersję do menu malucha już w pierwszych miesiącach rozszerzania diety. Warto zacząć od najprostszego przepisu i z wiekiem dziecka rozszerzać go o kolejne składniki i przyprawy. Roczne dziecko będzie mogło zjeść już normalny barszcz – doprawiony sokiem z cytryny i pieprzem. Składniki na 3 porcje(...)zupy: 1 średni burak ok 50 g mięsa z piersi kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 łyżeczka oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek/nierafinowanego oleju kokosowego W małym garnuszku gotujemy oczyszczone z błon i pokrojone drobno mięsko. Odcedzamy i odkładamy. W drugim garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa. Gdy będą już miękkie dodajemy ugotowane mięso* oraz łyżkę oleju

Dieta bez mleka
Co Lila jadła w środę ? 26 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 183

wodzie. Po ugotowaniu dodałam jogurt naturalny. Na górze jest banan, kasza jaglana ekspandowana, pyłek pszczeli i nasiona chia.  II Śniadanie 10:30 Przepyszne, słodziutkie mango. Zupa 13:00 Barszcz czerwony. II Danie 16:00 Z poprzedniego dnia zostały nam ziemniaki i serio - nie mogły się zmarnować :-) Zrobiłyśmy kluski śląskie, te różowe są z dodatkiem przecieru pomidorowego - taki eksperyment. Całkiem(...)smakują dobrze.  (Ten tłuszcz na kluskach to mój ulubiony i niezastąpiony  olej lniany ). Brokuły też wpadły na obiad! Podwieczorek 17:30 Sok wyciśnięty z jabłek i buraka.  Kolacja 19:00 Cukinia faszerowana mięsem mielonym z pomidorami, kukurydzą i serem żółtym. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę?  1 Co Lila jadła w środę

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Co Lila jadła w środę ? 26 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 165

wodzie. Po ugotowaniu dodałam jogurt naturalny. Na górze jest banan, kasza jaglana ekspandowana, pyłek pszczeli i nasiona chia.  II Śniadanie 10:30 Przepyszne, słodziutkie mango. Zupa 13:00 Barszcz czerwony. II Danie 16:00 Z poprzedniego dnia zostały nam ziemniaki i serio - nie mogły się zmarnować :-) Zrobiłyśmy kluski śląskie, te różowe są z dodatkiem przecieru pomidorowego - taki eksperyment. Całkiem(...)smakują dobrze.  (Ten tłuszcz na kluskach to mój ulubiony i niezastąpiony  olej lniany ). Brokuły też wpadły na obiad! Podwieczorek 17:30 Sok wyciśnięty z jabłek i buraka.  Kolacja 19:00 Cukinia faszerowana mięsem mielonym z pomidorami, kukurydzą i serem żółtym. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę?  1 Co Lila jadła w środę

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Tradycyjny barszcz ukraińśki 248

Barszcz ukraiński zawsze robił mój Tato kiedy byłam mała. Nie jadłam go od kilku lat, od kiedy Taty już z nami nie ma. Pozostał sentyment do tej zupy i ten obłędny smak, który(...)pozwala zapomnieć o cudownych i pysznych latach dzieciństwa :) Składniki: 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyżka selera naciowego 1/4 selera 3 ziemniaki 2 duże buraki 1 puszka fasoli (czerwonej lub białej) 2 łyżki odciśniętej kiszonej kapusty 0,5 kg wędzonych żeberek (lub dla wegetarian łyżka papryki wędzonej) + 1 udko 5 ziaren ziela angielskiego łyżka posiekanego koperku

ChilliJemy
Czerwony barszczyk 146

Czerwony barszczyk  Składniki: - 5 buraków - 1 marczewka - 1-2 łyżki masła lub słoniny ze skwarkami - ocet (do smaku ) - 3 ząbki czosnku - sól,pieprz - ziele angielskie, liść laurowy - 1 skrzydełko z kurczaka - kilka ziemniaków (według uznania) - jajka ugotowane na twardo (według uznania) ja daję 1 szt, na osobę - można dodać 2 kostki rosołowe - śmietana To jest "najulubieńsza" zupa mojego(...)młodszego syna. Ja jednak bardziej wolę barszcz z botwinki ale w zimie niestety bardzo ciężko o takie rzeczy więc musimy się zadowolić burakami. Ja gotuję barszcz z buraków nie z koncentratu ponieważ według mnie jest o wiele lepszy i naturalny. Zakupy:   2,5 kg ziemniaków koszt ok. 4,50 zł nam potrzeba kilka ponieważ będzie

Tanio smacznie i prosto
Zupa krem z pieczonych buraków 190

barwie, niezwykłym smaku, który zmienia się podczas obróbki termicznej. Niektórzy je kochają, inni nienawidzą. Ja znajduję się gdzieś pośrodku. Uwielbiam wszelkie barszcze z jego udziałem, ale w formie zasmażanej, czy surówkach tylko go toleruję. Dzięki procesowi pieczenia burak zyskuje niezwykłą słodycz, natomiast dodatek innych warzyw, mleka kokosowego i ostrej papryki tworzy fenomenalną kompozycję, której po prostu nie sposób się oprzeć(...)pewnością zachwyci każdego.Składniki (na 6-8 porcji):6 średniej wielkości buraków1 korzeń pietruszki1/2 selera1 czerwona cebula3 ząbki czosnku1 ostra papryczka chilisól morska500-750 ml wege bulionu z warzyw100-150 ml mleka kokosowego lub wegańskiej śmietankipłatki migdałów do posypania (ewentualnie)Przygotowanie:Buraki, pietruszkę, seler i cebulę obrać i umyć, a następnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika

Food Square