barszcz czerwony z buraków - 570 przepisów (strona:18/38)

Barszcz Ukraiński 219

równać. Chyba będę musiała pójść tam jeszcze raz ;) Barszcz Ukraiński składniki: 5 średniej wielkości buraków 3 podudzia z kurczaka 4 marchewki 1/4 główki kapusty 6 ziaren ziela angielskiego 1/2 selera 2 pietruszki 5 ząbków czosnku 2 cebule 6 liści laurowych 10 ziarenek pieprzu 1/2 szklanki białej fasoli 2 łyżki czerwonego octu winnego 4 suszone grzyby Barszcz Ukraiński wykonanie: (adsbygoogle(...)laurowe, obrany czosnek i grzyby razem z wodą z namaczania. Zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy na małym ogniu od 1 - 1,5 godziny. Następnie wszystko wyciągamy z wywaru. Buraki obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach lub tak jak ja możemy użyć do tego robota kuchennego. Kapustę szatkujemy. Dodajemy do wywaru, dodajemy ocet winny i gotujemy przez

Delusional Trine
Barszcz, o którym na Ukrainie nie słyszeli 285

widzę, w składzie kapusta. Zdębiałam! Doczytałam nazwę- czerwony barszcz ukraiński. Nabrałam ochoty jeszcze bardziej! Podobno z barszczem ukraińskim jest tak jak z rybą po grecku, nazwa nazwą, a w tamtejszych krajach w ogóle o tym nie słyszeli. Ciekawe ;) Moja wersja niestety trochę odbiega od tradycyjnego barszczu. Po pierwsze nie mam buraków, tylko zupkę w proszku, o zgrozo! Po drugie(...)roboty! 1,5l wywaru drobiowego (w tym ziele angielskie, liść laurowy) 4 ziemniak pokrojone w kostkę marchew pokrojona w kostkę 1/4 główki poszatkowanej kapusty groszek zielony 1 zupa Czerwony barszcz ukraiński (bez nazwy) przyprawy do smaku (sól, pieprz itp.) natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego kleks śmietany  2 jajka ugotowane na twardo Do wywaru wrzuciłam pokrojoną marchewkę i ziemniaki

bastalena
zimowe buraczki uniwersalne... 697

Składniki: buraki czerwone 3 kg mniejsze, ocet 1 łyżka, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki są słodsze i mniej łykowate podłużne mniejsze buraczki, buraczki obrałam ze skórki, ugotowałam w 3 litrach wody w szybkowarze 35 mninut, z wywaru mam po przyprawieniu do picia barszcz czerwony buraczki starłam w robocie na tarczy grubsze wiórki porcję buraczków(...)podanymi składnikami buraczki ciasno ułożyć w wyparzonych słoikach, zakręcić i pasteryzować z 15 minut, słoiki w garnku postawić na ściereczce na zakrętkach przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - takie buraki można użyć do surówki, do zasmażenia, do zupy barszczu.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
BARSZCZ KISZONY 129

polskich stołach w Wigilię goszczą różne potrawy, ale chyba w żadnym domu nie może zabraknąć czerwonego barszczu :) A żeby nadać mu tradycyjny i domowy smak polecam samemu przygotować zakwas SKŁADNIKI: 1/2 kg buraków 4 ząbki czosnku 3 ziarna angielskie2 liście laurowe 3 goździki 2 gałązki kopru 1 l wody  1,5 łyżki soli himalajskiej  1 łyżka soku

Marcepanowa kuchnia
Barszcz czerwony z ciecierzycą i mlekiem kokosowym 161

Rote-Bete-Suppe mit KirchererbsenOrginalne polaczenie czerwonych buraczkow z mlekiem kokosowym i ciecierzyca wypadlo na plus.Gdy uzyjemy ciecierzycy z puszki,przepis z serii niemal blyskawicznych.Poniewaz uwielbiam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
czysty barszcz... 165

Składniki: 1,5 kg buraki małe czerwone, 3 litry woda, 2 sztuki czosnek ząbki, 4 łyżki cukier, 2 łyżki ocet jabłkowy, 2 łyżki vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 1 łyżka majeranek,- maggi do smakuumyte, wyszorowane buraczki gotuję w łupinkach w 3 litrach z gotowanych buraków wodę odlewam przez sitko z nałożonym filtrem do kawy do większego(...)litra wywaru taki wywar z buraków w łupinie jest bardziej esencjonalny a buraki wykorzystam do surówki dolewam następnie 3 litry gorącej wody i dodaję posiekany czosnek, cukier, vegetę, majeranek, pieprz gotować na mniejszym ogniu z 5 minut na koniec dodać ocet jabłkowy i maggi do smaku nasz ulubiony barszcz do pasztecików, cebulaków, pierogów, krokietów i tak do picia

W Mojej Kuchni Lubię
Barszcz czerwony  na wędzonym boczku 245

prawdziwa słoneczna i ciepła wiosna nie zagości na dobre, postanowiłam rozgrzać się talerzem gorącej, sycącej zupy. Wybór padł na barszcz czerwony. Ale taki inny...pachnący wędzonym boczkiem, bardzo esencjonalny, rozgrzewający, pyszny.... Składniki: 330 g wędzonego boczku 1 kg buraków 3 marchewki kawałek selera 2 pietruszki średnia cebula 2 -3 ząbki czosnku 250 ml zakwasu z buraków (najlepszy domowy(...)Jest wspaniałą wędliną do chleba. Mój M taki lubi :) Buraki obrałam, połowę starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach, a resztę pokroiłam w duże kawałki. Wszystko przełożyłam do czystego wywaru. Wstawiłam ponownie do gotowania (na około 15 minut) na średnim ogniu, żeby uzyskać smak i piękny kolor barszczu. Te większe kawałki buraków wyrzuciłam. Do wywaru wlałam zakwas

Kuchnia u Krysi
Uszka z grzybami na dwa sposoby 381

grzybami Jest to klasyczna pozycja na wigilijnych stołach. Małe, delikatne pierożki, wypełnione aromatycznym grzybowym farszem są zazwyczaj nieodzownym towarzyszem wytrawnego czerwonego barszczu. Jeśli chcemy urozmaicić trochę wygląd i smak uszek, zamiast wody do ciasta możemy dodać sok z buraka. Takie uszka pięknie się prezentują oraz naprawdę dobrze smakują. Polecam! Składniki na ciasto: 100 ml wody (lub 100ml soku z buraka

Blog z Apetytem
Podsumowanie 2016 roku - Odkrycie nowych smaków 174

dwie zupy, które odkryłyśmy w tym roku i wracamy równie często do jednej i drugiej :) Jedna z nich to barszcz ukraiński z batatem i czerwoną soczewicą. Zdecydowanie pyszny, zdecydowanie zdrowy.  Druga to zupa krem z batata i buraka . Obie cudowne w smaku, obie pełne warzyw, obie niezwykle aromatyczne, smaczne...  i obie z buraka i batata :) Coś w tych

Kolizje Smaków
Czerwony, zabielany barszcz na zakwasie 177

zdjęcie robione na dworzeKto powiedział, że zupę nie można podać w walentynkowy sposób? Oto przepis na barszcz mojej babci. Domowy zakwas mam od mamy, która sama robi. Ja jej tylko podkradam :-P odsyłam Was także do innego mojego przepisu na krem z buraków: kliknijSkładniki:5 buraków2 cebule3 liście laurowe5 kulek ziela angielskiegocukier, sól, pieprz do smakuokoło(...)przypalamy na palnikach jak do rosołu. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy ziela, listki laurowe. Całość gotujemy w osolonej w wodzie aż do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy wywar. Wlewamy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze i dekorujemy fantazyjnymi kleksami. :)czerwony, zabielany barszcz na zakwasie (zdjęcie robione w domu

Bon Appetit Małgorzaty
Barszcz ukraiński - Przepis 201

jaka jest różnica pomiędzy barszczem czerwonym, a ukraińskim? Agnieszka: - Barszcz ukraiński to potrawa z dodatkiem różnych warzyw, a barszcz czerwony to zupa, której podstawą jest zakwas żytni (w wielu domach używa się też kapusty kiszonej lub ukwaszonych buraków ćwikłowych). Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera 2 małe buraki czerwone 4 ziemniaki 1,5l rosołu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Barszcz ukraiński 189

Międzygórzu, naleśnikach z jagodami pod Śnieżnikiem, pieczonym pstrągiem w lokalnej restauracji zachciało się nam czegoś klasycznego: Barszczu ukraińskiego Przyznam się, że będę go robić po raz pierwszy ze świeżych buraków:D zawsze używałam mrożonki...:P SKŁADNIKI: 2 buraki czerwone 1 puszka białej fasolki konserwowej 3 ziemniaki włoszczyzna ( marchewka, por, seler, cebula, pietruszka) kawałek wołowiny z kością sól, pieprz

MarciochaKucharzy
Domowy zakwas buraczany (na świąteczny barszcz i do picia) 235

małych dzieci skorzystajcie z mojego przepisu na wigilijny barszcz czerwony z uszkami . Mogą go zjeść maluchy, które skończyły 12. miesiąc życia. W przepisie znajdziecie też wskazówki, jak w prosty sposób zmodyfikować go, by móc podać barszcz wigilijny niemowlakom nawet od 6-miesiąca życia.     0,5 kg buraków 4 ząbki czosnku 4 kulki ziela angielskiego 4 listki laurowe(...)jest gotowy. Zlewamy zakwas bez buraków i przypraw do czystego słoika i wstawiamy w chłodne miejsce (do piwnicy lub lodówki). Można go spokojnie przechowywać przez kilka tygodni. Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci

Dieta bez mleka
Barszcz czerwony na zakwasie -wigilijny barszcz 204

kolacji wigilijnej, bez czerwonego barszczu, na swojskim zakwasie, do tego uszka z grzybami, mniami !  Mój barszcz jest na kościach wędzonych, ale na Wigilię je pomijamy, gotuję wtedy wywar na samych warzywach.  kości wędzone  około  50 dag 3-4 buraki ( mogą być kiszone)  marchewka pietruszka kawałek selera ½ l barszczu kiszonego kminek 4 ząbki czosnku(...)obrane i pokrojone warzywa, buraki ( świeże) kroję w plastry ( kiszone już są pokrojone).  Następnie  przyprawy i  gotujemy , około 40 -50 minut.  Po tym czasie wyciągamy  kości i przecedzamy barszcz przez sitko. Wlewamy barszczyk kiszony, doprawiamy do smaku i podajemy.  Nie gotuję już barszczu, bo straci piękny czerwony kolor. Czysty barszcz jest doskonały

Takie tam pichcenie