barszcz czerwony z buraków - 570 przepisów (strona:10/38)

Buraczki do słoików na barszcz czerwony 220

Uwielbiam barszcz czerwony, muszę się jednak przyznać, że ze względu na długi czas przygotowania nie często go gotuję. Problem tkwi w burakach, które się bardzo długo obgotowuje. Dlatego w tym roku pokusiłam się o sporządzenie przetworów(...)buraczków- gotowych na barszcz czerwony. Tak przygotowane buraczki zalewamy wodą, doprawiamy i zupa gotowa! Składniki: 6 kg buraków 10 ząbków czosnku Składniki na zalewę: 6 szklanek wody 3 szklanki cukru 3 łyżki soli 2 i ½ szklanki octu Ziele angielskie, liść laurowy Wykonanie: Buraki ugotować (1-2 godz. w zależności od wielkości buraków), obrać i zetrzeć na grubych

Tradycyjna Kuchnia
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler 336

Zakwas z buraków stanowi podstawę tradycyjnego, wigilijnego czerwonego barszczu z uszkami. Jeśli jednak nie chcemy kupować gotowego zakwasu, możemy bez problemu przygotować go w domowych warunkach. Nie dość, że smak będzie lepszy i pełniejszy, to dodatkowo zakwas domowej roboty będzie posiadał znacznie więcej właściwości zdrowotnych od kupnego. Jak zrobić zakwas z buraków? Poniżej przedstawiam przepis […] Artykuł Zakwas

PysiaGotuje.pl
Barszcz czerwony wigilijny 288

każdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje nie zmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować dzień przed wigilią Składniki; 1,5 do 2 kg buraków  wywar z warzyw lub kostka rosołowa, (cebula,marchewka, pietruszka, seler) 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka

Apetyczna babeczka
Barszcz wigilijny 173

przepisu na wigilijny barszcz czerwony. Stanowił on dla mnie pewne wyzwanie, ale myślę, że tym razem dałam radę. Przepisem na barszcz wigilijny żegnam stary rok i wkraczam w nowy. Z tej okazji składam Wam najserdeczniejsze życzenia i aby rok 2019 był jeszcze lepszym niż poprzedni. Składniki na barszcz wigilijny (3 l): 400 g buraków wywar jarzynowy 1.5 l zakwas(...)barszcz czerwony 1.5 l 2 łyżki suszonego majeranku łyżka octu spirytusowego kopiata łyżka cukru pieprz  sól Wywar jarzynowy ugotowałam na marchewce, pietruszce, selerze i porze. Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około godzinę. Przestudzone obrać ze skórki i pokroić wedle uzniania. Wyciągnąć warzywa z wywaru po czym dolać zakwas. Doprawić

Karola gotuje
Botwinka pasteryzowana na zimę 233

ubiegłym roku zrobiłam taką botwinkę na zimę. To naprawdę świetna sprawa, szczególnie jeśli ktoś lubi barszcz czerwony z botwinką czy zupę z buraków. Polecam gorąco! Przepis znalazłam na Wegetariańskich Smakach.Składniki:pęczki ładnej botwinkisólwodasok z cytryny lub odrobina octuSposób przygotowania:1. Botwinkę oczyszczamy z brzydkich liści, tak aby zostały te najładniejsze i najzdrowsze.2. Botwinkę i buraczki dokładnie płuczemy, liście

Kuchnia domowa Ani
Botwinka 194

Botwinka...Świeże, młode liście buraków.Buraki i marchewka pokrojona w kosteczkę.Całość zabielona śmietaną.Posypana koperkiem.Pycha!Składniki:1 duża marchewka;1 mała pietruszka;Biała

Gospodyni Miejska
Uszka z pasztetem z jeleniem i barszczem czerwonym. 206

Składniki na barszcz; 2 udka 1 kg czerwonych buraków 1 marchew 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 1 cebula pół jabłka sól, pieprz do smaku majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, goździki w razie potrzeby kilka łyżek koncentratu buraczanego Przygotowanie; Buraki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, do garnka wkładamy umyte udka, wrzucamy buraki i zalewamy wodą tak aby były(...)bardzo małym ogniu, co jakiś czas dolewamy wody jeśli zajdzie taka potrzeba. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku, dorzucamy starty czosnek, majeranek i kilka łyżek koncentratu buraczanego jeśli barszcz jest blady. Wyjmujemy mięso, uzupełniamy wodą i gotujemy jeszcze kilka minut. Barszcz powinien stać z całą zawartością warzyw przez całą noc w zimnym miejscu, następnego dnia powinno się go odcedzić

Radość kipiąca uśmiechem.
Buraczki zasmażane 311

Składniki:8 - 10 dużych, czerwonych buraków;Ząbek czosnku;Łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;4 łyżki octu spirytusowego;2 łyżki cukru;Sól;Pieprz.Zasmażka:Duża cebula;125 g margaryny;1,5 łyżki mąki pszennej.Sposób przygotowania:Buraki obrać, umyć, gotować do miękkości. Wystudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Do startych buraków dodać ocet, cukier(...)buraków i wymieszać.Do buraków dodać śmietanę i wymieszać.Na rozgrzanej na dużej patelni margarynie podsmażyć cebulkę. Następnie dodać mąkę i całość podsmażyć na złoty kolor.Do złocistej zasmażki dodać buraki, wymieszać i podsmażać, aż całość zgęstnieje.Podawać na ciepło lub na zimno jako dodatek do drugiego dania.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Do przygotowania tej surówki można wykorzystać buraki

Gospodyni Miejska
Koncentrat do barszczu czerwonego.( zakwas ) 184

Koncentrat do barszczu czerwonego.( zakwas ) Składniki : 3 kg buraków czerwonych sól liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny ( cały ) 1 łyżeczka kwasku cytrynowego woda Sposób wykonania : Buraki myjemy obieramy ze skórki , jeszcze raz płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na cienkie plastry grubości około 0,5 cm. Wsypujemy do garnka i zalewamy wodą tak aby wszystkie zostały przykryte wodą(...)oraz wkładamy po 1 listku laurowym. Następnie wkładamy do słoików plasterki buraków mniej więcej do połowy słoika i zalewamy je naszym sokiem z buraków do pełna. Zakręcamy mocno i pasteryzujemy 20 minut. Przechowujemy oczywiście w chłodnym i ciemnym miejscu. Mamy gotowy koncentrat na zimę do barszczu

Przepisy i porady kulinarne
Czerwony Barszcz Zabielany 214

skwarkami. Często gotuję barszcz czerwony, który podaje w pierwszy dzień czysty z uszkami lub innym dodatkiem, a z kolei w drugi dzień w postaci barszczu zabielanego z ziemniakami. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję królika z kością 1 mała cebula 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 2 – 3 niewielkie buraki 4 owoce ziela angielskiego

Mama Gotuje
Zakwas na Barszcz Czerwony 194

czerwony jest to barszcz ugotowany na kości z mięsem na zakwasie. Po spróbowaniu takiego barszczu przestał mi smakować barszcz z torebek czy butelek. Zrobienie zakwasu nie wymaga dużo pracy, a barszcz na swojskim zakwasie jest niepowtarzalny. Również ten zakwas pity na surowo jest nie tylko bardzo dobry ale i zdrowy. Składniki na słoik 1 litr: 2 - 3 buraki

Mama Gotuje
Czerwony barszcz zabielany 192

BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY Barszcz zabielany to zupa, którą uwielbia moja cała rodzina. Ja osobiście uwielbiam je nie tylko za swój wspaniały smak i kolor, ale przede wszystkim za ich właściwości zdrowotne . O nich piszę szerzej tutaj >> . Kocham je ponieważ są lekkostrawne i niskokaloryczne. Ja jednak dla podkręcenia smaku barszczu dodaję podsmażaną na maśle cebulkę, dzięki czemu zupa(...)później dolać wedle upodobań pamiętając, że barszcz zabielany nie jest mocno kwaśny. Do wywaru dodać czosnek. Całość zamieszać, zmniejszyć ogień i chwilkę na bardzo małym ogniu pogotować. Barszcz ma tylko delikatnie mrugać, nie może się intensywnie gotować, bo zrudzieje. Barszcz czerwony najlepiej ugotować dzień wcześniej i zostawić przez noc, aby buraki puściły jak najwięcej soku, a barszcz nabrał koloru

Calzonella.com
Barszcz czerwony czysty na zakwasie buraczanym 367

Najsmaczniejszy barszcz czerwony czysty, to barszcz ugotowany na burakach ćwikłowych z dodatkiem domowego zakwasu buraczanego i kilku grzybów suszonych. Taki barszcz dobrze smakuje z fasolą, jak również z uszkami z kapustą i grzybami nie tylko w Wigilię. W filiżance można go podawać do pasztecików i krokietów. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Żurek vs barszcz biały, czyli co jemy w Wielkanoc + przepis 189

chleb. Dochodzimy tutaj również do tematu barszczu białego . Co to takiego jest? Jak podają mądre słowniki, barszcz to zupa powstała na zakwasie z warzyw (kapusta, ogórki, buraki). I tak np mamy barszcz czerwony. Barszcz biały, robiony jest na wywarze często tylko z włoszczyzny, a na koniec zakwaszamy go właśnie kwasem z ogórków lub kapusty, podczas gdy żur gotujemy

Mieszam w Garnku
Zakwas na barszcz 160

smakuje tak na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Zakwas musimy przygotować kilka - kilkanaście dni wcześniej a smak barszczu jest przepyszny. SKŁADNIKI: 1,5kg buraków czerwonych główka czosnku 5-7 liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego łyżka soli kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży) przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra WYKONANIE

Pyry na Gaz