babka z likierem - 120 przepisów (strona:7/8)

Ciasto z makiem, mascarpone i borówkami 154

Makowce i babki z makiem jemy zwykle zimą. Jaka to szkoda. Proste ciasto makowe doskonale komponuje się z owocami i z kwiatami maku, które rosną latem na łące. Takie ciasto jest pyszne, robi się je dosłownie w chwilkę, długo zachowuje świeżość (dlatego serek mascarpone dodajemy przed samym podaniem) i na pewno będzie smakować wszystkim stęsknionym za makowcem gościom. Składniki(...)szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru szklanka już zmielonego maku (kupujemy już zmielony) 3/4 szklanki oleju 4 jajka łyżka esencji waniliowej lub likieru migdałowego keksówka wysmarowana masłem i posypana mąką do dekoracji: opakowanie serka mascarpone 250 g opakowanie borówek – umytych i osuszonych Przepis na ciasto z makiem, mascarpone i borówkami Wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, proszek

Ugotowane pozamiatane
Ciasta na Święta Wielkanocne 5028

soku kubuś  30.  Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową  31.  Oczy Carycy 32.  Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą 33.  Rolada z likierem kawowym  34.  Sernik biskupi 35.  Ciasto kawowo - biszkoptowe 36.  Ciasto pyszne  37.  Snickers według Siostry Anastazji  38.  Wiśniowa fantazja  39.  Ciasto(...)drożdżami  51.  Korzenna kostka z powidłami bez pieczenia 52.  Ciasto pyszna delicja 53.  Ciasto banoffee na biszkopcie 54.  Ciasto pyszny Michałek 55.  Babka Cafe Latte 56.  Ciasto kokosowo - chałwowe 57.  Sernik mozaika 58.  Ciasto Marysieńka 59.  Keks 60.  Ciasto czekoladowo - wafelkowa rozkosz 61.  Miodownik z orzechową wkładką

kruche babeczki
62 propozycje ciast na Święta 4986

soku kubuś  30.  Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową  31.  Oczy Carycy 32.  Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą 33.  Rolada z likierem kawowym  34.  Sernik biskupi 35.  Ciasto kawowo - biszkoptowe 36.  Ciasto pyszne  37.  Snickers według Siostry Anastazji  38.  Wiśniowa fantazja  39.  Ciasto(...)jabłkami  50.  Piernik z drożdżami  51. Korzenna kostka z powidłami bez pieczenia 52. Ciasto pyszna delicja 53. Ciasto banoffee na biszkopcie 54. Ciasto pyszny Michałek 55. Babka Cafe Latte 56. Ciasto kokosowo - chałwowe 57. Sernik mozaika 58. Ciasto Marysieńka 59. Keks 60. Ciasto czekoladowo - wafelkowa rozkosz 61. Miodownik z orzechową wkładką 62. Sernik piernikowy Pawła Małeckiego

kruche babeczki
Ciasta na Święta - 65 propozycji 12353

soku kubuś  30.  Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową  31.  Oczy Carycy 32.  Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą 33.  Rolada z likierem kawowym  34.  Sernik biskupi 35.  Ciasto kawowo - biszkoptowe 36.  Ciasto pyszne  37.  Snickers według Siostry Anastazji  38.  Wiśniowa fantazja  39.  Ciasto(...)drożdżami  51.  Korzenna kostka z powidłami bez pieczenia 52.   Ciasto pyszna delicja 53.  Ciasto banoffee na biszkopcie 54.  Ciasto pyszny Michałek 55.   Babka Cafe Latte 56.  Ciasto kokosowo - chałwowe 57.  Sernik mozaika 58.  Ciasto Marysieńka 59.  Keks 60.  Ciasto czekoladowo - wafelkowa rozkosz 61.  Miodownik z orzechową wkładką

kruche babeczki
Likier krówkowy :) 172

  Składniki: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 puszka masy krówkowej 500 ml śmietany kremówki 30% 500 ml wódki Wykonanie:Przygotowujemy kawę w 1/3 szklanki wody. Przekładamy

Czerwona Porzeczka
Makaroniki z kremem Raffaello 178

współczesną formę. Obecną postać makaroników- dwie połówki ciastka przełożone kremem zawdzięczamy właśnie założycielowi wcześniej wspomnianej cukierni Laduree.   Jeśli zastanawiacie się więc, co zrobić z białkami pozostałymi po pieczeniu babek czy ciasta kruchego, to makaroniki stanowiąidealne rozwiązanie. Najlepiej smakują następnego dnia, kiedy ciasto makaronikowe zdąży przejść smakiem kremu. Makaroniki, w brew pozorom nie są proste w wykonaniu. Tak naprawdę trzeba(...)rafaello:  ·       200 g mascarpone ·       80 g białej czekolady ·       1 łyżka likieru kokosowego ·       ½ łyżeczki aromatu kokosowego w proszku (opcjonalnie) ·       4 łyżki wiórków kokosowych   Przygotowanie: Migdały zmielić razem

Mania Gotowania
Keks czekoladowy ze śliwką i orzechami 96

Kiedy robi się zimno na dworze mam ochotę usiąść wtedy z kubkiem gorącej kawy i zjeść coś czekoladowego. Poszukując ciekawych połączeń natrafiłam na keks właśnie z

Kubki smaku
Wielkanocny sernik na zimno z ajerkoniakiem 142

Dzień dobry! Proponowałam Wam już babkę i mazurek na Wielkanoc, ale obowiązkowo na świątecznym stole powinien pojawić się również sernik. Dlatego też dzisiaj mam dla Was prosty pomysł na efektowne podanie sernika na zimno, bardzo wielkanocne. Do przygotowania takiego deseru będziecie potrzebować silikonową foremkę z wielkanocnym motywem. Ja wykorzystałam foremkę z kształtem jajek. Możecie również wykorzystać foremki z zajączkami(...)środku lub wymieszaną z całą masą (czekoladę drobno siekamy). Podoba Wam się taka forma wielkanocnego sernika? :-) Oczywiście sernik jest w wersji dla dorosłych, ponieważ zawiera w sobie sporą dawkę likieru jajecznego. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Mini babeczki na mleku skondensowanym. 157

Witam Was cieplutko :)  Dzisiaj zapraszam na babeczki, takie małe, takie urocze. Bardzo pyszne, bardzo słodkie, pachnące i doskonałe. Upiekłam je do Wielkanocnego koszyka. Babeczki byłe

Izabelawkuchni
Babeczki limonkowe na mące ryżowej 157

łyżzka skórki z limonki( ok 2 limonki) 3 łyżki soku z limonki 300 ml mleka 70 g wiórek kokosowych Do nasączenia babeczek: 4 łyżki “ domowego mleka kokosowego” 4 łyżki likieru Malibu Rozpoczynamy od przygotowania dzień wcześniej „domowego mleka kokosowego”.  Wiórki zalewamy na początek jedną szklanką gorącego mleka, zostawiamy do napęcznienia na ok 6h, po tym czasie przekładamy do blendera(...)ciastem. Pieczemy w temperaturze  180ºC około 30 minut.  Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, a nastepnie wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Jeśli lubicie „mokre babki” krótko przed podaniem można nasączyć je 1 ½ łyżki ponczu, u mnie mleko kokosowe zmieszane z Malibu. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z bitą śmietaną lub lodami ) Pomysł (sporo zmodyfikowany

Mia Cucina Sofieta
Dwukolorowa babka wielkanocna z adwokatem 161

Przepyszna i bardzo prosta do przygotowania świąteczna baba z dodatkiem kakao i likieru adwokat, dzięki któremu uzyskuje wiosenny żółciutki kolor, wypiek bez którego nie mogą obejść się święta Wielkiej Nocy.    Do baby polecam filiżankę klasycznej czarnej herbaty Ceylon Gold, doskonale współgra ze słodkim wypiekiem . Składniki: 25 dag masła 6 jaj 1 szklanka cukru 100 ml adwokatu(...)proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem, stopniowo   wlewać masło , na przemian wsypywać mąkę, wlać ekstrakt z cytryny, zmiksować do połączenia. Formę do dużej babki   natłuścić (ja miałam silikonową więc niczym nie natłuszczałam ) wylać ¾ ciasta, do reszty dodać łyżkę ciemnego kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto. Babkę piec 50 minut w temp

Wanilia i Kardamon
SZYBKIE CIASTO MARCHEWKOWO-POMARAŃCZOWE 245

Ekspresowe w przygotowaniu ciasto marchewkowe z aromatem pomarańczy i lukrem pomarańczowym. Lekkie i delikatne, świetne do śniadaniówki lub popołudniowej herbatki.  SKŁADNIKI CIASTO 2 szklanki (3

cool and minty
Ekspresowe ciasto wiśniowe 2161

Pyszne ciasto które ekspresowo można zrobić w kilka chwil  Składniki • 400 g ciastka czekoladowe kruche prostokątne • 1 słoik dżemu wiśniowego • 1 opakowanie kremu do karpatki

W królestwie smaków Beaty
Babka kawowa z ajerkoniakiem 195

Alkoholi do ciasta dodaje bardzo sporadycznie ze względu na dzieci jednak obok tego przepisu nie mogłam przejść obojętnie. Uwielbiam kawę, a ajerkoniak kawowy ma fajny kremowy

Kubki smaku
CHOINKOWE BABECZKI PANETTONE 112

Panettone to babka drożdżowa pochodząca z Mediolanu. Wypiekana jest na kształt wysokiej kopuły. Proces jej wypiekania jest dość długi ponieważ w tym czasie babka nabiera puszystej konsystencji. Tradycyjna babka ma w sobie kandyzowaną skórkę pomarańczową cytrynową oraz rodzynki jednak w dzisiejszych czasach rodzynki można zamienić na żurawinę i dodać swoje ulubione suszone owoce. Na pewno musi mieć w sobie mnóstwo(...)Wylewamy rozpuszczoną czekoladę na paluszki tworząc choinkę, posypujemy kulkami cukrowymi. Wkładamy do lodówki do wystygnięcia. BABECZKI: Figi kroimy na mniejsze części. Dodajemy do pozostałych bakalii i mieszamy z likierem. Odstawiamy. Wymieszać mąkę z wodą, cukrem i drożdżami. Odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy do zaczynu drożdżowego cukier, cukier waniliowy, żółtko i mąkę. Wszystko miksujemy dodając miękkie

Kuchnia w oparach