babka z likierem - 120 przepisów (strona:2/8)

Babka z likierem kawowym 192

Ciasto mocno kawowe, aromatyzowane naparem z kawy oraz likierem kawowym Dlaczego babki piecze się w kominach ? Czy wieńce są tylko dla ciekawego kształtu ciasta? Carla Bardi w książce Babki i wieńce - Ponad 50 sprawdzonych przepisów , w prosty sposób wyjaśnia dlaczego użycie tortownicy z tuleją - zwanej też wieńcem, jak również formy do pieczenia babki - z kominem, jest przy niektórych wypiekach nieodzowne(...)środku, podczas gdy brzegi zaczynają się już przyrumieniać. Książka, oprócz wielu intrygujących przepisów , ma również ciekawy kształt i wielkość właśnie  tortownicy do pieczenia. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem babki o charakterystycznym kształcie wieńca , wykonanym z góry. Podsumowując, istna kopalnia pomysłów i mistrzowskie ich zobrazowanie :) Mam mocne postanowienie wypróbować wszystkie przepisy zawarte w tej książce. Jeden, poniżej, już za pasem

Grunt to przepis!
babka marmurkowa z advocatem 168

się upiec babkę tak pulchną i wilgotną jak sklepowa. To dodatek alkoholu sprawił, że miała tak wspaniałą konsystencję. Dodatkowo polałam ją lukrem na bazie advocata, żeby jego smak był bardziej wyczuwalny. Rodzince bardzo smakowała.  Składniki: 250 g maki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 7 jajek 270 g cukru 4 łyżki kwaśnej śmietany 30 ml likieru advocat 2 łyżeczki proszku(...)piec około 45-50 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie na około 10 minut a następnie wyjąc na kratkę i wystudzić. Cukier puder utrzeć z likierem i polać babkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babka Malibu z truskawkami 177

Wilgotna babka o bardzo subtelnym smaku likieru kokosowego z dodatkiem truskawek, oblana delikatnym lukrem truskawkowym- który powstał na bazie soku powstałego z odmrożenia truskawek- oraz posypana wiórkami kokosowymi, dla wzmocnienia kokosowego smaku. Ideał, mówię Wam- IDEAŁ i tak, jak od zawsze babka cytrynowa była moją faworytką, tak teraz babka Malibu nie ma sobie równych i jest po prostu the best(...)uroczyste okazje (np. upieczona w keksówce czy blaszce), na których sprawdzi się rewelacyjnie, gdyż każdy zachwyci się jej smakiem! Polecam!!! Babka: * masło- 250 g * mąka pszenna- 200 g * mąka ziemniaczana- 100 g * cukier trzcinowy- 170 g * jajka- 4 szt. * likier Malibu- 250 ml * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki * truskawki mrożone- około 150 g Lukier: * cukier puder- 4 łyżki* * sok truskawkowy

Kraina Miodem Płynąca
Babka majonezowa z Advocaatem 117

Znana babka majonezowa z tego przepisu. Tym razem bardziej wilgotna, trochę podchmielona, oblana czekoladą. Wersja dla lubiących ciasta z odrobiną alkoholu. Ciasto : Upiec wg wspomnianego wyżej przepisu. Do nasączenia: 2/3 szklanki likieru Advocaat Polewa czekoladowa: 1/4 kostki margaryny mlecznej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka wody 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady(...)Wszystkie składniki oprócz czekolady wrzucić do garnka i ogrzewać chwilę na małym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić z ognia, wrzucić połamaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Wystudzoną babkę nasączyć małymi porcjami likieru nakłuwając w wielu miejscach (użyłam dekoratora z najdłuższą końcówką) , następnie przy pomocy pędzelka pokryć babkę polewą czekoladową. Pozostawić na kilka godzin

Praktyczna pl
Babka marmurkowa z makiem i limonką 200

Świeże pyszne limonki, mak i odrobina likieru pomarańczowego sprawia, że babka kusi smakiem :). Firma Guardini posiada w swojej ofercie piękne foremki na baby i babki,  zajrzyjcie na ich stronę homemert.pl Składniki: 25 dag miękkiego masła 15 dag cukru  szczypta soli 4 jaja 40 dag mąki pszennej 20 dag maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag bitej śmietany(...)limonki. Do drugiej suchy mak i likier. Przygotować foremkę , wysmarować boki i komin masłem. Na dno formy wlać ciasto z makiem, a następnie ciasto z limonką. Spiralnym ruchem przeciągnąć ciasto widelcem, aby powstał marmurek. Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C na 50-60 minut. Upieczoną babkę zostawić do wystygnięcia, a następnie odwrócić ją na przygotowaną deskę

Apetyczna babeczka
Pomarańczowa babka piaskowa 172

stół. Jak przystało na babkę piaskową jest lekko chrupiąca z zewnątrz, a "sypka" w środku. Bardzo łatwo uszlachetnić jej smak np. przez dodanie kandyzowanej skórki pomarańczowej i likieru lub extraktu pomarańczowego. Babka to bardzo łatwe ciasto, zatem do dzieła! Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki - 150 g 1 szklanka mączki kukurydzianej lub ziemniaczanej - 150 g 200 g masła 1 szklanka(...)ziemniaczaną ubić na sztywno białka. Wymieszać delikatnie szpatułką z ciastem. Dodać likier i skórkę pomarańczową wylać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem studzić na kratce w małym garnuszku zagrzać śmietankę, dodać połamaną w kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Odczekać, aż przestygnie i posmarować babkę czekoladą  piec 50 minut w 170`C początkowo studzić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka piaskowa - adwokatka. 210

Babka powstała przez przypadek, jak wiele ciast, które robię. Akurat zalegał mi likier advocat(...)Miałam ochotę na zwykłe ciasto, bez kremu. W zeszłym tygodniu było ciasto z bita śmietaną, dlatego zachciało mi się zwykłej babki. Na bazie babki piaskowej zrobiłam babkę z adwokatem. Wyszło całkiem fajnie. Likier nie jest mocno wyczuwalny, ale nadaje delikatnego smaku. Następnym razem do jednej części dodam kakao, lub kawę. Oczywiście podzielę się z Wami przepisem :) Składniki: 4 jajka (jeśli

Agusiowe smakołyki
Tulipan – babka na białkach wg siostry Anastazji 179

wykorzystałam prostokątną foremkę o wymiarach 23x12cm. Tulipan – babka na białkach wg siostry Anastazji – Składniki: 7 białek (pozostałe 7 żółtek można wykorzystać do zrobienia domowego likieru […] The post Tulipan – babka na białkach wg siostry Anastazji appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
likier kawowy 267

Lekki i przyjemny likier kawowy doskonale sprawdzi się w długie, zimowe wieczory. Doskonale rozgrzewa i pysznie smakuje. Z podanej porcji przygotujecie mniej więcej 1 litr likieru

babka w formie
Babka marmurkowa amaretto 154

Wielkanoc to musi być przecież i babka :) To kolejna moja propozycja do Wielkanocnego menu, tym razem na słodko. Bardzo prosta i szybka do zrobienia babka marmurkowa. Z dodatkiem likieru amaretto smakuje wyśmienicie :) Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru kostka masła 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 łyżki kakao 4 łyżki likieru amaretto(...)wlać do niej połowę ciasta. Do drugiej części ciasta dodać kakao i likier amaretto. Dokładnie wymieszać. Wlać do formy na jasną warstwę i lekko zamieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzór. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 45 minut. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem. Smacznego

kuchnia doski
Kawowo-adwocatowa babka z białek 179

Kujawskim to oczywiście nie może zabraknąć babki. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu babka z dodatkiem kawy i likieru adwocatowego. W łatwy sposób możemy pozbyć się nadmiaru zalegających białek. Olej nadaje jej miękkości i wilgotności. 8 białek z jajek (L) 150 g cukru 1,5 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu ,,pianka(...)Margarynę rozpuszczamy w rondelku, delikatnie studzimy. Dolewamy do niej olej i likier. Wsypujemy połowę mąki i miksujemy mikserem. Do powstałej masy dodajemy po łyżce ubitą piane oraz stopniowo dosypujemy resztę mąki. Mieszamy silikonową szpatułka bardzo delikatnie, by piana nie opadła. Gotowa masę przelewamy do silikonowej formy na babkę (2-2,5 l). Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez

VioletoweKucharzenie
Babka kokosowa na maślance 140

tych wszystkich sezonowych ciastach z owocami naszła mnie ochota na babkę  - zwykłą, prostą babkę z lukrem. Ale że z lodówki uśmiechała się do mnie maślanka, a z barku likier kokosowy - poszperałam, poszukałam i znalazłam przepis na ich wykorzystanie, który okazał się strzałem w 10! SKŁADNIKI: 2 jajka   3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 3 łyżki(...)przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyjąć z formy i odstawić do całkowitego wystygnięcia. 4. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i likierem kokosowym (ewentualnie regulując gęstość dodając cukru pudru lub soku z cytryny/likieru). Polać babkę lukrem. Inspiracja: Cukrowa wróżka

Kto ugości moich gości?
Trifle z truskawkami po włosku 218

babki, do tego truskawki, śmietanka i odrobina amaretto. Powstała taka moja wersja włoskiego deseru Trifle... Składniki:300g świeżych truskawek, 2 łyżki octu balsamicznego, 1/4 szklanki likieru amaretto, dowolne ciasto biszkoptowe (u mnie babka) lub biszkopty, 300ml śmietanki 30%,2 łyżki cukru pudru, 1/2 laski wanilii, 5g startej czekolady.     Przygotowanie     Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić(...)Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz nasiona z 1/2 laski wanilii. Na owoce ułożyć po 2 łyżki ubitej kremówki. Nałożyć po kawałku ciasta, skropić likierem, nałożyć kolejną porcję truskawek, przykryć warstwą śmietanki. Ułożyć kolejny kawałek ciasta, skropić likierem, przykryć pozostałymi owocami i resztą śmietanki. Posypać startą czekoladą

Z miłości do słodkości
Babka z polewą z kukułek 239

jogurtu naturalnego1/2 szkl cukru1/3 szkl oliwy z oliwek2 jaja1 i 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaPolewa:300g cukierków kukułek100ml śmietanki 30%1 łyżka spirytusu (lub likieru np śmietankowego)Formę na małą babkę wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 180st. Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą. Przełożyć do foremki i piec ok 35min.Do rondelka wlać śmietankę i wrzucić cukierki (można zostawić

happycreatiff.blogspot.com
Babka tiramisu 146

szklanki likieru kawowego 1/4 szklanki kawy espresso - zaparzonej Składniki na lukier: 50g miękkiego masła 1,75 szkalnki cukru pudru 100g serka mascarpone 1/4 szklanki likieru lub syropu amaretto Wykonanie ciasta: Formę na babkę lub formę z kominkiem o średnicy 26cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (potrwa to kilka minut). Dodawać(...)szczyptą soli. Mąkę z proszkami dodawać do ciasta na zmianę z mlekiem. Z powstałej masy odłożyć szklankę lub półtorej szklanki masy i wymieszać ją z kawą, kakao i likierem kawowym. Do blaszki wylać połowę białej masy, na niej delikatnie rozsmarować ciemną masę a na ciemną rozlać resztę białej (najwygodniej robić to za pomocą łyżki). Piec ok. godzinę w temperaturze

Mania Wypiekania