Babka Polska drożdżowa, klasyka sama w sobie. Do koszyka ze święconym i na stół Wielkanocny.... Składniki: 45 dag mąki pszennej 4,5 dag drożdży 1 jajo 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki wody 2 łyżeczki likieru lub wódki 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki wiśni kandyzowanych skórka otarta z całej cytryny Lukier: 2 łyżki soku z cytryny
Apetyczna babeczkakształt grzyba bądź czapki kucharskiej. Zawsze jest mocno nasączona likierem na bazie cytryn lub ponczem. jeśli jest to baba duża z dziurą w środku napełnia ja ja kremem i polewa sosem z owocami. Zdaniem Włochów to klasyczny przysmak neapolitański, symbol miasta. Dawne baby zastąpiły dziś znacznie skromniejsze babki. Również i znacznie zdrowsze, ponieważ nasi przodkowie nie żałowali żółtek ("weź
Ciastka - domowe słodkościciepłej wodykilka kropel wódki lub likieru Polewa ciasta:4 łyżki mlekapół szklanki czekolady w proszku lub nesquik kakao1 łyżka masłaszklanka cukruPrzygotowanie: Składniki: jajka, cukier, czekolada, mąka, a później woda, sól i proszek do pieczenia ubić w mikserze. Piec w piekarniku na 180C przez 50 minut. Forma na babkę z kominem. Składniki polewy
Smaki BrazyliiBabka czekoladowaSkładniki:(wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!)200 g masła200 g cukru pudru250 g mąki250 g białego sera (mascarpone, ricotta, bieluch, homogenizowany)2 czubate łyżki kakao5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnejduża szczypta soli1 łyżeczka sody100 g gorzkiej czekoladyPolewa100 g gorzkiej czekolady1 łyżka cukru pudru3 łyżki mlekaszczypta soli(2 łyżki mleka możemy zastąpić likierem czekoladowym albo(...)rondelku z gotującą wodą tak, aby spód miski nie dotykał wody). Przestudzoną smarujemy ciasto. Można dodać trochę więcej mleka, jeśli polewa jest za gęsta. Dowolnie udekorować.Smacznego Post Babka czekoladowa pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plskładniki: 2 szkl mąki 200 g cukru 4 jajka 200 g masła 4 łyżki kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 łyżki likieru amaretto 1 łyżeczka proszku
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 110 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 – 130 g cukru 1 jajko 50 ml mleka 60 g masła, miękkiego 50
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 110 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 – 130 g cukru 1 jajko 50 ml mleka 60 g masła, miękkiego 50
Domowy Smak Jedzeniababka jest wilgotna smak ajerkoniaku bardzo wyczuwalny (niestety nie dla dzieci) lukier "jajeczny" dopełnia całość. Przepis "domowe-wypieki" Składniki na 12 porcji: 125 g mąki pszennej 125 g mąki ziemniaczanej 250 ml oleju 250 ml ajerkoniaku 250 g cukru 5 jajek 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: około 1/2 szkl. cukru pudru 3-4 łyżki likieru
Kubki smakuprzygotowaniu klusek na parze miałam tym razem tylko dwa białka, wpadłam na pomysł, aby zrobić małe torciki bezowe z bitą śmietaną - taki tort Pavlova w wersji miniaturowej. Przepis na babkę drożdżową na białkach Przepis na kluski na parze Składniki - proporcje na dwa lub trzy torciki 2 duże białka 10 dag cukru pudru 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej kilka kropli soku(...)soli Bita śmietana 1 opakowanie (400 ml) mocno schłodzonej śmietany o zawartości tłuszczu 30% lub więcej opcjonalnie 1 łyżeczka cukru pudru lub syropu klonowego lub miodu opcjonalnie 1 łyżka likieru amaretto Uwaga: Bitą śmietanę można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 8 godzin. Jeśli chcecie zjeść torciki np. następnego dnia, to warto dodać do ubijanej śmietany łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapyszna babka z dodatkiem alkoholu, idealna na sylwestra i karnawał SKŁADNIKI 2 jajka 1,5 szkl.mąki 1czubata łyżka kakao ¾ szkl.cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ kostki margaryny ½ szkl.likieru kawowego ¼ szkl. mleka Polewa: 3 łyżki margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany kolorowe perełki WYKONANIE Margarynę rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)kakao. Dodajemy wystudzoną margarynę, na końcu dodajemy likier. Gdy ciasto jest zbyt gęste dodajemy mleko. Pieczemy w podłużnej formie ok. 45-50 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu polewamy polewą : rozpuszczamy margarynę z cukrem, dodajemy kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zdejmujemy z gazu, dodajemy śmietanę i mieszamy. Polewamy wystudzone ciasto
słodki bratekprzygotowaniu klusek na parze miałam tym razem tylko dwa białka, wpadłam na pomysł, aby zrobić małe torciki bezowe z bitą śmietaną - taki tort Pavlova w wersji miniaturowej. Przepis na babkę drożdżową na białkach Przepis na kluski na parze Torcik bezowy z bitą śmietaną Składniki - proporcje na dwa lub trzy torciki 2 duże białka 10 dag cukru pudru 1 płaska łyżeczka(...)soli Bita śmietana 1 opakowanie (400 ml) mocno schłodzonej śmietany o zawartości tłuszczu 30% lub więcej opcjonalnie 1 łyżeczka cukru pudru lub syropu klonowego lub miodu opcjonalnie 1 łyżka likieru amaretto Uwaga: Bitą śmietanę można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 8 godzin. Jeśli chcecie zjeść torciki np. następnego dnia, to warto dodać do ubijanej śmietany łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej
Cztery Fajerysoku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową 31. Oczy Carycy 32. Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą 33. Rolada z likierem kawowym 34. Sernik biskupi 35. Ciasto kawowo - biszkoptowe 36. Ciasto pyszne 37. Snickers według Siostry Anastazji 38. Wiśniowa fantazja 39. Ciasto(...)jabłkami 47. Ciasto Doroty 48. Ciasto Venus 49. Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami 50. Piernik z drożdżami 51 . Keks 52. Babka jogurtowa z żurawiną 53. Ciasto wafelkowa rozkosz 54. Miodownik z orzechową wkładką 55. S ernik piernikowy 56. Babka cytrynowa 57. Babka pomarańczowa
kruche babeczkiPodałam Wam już w tym roku przepisy na dwie pyszne babki wielkanocne i mazurka, tym razem mam dla Was przepis na pyszny, warstwowy sernik. Wykorzystałam do niego serek, który otrzymałam do przetestowania od firmy Wieluń. Sernik składa się z kruchego ciasta i dwóch warstw serowych. Jest puszysty, nie za słodki idealnie komponuje się z filiżanką kawy Jacobs Crema Gold(...)ciasto: 300g mąki pszennej, łyżka kakao, szczypta proszku do pieczenia, 150g brązowego cukru, łyżka cukru waniliowego, jajko, 200g masła lub margaryny, łyżka likieru amaretto. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło oraz likier. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć
Z miłości do słodkościwysokie, cylindryczne ciasto, podaje się pokrojone w wąskie plastry ze słodkim likierem, herbatą, kremem zabaglione lub kremem z serka mascarpone. To tradycyjny włoski deser jedzony w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Piekarze i cukiernicy szykują prawdziwe włoskie Panettone na młodym ‘słodkim zakwasie’, ja nie miałam aż tyle czasu to raz, a dwa – w kamienicy jest już zbyt zimno(...)wilgotno na to, żeby mój zakwas miał szanse przetrwania i prawidłowego rozwoju. Zakwas to naturalne drożdże, drożdże suszone to też naturalne drożdże. Skracamy znacznie proces powstawania babki używając tych drugich. Babka w niczym nie przypomina naszego polskiego keksu pełnego bakalii czy baby wielkanocnej – Panettone jest bardzo miękka i bardzo puszysta. Powolny i podwójny proces wyrastania, taki jak przy wyrobie chleba
Karo in the Kitchenjajka proszę również wsypać 1 łyżkę mąki, a przy dodawaniu 5. proszę dodać 2 łyżki mąki (to będzie mąka z punktu 1.) Do ciasta dodać resztę mąki i wlać likier, wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać krówki i wymieszać łyżką.[ ja nie mieszałam krówek z ciastem ]. Ciasto przełożyć do formy [ u mnie część ciasta, krówki(...)Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika babkę odstawić do przestygnięcia, ale jeszcze ciepłą ostrożnie wyjąć z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.Dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzenie