wycieczkach, piknikach. Na takie wędrówki warto zabrać coś smacznego, coś co sprawdzi się jako słodka przekąska. Polecam te babeczki. Są niezwykle aromatyczne. Ciasto: kostka miękkiego masła 2 jajka cytryna 3/4 szkl cukru 2/3 szkl 100g budyniu waniliowego w proszku (2,5 opakowania) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do dekoracji: cukier puder do posypania skórka(...)Cytrynę umyć, zetrzeć z niej skórkę i odcisnąć sok. Dodać do masy maślanej i wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać. Łyżką wymieszać z utartymi składnikami. Foremki na babeczki lub papierowe papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem. Można udekorować melisą i skórką otartą z cytryny
Smakołyki Asitylko wszystko zamieszać i upiec. Babeczki te najczęściej piekę, gdy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego , znikają bardzo szybko :) Babeczki czekoladowe z marmoladą - składniki na 12 babeczek: * 2 jajka * 220 ml kefiru naturalnego * 110 ml oleju * 240 g mąki pszennej * 100 g cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią * 4 łyżeczki kakao
Zrób to smacznieDzień dobry :-) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne kruche ciasteczka z dodatkiem serka waniliowego. Przepis dostałam od koleżanki, ciasteczka rewelacyjne, robi się je szybko i
kruche babeczkikogo: dla poszukujących przepisu na babeczki dobre do dekoracji dla fanów babeczek dla fanów szybkich i łatwych wypieków Składniki: 125g miękkiego masła 125g cukru 125g mąki "samorosnącej"* 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki mleka Wykonanie: Masło i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać jajka, mąkę samorosnącą, ekstrakt waniliowy i mleko. Wymieszać na gładką masę. Gdyby ciasto
Mania Wypiekaniababeczki to jego ulubiony walentynkowy deser . Do serca przez żołądek…Jak to powiedzenie się sprawdza! Brownies babeczki Składniki: na 10 babeczek 150 g masła 100 g gorzkiej czekolady, u mnie 70% kakao 250 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 łyżeczka nescafé 3 jajka, 100 g mąki 50 g zmielonych migdałów Truskawkowe serca 500 g mrożonych truskawek(...)Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią Dodaj czekoladą mieszankę i zmiksuj raz. Wymieszaj mąkę ze zmielonymi migdałami i dodaj do masy. Wymieszaj delikatnie i napełnij foremki do ¾ wysokości. Wstaw babeczki do nagrzanego piekarnika na 175ºC i piecz przez 20 minut. Babeczki powinny być lekko wilgotne w środku. Wyjmij i ostudź. Przygotuj nadzienie i galaretkę. Namocz żelatynę w zimnej wodzie
codojedzeniacoś słodkiego, a ponieważ idzie lato i świeże owoce, więc pora wykorzystać te ukryte w słoikach. I tym powstały babeczki nadziane dżemem jagodowym . Składniki: - 200 g mąki kukurydzianej - 2/3 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 100 ml śmietany 30 % - 100 ml wody gazowanej - 2 łyżki masła - 2 jajka - dżem jagodowy - bita śmietana Przygotowanie: Mąkę mieszamy
Zainspirowana w kuchnimiód Płatki zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Odrywamy niewielkie fragmenty i wykładamy nimi spody foremek na babeczki. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 10 minut. ciasto: 200 g jogurtu naturalnego 90 g czekolady gorzkiej 5 łyźek płatków ryżowych/jaglanych 1/2 szklanki mąki orkiszowej/lub innej(...)spody. Pieczemy przez następne 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C. dodatki dowolna czekolada mandarynki posypka (u mnie kulki kakaowo-waniliowe) Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy do uzyskania gładkiej polewy. Mandarynkę kroimy na półplasterki. Wierzch babeczek ozdabiamy polewą, mandarynkami i posypką. Smacznego! Wesołych i smacznych świąt! 🎄 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Ellieprosty i możecie wykorzystać go roównież do innych babeczek oraz tortów. Bezowo-migdałowe babeczki z kremem kawowym Składniki: 4 białka 40 g drobnego cukru 130 g białej czekolady 100 g płatków migdałowych 2 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub odrobina aromatu waniliowego Krem kawowy: 200 g serka mascarpone(...)stopni. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając. Dodajemy do masy białkowej pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ja u żyłam foremek silikonowych, które w wypadku tych babeczek sprawdzają się doskonale. Przekładamy ciasto do foremek. Pieczemy około 35-40 minut. Studzimy babeczki w piekarniku
Mania GotowaniaBabeczki Króliczki (lub Zajączki) to idealna propozycja dla dzieci na wielkanocny stół. Maluchy będą mieć zarówno wiele zabawy podczas ich tworzenia jak i... jedzenia.Spód babeczek
Słodka Stronamąki krupczatki, 100g margaryny, 100g cukru pudru, 2 łyżki cukru waniliowego, jajko. Mąkę szybko zagnieść z zimną margaryną, cukrami i jajkiem. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Foremki na babeczki lekko natłuścić i oprószyć odrobiną bułki tartej. Następnie dno oraz boki foremek wylepić ciastem. Dno nakłuć widelcem. Piec około
Z miłości do słodkościzabarwionego zielonym barwnikiem spożywczym kremem na bazie mascarpone, który jest idealnie sztywny, nie traci kształtu i się nie rozpływa. Posypane delikatnymi, białymi perełkami wyglądają bardzo odświętnie. Polecam! Składniki Babeczki 125 g miękkiego masła 190 g drobnego cukru 2 duże jajka żółtko 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g gorzkiego kakao szczypta soli skórka starta(...)smaku) 250 g mascarpone wiórki kokosowe zielony barwnik spożywczy perełki lub inne dekoracyjne posypki świąteczne Śmietankę ubić do gęstości z cukrem waniliowym i pudrem. Dodać serek mascarpone, wszystko ubić na sztywno. Najpierw białym kremem posmarować wierzch każdej babeczki (tworząc płaską warstwę) przy użyciu łyżki i obsypać wiórkami kokosowymi. Następnie do reszty kremu dodać zielony barwnik i dokładnie wymieszać. Przełożyć
Słodkie inspiracjeDzisiaj zapraszam na babeczki z kremem. Przepis na kruche babeczki znalazłam na blogu Moje kuchcikowo, a krem wykonałam według własnego przepisu.Składniki:Babeczki:2 szklanki mąki
Kuchnia domowa Anidrewnianą łyżkę.Można je modyfikować na różniaste sposoby. Ja dziś pokażę jeden przykład, ale niebawem wstawię więcej zdjęć jak to wyszło.Babeczki są pyszne i jak są jeszcze ciepłe znikają w oka mgnieniu.Tak więc potrzebujemy: 1 budyń waniliowy 300gr mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150gr margaryny 160gr cukru 170ml + 400ml mleka 2 jajka I robimy(...)grudkowate (!) Na dno foremki wkładamy trochę ciasta, nakładamy budyń i dopełniamy ciastem do maksymalnej wysokości foremki. Pieczemy ok 20min w temp.180st. Wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Na zdjęciu są babeczki ciemne, bo dodałam kakao 2 łyżki.Można zrobić babeczki bez budyniu ale np z kawałkami pokruszonej czekolady.Ja robię też z bananem.A najbardziej lubię z budyniem i czekoladą.I jeszcze jedno
Olikowa kuchniakorzenne. Gotowe babeczki możemy ładnie zapakować i obdarować nimi najbliższych. Przeróżne opakowania na babeczki znajdziecie w sklepie OpakowaniaCukiernicze.pl . Babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym Składniki na 12 babeczek: Babeczki: 150g masła 50g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki naturalnego miodu 2 kopiaste łyżki kakao bez cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masła (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki cukru pudru 2-4 krople aromatu śmietankowego + 1/3 łyżeczki pasty waniliowej (możemy zastąpić aromatem waniliowym lub dodać 1 łyżeczkę startej skórki pomarańczowej lub dodać cynamonu i przypraw korzennych) Dodatkowo: biała posypka cukrowa Babeczki: 1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło, czekoladę, miód, wsypać kakao, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią i połączą
Mała Cukierenka