mnie opcja do przyjęcia. Ale to wówczas babeczki, nie muffiny. No, to dziś przepis na babeczki. Idealne do zabrania na piknik, na zakąskę po grillowaniu na świeżym powietrzu. Po wyłożeniu na talerz, zapomniane i czekające na swą kolej - długo nie wysychają. Środek delikatny, miękki, śmietankowy z cytrynowym posmakiem. Upiekłam takie właśnie babeczki. Sztuk 12, wszystkie zjedzone w tym samym(...)szklanki cukru ( można troszkę więcej, jeśli wolicie słodsze ciasta ) 1 cukier waniliowy 1 pokrojone w drobną kostkę jabłko Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem budyniowym, sodą i proszkiem do pieczenia. Z wyszorowanej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W dużej misce ucieramy miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym, do dokładnego połączenia. ( powstanie coś na podobieństwo zmoczonego piasku, nie gładka masa
Kronika Piekarnikauważam sezon truskawkowy za otwarty :) Dziś proponuję delikatne jogurtowe babeczki z truskawkami w czekoladzie i kremem śmietankowym – palce lizać! Składniki na babeczki: 200 g mąki 70 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml oleju 1 jajko Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka
Ciastkozercypowiedzieć że z niespodzianką w środku. Są banalnie proste do zrobienia a nadzienie z marcepanu rozpływa się w ustach. Świąteczne babeczki niespodzianki. 40 g roztopionego masła 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka czubata kakao szczypta soli cztery kostki czekolady gorzkiej 1 jajko 75 ml mleka 40 g cukru 6 cukierków czekoladowych(...)marcepanem lukier Do miski wbijam jajko, dodaję roztopione masło zimne, mleko, sól, kakao, cukier, cukier waniliowy i mieszam mikserem. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam i dosypuję do ubitej masy., dodaję startą na tarce czekoladę gorzką. Łączę dalej mikserem. Do pieczenia babeczek użyłam formy silikonowej. Ale można użyć tradycyjnej formy do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Z tego przepisu wyszło
wesoła kuchniazdjęciu widzicie pierwszy wypiek, z oryginalnego przepisu :)Oryginalna receptura umieszczona na stronie akcji wygląda tak:Mój przepis na te babeczki, po uwzględnieniu drobnych poprawek jest taki:Składniki:180 g margaryny Kasi,2 duże jajka,2 łyżeczki esencji waniliowej (przepis),1 łyżeczka soli,400 g mąki pszennej,250 g drobnego cukru,czerwony barwnik spożywczy,250 ml maślanki lub naturalnego(...)jogurtem. Na koniec dodać sól, esencję waniliową i barwnik spożywczy.Masę przełożyć do foremek, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 20-25 minut. Upieczone wystudzić na kratce.Babeczki dekorujemy kremem, ja przygotowałam najzwyklejszą bitą śmietanę z dodatkiem odrobiny soku z cytryny, żeby przełamać słodycz babeczek :) Swoje babeczki wirtualnie podaruję wszystkim fajnym babeczkom zaglądającym
Codzienna kuchnia niecodziennaSmak herbatników jest bardzo wyczuwalny i idealnie komponuje się z całością muffina. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia, a zapewniam, że nie raz upieczecie takie babeczki. Pycha! (8 sztuk) 130g mąki pszennej 100g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego (polecam domowy - klik ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 150 ml mleka 50 ml oleju Dodatkowo: 2-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać pokruszone (nie na drobno) herbatniki. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Każdą babeczkę posypać pozostałymi ciastkami. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 16-18 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Muffiny wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. (*) Jeśli wolicie
Di gotujejest bardzo prosty, a nastraja również świątecznie jak pieczenie pierników. Zostawiam kilka dla Mikołaja, mam nadzieję, że mu zasmakują :) Składniki (na 8 szt. babeczek) 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 200 g czekolady mlecznej (100 g do ciasta i 100 g na polewę) 2 jajka(...)się składników (grudki mile widziane). Przelać do foremek na wysokość 3/4, dać do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 20 min, aż nabiorą złotego koloru. Rozpuścić czekoladę, ostudzone babeczki polać nią z góry, następnie posypać wiórkami kokosowymi. Dać babeczki do lodówki, by czekolada stwardniała
pink envelopetemperaturze 180 stopni około 18 minut do suchego patyczka . Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia . Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone. Rękaw cukierniczy napełnij kremem i dekoruj babeczki. Ułóż dowolną ilość owoców , posyp kolorową posypką. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliwejrzenia! Ania mogła sama zdecydować z czym robimy babeczki więc padło na M&Msy :) Sami zobaczcie, co z tego wyszło :) Składniki na babeczki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany kremówki 0,5 szklanki oleju 1 jajko Składniki na krem budyniowy(...)krótko mieszamy – jeśli będziemy mieszać zbyt długo ciasto zafarbuje się na niebiesko. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na pofarbowanie kokosu na niebiesko i przygotowanie kremu. Kokos wrzucamy do woreczka, dodajemy kilka
CiastkozercyWitajcie. Ostatnio zamiast tortu zrobiłam dla dzieci babeczki urodzinowe. Sprawdziły się super. Przygotowałam je kilka godzin przed imprezą urodzinową. Składniki: Babeczki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka śmietany (zastąpiłam pół na pół z jogurtem naturalnym i kefirem) 1/3 szklanki oleju Krem: 300g śmietanki(...)połączenia i podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao, a do drugiej mąkę, wymieszać. 3. Ciasto naprzemiennie wykładać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości papilotek. Do każdej Babeczki włożyć po dwa kawałki pokrojonej brzoskwini. 4. Piec w 180 st. C przez 20-25 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu udekorować kremem. 5. Krem: Śmietankę i mascarpone zmiksować
Kuchnia domowa AniCiasto: 1,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 jajko 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju szczypta soli czekolada kolorowa posypka Babeczki: W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej wymieszać mokre. Połączyć wszystko razem łyżką, niezbyt dokładnie. Nakładać ciasto do foremek silikonowych lub papilotek
Smakołyki AsiKlasyczne babeczki z dodatkiem naturalnej tahiny oraz świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. BABECZKI SEZAMOWE SKŁADNIKI 3/4 szklanki tahiny (pasta sezamowa); 3/4 szklanki cukru; 1 łyżeczka mielonego kardamonu; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego; 1/2 szklanki wody; 1/2 szklanki soku pomarańczowego; 3 szklanki mąki pszennej typ 500; 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej; szczypta soli; 1 łyżeczka ziaren sezamu; przepis... Artykuł Babeczki sezamowe
Kuchnia Tomkarobi się muffinki, czyli wymieszałam suche składniki z mokrymi. Babeczki wyszły mięciutkie i bardzo wilgotne. Po upieczeniu nadziałam je dużą ilością wiśniowej frużeliny. Powiem tak - babeczki Czarny Las są przepyszne i znikają w oka mgnieniu :). A do tego tak uroczo wyglądają :). Bardzo polecam! Składniki na 12 babeczek: 200 g mąki pszennej tortowej 100 g drobnego cukru trzcinowego 1 łyżka kakao(...)śmietana: 350 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 1,5 łyżeczki żelatyny ( 6 g ) 1 - 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: kilka kostek czekolady do starcia na wierzch babeczek Wykonanie: Babeczki: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić w garnuszku, dodać połamaną czekoladę oraz kawę i wymieszać wszystko do rozpuszczenia i dobrego połączenia się składników. Ma powstać jednolita
Opowieści z piekarnikaTrochę spózniony wpis, już dawno po świętach, ale musiałam pokazać Wam te babeczki ;) Ile frajdy jest przy ich dekorowaniu! Rozkoszne, trochę nieforemne kształty, które mają przypominać zajączki ;) Waniliowe muffinki z kawałkami czekolady, udekorowane ubitą śmietanka i kruchymi, maślanymi ciasteczkami. Robione razem z bliską mi osobą, która ostatnio przechodzi gorsze chwile i która sama stwierdziła, że samo pieczenie i dekorowanie poprawiło
Domowa cukiernia Ewypostanowiłam zrobić ciasto marchewkowe. Wszyscy początkowo nastawieni negatywnie, zmienili zdanie po jednym kęsie! Dziś ciasto marchewkowe przełożyłam do papilotek i wyszły z tego pyszne babeczki.Składniki (8 babeczek)3 duże marchewki1 szklanka mąki1 łyżeczka sody oczyszczonej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego1/2 szklanki cukru trzcinowego1 łyżka cynamonuszczypta soli2 jajka1 łyżka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki oleju Polewa(...)niej proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, szczyptę soli, cynamon.W drugim naczyniu mieszamy jajka z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy olej oraz startą marchewkę. Mieszamy.Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy drewnianą łyżką krótko, niezbyt dokładnie, aż do połączenia składników.Wykładamy babeczki do papilotek i pieczemy w temp. 180"C przez 19minut.Polewa: Przygotowujemy kąpiel wodną. Do połamanej, białej czekolady dodajemy
Kitchens Alphabetbudyniowa. Lekka, mięciutka, wilgotna i aromatyczna. Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu. Moja babka pierwotnie miała być tradycyjna o smaku waniliowym. Ale pomyliłam się. I zamiast kupić budynie waniliowe, kupiłam bananowe :) Powiem szczerze, że ta pomyłka opłaciła się, bo babeczka wyszła przepyszna. Polecam każdemu :) Składniki (na keksówkę 29 x12cm) - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - 3/4 szklanki oleju - 3 czubate łyżki
Kuchnia z widokiem na ogródskładniki i za każdym razem mieć inne babeczki. U mnie tym razem z czekoladą. Ale mogą to być owoce świeże, lub suszone, orzechy, cukierki, kakao, cynamon i co tylko podpowie Wam wyobraźnia. Z podanych składników zrobiłam 15 babeczek. Składniki: 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego 3/4 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej
Agusiowe smakołykiszybkie, łatwe i tanie. Te spełniają wszystkie powyższe wymagania. Do tego są wilgotne i pyszne - urzekają nawet tych, którzy niespecjalnie przepadają za podobnymi babeczkami:). Składniki suche: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki mokre: 2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: 300-400g pokrojonych truskawek cukier puder
Szefowa kuchniozdoby cukrowe do dekoracji piwo typu Weissbier Epilog: Kobieta miksuje serek ze śmietanką, którą dolewa stopniowo. Następnie dodaje cukier, sok z limetki i ekstrakt waniliowy. Bierze rękaw cukierniczy i przekłada do niego krem i dekoruje babeczki. Cały czas nie może pozbyć się wrażenia, że to nie był sen. Z blatu spada końcówka do dekorowania, wytrącając ją z zamyślenia. Schylając się
Karczma Honoriettytakie właśnie uwielbiam! Co u Was Kochani? * pyszna jajecznica na śniadanie * różyczki :) * świetne pierogi ze szpinakiem * powróciła zima * uwielbiam budyń waniliowy * tutaj zamieszkają moje ziółka Wspaniałego tygodnia Kochani! Nie zapomnijcie o Babeczkach! Więcej szczegółów znajdziecie tutaj
Magiczne Życie Martynaprawdę bardzo smaczne i mogą stanowić fajną dekoracje na halloweenowym przyjęciu. Proste i szybkie w przygotowaniu, gorąco polecam!SKŁADNIKI na 9 babeczek:120 g mąki pszennej120 g masła2 jajka90 g cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka esencji waniliowej DO NADZIANIA:dżem truskawkowy lub z innych czerwonych owocówSKŁADNIKI NA KREM:250 g serka ricotta3 łyżki cukru pudru(...)zacznij dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym.Przesiej przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników. Zmiksuj wszystko dokładnie, ale krótko. Wlej esencję waniliową. Wymieszaj.Blachę do muffinek wyłóż ozdobnymi papilotkami i nałóż do każdej z nich porcję ciasta, mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki.Babeczki piecz około 15-20 min, do tzw. suchego patyczka
Słodko-Słony Świat Ilony