Trochę spózniony wpis, już dawno po świętach, ale musiałam pokazać Wam te babeczki ;) Ile frajdy jest przy ich dekorowaniu! Rozkoszne, trochę nieforemne kształty, które mają przypominać zajączki ;) Waniliowe muffinki z kawałkami czekolady, udekorowane ubitą śmietanka i kruchymi, maślanymi ciasteczkami. Robione razem z bliską mi osobą, która ostatnio przechodzi gorsze chwile i która sama stwierdziła, że samo pieczenie i dekorowanie poprawiło
Domowa cukiernia Ewypostanowiłam zrobić ciasto marchewkowe. Wszyscy początkowo nastawieni negatywnie, zmienili zdanie po jednym kęsie! Dziś ciasto marchewkowe przełożyłam do papilotek i wyszły z tego pyszne babeczki.Składniki (8 babeczek)3 duże marchewki1 szklanka mąki1 łyżeczka sody oczyszczonej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego1/2 szklanki cukru trzcinowego1 łyżka cynamonuszczypta soli2 jajka1 łyżka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki oleju Polewa(...)niej proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, szczyptę soli, cynamon.W drugim naczyniu mieszamy jajka z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy olej oraz startą marchewkę. Mieszamy.Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy drewnianą łyżką krótko, niezbyt dokładnie, aż do połączenia składników.Wykładamy babeczki do papilotek i pieczemy w temp. 180"C przez 19minut.Polewa: Przygotowujemy kąpiel wodną. Do połamanej, białej czekolady dodajemy
Kitchens Alphabetbudyniowa. Lekka, mięciutka, wilgotna i aromatyczna. Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu. Moja babka pierwotnie miała być tradycyjna o smaku waniliowym. Ale pomyliłam się. I zamiast kupić budynie waniliowe, kupiłam bananowe :) Powiem szczerze, że ta pomyłka opłaciła się, bo babeczka wyszła przepyszna. Polecam każdemu :) Składniki (na keksówkę 29 x12cm) - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - 3/4 szklanki oleju - 3 czubate łyżki
Kuchnia z widokiem na ogródskładniki i za każdym razem mieć inne babeczki. U mnie tym razem z czekoladą. Ale mogą to być owoce świeże, lub suszone, orzechy, cukierki, kakao, cynamon i co tylko podpowie Wam wyobraźnia. Z podanych składników zrobiłam 15 babeczek. Składniki: 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego 3/4 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej
Agusiowe smakołykiszybkie, łatwe i tanie. Te spełniają wszystkie powyższe wymagania. Do tego są wilgotne i pyszne - urzekają nawet tych, którzy niespecjalnie przepadają za podobnymi babeczkami:). Składniki suche: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki mokre: 2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: 300-400g pokrojonych truskawek cukier puder
Szefowa kuchniozdoby cukrowe do dekoracji piwo typu Weissbier Epilog: Kobieta miksuje serek ze śmietanką, którą dolewa stopniowo. Następnie dodaje cukier, sok z limetki i ekstrakt waniliowy. Bierze rękaw cukierniczy i przekłada do niego krem i dekoruje babeczki. Cały czas nie może pozbyć się wrażenia, że to nie był sen. Z blatu spada końcówka do dekorowania, wytrącając ją z zamyślenia. Schylając się
Karczma Honoriettytakie właśnie uwielbiam! Co u Was Kochani? * pyszna jajecznica na śniadanie * różyczki :) * świetne pierogi ze szpinakiem * powróciła zima * uwielbiam budyń waniliowy * tutaj zamieszkają moje ziółka Wspaniałego tygodnia Kochani! Nie zapomnijcie o Babeczkach! Więcej szczegółów znajdziecie tutaj
Magiczne Życie Martynaprawdę bardzo smaczne i mogą stanowić fajną dekoracje na halloweenowym przyjęciu. Proste i szybkie w przygotowaniu, gorąco polecam!SKŁADNIKI na 9 babeczek:120 g mąki pszennej120 g masła2 jajka90 g cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka esencji waniliowej DO NADZIANIA:dżem truskawkowy lub z innych czerwonych owocówSKŁADNIKI NA KREM:250 g serka ricotta3 łyżki cukru pudru(...)zacznij dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym.Przesiej przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników. Zmiksuj wszystko dokładnie, ale krótko. Wlej esencję waniliową. Wymieszaj.Blachę do muffinek wyłóż ozdobnymi papilotkami i nałóż do każdej z nich porcję ciasta, mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki.Babeczki piecz około 15-20 min, do tzw. suchego patyczka
Słodko-Słony Świat IlonyTych mufiinek nie trzeba dekorować kremami czy polewami. Ja posypałam lekko cukrem pudrem i zrobiłam odrobinę kakaowego lukru. Jeśli pokusicie się o podgrzanie babeczek przed podaniem, wtedy na talerzyku obok możecie ułożyć odrobinę śmietankowych lub waniliowych lodów. Wyjdzie pyszny i efektowny deser. Składniki: 350 g mąki pszennej 2 łyżki dobrego gorzkiego kakao 250 g masła 1 szklanka cukru 1/2 szklanki(...)Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone - patyczek wbijać z brzegu, nie w czekoladę. Z podanych proporcji wychodzą 24 babeczki, więc aby dobrze nadziać babeczki potrzeba będzie 2-3 tabliczki czekolady. Można również połowę babeczek nadziać czekoladą, a połowę dobrymi konfiturami
Codzienna kuchnia niecodziennaBananowe babeczki pachnące wanilią Dziś mam dla Was przepis na pyszne, miękkie i cudownie wręcz pachnące bananowe babeczki. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Mi jak zawsze pomagała moja córeczka. Bananowe babeczki możecie oczywiście dowolnie ozdobić, a nawet nadziać kawałkami czekolady lub borówkami. Moje dzieci jednak lubią ich najprostszą wersję i taką właśnie wam prezentuje. Koniecznie spróbujcie. P.s. Szukając szpatułek, przesiewacza(...)banany, waga po obraniu) 240 g mąki pszennej 1 jajko M 70 ml oleju rzepakowego 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody cukier puder do oprószenia babeczek Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Banany przekładamy do misy blendera z nożami i miksujemy
Słodkie okruszkiZamiast porannej kawy proponuję dzisiaj babeczki kawowe :) Składniki: ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 200 g masła - 2 łyżki cukru waniliowego - 3 żółtka masa - 150 g masła - 2 jajka - 3 łyżki cukru pudru - 6 łyżeczek mocnej kawy Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy i schładzamy w lodówce minimum 30 minut. Następnie wylepiamy nim foremki na babeczki
Zainspirowana w kuchnibabeczki - kwiatuszki. Już ich wygląd zachęca do skosztowania. Nie tylko przyciągają nasz wzrok, ale również cieszą nasze podniebienie. Składniki (35 babeczek): 1/5 kg mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 1 margaryna 1 jajko 3 żółtka cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto dość cienko rozwałkowujemy i wycinamy kwiatuszki (jeśli nie mamy
Salonik smakówWitajcie :) Co powiecie na pyszne babeczki z kaszą jaglaną i kremem kawowo- malinowym. Proste i szybkie w przygotowaniu. Do babeczek użyłam kaszy jaglanej firmy Cenos . Zapraszam :) Składniki : 5 jajek 2,5 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki nutelli 1/2 szklanki oleju 50 g ugotowanej kaszy jaglanej(...)smaku tiramisu z nutką kawy Delekty jajeczka do dekoracji Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie ciągle mieszając dodajemy ugotowaną kaszę, nutellę i olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Foremkę do babeczek natłuszczamy olejem, łyżką do lodów nakładamy porcję ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy
Sama słodycz i szczypta chiliciasto z puszystym czekoladowym kremem ozdobione domowymi pierniczkami są wspaniałym pomysłem by uraczyć się czymś naprawdę pysznym w te święta Składniki na babeczki (12 sztuk) 120g masła 100g cukru brązowego jajko 120ml mleka 150g melasy łyżeczka esencji waniliowej 170g maki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki sproszkowanych goździków
wysmienitywpisu do Weekendowej Cukierni, do Małgosi - klik . To wszystko! FONDANT KAJMAKOWY - BABECZKI Z PŁYNNYM KAJMAKIEM Dulce de leche lava cakes masło do wysmarowania foremek 2,5 łyżki mąki plus odrobina do wysypania foremek 2 duże żółtka 1 duże jajko 1 i 2/3 szklanki kajmaku z puszki lody waniliowe opcjonalnie sól morska - polecam foremki do zapiekania o pojemności(...)środku nacięcie - wypłynie masa kajmakowa. Podawać od razu z gałką lodów waniliowych. Osobom, które lubią smak solonego karmelu i kajmaku, polecam dodanie soli morskiej do gotowej ubitej masy, przed przelaniem jej do foremek - ilość wg smaku. Moim zdaniem wersja z solonym kajmakiem jest o wiele smaczniejsza. Jeśli babeczki pieczone były za długo, środek się zetnie i nie będzie już płynny
KUCHARNIA