uważam sezon truskawkowy za otwarty :) Dziś proponuję delikatne jogurtowe babeczki z truskawkami w czekoladzie i kremem śmietankowym – palce lizać! Składniki na babeczki: 200 g mąki 70 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml oleju 1 jajko Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka
Ciastkozercypowiedzieć że z niespodzianką w środku. Są banalnie proste do zrobienia a nadzienie z marcepanu rozpływa się w ustach. Świąteczne babeczki niespodzianki. 40 g roztopionego masła 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka czubata kakao szczypta soli cztery kostki czekolady gorzkiej 1 jajko 75 ml mleka 40 g cukru 6 cukierków czekoladowych(...)marcepanem lukier Do miski wbijam jajko, dodaję roztopione masło zimne, mleko, sól, kakao, cukier, cukier waniliowy i mieszam mikserem. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam i dosypuję do ubitej masy., dodaję startą na tarce czekoladę gorzką. Łączę dalej mikserem. Do pieczenia babeczek użyłam formy silikonowej. Ale można użyć tradycyjnej formy do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Z tego przepisu wyszło
wesoła kuchniazdjęciu widzicie pierwszy wypiek, z oryginalnego przepisu :)Oryginalna receptura umieszczona na stronie akcji wygląda tak:Mój przepis na te babeczki, po uwzględnieniu drobnych poprawek jest taki:Składniki:180 g margaryny Kasi,2 duże jajka,2 łyżeczki esencji waniliowej (przepis),1 łyżeczka soli,400 g mąki pszennej,250 g drobnego cukru,czerwony barwnik spożywczy,250 ml maślanki lub naturalnego(...)jogurtem. Na koniec dodać sól, esencję waniliową i barwnik spożywczy.Masę przełożyć do foremek, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 20-25 minut. Upieczone wystudzić na kratce.Babeczki dekorujemy kremem, ja przygotowałam najzwyklejszą bitą śmietanę z dodatkiem odrobiny soku z cytryny, żeby przełamać słodycz babeczek :) Swoje babeczki wirtualnie podaruję wszystkim fajnym babeczkom zaglądającym
Codzienna kuchnia niecodziennaSmak herbatników jest bardzo wyczuwalny i idealnie komponuje się z całością muffina. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia, a zapewniam, że nie raz upieczecie takie babeczki. Pycha! (8 sztuk) 130g mąki pszennej 100g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego (polecam domowy - klik ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 150 ml mleka 50 ml oleju Dodatkowo: 2-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać pokruszone (nie na drobno) herbatniki. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Każdą babeczkę posypać pozostałymi ciastkami. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 16-18 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Muffiny wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. (*) Jeśli wolicie
Di gotujejest bardzo prosty, a nastraja również świątecznie jak pieczenie pierników. Zostawiam kilka dla Mikołaja, mam nadzieję, że mu zasmakują :) Składniki (na 8 szt. babeczek) 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 200 g czekolady mlecznej (100 g do ciasta i 100 g na polewę) 2 jajka(...)się składników (grudki mile widziane). Przelać do foremek na wysokość 3/4, dać do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 20 min, aż nabiorą złotego koloru. Rozpuścić czekoladę, ostudzone babeczki polać nią z góry, następnie posypać wiórkami kokosowymi. Dać babeczki do lodówki, by czekolada stwardniała
pink envelopetemperaturze 180 stopni około 18 minut do suchego patyczka . Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia . Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone. Rękaw cukierniczy napełnij kremem i dekoruj babeczki. Ułóż dowolną ilość owoców , posyp kolorową posypką. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliwejrzenia! Ania mogła sama zdecydować z czym robimy babeczki więc padło na M&Msy :) Sami zobaczcie, co z tego wyszło :) Składniki na babeczki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany kremówki 0,5 szklanki oleju 1 jajko Składniki na krem budyniowy(...)krótko mieszamy – jeśli będziemy mieszać zbyt długo ciasto zafarbuje się na niebiesko. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na pofarbowanie kokosu na niebiesko i przygotowanie kremu. Kokos wrzucamy do woreczka, dodajemy kilka
CiastkozercyWitajcie. Ostatnio zamiast tortu zrobiłam dla dzieci babeczki urodzinowe. Sprawdziły się super. Przygotowałam je kilka godzin przed imprezą urodzinową. Składniki: Babeczki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka śmietany (zastąpiłam pół na pół z jogurtem naturalnym i kefirem) 1/3 szklanki oleju Krem: 300g śmietanki(...)połączenia i podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao, a do drugiej mąkę, wymieszać. 3. Ciasto naprzemiennie wykładać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości papilotek. Do każdej Babeczki włożyć po dwa kawałki pokrojonej brzoskwini. 4. Piec w 180 st. C przez 20-25 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu udekorować kremem. 5. Krem: Śmietankę i mascarpone zmiksować
Kuchnia domowa AniCiasto: 1,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 jajko 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju szczypta soli czekolada kolorowa posypka Babeczki: W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej wymieszać mokre. Połączyć wszystko razem łyżką, niezbyt dokładnie. Nakładać ciasto do foremek silikonowych lub papilotek
Smakołyki AsiKlasyczne babeczki z dodatkiem naturalnej tahiny oraz świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. BABECZKI SEZAMOWE SKŁADNIKI 3/4 szklanki tahiny (pasta sezamowa); 3/4 szklanki cukru; 1 łyżeczka mielonego kardamonu; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego; 1/2 szklanki wody; 1/2 szklanki soku pomarańczowego; 3 szklanki mąki pszennej typ 500; 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej; szczypta soli; 1 łyżeczka ziaren sezamu; przepis... Artykuł Babeczki sezamowe
Kuchnia Tomkarobi się muffinki, czyli wymieszałam suche składniki z mokrymi. Babeczki wyszły mięciutkie i bardzo wilgotne. Po upieczeniu nadziałam je dużą ilością wiśniowej frużeliny. Powiem tak - babeczki Czarny Las są przepyszne i znikają w oka mgnieniu :). A do tego tak uroczo wyglądają :). Bardzo polecam! Składniki na 12 babeczek: 200 g mąki pszennej tortowej 100 g drobnego cukru trzcinowego 1 łyżka kakao(...)śmietana: 350 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 1,5 łyżeczki żelatyny ( 6 g ) 1 - 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: kilka kostek czekolady do starcia na wierzch babeczek Wykonanie: Babeczki: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić w garnuszku, dodać połamaną czekoladę oraz kawę i wymieszać wszystko do rozpuszczenia i dobrego połączenia się składników. Ma powstać jednolita
Opowieści z piekarnikaTrochę spózniony wpis, już dawno po świętach, ale musiałam pokazać Wam te babeczki ;) Ile frajdy jest przy ich dekorowaniu! Rozkoszne, trochę nieforemne kształty, które mają przypominać zajączki ;) Waniliowe muffinki z kawałkami czekolady, udekorowane ubitą śmietanka i kruchymi, maślanymi ciasteczkami. Robione razem z bliską mi osobą, która ostatnio przechodzi gorsze chwile i która sama stwierdziła, że samo pieczenie i dekorowanie poprawiło
Domowa cukiernia Ewypostanowiłam zrobić ciasto marchewkowe. Wszyscy początkowo nastawieni negatywnie, zmienili zdanie po jednym kęsie! Dziś ciasto marchewkowe przełożyłam do papilotek i wyszły z tego pyszne babeczki.Składniki (8 babeczek)3 duże marchewki1 szklanka mąki1 łyżeczka sody oczyszczonej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego1/2 szklanki cukru trzcinowego1 łyżka cynamonuszczypta soli2 jajka1 łyżka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki oleju Polewa(...)niej proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, szczyptę soli, cynamon.W drugim naczyniu mieszamy jajka z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy olej oraz startą marchewkę. Mieszamy.Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy drewnianą łyżką krótko, niezbyt dokładnie, aż do połączenia składników.Wykładamy babeczki do papilotek i pieczemy w temp. 180"C przez 19minut.Polewa: Przygotowujemy kąpiel wodną. Do połamanej, białej czekolady dodajemy
Kitchens Alphabetbudyniowa. Lekka, mięciutka, wilgotna i aromatyczna. Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu. Moja babka pierwotnie miała być tradycyjna o smaku waniliowym. Ale pomyliłam się. I zamiast kupić budynie waniliowe, kupiłam bananowe :) Powiem szczerze, że ta pomyłka opłaciła się, bo babeczka wyszła przepyszna. Polecam każdemu :) Składniki (na keksówkę 29 x12cm) - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - 3/4 szklanki oleju - 3 czubate łyżki
Kuchnia z widokiem na ogródskładniki i za każdym razem mieć inne babeczki. U mnie tym razem z czekoladą. Ale mogą to być owoce świeże, lub suszone, orzechy, cukierki, kakao, cynamon i co tylko podpowie Wam wyobraźnia. Z podanych składników zrobiłam 15 babeczek. Składniki: 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego 3/4 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej
Agusiowe smakołyki