baza do przeróżnych deserów, czy chociażby nadzienie do babeczek, naleśników oraz rurek. Jego smak można też dowolnie modyfikować, w zależności od wyboru budyniu. Poniżej zaprezentuję Wam bardzo szybki deser, który u mnie niejednokrotnie sprawdził się podczas wizyty niezapowiedzianych gości. Zresztą co ja tu będę się rozpisywać? Sami spróbujcie! 1 opakowanie budyniu waniliowego 1/2 I mleka(...)konieczne). Przygotować deser. Słomkę ptysiową należy przełamać na 2-3 części i warstwowo, naprzemiennie z kremem ułożyć w miseczkach/pucharkach. Deser polać syropem waniliowym i udekorować wg uznania. (*) Jeśli krem ma posłużyć jako nadzienie np. do babeczek, naleśników, czy rurek - to cukru dodajcie o 1 łyżkę więcej
Di gotujePropozycja na szybkie małe co nieco, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Składniki na 12 babeczek: 300 g mąki 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 150 ml wody mineralnej gazowanej 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g posiekanej czekolady Sposób wykonania: 1. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i cukry
Kuchnia domowa AniBabeczki z gałkami ocznymi na Halloween. Składniki na 12 babeczek Maliny 300g (mogą być mrożone) Mąka tortowa 300g Proszek do pieczenia 1,5 płaskiej łyżeczki Soda
Kulinarne Przebojesumie ja też wolę wytrawny obiad, ale czasem mam ochotę zaszaleć na słodko. Tak wpadłam na przepis Beatki z Kruchych babeczek na zapiekane naleśniki z serem. Wyszły pysznie, słodko, budyniowo, waniliowo, jednym słowem wszyscy zjedliśmy ze smakiem :) Składniki na 7-8 naleśników: Naleśniki: 1 jajko 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli
Simply FoodKrem waniliowy, który Wam proponuję jest przepyszny. Wykorzystuję go do napełniania babeczek, lub jako baza do innych smakowych kremów. Cały sekret przyrządzenia tego kremu tkwi w powolnym gotowaniu. Czyli nie spieszymy się. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieMieliśmy dziś apetyt na puszystą , lekko wilgotną babkę z makiem więc zmodyfikowałam przepis na ciasto zwane Zebrą i tak oto powstała wspaniała babeczka :) Składniki: 5 jaj 1 szklanka cukru+ 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka suchego maku 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oliwy 1 szklanka oranżady Opcjonalnie kilka kropel ulubionego aromatu Przygotowanie: Jaja
W garach u Gosifavorite toppings. Enjoy! *** BANANOWY OMLET Z CIECIERZYCY BEZ GLUTENU /przepis autorski/ /1 porcja/ 100 g ugotowanej ciecierzycy 45 g mieszanki do wypieku niskowęglowodanowych babeczek proteinowych bez glutenu Dr. Almond szczypta soli łyżeczka pasty waniliowej pół dużego banana łyżeczka cukru z kwiatu kokosa 2 jajka 1/2 płaskiej łyżeczki kamienia winnego lub bezglutenowego proszku do pieczenia Wszystkie składniki zmiksować w blenderze
Poranek na słodkoRozgniecione jagody wymieszaj z ubitą śmietaną. Sos: 1. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i czubkiem noża wybierz wszystkie nasionka. 2. Połącz dokładnie waniliowe nasionka z miodem i sokiem z cytryny. Całość: Ostudzone babeczki pokrywaj z wierzchu jagodową śmietaną, udekoruj świeżymi owocami i podawaj z miodową polewą. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanacytryny Przygotowanie: Ciastka kruszymy, a masło rozpuszczamy. Łączymy razem,a następnie masą wylepiamy brzegi foremek do tartaletek wyłożonych folią spożywczą (ułatwi to wyjęcie "babeczek" z foremek). Odstawiamy na kilka minut do lodówki. Budyń waniliowy robimy według przepisu na opakowaniu,dodajemy sok z cytryny,a następnie studzimy. 150 g malin miksujemy na mus, a następnie podgrzewamy. Czubatą łyżkę mąki rozpuszczamy
Bon appetit mon amierazu ma się ochotę je z jeść. I to nie jedną babeczk ę a dwie ... nawet trzy - mimo intensywnej słod yczy ściekającego lukru. ;-) Babeczki: 100 ml wody 1/2 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125g margaryny 1 i 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka L (osobno żółtka i białka) 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g kandyzowanej
Szefowa kuchniPomysł na takie muffinki podpatrzyłam tutaj..ja zrobiłam z większej porcji...do nadzienia wykorzystałam pyszną konfiturę z wiśni , którą można kupić w Anielskich Przysmakach
Moje domowe kucharzeniePiekłam 20-25 minut w 175 stopniach. Cukier puder dokładnie utarłam z sokiem z cytryny tak, aby powstał gęsty lukier. Pokryłam wierzch całkowicie wystudzonych babeczek i posypałam posypką. Odstawiłam do stwardnienia lukru. ********************************************* "POKOLENIOWY" SERNIK WANILIOWY. (od niepamiętnych czasów na stole wielkanocnym;) na dużą blachę 24 x 30 cm. 1 szklanka mąki 4 łyżki cukru 3 żółtka 1/2 kostki margaryny
W kuchni Karmel-itkitakże ciekawa propozycja np. na Wielkanocny stół. Wielkanocne Babeczki - Gniazdka z Jajeczkami - S kładniki (ok. 1 4 babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli 2 łyżki kakao Krem: 500 ml mleka łyżka mąki pszennej budyń czekoladowy 1/3 szklanki(...)cukru ok. 100 g masła 2 łyżki kakao ok. pół szklanki wiórków czekoladowych ok. 80 g draży w kształcie "jajeczek" Wielkanocne Babeczki - Gniazdka z Jajeczkami - Sposób przygotowania: Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę - dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrem, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy
Słodka Stronaciasto ucierane, pralinka Ferrero Rocher w środku, gęsty krem na bazie mascarpone jako wykończenie plus złota dekoracja i jeszcze jeden cukierek... Polecam! Składniki (12 babeczek) 130 g miękkiego masła 120 g cukru 10 g cukru waniliowego 2 duże jajka 160 g mąki pszennej 40 g gorzkiego kakao 50 g zmielonych orzechów laskowych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)łyżeczki soli 170 g maślanki 12 pralinek Ferrero Rocher Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania białej, puszystej masy. Dodać jajka, po jednym i wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z kakao, orzechami, proszkiem i solą, zmiksować. Do masy dolać maślankę, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek do 1/2 ich wysokości, włożyć po 1 pralince i przykryć ciastem do 4/5 wysokości
Słodkie inspiracje