coś słodkiego, a ponieważ idzie lato i świeże owoce, więc pora wykorzystać te ukryte w słoikach. I tym powstały babeczki nadziane dżemem jagodowym . Składniki: - 200 g mąki kukurydzianej - 2/3 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 100 ml śmietany 30 % - 100 ml wody gazowanej - 2 łyżki masła - 2 jajka - dżem jagodowy - bita śmietana Przygotowanie: Mąkę mieszamy
Zainspirowana w kuchnimiód Płatki zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Odrywamy niewielkie fragmenty i wykładamy nimi spody foremek na babeczki. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 10 minut. ciasto: 200 g jogurtu naturalnego 90 g czekolady gorzkiej 5 łyźek płatków ryżowych/jaglanych 1/2 szklanki mąki orkiszowej/lub innej(...)spody. Pieczemy przez następne 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C. dodatki dowolna czekolada mandarynki posypka (u mnie kulki kakaowo-waniliowe) Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy do uzyskania gładkiej polewy. Mandarynkę kroimy na półplasterki. Wierzch babeczek ozdabiamy polewą, mandarynkami i posypką. Smacznego! Wesołych i smacznych świąt! 🎄 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Ellieprosty i możecie wykorzystać go roównież do innych babeczek oraz tortów. Bezowo-migdałowe babeczki z kremem kawowym Składniki: 4 białka 40 g drobnego cukru 130 g białej czekolady 100 g płatków migdałowych 2 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub odrobina aromatu waniliowego Krem kawowy: 200 g serka mascarpone(...)stopni. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając. Dodajemy do masy białkowej pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ja u żyłam foremek silikonowych, które w wypadku tych babeczek sprawdzają się doskonale. Przekładamy ciasto do foremek. Pieczemy około 35-40 minut. Studzimy babeczki w piekarniku
Mania GotowaniaBabeczki Króliczki (lub Zajączki) to idealna propozycja dla dzieci na wielkanocny stół. Maluchy będą mieć zarówno wiele zabawy podczas ich tworzenia jak i... jedzenia.Spód babeczek
Słodka Stronamąki krupczatki, 100g margaryny, 100g cukru pudru, 2 łyżki cukru waniliowego, jajko. Mąkę szybko zagnieść z zimną margaryną, cukrami i jajkiem. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Foremki na babeczki lekko natłuścić i oprószyć odrobiną bułki tartej. Następnie dno oraz boki foremek wylepić ciastem. Dno nakłuć widelcem. Piec około
Z miłości do słodkościzabarwionego zielonym barwnikiem spożywczym kremem na bazie mascarpone, który jest idealnie sztywny, nie traci kształtu i się nie rozpływa. Posypane delikatnymi, białymi perełkami wyglądają bardzo odświętnie. Polecam! Składniki Babeczki 125 g miękkiego masła 190 g drobnego cukru 2 duże jajka żółtko 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g gorzkiego kakao szczypta soli skórka starta(...)smaku) 250 g mascarpone wiórki kokosowe zielony barwnik spożywczy perełki lub inne dekoracyjne posypki świąteczne Śmietankę ubić do gęstości z cukrem waniliowym i pudrem. Dodać serek mascarpone, wszystko ubić na sztywno. Najpierw białym kremem posmarować wierzch każdej babeczki (tworząc płaską warstwę) przy użyciu łyżki i obsypać wiórkami kokosowymi. Następnie do reszty kremu dodać zielony barwnik i dokładnie wymieszać. Przełożyć
Słodkie inspiracjeDzisiaj zapraszam na babeczki z kremem. Przepis na kruche babeczki znalazłam na blogu Moje kuchcikowo, a krem wykonałam według własnego przepisu.Składniki:Babeczki:2 szklanki mąki
Kuchnia domowa Anidrewnianą łyżkę.Można je modyfikować na różniaste sposoby. Ja dziś pokażę jeden przykład, ale niebawem wstawię więcej zdjęć jak to wyszło.Babeczki są pyszne i jak są jeszcze ciepłe znikają w oka mgnieniu.Tak więc potrzebujemy: 1 budyń waniliowy 300gr mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150gr margaryny 160gr cukru 170ml + 400ml mleka 2 jajka I robimy(...)grudkowate (!) Na dno foremki wkładamy trochę ciasta, nakładamy budyń i dopełniamy ciastem do maksymalnej wysokości foremki. Pieczemy ok 20min w temp.180st. Wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Na zdjęciu są babeczki ciemne, bo dodałam kakao 2 łyżki.Można zrobić babeczki bez budyniu ale np z kawałkami pokruszonej czekolady.Ja robię też z bananem.A najbardziej lubię z budyniem i czekoladą.I jeszcze jedno
Olikowa kuchniaproszku budyniowego oraz miodu wrzosowego od Huzar babeczki są lekkie i wilgotne. Ładnie wyrastają choć podczas studzenia troszkę opadają. Babeczki pięknie pachną miodem. Polecam Składniki: 4 łyżki miodu wrzosowego od Huzar 1 duże jajko 200 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 op. budyniu waniliowego 1/2 szkl mąki pszennej polewa: 50 g czekolady(...)składniki ładnie się połączą. Przekładamy masę do foremek (po 1 czubatej łyżce). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy babeczki. Polewa: do szklanki wkładamy małe kawałki czekolady, dodajemy masło i mleko. Wstawiamy do mikrofalówki na 30 sekund. Wyjmujemy i mieszamy (wtedy rozpuści się do końca czekolada). Polewamy zimne babeczki polewą
słodkie i nie tylko historie kulinarnekorzenne. Gotowe babeczki możemy ładnie zapakować i obdarować nimi najbliższych. Przeróżne opakowania na babeczki znajdziecie w sklepie OpakowaniaCukiernicze.pl . Babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym Składniki na 12 babeczek: Babeczki: 150g masła 50g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki naturalnego miodu 2 kopiaste łyżki kakao bez cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masła (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki cukru pudru 2-4 krople aromatu śmietankowego + 1/3 łyżeczki pasty waniliowej (możemy zastąpić aromatem waniliowym lub dodać 1 łyżeczkę startej skórki pomarańczowej lub dodać cynamonu i przypraw korzennych) Dodatkowo: biała posypka cukrowa Babeczki: 1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło, czekoladę, miód, wsypać kakao, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią i połączą
Mała CukierenkaKolejna odsłona moich ulubionych muffinek. Tym razem do środka włożyłam odrobinę gotowej masy makowej. Babeczki wyszły pysznie wilgotne i aromatyczne. Składniki: (na 18 szt) 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego(...)suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej wszystkie mokre (olej, mleko i jaja). Następnie mieszamy zawartość obu misek łyżką. Dodajemy skórkę cytrynową lub aromat. Otrzymane ciasto nakładamy do wysokości 1/2 papilotki. Na nie nakładamy po łyżeczce masy makowej i ponownie łyżkę ciasta. Na wierzch każdej babeczki sypiemy trochę kruszonki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego
Walijskie Pichcenierosną tak mocno jak klasyczne muffiny, dlatego jest mnóstwo miejsca na różyczki z kremu i dowolne ozdoby. Składniki na babeczki: 140 g mąki 140 g białego cukru 60 g brązowego cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g kakao 0,5 szklanki maślanki 0,5 szklanki wody 100 g masła 2 jajka Składniki na krem (wystarczy zrobić(...)Mini donuty do dekoracji Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło. Kakao rozpuszczamy dokładnie w ciepłej wodzie. Dodajemy maślankę i mieszamy. Sodę mieszamy z mąką. Wszystkie cukry (biały, brązowy, waniliowy) wsypujemy do jednej miseczki. Miksujemy miękkie masło (jeśli macie stojący mikser ciasto robi się praktycznie „samo”). Do masła wsypujemy stopniowo cukier i miksujemy, kiedy skończy się już cukier dodajemy
Ciastkozercystołu. Są tak łatwe i szybkie do przygotowania, że będą również doskonałą przekąską na co dzień. Przepis na babeczki na białkach z małymi moimi zmianami pochodzi z bloga "Kuchnia w czekoladzie" :) 3 białka 1/2 szkl domowego cukru waniliowego 1,5 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100ml oleju 100 ml mleka szczypta soli cukier puder do posypania(...)szkliste. Cały czas miksując na małych obrotach, dodawać olej i mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z białkami. Ciasto przelać do małych silikonowych foremek na babeczki i piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Smakołyki Asibabeczki są tak smaczne i urocze, że trudno się powstrzymać aby nie sięgać po kolejną babeczkę. Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes) Składniki: 125 g margaryny 1,5 szklanki mąki 1/3 szkl. cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 250 g ricotta 1 łyżka soku z pomarańczy + 50 ml soku z pomarańczy(...)syrop + 1 łyżeczka cukru 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z pomarańczy Przygotowanie: W misie robota mieszamy sypkie produkty: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę pokrojoną w małą kostkę, całe jajko i zagniatamy ciasto hakiem robota. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. W między czasie smarujemy foremki margaryną i obsypujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięserka mascarpone. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze forum cincin ) Czekoladowe babeczki z kremem z nutelli i mascarpone Składniki na 12 babeczek: 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 165 g cukru cukier waniliowy mały 140 g masła lub dobrej margaryny 2 jajka 170 ml mleka 150 g mlecznej czekolady( u mnie 100 g mlecznej(...)suche składniki i mleko. Delikatnie mieszamy. Napełniamy (do ok. ¾ wysokości) 12 papilotek do muffinków i wkładamy je do formy muffinkowej. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach. Upieczone babeczki wyjmujemy z formy i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia. Przygotowanie kremu: Serek mascarpone wyjmujemy z lodówki 1 h przed przystąpieniem do pracy. Mikserem na szybkich obrotach przez chwilę
Mia Cucina Sofieta