czas. Regularność! Oprócz doboru odpowiednich produktów równie istotna jest regularność spożywania posiłków. Bo tak naprawdę nieważne, jak wspaniałe zjemy śniadanie - może to być solidna porcja kakaowej owsianki z bananami, awokado i orzechami - ale jeśli po 4-5 godzinach nie zjemy kolejnego posiłku, to spadek energii i tak się pojawi. Ponieważ energia z jednego posiłku wystarcza nam na mniej więcej
Z notatnika dietetykapowstała ze składników, które akurat były w lodówce. Wierzę w Waszą kreatywność i chętnie skorzystam z innych pomysłów na wykorzystanie hummusu. Składniki 5-6 łyżek ugotowanej komosy białej 1/2 awokado pokrojone w plasterki garść liści szpinaku 1/2 szalotki pokrojonej w piórka 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w paski 2 łyżki hummusu z suszonymi pomidorami sok z cytryny 2 łyżki oliwy
Tajemnice Smakuposiekany koper i szczypiorek, zmiażdżony ząbek czosnku. Wlewamy kefir i jogurt, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Podajemy z ugotowanym jajkiem, awokado lub puree z ziemniaków. Smacznego
Tajemnice SmakuBeza to deser, którego zwykle nie planuje. Najczęściej przygotowuję bezy, kiedy zostają mi białka z innych przepisów. Tej się upiekło dzięki zapiekanemu awokado z łososiem i żółtkami . Bezę podałam z pomarańczami, bo jest na nie sezon, a cynamon bo bardzo lubię takie połączenie. Składniki BEZA 4 białka 200 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka
Tajemnice Smakukiszonkę odgazować. Po 2 – 3 tygodniach słój z kiszonką przenosimy do lodówki. Ukiszoną botwinkę możemy np. zmiksować na chłodnik, dodać rzodkiewkę, ogórek, szczypior, koper, jajko, awokado lub ugotowane ziemniaki i mamy gotowe danie. Jednak im dłużej trwa fermentacja, tym kiszonka jest bardziej intensywna w smaku, wówczas potraktujmy ją, jako dodatek do chłodnika. Smacznego
Tajemnice SmakuRoladki drobiowe nadziewane pieczarkami i serem mozarella. Łatwe w przygotowaniu, dobrze przyprawione, smacznie i efektownie prezentujące się na talerzu. Roladki podane z ziemniaczanym puree, sosem pieczarkowym i sałatką z awokado Ilość porcji / Servings – 2 Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins Czas gotowania / Cook time: 40 mins Czas całkowity / Total time: 1 hr 10 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients
Spice things upczęsto zapomniany pomysł na smarowidło do kanapki. Jest pyszna, prosta i zdrowa. Dodatkowo można do niej wrzucić to na co mamy ochotę - resztki oliwek, kukurydzy, sera feta czy awokado. Ja podam Wam przepis na klasykę - prostą i dobrą. To też super pomysł na wykorzystanie resztek jaj i majonezu po imprezie ze znajomymi lub Wielkanocy. Składniki : 6 jajek 2 łyżki jogurtu
Czarnawisienkawytrawnym zielonym koktajlem. Można dosłodzić miodem. 1 łyżeczka herbaty matcha 1 szklanka wody o temp. 80 ˚ C sok z jednej cytryny sok z połówki limonki 1/2 miękkiego awokado garść szpinaku trochę jarmużu natka z pietruszki kilka listków mięty Herbatę matcha zalewamy wodą. Studzimy. Przelewamy do naczynia, wkładamy resztę składników i blendujemy
AZgotuj!sól, pieprz - tortilla (200 g mąki kukurydzianej + pół łyżeczki soli + szklanka ciepłej wody) - 3-4 limonki + 1 do dekoracji - 1 grejpfrut - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - olej - kolendra - ewentualnie awokado (do dekoracji) Przygotowanie: 1) Przygotowujemy bulion - myjemy i obieramy wszystkie warzywa, wrzucamy do garnka, dodajemy natkę pietruszki, kolendrę, olej i sól. Wlewamy litr wody. W tym momencie do gotowego bulionu
Roślinożerni urlopowiczebyć nauczenie się robienia apetycznych zdjęć ziemniakom ;) Na razie nie wychodzą mi najlepiej, za to gwarantuję Wam, że te pieczone ziemniaki są obłędnie pyszne. Podane ze śmietaną, cheddarem i awokado zdecydowanie nie należą do dietetycznych dań, ale jeśli mam zajadać się moim ulubionym comfort foodem, to kiedy jak nie w zimie? :) marynata: 3 łyżki oliwy z pieprzem sok z połowy
Mienta blogmożemy położyć plaster chudej wędliny lub półtłustego sera twarogowego (źródło białka), do tego warzywa, np. plastry papryki, pomidora czy rzodkiewki (bogactwo witamin i minerałów). Albo kromkę posmarować pastą z awokado i jajka lub też położyć plaster żółtego sera i wybrane warzywa. Możliwości jest naprawdę wiele. Ale co, jeśli nie lubimy kanapek lub już nam się znudziły? To też nie problem
Z notatnika dietetykaPasta jajeczna ze szprotkami jest jedną z moich ulubionych past jajecznych - zaraz po paście z awokado. Choć ogólnie wolę raczej rybki w pomidorach, to do przygotowania pasty wykorzystuję te w zalewie z oleju. Jakoś do jajek bardziej mi pasują, choć to kwestia gustu. Podobnie jest zresztą, jeśli chodzi o gatunek ryb - ja wykorzystałam szprotki, bo akurat miałam je w domu
Z notatnika dietetykaróżnorodnych przepisów. Jednak wypisałam najczęściej używane warzywa, które idealnie nadają się do przygotowywania sushi. Są to: ogórek, marchew, japońska rzepa, papryka, włókna marynowanej tykwy, grzyby, pędy bambusa, karczochy czy awokado. Są to warzywa, które najbardziej smakami komponują się z resztą składników. Jednak jak głosi kuchnia fusion – możemy eksperymentować z innymi składnikami. Polecamy Wam nasz poradnik , gdzie znajdziecie wiele inspiracji. Artykuł
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnenazwę lub zdjęcie, aby otworzyć przepis] Cobb Salad, czyli kultowa sałatka z amerykańskich restauracji sieciowych Sałatka z ryżem, kukurydzą i fasolką flażoletką, z dodatkiem pieczonego kurczaka Sałatka jajeczna z awokado i roszponką
Codzienna kuchnia niecodziennawielkości. Wystudzone jajka na twardo kroimy w plasterki lub w ósemki. Kilka pomysłów na ciekawe sałatki: Sałatka makaronowa z cieciorką , Tradycyjna sałatka z tuńczykiem , Pasta jajeczna z awokado , Sałatka wiosenna z twarożkiem Teraz wszystkie składniki wrzucamy do miski lub układamy na talerzu. Pozostały ocet mieszamy z cukrem, solą i olejem i takim dressingiem polewamy naszą sałatkę ziemniaczaną z jajkami . Doprawiamy
Korniszonki