grę. No chyba, że dla syna - dla niego zawsze. Ale nie o tym mowa. Dzisiejszy obiad dla nas dwojga przygotował mój mąż w przerwie mojej działalności kuchennej, kiedy mięso było zamarynowane, a pulpeciki dla Syncia wstawione. Zajęło mu to chwilę - 30 minut max. Inspiracją był osiedlowy kebab, który podczas ostatnich zakupów podrażnił nasze nozdrza. A, że ostatnio wolę gotować(...)przepis na to cudo: Składniki (na 4 osoby lub dwoje żarłoków): 1 zmielony udziec indyczy (ok 0,5 kg mięsa) 4 pszenne tortille (tym razem użyliśmy gotowca, ale generalnie są bardzo proste do zrobienia) 1/3 papryki (ja wybieram żółtą, bo jest najłagodniejsza) 1/2 ogórka zielonego 1 pomidor (sam miąższ, bez gniazda pestkowego) 1/2 małej cebuli 2-3 liście sałaty
Kuchnia po mojemuPizza z przyprawą do mięsa typu kebab gyros, czy shoarma, uzupełniona w dodatki do niej pasujące i posypana mozzarellą to bardzo dobry wariant na ten drożdżowy wypiek. Całość jest dość pikantna, ale i bardzo sycąca. Osobiście uważam, że chociaż te z pizzerii są smaczne, to lepiej zrobić ją samemu w domowym zaciszu, gdyż nie ukrywajmy - możemy pofolgować sobie
Poezja Smaków - blog kulinarnystarych nawyków ,tak jak to zrobiłam w tamtym roku po diecie ,że zakładałam się słodkim ,kebabami i innym niezdrowym jedzeniem ,uważając że jak schudłam to nie przytyję,a jednak .Efekt jojo wróciło ,a teraz mam więcej pracy nad sobą niż miałam!.Ale nie katuję się dieta i nie liczę kalorii,nie jem cukru i zrezygnowałam z węglowodanów ,aż stracę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiOliwę lub olej wymieszać dokładnie z przyprawami i zamarynować mięso (minimalny czas marynowania to 30 minut, ale im dłużej mięso leży w marynacie tym lepiej) Następnie smażyć je na patelni do miękkości. Zamiast przygotowywać mieszankę przypraw można z powodzeniem użyć gotowej przyprawy Kebab / Shoarma firmy Kamis . (około 1,5-2 łyżeczek) Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami, chlebem pita
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataAzjaci nie boją się eksperymentów. Niektóre są bardzo dziwne, a połączenia smaków nowatorskie, ale dzięki takim działaniom nasi kontynentalni sąsiedzi mają co zaproponować swoim gościom. Oczywiście tutaj należy się zatrzymać, ponieważ orientalna restauracja do orientalnej restauracji nie podobna. Sprawę można łatwo porównać do kwestii kebabów. Budek, stoisk, barów, restauracji z tą potrawą jest przecież co niemiara, a nie każdy(...)pełni rolę wszechwiedzących, cierpliwych informatorów na temat podawanych przez restaurację dań. Z menu dowiemy się różnych ciekawostek na temat potraw. Zasmakują tutaj nie tylko wielbiciele słynnego kurczaka GONG BAO, ale również wegetarianie, którzy będą mogli swoje podniebienia uraczyć bardzo dobrą mieszanką smaków w formie przystawek (kapitalna PAD THAI), a także dań głównych. Gorąco polecam! U nas też orientalne. Chow
Moja Mama Gotujezresztą też. Znika zawsze ekspresowo i jeszcze się nie zdarzyło, żeby zostało. Obowiązkowa na przyjęciach ale nie tylko. Ja robię ją w pikantnej wersji z ostrym sosem czosnkowym. Składniki: 1 duży filet z kurczaka 1 szklanka pikantnego ketchupu 1 opakowanie przyprawy kebab-gyros 4-5 ogórków konserwowych czerwona papryka czerwona cebula 1/2 kapusty pekińskiej puszka kukurydzy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapodwójnie. Zamówienie można wygodnie złożyć online lub telefonicznie. Jadłam spaghetti ze szpinakiem. Może nie wygląda, ale smaczne, dużo i niedrogo. Podoba mi się pomysł podawania jedzenia w kartonowych pudełkach (nie przemaka, jest solidne). Polecam spróbować czegoś innego niż pizza czy falafel (lub kebab). Plus bardzo miła obsługa. Pytt i panna The name for this Swedish dish, means "small
Qlinarnie i QlinarnieSmaczne,chrupiące i bardzo soczyste kęski z piersi kurczaka.Robię je praktycznie od zawsze, ale dopiero niedawno wpadłam na pomysł dodania przyprawy gyros i są jeszcze smaczniejsze. Składniki - duża pierś z kurczaka - jajko - mąka - woda mineralna niegazowana - czosnek mielony - przyprawa kebab-gyros Wykonanie Piersi z kurczaka kroję na mniejsze podłużne kawałki. W misce rozrabiam ciasto z jajka, maki
Kuchnia z widokiem na ogródznowu… Przyprawa zaatar Zaatar to przyprawa pochodząca z krajów arabskich jak Maroko czy Egipt ale popularna również w Iranie, Turcji i Izraelu. Na przyprawę składają się nasiona sezamu, sumak oraz zioła: tymianek, majeranek i oregano. Sumak ma lekko kwaśny. Używamy go do kebabu . Zaatar również świetnie nadaje się do mięsa. Poza tym można nim posypać hummus lub chleb
codojedzeniamoich ulubionych i bardzo częstych posiłków, które przygotowuję. Typowe danie sportowego świra i kulturysty, ale również zwykłego człowieka, który dba o zdrowie. :) Składniki: 100g piersi kurczaka 50g ugotowanej kaszy gryczanej 225g warzyw po włosku na patelnię 1 łyżeczka oleju rzepakowego przyprawy: kebab-gyros, czosnek granulowany, sól himalajska, suszone pomidory Sposób przygotowania: Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy
Truskawkowa FiestaKLIK) w trochę innej wersji. Ta dzisiejsza jest zdecydowanie szybsza, może nawet łatwiejsza, ale równie pyszna :-) Danie sycące, wyraziste... Czego chcieć więcej? Może tylko dobrego apetytu ;-) SKŁADNIKI 5 dużych tortilli (średnica 30 cm) podwójny filet z kurczaka 2- 3 łyżki przyprawy kebab - gyros 1/2 szklanki wody keczup Na sałatkę: 6 dużych liści kapusty pekińskiej 4 - 5 łodyg selera
Czary - gary w kuchniPolski kebab znacząco różni się od tego podawanego na Wyspach. Muszę też przyznać, że właśnie ten nasz jest dla mnie smaczniejszy. Nie ma jednego przepisu na surówkę do kebaba, ale ta dzisiaj prezentowana przeze mnie jest dla nas najsmaczniejsza i kryje w sobie mnóstwo fajnych smaków. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego
Przepisy Aleksandrynajprostsze danie/przekąskę, a mianowicie Spring Rolls. Dosłownie można jej jeść z czym się chce, ale ja pokazuję swoją propozycję. ;) Składniki: (1 osoba) 4 arkusze papieru ryżowego 100 g piersi z kurczaka kilka liści szpinaku 1/2 małej cukinii 1 średni pomidor przyprawy: kebab-grys, sól, pieprz Sposób przygotowania: Myjemy, czyścimy i osuszamy pierś. Kroimy w paski i smażymy
Truskawkowa FiestaDietetyczny kurczak z cukinią i brokułami – czyli szybki i prosty obiad w stylu fit ;) Jego wielką zaletą jest nie tylko mała kaloryczność i lekkość, ale również to, że łatwo go spakować do pudełka i odgrzać w pracy, a w spartańskich warunkach smakuje nawet na zimno jako sałatka :) Całe danie ma ok. 1380 kcal i składa się(...)pokroić w kostkę, otoczyć w przyprawie kebab-gyros. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić kurczaka i podsmażyć na złoty kolor. Cukinię umyć, osuszyć, pozostawić ze skórką. Pokroić na półtalarki i dorzucić do smażącego się kurczaka. W międzyczasie brokuła podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo (al dente). Po ugotowaniu przerzucić na sitko i przelać
Kulinarne Przebojezupa, wołowina z pieczoną cieciorką, shish kebab z kuskusem z kalafiora oraz tarta na cieście brokułowym – tak wyglądało nasze menu na tydzień. Im więcej gotujemy tym bardziej przekonujemy się do orientalnej i dalekowschodniej kuchni, bo idealnie wpisują się one w potrzeby osób, które nie mają za dużo czasu na gotowanie (ale lubią lekko, smacznie i zdrowo zjeść). Dania(...)robi. A do tego są niesamowicie aromatyczne i zdrowe. Planując menu na ten tydzień inspirowaliśmy się kuchnią wschodnią i dalekowschodnią, szukaliśmy różnorodnych dań o różnych składnikach i walorach smakowych, ale jeden był mianownik wspólny dla wszystkich: chodziło o znalezienie potraw, które w całości lub w części można zrobić w piekarniku. Nasz system gotowania opiera się na tym, żebyś
Niedzielny kucharz