ala kebab - 261 przepisów (strona:8/18)

Marokańskie kebaby z kurczaka z dipem z awokado Jamiego Olivera 376

Bardzo proste, pyszne danie. Gorące grillowane mięso we wspaniałych chlebkach na ciepło. Dip z awokado nie jest typowo marokański, ale jego gładka, jedwabista tekstura z

Smakowity Blog Kulinarny
Jak jeść zdrowo na wakacjach? 155

dobrze przyrządzoną i świeżą rybę nad polskim morzem nie jest łatwo, ale na pewno jest to możliwe :) Gofry - od czasu do czasu można sobie pozwolić na tę małą przyjemność, pod warunkiem że zamówimy takiego z dużą ilością owoców, bez sztucznej bitej śmietany i słodkich sosów. Kebab, zapiekanka - takich miejsc najlepiej w ogóle nie odwiedzać, szczerze wątpię w świeżość używanych(...)skali 1-10. Jedz tak, aby odejść od stołu maksymalnie przy   6-7.   Do mózgu dopiero po kilkunastu minutach dociera, że jesteśmy najedzeni. Unikaj fast-foodów, ale jeśli zdarzy się sytuacja, że wpadniecie ze znajomymi do pizzerii, postaraj się: bardzo wolno jeść - im dłużej żujesz, tym mniej zjesz nie popijać piwem, colą, fantą itp. - do picia zamów

Powiedz dietom nie
Zimowy obiad wegański I, Smak curry 185

Zdrowo, kolorowo i całkiem szybko. Na zdjęciu: kasza jaglana, surówka z czerwonej kapusty,  marchewka curry , kotlety sojowe kebab-gyros i ogórki kiszone. Jak zrobić surówkę? Składniki: 1/2 małej czerwonej kapusty 1-2 jabłka 1 cebula sos: olej z pestek winogron lub oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz Zblenduj warzywa (lub drobno pokrój). Zmieszaj składniki sosu i polej nim surówkę(...)film o miłości (ale nie typowa komedia romantyczna) i jedzeniu: kolorowym, smakowitym i pięknie podanym. Aż nabrałam ochotę na książkę kulinarną o kuchni indyjskiej… A to chyba najlepsza recenzja filmu:). Vegan winter dinner I, Lunchbox It’s healthy, colourful and quick to prepare. In the photo: millet, red cabbage raw salad, curry carrots , soy kebab-gyros and Polish style

Qlinarnie i Qlinarnie
Optymalny miks piknikowy 139

sałatkę, dobrze smakuje w wersji na zimno, dlatego polecam je nie tylko na piknik, ale też jako lunch box do pracy. Robimy w domu, przekładamy do pojemniczka i w drogę.  OPTYMALNY MIKS PIKNIKOWY Składniki: 100 g kaszy gryczanej 1/2 filetu z kurczaka przyprawa kebab-gyros do kurczaka 1 mała marchew 1 cebula 3 łyżki margaryny Optima Omega3 sól

Bon appetit mon amie
Sylwestrowe menu – 10 najlepszych blogowych przepisów 205

Sylwestra to niedługo na pewno ją zrobię. Wygląda super prawda? Kebab na patyku – jeszcze jedna propozycja przekąsek na ciepło – dla facetów jak znalazł :) Koreczki z szynki konserwowej – czyli coś bez czego żadna domówka się nie może obejść. Jest trochę pracy ale… znikną na pewno w pierwszej kolejności. Ciasto z krainy lodu – i takie słodkie

Mama z miasta
Domowy kebab z duszonymi warzywami 94

Alternatywa dla tych, którzy mają nieodpartą ochotę na kebaba, ale nie mają ochoty po niego iść :P Moja wariacja z warzywami :) Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 25dag pieczarek 2 cebule cukinia 2 papryki ser żółty do posypania przyprawa kebab sól, pieprz, bazylia, papryka ostra oliwa Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki. Wkładamy razem z cebulką pokrojona

ChilliJemy
Placuszki z buraka 172

Kolejna odsłona placuszków warzywnych, ale tym razem z buraka! Bardzo zdrowe i smaczne, zachwyci się nimi nawet największy niejadek.  Składniki: 2 jaja 1 buraczek 3 łyżki mąki żytniej  przyprawy: pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, przyprawa kebab-gyros, bazylia, papryka słodka mielona, jarzynka bez soli olej do smażenia Sposób przygotowania: Buraczka obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy na tartce

Truskawkowa Fiesta
Tydzień w moim telefonie XXXXXXXVIII 113

pojawią się przepisy świąteczne, te które już widzieliście w naszej Chochli , ale na pewno warto do nich zajrzeć. Poza tym szykuję mały konkurs, o tym już za tydzień! Zapraszam na podsumowanie w zdjęciach :  * najlepsze ptasie mleczko   * dla odmiany herbatka z cytryną    * dietetyczny kebab o 23 :)   * księżniczka obserwuje wszystkich  * podobno najprostsze ciasto bratowej - było

Magiczne Życie Marty
Kapsalon – wyśmienity fastfood 225

tradycyjnie przygotowuje się w aluminiowych foremkach i każdy ma od razu osobną porcję, ale równie dobrze całość można zapiec w jednym naczyniu żaroodpornym i rozłożyć na talerze. Składniki (na 3 duże porcje): 3 foremki aluminiowe 8-10 średnich ziemniaków 2 piersi z kurczaka łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros) 150 g żółtego sera (gouda) 1/2 kapusty pekińskiej

e-PrzepisyKulinarne
Kumpir, 5 najlepszych ciast z warzywami 186

wrażenie wyżej opisanego).  Bardzo smaczne (wybrałam opcję grecką), do spróbowania, ale w tej samej cenie (ok. 14-15 zł) wybrałabym raczej azjatyckie smaki, np. pyszne danie obiadowe z tofu (różne wersje), np. z  Long Phung  (wegańskie) lub o połowę tańszego falafla z  Dara Kebab .  Poniżej znajdziecie rzeszowskie menu kumpirowe. Do każdego ziemniaka dodawany jest

Qlinarnie i Qlinarnie
Turecka sałatka z ciecierzycą 111

Kuchnia turecka to nie tylko kebab. Jest niezwykle bogata i różnorodna. W średniowieczu karawany z orientalnymi przyprawami i jedwabiem sunęły przez Turcję z Indii i Chin do Europy oraz krajów arabskich. Sułtan nie tylko pobierał myto za transport, ale także za pośrednictwem swoich kucharzy oceniał wartość kulinarną cennych towarów, a rękoma ogrodników rozpowszechniał nowe uprawy na swoich ziemiach. Sałatka

Smakowity Blog Kulinarny
"Każde danie to nowe odkrycie"-Folwark 139

sałatką Colesław, do której nota bene, użyłam sosu Remulada duńska. , SOS KEBAB-GYROS- Majonezowy sos o delikatnej konsystencji, któremu charakter nadają przyprawy: czosnek i zioła. W duecie z sosem ostrym niezastąpiony do tortilli, kebaba, gyrosa, grillowanego mięsa. U mnie w warstwowej sałatce z brokułami..ale o tym kiedy indziej...  SOS REMULADA DUŃSKA- skarb narodowej kuchni Danii w polskim

Z Kuchni Do Kuchni
Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 137

terytoria innych krajów. Jest to kolejne źródło kulinarnych podobieństw tradycji śródziemnomorskiej.  Piękna mapa Basenu Morza Śródziemnego z połowy XVII w., Amsterdam, Janssonius Joan. 1649-60, źródło: link Ale czy 21 krajów może charakteryzować się jednolitą kuchnią? Oczywiście że nie! Dlatego, abstrahując od wszelkich powyższych podobieństw, kuchnia śródziemnomorska to także zmienność i regionalizm. I to właśnie ta część(...)baranina i drób, najczęściej grillowana, w formie kebabów, kibbeh lub gyrosów popularna jest także ciecierzyca, w wielu wydaniach, np. jako hummus czy też falafel Kuchnia południowoeuropejska: obejmuje: południowo-zachodnią Hiszpanię, południową Francję, Monako, Włochy, wyspy należące do tych krajów oraz Maltę charakterystyczne elementy: wino jest tu ważnym elementem tradycji kulinarnej, jako napój ale również dodatek aromatyczny do dań ulubione

Chilli Czosnek i Oliwa
Kebab z mięsa mielonego 201

naprawdę nie wiadomo co kryje się w kręcącym się na kołku mięsieJ Na pewno same niespodzianki... Przygotowując je w domu możemy na pewno lepiej odtworzyć smak oryginalnej potrawy. Kebab z mięsa mielonego   Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego ½ czerwonej cebuli 1 duży pomidor 1/3 kapusty pekińskiej ½ zielonej części cebulki dymki 4 chlebki pita Przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy do kebaba(...)Zamarynowane mięso formujemy w płaskie kotlety (ala burgery) i smażymy na patelni grillowej, około 5-6 minut z każdej strony. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pity smarujemy delikatnie wodą i podpiekamy przez około 10 minut. Mają się otworzyć, uważamy jednak aby się zbytnia nie spiekły. Składniki sosu łączymy ze sobą. Gotowe kebaby przekładamy do bułek, dodajemy warzywa i polewamy

Mania Gotowania
Domowy Durum Doner Kebab- oryginalny moczony w mleku 349

kolei "zawinięty".Tak więc Dürüm Döner Kebab nie mniej ni więcej oznacza "zawinięte kręcone przyprawione mięso".I teraz wszystko jasne gdy widzimy stertę kręcącego się na szpikulcu mięsa.Od tej potrawy wzięły się potem wszelkie inne jak grecki Gyros czy arabska Shawarma czy też Shorma a nawet meksykańskie Tacos al Pastor z ananasem. Moja wersja jest domowa więc mięso(...)startą cebulą i czosnkiem.Na koniec nasmarować oliwą. Tak przygotowane mięso wsadzić do torby foliowej,usunąć powietrze i zawiązać. Torbę z mięsem wstawić do zamrażalnika na tyle aby było twarde ale wciąż dawało się okrawać nożem na cienkie plastry. W między czasie zmieszać majonez,jogurt i zmiażdżony czosnek na sos.Przyprawić solą i pieprzem. Mięso wyjąć z zamrażalnika i twardy

Sztuka gotowania w/g Samiry