nabierać jedzenie własnie przy pomocy tych chlebków. Pita Przypina poduszeczkę z pusta kieszonką w środku. Ma dość cienką, lekko chrupiącą skórkę, ale jednocześnie jest miękka i puszysta. Chlebki pita świetnie nadają się do nadziewania mięsnym farszem (np. kebab czy gyros) z dodatkiem pikantnych i ziołowych sosów. Pita lubi także sery kozie i feta, sałatki z pomidorem, ogórkiem, oliwkami(...)mleka 150 ml gęstego jogurtu lub gęstej kwaśnej śmietany 3 łyżki oleju Mąkę przesiać do większej miski. Wsypać drożdże, sól i cukier. Wymieszać. Mleko podgrzać, żeby było dobrze ciepłe, ale nie gorące. Wlać do mąki z solą, cukrem i drożdżami. Dodać olej i jogurt (lub śmietanę). Wszystko razem wyrobić drewnianą łyżką lub dłonią. Powinno wyjść niezbyt gęste
Codzienna kuchnia niecodziennaDanie na życzenie:) Z podanej ilości wychodzi 8 małych kebabów i 2 duże. Akurat tyle miałam placków do tortilli. Pomysł opiekania nie jest mój, ale się sprawdził:) Składniki: 8 placków do tortilli małych i 2 duże 3 piersi z kurczaka przyprawa do gyrosa 1/2 kapusty pekińskiej 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu Opcjonalnie: kukurydza cebula Wymieszać ketchup(...)polewamy łyżką sosu przygotowanego z ketchupu i majonezu Zwijamy wszystko dosyć ciasno: najpierw zakładamy boki, a następnie, zwijając od siebie, tworzymy rolun Rozgrzewamy opiekacz do sandwichy, układamy po jednym kebabie jak najbliżej zawiasów opiekacza, zamykamy, lekko przyciskając pokrywkę i opiekamy kilka minut, aż się delikatnie z wierzchu zapieką, tworząc wzorek z opiekacza Podajemy:) Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwcina się albo w późnych godzinach nocnych albo nad ranem, a w parze z nim idzie buła z masą niezdrowych sosów. Ale nie martwice się. Mamy dla domowego kebaba, na którego każdy może sobie pozwolić. To shish kebab z piekarnika, z lekkim, jogurtowym sosem i kuskusem z kalafiora. Czyli wyeliminowaliśmy wszystko co niezdrowe! Na tym daniu schudł
Niedzielny kucharzbrak czasu każe człowiekowi kombinować a kombinowanie w kuchni jest nader pożyteczne. Więc dzisiejszym, a w sumie wczorajszym, wynikiem mojego kombinatorskiego umysły był sish kebab! szybkie, dobre i ciekawe danie. SHISH KEBAB ok 30 minut łatwe 2 osoby Składniki: * 150 g mięsa mielonego * cebula * papryka ostra * przyprawa kebab/gyros * łyżeczka musztardy ostrej Do dzieła! Mięso mieszamy z przyprawami, musztardą i drobniutko(...)Formujemy z niego wałeczki długości ok 8 cm i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Polewamy sosem czosnkowym. Podajemy z sałatką z sałaty, pomidora i ogórka. Dodatkowo podałam jeszcze z frytkami ale ryż curry genialnie by do tego pasował. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnistarym i w ogóle... a jak już zrobię, to sama też jem :-) :-) To danie, które Wam dziś prezentuję, ma wyrazisty smak, ale nie jest przesadnie ostre i właśnie w moim poczuciu dlatego jest ono dobre ;-) Takie kebaby możecie jeść z patyczka, na surówce, z frytkami, albo pościnać paski mięsa i zapakować w pitę lub tortillę, do tego dodatki
Czary - gary w kuchniSurówka z czerwonej kapusty to klasyk do obiadu, ale nie zapominajmy, że także świetnie nadaje się jako dodatek do domowych hamburgerów, hot-dogów, tortilli i kebabów. Jest bardzo chrupiąca, my ją uwielbiamy. Surówka jest tania, a wychodzi jej dość sporo. Dobrze się także przechowuje – może kilka dni stać przykryta w lodówce bez straty na jakości. Sama kapusta(...)type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Kapustę należy obrać z zewnętrznych liści i drobno poszatkować za pomocą ostrego noża (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ale to dla mnie zbyt mozolne). Do tak przygotowanej kapusty dodajemy dużą szczyptę soli oraz czubatą łyżeczkę cukru. Mieszamy i mocno ugniatamy dłońmi, ściskając kapustę partiami, aż zacznie puszczać soki
Poezja smakuJuż jakiś czas temu zaplanowałam zrobienie tego przepisu na blog. Dlaczego? Mój przegląd przepisów na kebab skończył się niepowiedzeniem. Wśród propozycji na które trafiłam większość mówiła mi że mam pokroić kurczaka, posypać gotowcem przyprawowym i usmażyć. Ale to nie przypomina mi kebaba, ja chciałam inaczej, bardziej jak w tureckiej kebabowni. Oczywiście nie kupiłam olbrzymiego mięsa i nie opiekałam(...)wszystko zjadł. Sama zrobiłam imitację mięsa na patyku, zrobiłam marynatę, zrobiłam mini rożen na którym opiekłam mięso. Na pewno to bardziej pracochłonny proces niż smażenie, ale smak kebaba Wam to wynagrodzi. W przepisie napiszę Wam też jak przygotować warzywa na sałatkę aby miały słodko- kwaśny smak. Mięso możecie zawinąć w tortillę, chlebek pita lub podać z frytkami lub kaszą
nietylkopasta.plFalafele, czyli wegańskie kotleciki z ciecierzycy, które być może znacie z budek z kebabami. Uwielbiam te maleństwa! Pewnego dnia na blogu z pewnością rozgości się przepis na tradycyjne falafele, ale tymczasem mam dla Was kolejną, tym razem pięknie różową wariację buraczaną :) Na blogu mieliśmy już falafele z marchewką i kuminem , a także falafele jesienne - z dynią w sosie pomidorowo
Chilli Czosnek i OliwaZaczęło się od rozmowy z synem na temat nowo otwartego punktu z kebabem, a skończyło na pysznej tortilli w domu. W pierwszej wersji placki torilli miałam robić sama, ale dopadł mnie leń i wykorzystałam gotowe. Następnym razem zrobię sama i to już niedługo! Bo przecież dużo nie trzeba. Garść kolorów i odrobinę chęci, w efekcie otrzymujemy fajnie spędzony czas
Blondynka Gotujewcale nie są wcale takie „fast” (szybkie), gdyż upieczenie bułki i przygotowanie wszystkich składników zajmuje trochę czasu, ale ich jakość i smak są zupełnie inne niż tych kupowanych na mieście. Ja jakoś jestem szczególnie wybredna jeśli chodzi o te klocki :) Domowy kebab możecie zrobić w dwojaki sposób: albo wszystkie składniki wpakować do bułki, albo upiec nieco mniejsze bułeczki
Smakowy Rajteż warto lekko przesiekać, aby uzyskać bardziej lepką konsystencję. Do miski wrzucamy wszystkie pokrojone/poszatkowane składniki i dodajemy przypraw: kumin, ale niezbyt często występuje w polskich sklepach, dlatego możecie zastąpić go jakąś inną aromatyczną przyprawą, curry indyjskim lub mieszanką kebab (uważajcie tylko na zawartość soli lub glutaminianu sodu w takich mieszankach), szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy – powinna wyjść(...)części lub więcej, jeśli chcecie uzyskać mniejsze placki. Wałkujemy je w owalny lub okrągły kształt na grubość kilku milimetrów, czyli dość cienko. Wierzch możecie posmarować olejem lub oliwą ale nie jest to konieczne. 5. PIEKARNIK: W tym momencie warto ustawić piekarnik na 190 stopni Celsjusza, opcja góra i dół. 6. NAKŁADANIE FARSZU (4 min): każdy placek smarujemy farszem, bardzo
Nerds Kitchenpokrój kurczaka w kostkę bądź paski. rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek. Do kurczaka dodaj przyprawy ( przyprawa do kurczaka, przyprawy kebab-gyros). Kurczaka wrzuć na rozgrzaną oliwę z oliwek. Smaż aż kurczak nabierze koloru i będzie soczysty ale nie surowy. W międzyczasie umyj i osusz sałatę. Pokrój ogórki. i zrób sos czosnkowy - połącz wszystkie składniki na sos, dokładnie wymieszaj
Misz-masz by Domikażda minuta jest cenna i wydaje Ci się, że najszybszy obiad zjesz w McDonald's, KFC lub budce z kebabem... przedstawiam idealne danie na takie dni. Najdłuższą część przygotowania obiadu stanowi obranie i ugotowanie ziemniaków :D Ale jeśli zastąpić je ryżem, cały obiad przygotujemy na prawdę w ekspresowym tempie. Mięso będzie gotowe w 10 - 15 minut. Serio. Dojedziesz
Kraina Tysiąca Smakówbiorąc, nie znoszę jedzenia typu fast-food. Na samą myśl, aż się wzdrygam, widząc przed oczami olbrzymie hamburgeryociekające tłustymi sosami, wielkie kebaby, hot-dogi...No właśnie, hot-dogi. Nie tknę kupnego,z jakiejś budki na mieście, ale jeśli przygotuję sama, to owszem, chętnie się uraczę.Jednak proces pieczenia bułek nieco mnie zniechęca. Żyję szybko, najczęściej brak mi czasu
W kuchni Karmel-itkitrudne! Jeśli chcecie się zdrowo odżywiać musicie pożegnać zamawiane obiady, knajpy, pana Kanapkę i stołówki. Ale nie martwcie się – będzie nie tylko zdrowiej, ale też dużo taniej i smaczniej. Od czego zacząć? Mamy dla Was menu na tydzień, które nazwaliśmy „mało czasu, mało składników” – bo wiemy, że macie mało czasu na gotowanie i chcielibyście(...)Agnieszka szczególnie zakochała się w domowych kebabach z kurczaka, znowu prawie nic nie zostało dla mnie), a ja za to pożarłem większość ratatouille. Oboje zachwyciliśmy się diabelskim kurczakiem (ach ta marynata…). W większości przepisów podajemy składniki na na cztery porcje – jeśli to dla Was za dużo, to zmniejszcie ilość składników, ale najlepiej zamroźcie nadwyżkę – będzie
Niedzielny kucharz