ala kebab - 261 przepisów (strona:6/18)

SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH Z CIECIORKĄ 167

Popularna sałatka z zupek chińskich w mojej wersji... z kurczakiem w przyprawie kebab-gyros, papryką konserwową, cieciorką oraz szczypiorkiem. Bardzo smaczna i prosta sałatka, która robi furorę na każdych imprezach i znika ze stołu jako pierwsza. Nie należy ona z pewnością do najzdrowszych, ale "od wielkiego dzwonu" możemy sobie nam nią pozwolić, zwłaszcza podczas karnawałowej imprezy 😉 Składniki(...)zupek chińskich (u mnie: kurczak lekko pikantny) 1 puszka cieciorki 1 filet z kurczaka mały słoik papryki konserwowej 1 pęczek szczypiorku 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros 4 łyżki majonezu sól, pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kawałki kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą kebab-gyros

Kuchnia MagdaLeny
Chlebek pita 179

Czasem, na szczęście nie za często przychodzi ochota na coś niezdrowego, jakiś kebab, hamburger, czy inne tego typu świństwo. Gdy następuje taki moment staram się nie żywić w fast foodach, ale przygotować zdrowszą wersję w domu. Kieruje mną przede wszystkim świadomość tego, że wtedy mam świeże składniki, wiem co jem i co podaje moim domownikom. Już prezentowałam przepis pełnoziarnista

dom-agi.pl
Adana Kebab z kaszą pszenną Pilavlik Bulgur 124

Kuchnia świata :D Już niedługo jedziemy na wakacje... Adana Kebab z kaszą pszenną Pilavlik Bulgur, ... w Polskim wydaniu :D SKŁADNIKI 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej baraniny, ale może być też wieprzowo- wołowe) pół cebuli mały przecier pomidorowy 1 ząbek czosnku,1 papryczka chilli,  przyprawa Cevapcici patyczki do szaszłyków kaszą pszenną Pilavlik Bulgur 1 bakłażan 2 pomidory

MarciochaKucharzy
Zdrowy fastfood: Domowa shawarma z kurczaka 197

Domowa shawarma – to danie, w którym się zakochacie jeśli lubicie kebaba, ale nie jadacie byle jakich fastfoodów. Szczególnie robione według tego przepisu. Danie jest proste, niezwykle aromatyczne i lekkie. Domowa shawarma z kurczaka Klasyczny street food, danie szybkie i niezwykle smaczne. W Polsce mało znane, choć shawarma jest bliską krewną kebaba i gyrosa. Tak jak one wywodzi się(...)różni się szczegółami – co do zasady robiona bywa z mięsa drobiowego i jagnięciny, a w przyprawach sporo jest kurkumy. Shawarma (czytaj szawurma, albo szawerma) tak samo jak kebab jest pieczona na rożnie, a później krojona na cienkie kawałki. My proponujemy Wam nieco inny przepis, podpatrzony u Sama Siftona z New York Times. Mięso trzeba zamarynować, upiec, a potem porwać

Niedzielny kucharz
Ekstrakt pomarańczowy 110

wtedy jeszcze nie wiedział lub nie zdawał sobie sprawy ... Myślę, że ludzie z jego koncertów wychodzili wstrząśnięci, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Wydaje mi się, że po takim koncercie nie da się tak po prostu pójść na piwo i kebab, trzeba najpierw ochłonąć z wrażenia. A wracając na ziemię i do kuchni - jeszcze moment i skończy się sezon(...)jest gorzkie. Drobniutko pokroić. Wrzucić do słoiczka. Zalać wodą wymieszaną z wódką. Wstrząsnąć, odłożyć w ciemne, suche miejsce (nie do lodówki) Ekstrakt jest gotowy do użycia po 7 dniach, ale po 2 miesiącach uzyskuje pełny aromat. Warto wstrząsnąć go od czasu do czasu. Termin ważności

Posadzone i zjedzone
Marynata w stylu BBQ 168

łyżki musztardy francuskiej (najlepiej ostrej) 2 łyżki płynnego miodu 3 łyżki przyprawy kebab - gyros 1 duża cebula Cebulę kroimy w kostkę, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. W marynacie umieszczamy kawałki mięsa, całość zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (czym dłużej tym lepiej, ale już po 3 - 4 godzinach możecie mięso śmiało grillować lub piec

Czary - gary w kuchni
Środa: Domowa pitta z kurczakiem i sałatką tri colores 163

pittę przygotowuje się w podobny sposób jak ciasto na pizzę, ale ma bardziej chlebowy smak i chlebowy aromat, który jeszcze dość długo utrzymuje się w domu po upieczeniu tych placków. Pysznie smakują same, nawet bez nadzienia. Nadziane biją na głowę wszystkie kanapki świata, nie mówiąc o jakichś kebabach. To dziwne, że w kraju, w którym na każdym rogu ulicy(...)łatwiejsze niż sądzicie! Sprawdzony przepis na domowe pitty Szczególnie polecamy Wam poniższy przepis na domową pittę, wypróbowany i wyselekcjonowany z kilku innych. Kiedyś robiliśmy placki według wskazań Jamiego Oliviera, ale przerzuciliśmy się na przepis z seriouseats.com , jednego z naszych ulubionych blogów, który proponuje tylko przetestowane przepisy. Pitta do doskonały sposób na zużycie rozmaitych smakowitych pozostałości jakie zostały

Niedzielny kucharz
Chleb pszenny na zakwasie 112

marginesie to jakieś dziwnie tanie piwo w krakowskich knajpach jest. Akurat parę miesięcy temu tego nie zauważyłem (bo ciężko jest zauważyć cokolwiek jak się nie trzeźwieje), ale teraz Madzia mi przez telefon doniosła, że spotkała lokale gdzie było za 4-5 złotych. Hmmm, dziwnie tanie. W Warszawie z trudem można znaleźć pub gdzie jest za 8. Zwykle(...)jedną dziwną rzecz w Krakowie: jestem (a właściwie byłem) pochłaniaczem kebabów w hurtowych ilościach. W Warszawie kebab na cienkim cieście jest o jakąś złotówkę tańszy niż na grubym. W Krakowie zauważyłem dokładnie odwrotną tendencję. Przynajmniej w tych kebabowniach, które zwiedziłem. I ogólnie w Krakowie o jakąś złotówkę droższe kebaby były. Muszą sobie to tanie piwo jakoś odbić, hehe

Marder&Marder Manufacture
Zapiekanka Izy - kebab-gyros 218

ryżu ok. 500-600g piersi z kurczaka 2-3 małe cebule 2 czerwone papryki 1puszka kukurydzy 500g ogórków konserwowych 400g-500g żółtego sera tartego w 3 porcjach przyprawa kebab i gyros Kamis ketchup pikantny i majonez (1:1) 3-4 łyżki oleju Wykonanie: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, po czym przełożyć ryż do żaroodpornego naczynia, w którym będzie(...)dałam nieco za dużo sosu i następnym razem będę trzymać się przepisu. Ale wszystko zależy od naszego smaku. Ułożony ryż w naczyniu smarujemy sosem, układamy pierwszą warstwę startego sera. Na nim ułożyć kukurydzę. Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę doprawić dużą ilością przypraw gyros i kebab . Używam połowy jednej i połowy drugiej a dlatego, że każda z nich

W garach u Gosi
Zapiekanki na Placu Nowym w Krakowie 152

starszy pan, uśmiechnięty, zagadujący, miły. I to jest wszystko, co mogę powiedzieć o tym okienku. Dostałam znowu kwadratowe coś, z tym wynalazkiem co to miał udawać ser z pieczarkami, ale nie wyszło. W przypadku produktu z Baru po Okrąglakiem pozwoliliśmy sobie na odrobinę finezji i zapiekanka była ze szczypiorkiem i ketchupem – nic nie pomogło. Michał został uraczony zapiekankowym piekłem(...)wiecie co – wszędzie to samo, ten sam syf. Zapiekanki dostaniecie w dziwacznych wersja – z salami, kebabem, jakimiś sosami, szczypiorkiem, pomidorem. To chyba ma maskować ten bajzel pod spodem. Na szczęście w Okrąglaku jest jeden jasny punkt, który wczoraj ukoił nam nerwy, ale to jest taka perła, że o niej napiszę wam osobno. Co jeszcze możecie zauważyć, jedząc zapiekanki? Bajzel

ladykitchen
Kuchnia gruzińska 313

nich to po prostu szaszłyki – grube kawałki mięsa nadziewane na szpikulec, polewane winem i grillowane. Ale nie tylko.Szaszłyki robione są z każdego mięsa. Zazwyczaj podaje je się z cebulą. Tutaj kurczakA tu wieprzowina - dopiero zdjęta ze szpikulcaW wielu miejscach dostaniemy kebab a’la turecki – mięso baranie lub wołowe z przyprawami zawinięte w cienki naleśnik.Gruziński(...)sosie pomidorowym lub innym w stylu a’la curry np. w aromatycznym sosie z orzechów włoskich.Pikantna wołowina w sosie pomidorowym, udekorowana pestkami granataTu także wołowina w pomidorach, ale nieco inna. Obok szpinakowe phali w innej niż poprzednio formieWołowina w sosie z orzechów włoskichSosyW Gruzji warto spróbować także kaukaskich sosów. Adżika to pasta z papryki z dodatkiem czosnku

Poezja smaku
Pikle z cukinii po belgijsku 227

Pikle z cukinii po belgijsku Belgia to dziwny , ale bardzo urokliwy kraj , który skupia w sobie wiele kultur , ras , osobowości i kulinarnych odmienności . Ten przepis

Ogrodnik w podróży
Wytrawna Dziesiątka z Sosem Tysiąca Wysp 196

spędzałam tam każde spotkanie towarzyskie. Menu wytrawne wypróbowałam niemalże całe, chociaż moje serce najbardziej skradł zestaw -> kebab, kapusta, ogórek, cebula. Tutaj też poznałam smak sosu tysiąca wysp. Zapraszam do mojego Manekina.  Nie będzie to co prawda mój ulubiony naleśnik, ale tym również nie pogardzę. Szybki w przygotowaniu. Dorzuciłam jedynie kukurydzę, bo ciut pusto mi się wydawało. Wytrawny

bastalena
Klasyczna zapiekanka z pieczarkami i serem 123

Chciałoby się powiedzieć - klasyka polskiej kuchni, ale to raczej klasyka polskiego fast foodu. Niegdyś królowa jedzenia w budkach przy ulicach teraz zdetronizowana przez zachodnie hamburgery i hot dogi i wschodnie kebaby. Czasami nie ma nic lepszego o drugiej w nocy niż klasyczna zapiekanka ;) A jeśli najdzie nas ochota, to dobrze sprawdzi się też na zwykłą kolację, czy sycące śniadanie

Milion Smaków
Diabeł tkwi w szczegółach czyli PITy wypełnione 149

zbliża się wielkimi krokami, to nie o podatkach będzie. Bo pity wypełnić można nie tylko w skarbówce, ale także w kuchni. I jak się okazuje na dwa całkiem podobne, a jednak różne sposoby. Poniżej podaję (p)odpowiedź na jeden z nich. Kebab i gyros to zdecydowanie różne potrawy. Mimo, że na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, nie należy

bastalena