Na świątecznym stole nie może zabraknąć smakołyków z makiem. Makowe wypieki kojarzą się szczególnie świątecznie. Polecam Wam małe, podzielne, kruche babeczki z makiem. Składniki:300
Ala piecze i gotujeCiasta i inne słodkościMazurek królewskiBabka drożdżowa Kokietka Kora orzechowaKruszynka Rafaello na krakersach BountyShrek Królewiec Królewicz z jabłkami Ciasto 3 BITCiasto
Kuchnia domowa AniTo ciasto jest fantastyczne, ja zrobiłam królewca po raz pierwszy ,ale „achy i ochy” dla siebie zebrał wyśmienite. Ciasto się rozpływa w ustach, smakuje najlepiej na
Z Kuchni Do Kuchnipieczenia mąkę pszenną. Często ciasto zaprawiano szafranem, który nadawał jej koloru i lekkiego korzennego smaku, oraz zapachu. Dodawano oczywiście bakalie, oblewano lukrem, i posypywano kolorowym makiem.Baby były chlubą staropolskiej kuchni, naszym rdzennie polskim specjałem, która przede wszystkim pieczone były na Wielkanoc, a ich przygotowania były wielkim wydarzeniem. Były największą ozdobą świątecznego stołu. "Wysokie na łokcie, walcowatego kształtu (...) szafranowe, przybrane(...)które obciążają ciasto)3.) Setki żółtek dokładnie rozbitych przecedzano przez sito, a potem ubijano je w bijce do masła. (Gwarantowało to że ciasto będzie lekkie i pulchne).4.)Następnie robiono zaczyn drożdżowy.5.)W końcu przyszedł czas na wyrobienie ciasta, co potrafiło trwać nawet do pół godziny. (Praca nad takim wypiekiem potrafiła, trwać cały dzień).6.) Ciasto nakładano do formy
Moje pyszne gotowanieucieszą się bardzo. Zadowoleni będą także Ci, którzy dbają o formę, lubią śliwki suszone i masło orzechowe. Dzisiaj kolejny, jak zawsze udany, przepis na pieczoną owsiankę. Tym razem już w klimacie nieco świątecznym. Dlaczego? Jako składnik, jeden z dwóch, dodałam suszone śliwki. Wspaniale komponują się z płatkami owsianymi, zwłaszcza na ciepło, pyszności! Pieczona owsianka wyszła wilgotna, nie tylko(...)pozostałymi składnikami pieczonej owsianki. To dobry pomysł na deser, śniadanie, szybki posiłek w pracy, w dodatku dietetyczny, a smakuje znacznie lepiej niż niejedno tłuste i kaloryczne ciasto! Nie wszystko można przekazać i opisać słowami, na szczęście jest fotografia kulinarna. Mam nadzieję, że zdjęcia podobają się Wam i zachęcają do przygotowania owsianki! Ostatnio zakochana jestem w tych delikatnie
Moja smaczna kuchniaUwielbiam kuchnię włoską pod wieloma względami. Pyszne danie możemy wyczarować w krótkim czasie z kilku składników. Zrobiłam ravioli z tuńczykiem z lekkim sosem ziołowym, które wyszło
Kulinarne pyszności MolkiPyszne, mega wilgotne ciasto, warstwowe, o smaku orzeźwiającej kawy, delikatny w smaku krem na bazie śmietany i serków homogenizowanych. Ciasto wbrew pozorom nie jest skomplikowane
Wanilia i Kardamonszybko znikają i będę musiała zrobić kolejną partię. Te pierniczki stają się miękkie szybciej niż te z poprzedniego przepisu ale trzeba je przechowywać w wilgotnych warunkach. Można dorzucić do pojemnika kawałek jabłka. Są dobrym pomysłem na mały symboliczny świąteczny podarunek. składniki pół kostki miękkiej margaryny ( tym razem użyłam Palmy ) 3 szklanki mąki 1 i pół szklanki cukru pudru(...)przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao sposób przygotowania Wszystkie składniki włóż do miski i krótko miksuj. Następnie przełóż na stolnice posypaną mąką i zagnieć gładkie i miękkie ciasto.tak przygotowane ciasto zawiń w folie aluminiową i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, choć ja przechowuję je kilka dni i piekę w wolnej chwili. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto
cukrem pudrem posypanekuchni w której zawsze tętni życiem, do późnych rozmów, wspólnego gotowania. Uwielbiam czas przygotowań świątecznych, bo wtedy jesteśmy całą rodziną, a rodzina jest dla mnie najważniejsza. Przepis, który wam przedstawiam dostałam od Lenki z Przepisy tradycyjne , na jej blogu znajdziecie również przepis na ciasteczka cynamonowe. Składniki: 70 g cukru pudru 160 g masła 160 g mąki pszennej(...)imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: 1. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem, do momentu aż powstanie puszysta masa. 2. Dodaje jajko, cynamon, pieprz, imbir, gałkę muszkatołową. 3. Ciasto mieszam szypułką, a następnie ugniatam rekami. 4. Formuję kulkę, zawijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. 5. Schłodzone ciasto wykładam na folię i wałkuję. 6. Wycinam kształty
Kukuleczkijeszcze æbleskiver, czyli, tłumacząc dosłownie, jabłkowe plastry. Nijak ma się to do rzeczywistości, gdyż æbleskiver to kulki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem jabłek, smażone na specjalnej patelni. Nie mam takiej, niestety, więc na blogu póki co przepisu nie będzie, ale może uda mi się taką kiedyś upolować. I choć z ekonomicznego punktu widzenia zupełnie nie opłaca robić się(...)zjada. Pyszności. Z kubkiem grzanego wina smakują naprawdę wyśmienicie. Dla mnie w tej chwili jest to już smak zbliżających się wielkimi krokami Świąt.Było też, oczywiście, śpiewanie świątecznych piosenek. Śmiechu przy tym co nie miara, bo wybitnych muzycznych talentów brakowało, jednak wszystkim udzielił się niemal bożonarodzeniowy nastrój. Bardzo przyjemny był to wieczór, tym bardziej, że mama C. cały dom udekorowała
Pożeraczka, czyli raz adobrzedobre, ale to już nie to samo...). Przepis znalazłam w Scandilicious baking Signe Johansen, z której ostatnio bardzo często korzystam. Te skandynawskie wypieki świetnie nadają się na okres zimowo-świąteczny; ale to pewnie dlatego, że ogólnie Skandynawowie pieczołowicie ten czas celebrują i oswają zapachem cynamonu. Ciasteczka polecam Wam gorąco do świątecznych puszek (naprawdę długo zachowują świeżość!), piruety na lodzie(...)cukrem. Dodać masło,posiekać, a następnie rozterzeć palcami. Wbić jajko, dodać ekstrakt i szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy około 3cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę, można przez całą noc. Schłodzone ciasto pokroić w plastry grubości 3-4 mm, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Jajko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś coś dla alergików. Zostałam ostatnio poproszona o przygotowanie jakiegoś ciasta dla osoby, która nie może jeść jajek i nabiału. Na początku pomyślałam o kruchym cieście
Słodkie PrzyjemnościMoje pierwsze pierniczki! :))Świąteczny nastrój panuje już u mnie od tygodnia ;) W mieszkaniu pachnie piernikiem, wszędzie pełno brokatu, gwiazdek i innych świątecznych ozdób.Piernikowe choinki są wspaniałe, przesłodkie i idealnie nadają się na prezent.Polecam! :) Choineczki nie są za duże- mają około 10cm.Do ich wykonania potrzebne są foremki w kształcie gwiazdek, o różnych średnicach. Składniki: (na około 7 choinek(...)wystudzenia i dopiero potem dodajemy do masła. Miksujemy.Następnie dodajemy jajko, miksujemy. Dodajemy suche składniki i wyrabiamy ciasto, tak, żeby było gładkie.Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm i wykrawamy gwiazdki.Układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, mniejsze elementy
Czerwona Porzeczka"Zaczynam myśleć o zimie. O słodkich korzennych słodkościach, które umilą mi te chłodne wieczory. Mimo, że podobno temperatura idzie w górę, ja już chyba się nie
Słodkie PrzyjemnościŚwięta. No i są. Tuż za progiem. W domach pewnie praca wre, trzeba przecież przygotować wigilijne i świąteczne dania. Ja od jutra poświęcam czas TYLKO moim najbliższym. Ponieważ grudzień to było pasmo problemów zawodowych i prywatnych, tych kilka wyjątkowych dni jest zarezerwowanych na odpoczynek, regenerację zdrowia i wspólne bycie razem. Cieszę się na te święta. Naprawdę. Mam nadzieję, że będą(...)kawy, piękna poezji, muzyki, pogodnych świąt zimowych, odpoczynku, zwolnienia oddechu, nabrania dystansu do tego, co wokół, chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Wesołych świąt! życzy Aleex Do życzeń dołączam przepis, który znalazłam na kwestii smaku :) Składniki: Beza: • 160 g białek (ok. 4 - 5 sztuk) • 250 g drobnego cukru • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka białego octu winnego Krem kokosowy
W mojej kuchni