Własnoręcznie wykonane pierniki, ozdobione i zapakowane na pewno spodobają się niejednemu amatorowi słodyczy. Do zrobienia reniferów wykorzystała foremki kupione w Ikei (w komplecie znajdziecie też jeża
CiastkozercyChciałam Wam zaproponować kolejny placek mojej mamy, jest fenomenalny i po prostu najlepszy na świecie :) Myślę, że jest to ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym
Kuchnia Pełna PasjiDziś – miffiny piernikowe z czekoladą Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka
Gotowanie-ukPiernikowe choinki to fajny sposób na smakowite udekorowanie stołu bądź świąteczny prezent dla bliskich.Składniki:- 2 i ćwierć szklanki mąki- 2 jajka- 1 duża
Zainspirowana w kuchniokazji produkcji zakwasu na barszcz, pierogów, wigilijnego bigosu czy jeśli zostanie nam trochę śledzi. Jeśli rozłożymy sobie prace nad daniami świątecznymi na poszczególne dni, to z resztek będziemy mieć jeszcze obiad na każdy dzień tydzień przed świętami. Moje ulubione przepisy zero waste na Święta to: Pizzoccheri. Zostało Ci po świętach za dużo bigosu wigilijnego, na który nie możesz już patrzeć(...)dużo nadzienia na pierogi z kapustą i grzybami? Nic nie szkodzi. Przerób kapustę wigilijną na pyszne włoskie danie z makaronem gryczanym Przepis na pizzoccheri tutaj Raviolo z żółtkiem A może zabrakło ci nadzienia a zostało za dużo ciasta na pierogi? To doskonała okazja, żeby zrobić raviolo z płynnym żółtkiem. Jest przepyszne! Sam będziesz sobie zazdrościł, że jesz takie dobre rzeczy
Ugotowane pozamiataneciasteczek - śliczne są, prawda...? Urocze serduszka, zatopione w białej czekoladzie i obsypane pistacjami. Bardzo, bardzo świąteczne, z wyraźnym smakiem imbiru (jeśli nie przepadacie za jego ostrym aromatem, radzę zmniejszyć ilość - jest tutaj bardzo wyczuwalny), złagodzonym przez czekoladę. W środku znajdziecie też czekoladę (według oryginalnego przepisu należy ją zetrzeć na tarce, ale... O ile roztapianie czy siekanie sprawia mi ogromną przyjemność(...)męczarnia jakich mało. Drobno posiekana działa jednak bardzo dobrze) i rodzynki, które nadają tej specyficznej, smakowitej słodyczy. Podsumowując - wyszły naprawdę pierwszorzędnie! Ale ile się z nimi nerwów najadłam...Zagniotłam ciasto - wyszło podejrzanie rzadkie. Siedziało kilka godzin w lodówce, później jeszcze jedną w zamrażarce - i nic. Lepiło się niemiłosiernie, wałkowanie to mordęga mimo, że wałkowałam pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą, malinami (mrożonymi o tej porze) z nutą cytrynową i płatkami migdałów. Idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś innego
Moja DelicjaCzy dostałeś prezent od Świętego Mikołaja? … czy w tym roku byliśmy na tyle grzeczni, żeby dostać prezent, czy czeka na nas rózga? Dzisiaj proponuję ciasteczka
Podróż w kulinariaBabka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka drożdżowa Babka korzenna Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach
Aga w kuchniPo świątecznym obżarstwie (tak, tak, z bólem serca i ogromnym wyrzutem sumienia przyznajemy się, że nie zachowaliśmy umiaru w jedzeniu i piciu) nie pozostało nam nic
W kuchni KatieŚwiąteczne kruche ciasteczkaKruche ciasteczka w kształcie małych zajączków i kurczaczków świetnie nadają się jako świąteczna przekąska. Co zrobić, żeby wyglądały jeszcze bardziej uroczo? Nabić je na patyczki :) W takiej formie na pewno spodobają się najmłodszym smakoszom i zaręczam Wam, że nie będą długo czekać, aż ktoś się do nich dobierze.składniki:0,5 kg mąki3 jajka1 szklanka cukru200 g margaryny(...)piekarnik na temperaturę 180 stopni.Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka. Mocujemy patyczek za pomocą kawałka ciasta, całość przekładamy na blachę.Pieczemy do momentu, kiedy ciasteczka będą rumiane (około 10 min).Lukier przygotowujemy według przepisu. Przekładamy do kilku miseczek i farbujemy barwnikami spożywczymi na potrzebne kolory (zwykle wystarczy kilka kropel barwnika - lepiej dać za mało niż
CiastkozercyPieczniczki Świąteczne - najlepsze i najprostsze Przepis na te pierniczki wykorzystuję prawie co roku podczas Świąt Bożego Narodzenia. Jest to bardzo stary i tradycyjny przepis na pierniki, a takie przepisy są dla mnie szczególnie cenne. Dlaczego pierniki z tego przepisu są według mnie najlepsze? Bo są naprawdę pyszne i szybkie w wykonaniu. Czasem ciężko zachować je do Świąt, jeśli(...)kiepsko schowane przed domownikami J Ale to nie o to chodzi ;) Chodzi przecież o radość związaną z nadchodzącymi Świętami, a nie o to ile ciast i ciasteczek będziemy mieli na Święta J SKŁADNIKI: ¼ szklanki miodu 5 łyżek miękkiego masła ½ szklanki cukru pudru (opcjonalnie brązowego) 2 ¼ szklanki mąki 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do piernika
Calzonella.comCudowna chrupiąca skórka, struktura, no i ten smak. Sekretem tego chleba jest pieczenie w garnku żeliwnym i długie wyrabianie. Idealny na świąteczny stół, na pewno zachwyci niejednego smakosza podczas rodzinnego spotkania. Ten wspaniały przepis znalazłam u Pawła&Magdy Składniki: 600 g mąki pszennej (typ 650) 360 g wody 2 łyżeczki soli 2łyżeczki cukru 25 g drożdży(...)jedną łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki i 150 ml wody. Odstawić na 10 minut, żeby drożdże ruszyły. Następnie do miski dodajemy pozostałe składniki oraz zaczyn i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto ok 15 minut robotem z końcówką z hakiem, ręcznie ok 20 minut. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto w tym czasie
Delicious Titbits