Nie będę się już powtarzać, że drożdżowe ciasto to mój ulubiony słodki wypiek :-). Nie wyobrażam też sobie świąt Bożego Narodzenia be z świeżutkiego, pachnącego cynamonem, pomarańczą
Kulinarne przygody GatityTort miodowy powstał dlatego, gdyż zatęskniłam ostatnio za smakiem miodownika, a że zbliżają się święta, postanowiłam przygotować ciasto z blatami miodowymi, przełożone dwoma rodzajami kremu, które
Smakołyki Berenikitego masa serowa z czekoladą i masłem orzechowym. Wierzch posypany jest solonymi orzeszkami ziemnymi, pychota! Sernik będzie u mnie na 100% na świątecznym stole :). Zniknął u mnie błyskawicznie. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony sallysbakingaddiction.com, przepis zmodyfikowany). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik SNICKERS Składniki: Spód: 24 ciasteczka oreo 50g masła – roztopionego(...)uchylonych drzwiczkach przez około 30 minut. Następnie wyjąć go do całkowitego ostygnięcia i wstawić go do lodówki na parę godzin. 9. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki (nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy) i położyć na paterze. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce, przelać ją do woreczka (rękawa cukierniczego), odciąć brzeg i udekorować nią wierzch sernika (jeśli nie mamy
Mała CukierenkaTradycyjne pierogi są pyszne, ale może masz ochotę na odmianę? Albo szukasz oryginalnego pomysłu na gwiazdowe przyjęcie ze znajomymi? Moje pierożki z ciasta francuskiego robi się
Chilli Czosnek i OliwaWitam kochani jako,że święta coraz bliżej nadszedł czas na pierwsze pierniczki :-) Uwielbiam piec pierniczki, kocham ich zapach i uwielbiam je dekorować. Sprawia mi to ogromną
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDomowa masa makowa to coś czego nie może zabraknąć w święta. Nic nie zastąpi smaku, zapachu masy makowej w wypiekach, tym bardziej że te gotowe z
Bernika - moj kulinarny pamietnikcałkiem inną opowieść. ;) Dzisiaj w końcu postanowiłem podzielić się z Wami tym rewelacyjnym przepisem w trochę udoskonalonej formule i jeszcze bardziej fit. A, jako że już najwyższy czas na świąteczne przepisy, to ciasteczka zrobiłem w wersji korzennej. Koniecznie musicie ich spróbować! I pamiętajcie, aby upiec porcję takich ciastek Mikołajowi! ;) * SKŁADNIKI na 16 ciastek 4 szklanki amarantusa ekspandowanego 200 g orzechów(...)energicznie wymieszaj. Powinna powstać gęsta pasta. Wlej ją do amarantusa. Olej kokosowy podgrzej i wlej do reszty składników. Dodaj syrop klonowy. Wszystko wymieszaj dokładnie i wyrób lekko jak ciasto. Powinna powstać gęsta i lepka masa, pozwalająca się formować. W razie potrzeby dosyp więcej amarantusa lub dolej oleju kokosowego. Z masy uformuj 16 kul wielkości orzecha włoskiego, a następnie spłaszcz
Food SquarePraktycznie od początku grudnia zaczyna się okres pichcenia świątecznych potraw i smakowania tego czego w święta pewnie nie dałoby rady się przejeść. U mnie w domu jest toteż czas łasuchowania, tyle co w grudniu nie piekę nigdy! Jedną z ulubionych pozycji jest gwiazda makowa, ale z dodatkiem marcepanu i migdałów. Przepis jest prosty, jednak trzeba poświęcić odrobinę czasu, żeby samemu(...)przygotować mak. Nie jestem fanka tych gotowych, bo zawierają zamiast maku często bułkę tartą. Czego potrzebujemy? Ciasto: 550 g mąki pszennej tortowej 150 ml mleka 150 ml oleju 120 g masła 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 25 g suchych drożdży ekstrakt waniliowy Masa makowo-marcepanowa: 300 g maku niebieskiego 200 g marcepanu 100 g płatków migdałów
Cookery.plkiedy wszyscy chwalą się swoimi świątecznymi wypiekami. Chciałam podzielić się cudnymi bajglami, które przygotowałam na wielkanocno-poniedziałkowy piknik, ale oczywiście usunęłam zdjęcia z apratu zanim przerzuciłam je na komputer... Wczoraj jednak mama dopraszająca się czegoś słodkiego rozłożyła mnie na łopatki. Dawno nie widziałam tak maślanych oczu i taaakiej miny. Tak oto powstało 'codzienne' ciasto, które łączy wszystko, co powinno - jest(...)pyszne, lekkie, tanie, proste w przygotowaniu i na dodatek nie wymaga pieczenia. Przepis znaleziony w którymś numerze 'Chwili dla Ciebie', którą to mama regularnie znosi do domu ;-) Składniki -1 litr mleka -szklanka cukru -szklanka kaszy manny -2 op. cukru wanilinowego -25 dag margaryny -ok. 60szt herbatników (na moją blachę wystarczyło 40 - 4 paczki) -3 łyżki kakao -polewa czekoladowa* -wiórki kokosowe
Zielona Kuchniapasem. Najwyższy czas rozpocząć przygotowania :) Dzisiaj pokazujemy jak zrobić przepyszne uszka z grzybami do barszczu. Przepis autorstwa Babci, a jak wiadomo, wszystko co od Babci, zawsze jest najlepsze na świecie! U nas oficjalnie serwowane są na Wigilię. Nieoficjalnie - na śniadanie, obiad i kolację świąteczną - tak naprawdę to dopóki się nie skończą. Po prostu wszyscy je uwielbiamy! Uszka można robić(...)tuż przed wigilijną kolacją, albo już teraz i zamrozić. Chociaż niektórzy mogą mieć obawy przed mrożeniem, zapewniamy, że pierożki zostają równie smaczne, jak świeże. CIASTO: FARSZ: 1 kg mąki 150 - 200 g suszonych grzybów 1.5 szklanka ciepłej wody* 2 małe cebule 1 żółtko 1 łyżka masła lub oleju** 2 łyżki oleju sól szczypta soli pieprz *proponujemy stopniowo dolewać wodę
Kuchnia od dwojgabywam ostatnio zbyt często na blogu. Gotowanie i pieczenie ograniczam raczej do dobrych, znanych, sprawdzonych i szybkich przepisów. Receptury na pasztet, babeczki i inne świąteczne przysmaki z przyczyn logistycznych pojawią się dopiero po świętach, jeśli tylko czas pozwoli mi pstryknąć zdjęcia. Dzisiaj pokażę pomysł na galaretkę drobiową, który robił rok temu furorę na znanym portalu społecznościowym. Rzecz jasna, można użyć(...)dowolnego mięsa i dodatków. Potrzebne są dodatki wg uznania, bulion i żelatyna w proporcji podanej na opakowaniu. A najważniejsze- wydmuszki! Ja swoje uzyskałam przy robieniu ciast- wbijałam je przez dość mały otwór na czubku. Miał on około centymetra- trzeba zrobić taki, aby żółtko mogło się jakoś z tego nieszczęsnego jaja wydostać. Skorupkę dokładnie myjemy, wrzucamy do niej mięso i dodatki
Wrzosowa Polanabarwę, którą nadaje, można by jeść oczami. Tym razem skorzystałam z przepisu Jagody . Od dawna mi się marzył ten mazurek, właśnie z uwagi na ten piękny, wiosenny kolor. Jego przygotowanie nie jest trudne, nie zajmuje też wiele czasu. A smak... Moi drodzy, to ciasto rozpływa się w ustach! Kruchutki, delikatny spód i cudownie kremowa, idealnie gładka masa. Jej słodko(...)herbaciany smak świetnie przełamuje limonka. Do tego chrupiące beziki, i będziecie w niebie. Gwarantuję! Już dzisiaj chciałabym złożyć Wam świąteczne życzenia. Żebyście ten czas spędzili w rodzinnym gronie, spokojnie i wesoło, zapominając o troskach codzienności. Wesołych Świąt! Mazurek z matcha Składniki: (na formę do tarty o wymiarach 34x9 cm) spód: 150 g mąki pszennej 20 g cukru pudru 1/4 łyżeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzelewamy na orzechowy spód. Gdy lekko przeschnie, kroimy ciasto w małe prostokąty. Uwaga! Nie należy przesadzać z ilością soku z cytryny. Gdy za dużo go dodamy, podczas krojenia polewa będzie się nam kruszyć i pękać. Z jednej porcji wychodzi bardzo dużo ciasteczek. Jest to stosunkowo mało czasochłonny i warty wypróbowania przepis. Smak takiego ciasteczka jest niepowtarzalny, jedząc ma się ochotę(...)sięgać po kolejne i jeszcze kolejne malutkie cudo. Rozpuszcza się w ustach, zostawiając po sobie przyjemne świąteczne wspomnienie. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnyponieważ oryginalny przepis jest bardzo dobrze chroniony przez właścicieli hotelu. Przepisu można się jedynie domyślać z corocznej listy podawanej przez hotel z wszystkimi zużytymi w danej ilości produktami. Tort jest bardzo delikatny, bardzo czekoladowy i wbrew pozorom nie jest trudny. Jest świetny na poczęstunek w zbliżający się okres świąteczny i noworoczny. Jego ''świetność'' polega na prostocie, a zarazem(...)jest mdły i z każdym kolejnym kawałkiem chce się go więcej i więcej i więcej... Składniki: CIASTO CZEKOLADOWE: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka miękkiego masła niecała szklanka cukru (trochę więcej niż 3/4 ) 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 7 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 140 g migdałów szczypta soli Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
JedzeniomaniaŚwiąteczne wypieki - strucla migdałowo-nugatowa - Już tylko chwila do Świąt, więc prezentuję Wam kolejny przepis. Tym razem coś bardziej wyszukanego, aczkolwiek prostego i smacznego. Strucla migdałowo-nugatowa -przepis Składniki: 500 g twarogu 2 jaja 500 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru szczypta gałki muszkatołowej 120 g kremu nugatowego, np. nutelli 100 g mielonych migdałów małą(...)garść płatków migdałowych Przygotowanie: z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i uformować z niego struclę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach, około 60 minut. Ciasto to nie jest zbyt słodkie. Bardziej przypomina coś w rodzaju słodkiej bułki. Mi bardzo smakuje. Dla tych co wolą bardziej słodko, polecam posmarować kromkę kremem czekoladowym. Ciasto świetne
kolorowotorcikowo