"Wiosna! A co za tym idzie, święta coraz bliżej, choć za oknem tego wcale nie widać! Nie zmienia to faktu, że powoli powinniśmy zacząć się zastanawiać
Słodkie PrzyjemnościSłodka wersja gry domino, którą można zjeść podczas zabawy. ;) Delikatny i aromatyczny piernik przełożony domowymi powidłami śliwkowymi oraz masą marcepanową i polany deserową czekoladą. Ozdoba w
Food SquareOld English Apple Pie znalazłam w prasie angielskiej i mimo łatwego przetłumaczenia na język polski, postanowiłam nie tłumaczyć nazwy tego przepisu. Książka jest z początku lat
Magiczny GarnekIdealne na świąteczny stół, bo bezmięsne, ale do tego takie pyszne. Często przechodząc w Tesco, nie mogłam ominąć stoiska z Fornetti. Moje ulubione to właśnie te ze szpinakiem. Jednak jak dla mnie to zbyt drogi interes jak na jeden taki(...)pasztecik. Dlatego warto zrobić w domu swoje własne Fornetti, gdzie cena nie dużo więcej się różni, ale za to ilość tych pasztecików jest o wiele większa. W moim przepisie wykorzystałam 2 ciasta francuskie, bo wiedziałam, że szybko znikną. A dodatkowo z barszczem to bardzo smaczna i wykwintna przekąska. :) SKŁADNIKI: ciasto francuskie 2 op. szpinak mrożony siekany
Kuchnia Paulettespoważnie - mam dziś dla Was przepis na wspaniałe ciasteczka korzenne, jednocześnie dołączam go do zbioru moich świątecznych przepisów - klik . Rok temu podawałam Wam przepis na świąteczne pierniczki (znajdziesz go tutaj - klik ), w tym dla odmiany proponuję Wam ciasteczka. Składniki: 200 gramów mąki pszennej 100 gramów cukru pudru 1 cukier z prawdziwą wanilią 2 żółtka 120 gramów masła(...)piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Suche składniki wsyp do miski, zamieszaj widelcem. Posiekaj masło nożem, dodaj do niego żółtka i suche składniki. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel na pół i włóż do lodówki, aby się schłodziło. Następnie rozwałkuj na blacie obsypanym mąką, wycinaj dowolne kształty. Ciasteczka możesz posypać cukrem, dowolnymi orzechami, migdałami, itd. Rozgrzej piekarnik
Garniec Magalieokazji pierwszej rocznicy założenia bloga zrobiłam iście świąteczny sernik :) puszysty, rozpływający się w ustach. Obiecałam opublikować przepis wczoraj, ale niestety miałam w kuchni mały wypadek..., ale o tym nie będę się rozpisywać, w każdym bądź razie goi się :)Przepis dostałam od siostry, zaś ona od swojej szwagierki... a teraz ja dzielę sięnim z Wami :) Spód:130 g miękkiego(...)masła5 łyżek cukru1,5 szklanki mąki pszennej3 żółtka (białka zostawiamy i dodamy do masy serowej)Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.Następnie wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24 cm x 36 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem.Masa serowa:1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam President)0,5 szklanki mleka1 cukier waniliowy
Delicious TitbitsKochani, jutro pierwsza niedziela adwentowa. U mnie już pachnie szafranem i migdałami. Upiekłam szafranowe bułeczki z migdałami. Uwielbiam wypieki z szafranem ! jeśli jeszcze nie próbowaliście piec
codojedzeniaBardzo szybka i prosta w przygotowaniu drożdżówka. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy a zachwyca smakiem. Słodki marcepan idealnie współgra z ciastem drożdżowym. Chrupiące migdały i soczyste
Made By Mom And Sonwspólne wyrabiane ciasta drożdżowego. Jest to ich ulubione zajęcie w kuchni, gniecenie, wałkowanie jednym słowem „maltretowanie” wszelkiego rodzaju ciast. A zniecierpliwiona, wygłodniała Bogusia nakrywa do stołu, na którym i tym razem nie zabraknie butelki Coca-Coli. Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i kapustą Składniki: Ciasto : 500 g mąki pszennej(...)drobno pieczarki i podsmaż kilka minut. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z ugotowaną i odcedzoną kapustą. Dziewczynki sprawdzają czy ciasto dobrze wyrosło. Wyrośnięte ciasto podziel na części. Rozwałkuj cienko. Wytnij szklanką kółka na które nałóż farsz i zlep jak pierogi. Gotowe paszteciki połóż
kuron.com.plrękawie znajdziesz bardzo niekonwencjonalne rozwiązanie – tartę o smaku świątecznego żurku z białą kiełbasą, jajkiem i majerankiem , bo przecież smak Wielkanocy to smak żurku? No jasne A może tak podać go w zupełnie innej formie? Np. tarty? W PDF Wielkanoc z EAT ME FIT ME : ) znajdziesz również przepis na kokosowe gniazdka z kokosowym kremem i czekoladowymi jajeczkami, czyli pomysł(...)dokładnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj mąki, skrobię i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj mokre i bardzo dokładnie wymieszaj. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i przełóż ciasto (może mieć grudki). Wyklej dłońmi kształt ciasta, wstaw do lodówki na pół godziny, a potem do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na ok. 20-25 min. Wystudź ciasto. Rozpuść masło
Eat me! Fit me!Dzisiaj może jeszcze nie świątecznie, ale mam w planie całkiem interesujący mazurek, który mam nadzieję uda się wcielić w życie. Póki co, pomysł na szybki i smaczny obiadek, czy lunch. Uwielbiam naleśniki, stąd pomysł na taką mieszankę. Lubię z nimi kombinować i tworzyć nawet wegańskie wersje. Może zdziwi Was fakt małej ilości mąki kasztanowej w przepisie, ale uwierzcie jest(...)bardzo aromatyczna, że z jej domieszką i tak świetnie ją czuć. Składniki na ciasto: - 250ml mleka (sojowego, krowiego) - 100g mąki ryżowej - 20g mąki kasztanowej SYMBIO - 2 jajka - szczypta soli Dodatkowo: - rukola - wędzony łosoś - twaróg + jogurt + koperek (twaróg i jogurt razem zmiksowane i na końcu wymieszane z posiekanym koperkiem) - minimum oleju do smażenia Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy/miksujemy
Be Fit Be Strongprośbę czytelników bloga wstawiam ponownie przepis na ciasteczka czekoladowe w wersji świątecznej. Składniki: 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 dag czekolady deserowej lub gorzkiej 90 g margaryny 6 łyżkek cukru pudru 2 żółtka 10 dag mielonych migdałów Przygotowanie: Czekoladę deserową połamać na kawałki, stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mąkę migdałową wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną(...)oraz cukrem. Do produktów sypkich wlać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtko. Wymieszać nożem, po czym szybko zagnieść ciasto. W przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można dodać trochę mąki pszennej. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto o grubości około
Ciastka - domowe słodkościzbliżają się wielkimi krokami, a co za tym idzie Wasze szperanie po blogu zdecydowanie już zmierza w świątecznym kierunku. By choć trochę ułatwić Wam te poszukiwania świątecznych smakołyków przygotowałam dla Was kilka pysznych przepisów. Dziś zapraszam na gorący, prosto z pieca kulebiak z kapustą kiszoną, kaszą gryczaną i grzybami. Espumisan Max, wyrób medyczny CE Taki kulebiak z kapustą kiszoną, kaszą(...)ubóstwia go cała rodzina! Przygotowany z ciasta drożdżowego albo drożdżowo-francuskiego i nadziewany postną kapustą z kaszą i grzybami będzie zachwycał zarówno młodsze, jak i starsze pokolenie. Polecam! Spróbujcie! Ps. z tego ciasta i z tym samym farszem śmiało możecie przygotować również paszteciki lub pieczone pierogi! Espumisan Max, wyrób medyczny CE SKŁADNIKI : CIASTO: * mąka pszenna – 300 g * drożdże świeże
Ostra na SłodkoDziś chciałabym podzielić si ę z Wami przepisem na "kul ę śnieżną z niespodziank ą" ;) Baz ą tortu jest biszkopt, który odpowiednio uformowany tworzy kształt kuli. I tu czeka na nas niespodzianka, kula wypełniona jest przepyszn ą niespodziank ą - delikatnym kremem chantilly z bitej śmietany, cukru pudru i wanilii, którego smak(...)wzbogacony został dodatkiem czerwonej porzeczki i ziaren granatu. Tort nie tylko ładnie zdobi nasz świąteczny stół, cieszy oko, ale co najważniejsze wybornie smakuje i jest rozkoszą dla podniebienia. Polecam serdecznie :) **** Oggi vorrei condividere con voi la ricetta della “cupola natalizia con sorpresa”;) Per realizzarla bisognerà preparare una base di pan di spagna, che opportunamente
La grande e la piccola cuoca