piękniejszego niż obdarowywanie najbliższych prezentami samodzielnie wykonanymi, a w dodatku gotowymi do zjedzenia! Świąteczne last minute prezenty, 17 pomysłowych i sprawdzonych przepisów specjalnie dla Was. Moim faworytem jest oliwa z oliwek, którą można przygotować na milion sposobów, a dla każdego wybrać specjalne, niepowtarzalne i aromatyczne kompozycje smakowe, dajcie ponieść się wyobraźni! Tegorocznym hitem są prezenty w słoikach, słoiczkach, szklanych buteleczkach(...)Powodzenia! Gremolata Keks Masło z orzechów włoskich Migdałowo-kakaowa babka Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Pomarańczowa babka z czekoladą Przyprawa do sałatek Sól ziołowa Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Korzenne muffinki z kaszy manny Prażone jabłka babci Małgosi Kompot z jabłek Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Owoce
Moja smaczna kuchniaudane potrawy Świąteczne a teraz czuję tę magię całą sobą. Nie mogę się doczekać zapachu świątecznego drzewka, ubierania choinki, tej całego tego Świątecznego szaleństwa wokół. Powoli planuję Świąteczne menu. Jak co roku nie zabraknie na nim czerwonego barszczu z uszkami, które jak dotąd (niechlubnie się przyznam) były kupowane. W tym roku pokusiłam się o zrobienie malutkich pierożków(...)sama, gdyż są bajecznie proste w przygotowaniu a o stokroć lepsze niż te z sklepu. Polecam serdecznie, szczególnie, że już za moment podam Wam przepis na najlepszy Wigilijny barszcz! Składniki (na 40 uszek): Ciasto: 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 30 gram masła 1/2 łyżeczki soli Farsz z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami: 1/2 porcji z tego
Mango Papajabędę uzupełniać nimi bloga. Natomiast od 6 grudnia będę dzielić się z wami całkiem nowymi przepisami w zimowej, świątecznej odsłonie. Będzie smacznie, kolorowo i pomysłowo ;) Dzisiaj dwa sprawdzone przepisy na świąteczne słodkości. Śnieżne kule i kruche ciasteczka. Śnieżne kule 220 g miękkiego masła, 50 g cukru pudru 1 żółtko, 350 g mąki pszennej, 120 g mielonych migdałów, cukier puder(...)czas ucierając.Potem jeszcze chwilę wyrabiamy rękami. Masę owijamy w przeźroczystą folię do żywności i wkładamy do lodówki na 20 minut, żeby nieco stężało. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy. Ciastka pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni C - powinny być lekko zarumienione
noteskulinarnyfigaDziś Mikołajki, najwyższy czas wziąć się za pieczenie pierniczków. Kiedy dłużej poleżą, w święta będą idealnie miękkie. Jest to sprawdzony przepis, bo te pierniczki robię od
upichcicmało) myślę, że fajnie będzie tez pokazać wam trochę norweskiej kuchni. Nie jest ona może zbyt wyszukana ale akurat świąteczne słodkości warte są rozpropagowania. No to ja was zostawiam z ludzikami i mam nadzieje, ze was zainteresuje taki przepis:) Przypominam i zapraszam do czytania mojego drugiego bloga: http://pearismysize.blogspot.no/ Składniki: 2 szklanki maślanki 150 g cukru 200 g masła(...)mąki Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy przesianą przez sitko mąkę oraz wszystkie sypkie składniki. Dodajemy jajka oraz posiekaną na drobne kawałki margarynę oraz maślankę. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe formujemy w kule i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na grubość 3-5 mm i wycinamy z niego odpowiednią foremką ciasteczka (jeśli
ciastkarnia na kruchym spodzieświątecznych stołach. A jest tego warty ;). Keks jest mięciutki, puszysty, bardzo wilgotny i aromatyczny. Wykorzystałam do niego likier Amaretto, choć w przepisie, z którego czerpałam inspirację występuje rum, ale to jakiego alkoholu użyjecie ( a używa się go do namoczenia rodzynek ), to zależy od Waszych upodobań i Waszej fantazji ;). Aha, no i możecie użyć dowolnych, ulubionych bakalii :). Bardzo polecam ! Źródło przepisu(...)odzyska gładką konsystencję ). Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką lub łyżką do połączenia. Dodać osączone na sitku i osuszone na ręczniku papierowym rodzynki oraz resztę bakalii i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około
Opowieści z piekarnikaJak co roku o tej porze piekę najzwyklejsze, serduszkowe pierniczki lub kruche ciasteczka. No, może nie są do końca takie zwykłe, bo daję
sama złodyczwiem, wiem ;) Wielkanoc za progiem, a ja tu z piernikiem wyskakuję, ale obiecałam sobie, że dodam zaległe wpisy, właśnie świąteczne jeszcze, żeby nie odkładać ich do listopada. Obawiam się, że zapomniałabym o nich całkowicie przez te kilka miesięcy ;) Piernik przyznaję bez bicia, że robiłam po raz pierwszy i po raz pierwszy jadłam, bo w moim domu nie był pieczony. Bynajmniej(...)nikt Wam nie zabroni!), ale do zapisania przepisu i sięgnięcia po niego w odpowiednim momencie ;) I potwierdzam wszem i wobec te wszystkie plotki na jego temat. Ludzie nie zawsze, ale w tym wypadku mają rację i słusznie powiadają, że to najlepszy piernik ever ;) W tym roku wiem już, że też zrobię ciasto długo dojrzewające, a nad samym wykończeniem na pewno
Kuchnia w czekoladziePieczone pierogi z nadzieniem z fety i brokuła można podać do czerwonego barszczu na Wigilię, choć pewnie w wielu domach preferuje się z tradycyjne nadzienie z
Czerwień i błękitŚwiąteczne porządki w toku przyda się więc odrobina wzmocnienia. Do kawy dzisiaj zrobiłam migdałowe ciasteczka, Nie miałam za dużo czasu na ich zrobienie ale i
ciastkarnia na kruchym spodzieZa sernikami nie przepadam. Wyjątek robię dla SERNIKA WIEDEŃSKIEGO wg przepisu mojej mamy ale też piekę go sporadycznie. Tak się jakoś złożyło, że receptura znaleziona na
Dzieje kuchennej WiewióryZbliża się weekend, dodatkowo jest to świąteczny weekend. Rodzina się zjedzie z całej Polski, po przyjściu z cmentarza i zjedzeniu obiadku - czas na kawkę a do niej co..? Oczywiście jakieś dobre ciacho ! Zastanawiałam się co dobrego zrobić, no i w ręce wpadł mi przepis od kuzynki Basi . Mam dla Was propozycję szarlotki z różową pianką. Składniki: 1 kostka margaryny(...)żółtka 2 płaskie łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki 2 kg jabłek 1 kisiel truskawkowy 1 szklanka cukru Wykładanie: ciasto jabłka piana z białek ciasto Przygotowanie: Do miski dodajemy jedną margarynę oraz cztery jajka - żółtka. Dodajemy do tego 2 płaskie łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 3 szklanki mąki. Cukier Proszek
My World by Dagmara Rekjajkami. Przed Wielkanocą czekam z niecierpliwością na tradycyjne przysmaki, jednak szybko staję się nimi przejedzona. Nabieram ochotę na smaki bardzo różne od tych świątecznych, często zahaczające o lekki fast food. Lubię testować nietypowe przepisy na pizzę, więc po Wielkanocy, kiedy celebrowaliśmy śniadania i potrawy z jajek, postanowiłam przygotować tzw. pizzę śniadaniową. Pizza śniadaniowa to po prostu pizza z dodatkiem jajek(...)ulubionymi składnikami. Na mojej położyłam mozzarellę. pieczarki oraz pomidorki koktajlowe. Ważne, aby rozkładając dodatki na pizzy utworzyć z nich rant, który zapobiegnie wypłynięciu jajka. Pizzę śniadaniową przygotowałam na domowym cieście na pizzę na drożdżowym zaczynie . Ciasto zagniotłam dzień wcześniej i wstawiłam na noc do lodówki. Rano wyjęłam, ułożyłam dodatki i już po 15 minutach mogłam cieszyć się pyszną pizza
Chilli Czosnek i OliwaPiekąc świąteczne ciasta a przede wszystkim sernik chciałam nadać mu inny smak ale przy tym bez zbędnych kombinacji. Poszperałam w szafkach i znalazłam gotową mieszankę mix keksowy. Do masy serowej dodałam do i sernik w smaku wyszedł bardzo ciekawy. Na polewę użyłam cukru do polew od Diamantu, jeśli nie mieliście jeszcze z tym cukrem do czynienia to polecam bo jest(...)super. Co prawda jest już po świętach ale zbliża się Sylwester więc można go upiec. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniJeżeli szukacie szybkiego i pysznego przepisu na świąteczne ciasteczka to świetnie trafiliście:) Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie.SKŁADNIKI1/2 kg mąki30 dkg masła4 żółtka 4 łyżki brązowego cukruszczypta soli2 pomarańcze1/2 tabliczki gorzkiej czekolady1/2 tabliczki mlecznej czekoladyPRZYGOTOWANIEMąkę, miękkie masło, żółtka, brązowy cukier i sól zarabiam przez chwilę. Ocieram skórkę z jednej pomarańczy a następnie wyciskam z niej(...)Połowę drugiej pomarańczy kroję na mniejsze kawałki i miksuję na gładka masę. Skórkę pomarańczową i zmiksowana pomarańcz dodaję do maki i wyrabiam ciasto powoli małymi ilościami dodaję sok pomarańczowy (dodaje tyle soku aby ciasto było plastyczne ale gęste). Na końcu dodaje pokrojone w drobną kostkę czekolady. Ciasto zwijam w folię i wkładam do lodówki na minimum godzinę ( ostatnio
Magiczna kuchnia Darii