Czas pomyśleć o tym co znajdzie się u Nas na stołach. Mam nadzieję, że pierniki dlugodojrzewajace już są w trakcie przygotowania. Poniżej ponad 40 przepisów, skatalogowane, aby łatwiej było znaleźć to czego szukacie. PIEROGI Ciasto na pierogi Pierogi z kapustą i pieczarkami Pierogi z kaszą Pieczone pierogi z łososiem Pieczone pierogi z mozzarelą i pomidorami Pieczone pierogi(...)koperkiem Śledzie pod pierzynką Śledzie z papryką i ogórkiem SERNIKI Sernik z łezką Sernik śmietankowy Sernik z łezką na czekoladowym spodzie Sernik z musem brzoskwiniowym Seromak świąteczny Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie CIASTECZKA Babeczki świąteczne Ciasteczka czekoladowe Ciasteczka cynamonowe CIASTA Piernik długodojrzewający Babka z likierem kawowym Śmietanowiec z galaretkami Ciasto czekoladowe z orzechami i jabłkami 3bit
Lena Gotujepiec, a przygotowywanie świątecznych słodkości daje mi bardzo wiele radości. Cieszę się też, kiedy widzę zadowolenie na twarzach bliskich osób podczas próbowania moich słodkości. Zdecydowanie jest to coś, na czym mi najbardziej zależy :) Do przygotowania chatki będzie nam potrzebny ulubiony, sprawdzony przepis na pierniki, kolorowe ozdoby i duuuuużo lukru :) Ewentualnie jeśli nie macie własnego, sprawdzonego przepisu na pierniki(...)mąki 5 łyżeczek miodu łyżka kakao płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki przyprawy do piernika 1 żółtko 1/2 łyżeczki sody 1/2 proszku do pieczenia + ewentualnie śmietana, jeśli ciasto będzie za gęste dodatkowo : lukier POSYPKA SMAK OWOCOWY z firmy Delecta Przygotowanie : Masło, cukier, miód, kakao , cynamon i przyprawę do piernika rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej
charlotte gotujePewnie nikogo nie zaskoczę nowym przepisem na blogu. U mnie w kuchni znowu zagościły buraki. Jak na razie nie zapowiada się , żeby mi się szybko znudziły. Uwielbiam buraki pod każdą postacią. Przepyszne są w cieście , idealnie pasują też do gulaszu . Jednak najbardziej lubię buraki duszone, podane jako dodatek do mięsnego obiadu. Ostatnio moje serce skradły buraki ze skórką cytryny(...)czas na poszukiwania nowych smaków. Jako, że w każdym polskim domu czuć już zapach Świąt Bożego Narodzenia, to postanowiłam że tym razem w burakach muszą pojawić się jakiś element świąteczny- wybór padł na orzechy. Myślę, że jest to bardzo ciekawa propozycja na świąteczny stół, jako dodatek do obiadu. Polecam, bo te buraczki są na prawdę przepyszne. Składniki: 1 kg buraków
Pobite gary Barbarygodzinę do zamrażarki. Ostrym nożem kroimy ciasto w 1-centymetrowe krążki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Ślimaczki smarujemy białkiem i pieczemy na złoto-brązowe przez 12-14 minut. Podajemy wystudzone. Smacznego :) Jak już napisałam - przepis pochodzi z książki "Kuchnia(...)polska według Pawła Małeckiego" - wydanej przez Lidla . Tym razem znajdziecie w niej słodkie przepisy Mistrza i jego Gości. Mamy w książce rozdziały z pomysłami na jabłka, truskawki i rabarbar, wiśnie i śliwki, miód, śmietanę, ser, kwiaty polskie, mak, owoce leśne, bakalie i, oczywiście, przepisy świąteczne. Ja mam kilka przepisów na "już" do wypróbowania :) Jak możecie zdobyć książkę
Moje Kuchenne Rewelacjereceptury na różne świąteczne dania i wypieki, które jeśli przypadną do gustu naszej rodzince, powtarzam w odpowiednim czasie ;) Dziś chciałam Wam polecić babkę wyjątkową, zawierająca w sobie aż szklankę (!) alkoholu. Muszę przyznać, że do ostatniego momentu wahałam się, czy faktycznie dodać tyle ajerkoniaku, ale… raz kozie śmierć! Byłam ciekawa co z tego wyjdzie :) I wyszło… super ciasto! Byłam mile zaskoczona(...)wyczuwalną nutą alkoholu, słodka i bardzo smaczna. I jeszcze ten piękny, intensywnie żółty kolor :) Długo zachowuje świeżość. Oczywiście odradzam jej jedzenie dzieciom! Za to dorośli powinni być usatysfakcjonowani :) Przepis pochodzi z książki „Szkoła pieczenia” Dr Oetkera. Składniki: 125 g mąki pszennej 125 g mąki ziemniaczanej 4 duże jajka (lub 5 mniejszych) 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 230 g cukru
MyCookBook.plpozostało tylko wspomnienie, więc w weekend zrobiłam kolejne. Tym razem zrobiłam według mojego najstarszego i najczęściej wykorzystywanego przepisu na pierniczki świąteczne . Te ciastka nie wymagają leżakowania, są miękkie już po upieczeniu, dlatego można je przyrządzić w ostatniej chwili. Przepis podaję jeszcze raz, tym razem wzbogacony o lukier królewski. Może daleko nam (tzn. mi i córce) do idealnie pomalowanych pierników(...)cukru 1 łyżka masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika Lukier królewski: 1 białko 1 szklanka cukru pudru ewentualnie barwniki spożywcze Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto wyrabiamy. 2. Ciasto partiami wałkujemy i wykrawamy dowolne kształty. 3. Pierniki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 180 st.C przez ok 15 minut, aż będą lekko złote
Kuchnia domowa Aniukładam sobie w głowie plany dotyczące wypieków świątecznych, a dziś zapraszam na chleb. Dokładnie ten piekę w domu raz za czas, bo zasmakował niektórym domownikom, którzy nie przepadają za typowymi razowcami(piekąc dla siebie korzystam właściwie z dwóch przepisów na chleby razowe i myślę, że wkrótce i one pojawią się na blogu). Przepis nie jest skomplikowany, wystarczy pamiętać o zrobieniu(...)razową) zaczyn 75 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej 720 200 g wody Składniki wymieszać w misce łyżka i zostawić na 14 godzin w temperaturze pokojowej. ciasto chlebowe 100 g maki żytniej razowej 150 g mąki żytniej jasnej 75 g mąki orkiszowej razowej 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 220-250 ml wody cały zaczyn Wszystkie
FitKotłyżeczki tej przyprawy. Sposób przygotowania ciasta: Miód, masło i cukier wkładamy do garnka. Powoli podgrzewamy do czasu aż cukier się rozpuści. Lekko studzimy. Często mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dokładamy jajko. Mieszamy. Dolewamy miód. Najpierw mieszamy łyżką. Później zagniatamy elastyczne ciasto. Schładzamy w lodówce. Odrywamy po kawałku ciasta i cienko wałkujemy. Wykrawamy foremkami ciastka. Pieczemy(...)Doklejamy główki. Mocno ugniatamy, żeby wszystkie kształty ładnie się połączyły. Odrywamy po kawałku ciasta i umieszczamy w prasce do czosnku. Wyciskamy. Włosy mocujemy do aniołków zasłaniając miejsca zlepienia poszczególnych elementów. Po upieczeniu ozdabiamy według uznania. Ja użyłam cukrowych pisaków i perełek. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 15 aniołków Koszt przygotowania: ok. 15 zł plus ozdoby Czas przygotowania
Pobite gary BarbaryTort makowy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany Dzień dobry kochani, jak wam minął weekend? U mnie było świątecznie z okazji moich urodzinek, tak
Mój pomysł naLamingtony to jedne z moich ukochanych ciasteczek, to nic prostszego, jak kostka ciasta, zanurzona w czekoladowej polewie i obtoczona w wiórkach kokosowych.Ponieważ święta nadchodzą wielkimi
Mania GotowaniaŚwiąteczne ciasteczka imbirowe...Kruche, delikatne i aromatyczne ciasteczka.Delikatnie szczypiące w język dzięki imbirowi.Pięknie pachnące pomarańczą.Pycha!Składniki:500 g mąki;200 g miodu;100 g cukru pudru;100 g białego cukru;120 g margaryny;1 jajo;1 łyżeczka sody;Opakowanie przyprawy do piernika (40 g);1 czubata łyżeczka imbiru (w proszku);Kilka kropel aromatu pomarańczowego. Sposób przygotowania(...)miód z cukrami i przyprawami oraz rozpuszczoną margarynę i jajo i rozpocząć wyrabianie ciasta (ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania ciasta dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego i wyrobić lekko błyszczące, piernikowe ciasto.Na delikatnie oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości min. 5 mm, wykrawać ciastka i układać (w dość
Gospodyni MiejskaStollen-Christstollen-Weihnachtsstollen,czyli Bożonarodzeniowa strucla to rodzaj luksusowego,słodkiego chleba spożywanego podczas Świąt Bożego Narodzenia,głównie w Niemczech i Holandii.Prawie cała północna Europa delektuje się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drożdżową (rozczyn), pozostałe składniki, oprócz tłuszczu, wyrobić ciasto, tak długo, aż będzie gładkie, elastyczne, błyszczące i będzie odchodzić od ręki (ja wyrabiałam w robocie z hakiem do drożdżowego przez 30 min na najniższych obrotach). Dodać tłuszcz wyrobić ponownie, aż cały tłuszcz zostanie „wchłonięty”. Przełożyć do dwóch form z kominem, napełnić ciastem do połowy ich wysokości. Przykryć ściereczką(...)Piekarnik rozgrzać do 160 st. bez termoobiegu. Wstawić formy do piekarnika i piec 30-35 min lub do „suchego patyczka”, wsadzić patyczek w środek ciasta – jeśli jest suchy to ciasto jest gotowe. Lukier: 1 szklanka cukru pudru Sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 łyżki wrzątku (ewentualnie) Przygotować lukier. Cukier utrzeć z sokiem z cytryny, jeżeli będzie taka
moj przepis naPierniczki Katarzynki...Tradycyjne, niezbyt słodkie pierniczki.Wymagające kilkutygodniowego leżakowania.Wykrawane specjalną foremką.Delikatne i rozpływające się w ustach.Bez dodatku tłuszczu.Zapraszam!Składniki:200 g płynnego miodu
Gospodyni Miejskapodzielę się z Wami jeszcze jednym słodkim przepisem, który możecie przygotować w ostatniej chwili – szybkie kokosanki z marmoladą. U nas w domu uwielbia się kokosowe wypieki. A kokosanki… dosłownie znikają w błyskawicznym tempie. Dzisiejszą wersję wzbogaciłam o dodatek wieloowocowej marmolady. Idealne małe kokosowe słodkości, które nadają się zarówno na świąteczny stół, jak i do codziennej kawy lub herbaty(...)klasy M ciut powyżej 1/2 szklanki cukru 60 g masła mała szczypta soli 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej twarda marmolada (u mnie wieloowocowa) *Uwaga! Ze względu na świąteczne przygotowania – piekę dużo (!) ciast, brakło mi wolnej większej blachy. Wam jednak radzę użyć dużej blaszki i nakładać kokosanki w większych odstępach, dzięki temu będą ładniejsze i nie skleją się ze sobą
Słodkie okruszkiPoczątek grudnia to czas, kiedy z czystym sumieniem można upiec kruche bożonarodzeniowe pierniczki i zacząć zbliżające nas do Świąt pochrupywanie. Taki smakołyk świetnie zaprezentuje się
W kuchni wieczoremSłodkie, małe co nieco na świąteczny stół. Pyszne muffiny piernikowe z kremem cynamonowym. Muffiny są wilgotne, miękkie i aromatyczne. Puszysty krem cynamonowy dopełnia całości, a dekoracja z ciasteczek Oreo sprawi, iż nikt im się nie oprze :) Przepis na muffiny zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku , nieco zmodyfikowany. Polecam! Muffiny piernikowe Składniki na 12 sztuk: Na muffinki: 200g mąki(...)miód. Maślankę wlewamy do miski, dodajemy olej, jajka i mleko z miodem i mieszamy do połączenia składników. Mieszankę przelewamy do suchych składników i mieszamy tylko do połączenia składników. Ciastem napełniamy papilotki do wysokości 2/3. Pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Krem: kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, śmietanfix i cynamon, miksujemy do połączenia
Smak mojej kuchniNie ma nic piękniejszego jak pieczenie ciastek z dziećmi. Czas przed świąteczny jest mój ulubiony czas. W przygotowywaniu ciastek pomagał mi mój wnuczek Olafek. Jest to
Kuchnia PokoleńŚwiąteczne trufle z miętowym nadzieniem Miętowe słodycze zdecydowanie kojarzą mi się z atmosferą świąt. Przedstawiam Wam przepis na domowe trufle z nadzieniem o smaku miętowym, które są bardzo proste w przygotowaniu i będą hitem wśród Waszych najbliższych. 1/4 cup Ulubionego masła orzechowego (może też być pasta kokosowa, u mnie masło z nerkowców) 1/4 cup Oleju kokosowego (plus 1/2 łyżki(...)pomiędzy papierem do pieczenia i rozbijamy wałkiem do ciasta. W małym rondelku rozpuszczamy czekoladę z 1/2 łyżki oleju kokosowego. Ściągamy z ognia, obtaczamy nasze nadzienie i układamy na talerzu lub blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posypujemy proszkiem z karmelków. Wstawiamy do lodówki na kolejne pół godziny by czekolada zastygła. The post Świąteczne trufle z miętowym nadzieniem appeared first on Oslov
Oslov.Uwielbiam sernik z galaretką, więc dzisiaj zapraszam Was na przepis na sernik z galaretką w ekspresowym wydaniu. To ciasto po prostu pachnie świętami. Spód zrobiłam z pokruszonych pierników, a galaretkę z czerwonej borówki. Sernik to takie uniwersalne ciasto. Piekę je w niskiej temperaturze. Jest równomiernie wyrośnięty i nie opada. Idealny aby go polać galaretką. Sernik z galaretką upiekłam ze zmielonego(...)masła. Właściwie już od kilku lat piekę właśnie taki kremowy sernik na szybkiego bez tłuszczu, na ciasteczkowym spodzie. Na święta warto przygotować spód z pokruszonych pierniczków. Ciasto będzie wtedy jeszcze bardziej świąteczne. Poza ser świetnie pasuje z korzennymi piernikami. Sernik z galaretką Składniki: na foremkę o średnicy 23 cm 500 g twarogu 200 g cukru pudru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
codojedzeniawciela się mistrza cukierniczego i dąży do wygrania turnieju, w którym zadaniem jest upieczenie najlepszego tortu. Może będzie to tradycyjny tort weselny, tort urodzinowy, ciasto dla zakochanych, ciasto świąteczne lub ciasto na Halloween? Pamiętajcie, że należy być czujnym wobec swoich rywali i nie mieć wyrzutów sumienia w podkradaniu im brakujących składników! Zresztą również kto pierwszy ten lepszy(...)Warstw - 3 żetony akcji - 4 karty Cukierników i Kuchcików - 5 kart Dekoracji - 8 kart Pomocy - 1 kartę Okładki - 1 kartę Kierunku - instrukcję + mały dodatek w postaci przepisów Wszystkie elementy gry zostały wykonane solidnie, a ich kolorowa grafika sprawia, że ma się ochotę na coś słodkiego. Podsumowanie: Gra jest przeznaczona dla dzieci od 8 roku życia
Di gotujeskładniki na ciasto zagnieść i wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka w dowolnych kształtach. Piec około 10 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygną przekładać kremem. Ciasteczka. Stwierdziłam, że będą dobrym pomysłem na początek świątecznego miesiąca. Powoli to właśnie one i inne wypieki poprzedzające Boże Narodzenie będą gościć
My simple kitchenZimę lubię tylko w warunkach około świątecznych, albo jak jestem na jakimś zimowym wyjeździe. W innym okresie mogłaby być wieczna wiosna, taka z dwudziestoma stopniami Celsjusza
BaRepasPyszne okrągłe pierniczki, które zrobić można w mig. Bardzo dobry przepis dla spóźnialskich :).Składniki:1 i 1/2 szklanki mąki tortowej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/2 szklanki brązowego cukru100 g miękkiego masłałyżeczka kakao4 łyżki mleka2 łyżki miodu2 łyki przyprawy do piernikaWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.Blachę lekko smarujemy tłuszczem.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą, przyprawą do piernika.Dodaj masło(...)posiekaj nożem.Nastepnie dodaj cukier i miód. Dokładnie zagnieć ciasto.Od ciasta odrywał po kawałeczku i rób kulki (powinny być równej wielkości), i kładź na blachę.Piecz 20 min. Po czym ostudź.Smacznego :)*pierniczki można obsypać cukrem pudrem *najlepiej przechowywać w blaszanych pojemniczkach Oprócz pieczenia tworzyła świąteczny stroiczek i bukiecik :) Zakupiłam pęczek jemioły, a reszta znalazła się w domciu
Moje pyszne gotowanie