składniki na ciasto zagnieść i wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka w dowolnych kształtach. Piec około 10 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygną przekładać kremem. Ciasteczka. Stwierdziłam, że będą dobrym pomysłem na początek świątecznego miesiąca. Powoli to właśnie one i inne wypieki poprzedzające Boże Narodzenie będą gościć
My simple kitchenZimę lubię tylko w warunkach około świątecznych, albo jak jestem na jakimś zimowym wyjeździe. W innym okresie mogłaby być wieczna wiosna, taka z dwudziestoma stopniami Celsjusza
BaRepasPyszne okrągłe pierniczki, które zrobić można w mig. Bardzo dobry przepis dla spóźnialskich :).Składniki:1 i 1/2 szklanki mąki tortowej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/2 szklanki brązowego cukru100 g miękkiego masłałyżeczka kakao4 łyżki mleka2 łyżki miodu2 łyki przyprawy do piernikaWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.Blachę lekko smarujemy tłuszczem.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą, przyprawą do piernika.Dodaj masło(...)posiekaj nożem.Nastepnie dodaj cukier i miód. Dokładnie zagnieć ciasto.Od ciasta odrywał po kawałeczku i rób kulki (powinny być równej wielkości), i kładź na blachę.Piecz 20 min. Po czym ostudź.Smacznego :)*pierniczki można obsypać cukrem pudrem *najlepiej przechowywać w blaszanych pojemniczkach Oprócz pieczenia tworzyła świąteczny stroiczek i bukiecik :) Zakupiłam pęczek jemioły, a reszta znalazła się w domciu
Moje pyszne gotowaniePrzepis na to ciasto bardzo długo czekał na realizację, ciągle wydawało mi się, ze jest za trudny zbyt pracochłonny albo nie było wystarczającej ilości chętnych na jego zjedzenie. No i w końcu nadszedł ten dzień gdy zrobiłam. Potraktuje zrobienie go jako kolejny stopień wtajemniczenia w sztukę cukierniczą. Nie był łatwy do zrobienia ale trzeba sobie stawiać coraz wyższe poprzeczki(...)Jestem bardzo zadowolona, ze udało mi się w końcu upiec to ciasto, bloczki wyglądały na talerzu uroczo i chyba wszystkim smakowały. Polecam wszystkim cierpliwym zapaleńcom sztuki cukierniczej i wszystkim łasuchom. A ja zabieram się tym czasem za wypieki świąteczne:) Składniki:Biszkopt ciemny:5 jajek3/4 szklanki mąki2 łyżki kakaołyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki cukruBiszkopt jasny:4 jajka3/4 szklanki
ciastkarnia na kruchym spodzieobędzie się bez tego pysznego ciasta! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 318 kcal | 5 g białka | 50 g węglowodanów | 11 g tłuszczu KEKS [FRUITCAKE] JOKERA Batman: Arkham Origins świąteczne ciasto z suszonymi owocami i alkoholem 40 min 1,5 h (pieczenie) 20 zł 8 porcji średnio trudne POTRZEBUJESZ rondelek drewniana łyżka ostry nóż keksówka papier do pieczenia Składniki Koszt(...)keksówce ciasto powinno być upieczone po ok. 1h i 20 minutach, warto więc sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy jest dobre (włóżcie patyczek głęboko w środek ciasta i jeśli po wyciągnięciu nie będzie on oblepiony surowym ciastem, to keks jest gotowy). Jeśli robicie keks z podwójnej porcji, w okrągłej formie, czas wydłuży się do ok. 2,5h. Po upieczeniu keks wyciągamy
Nerds KitchenDziś polecam Wam pyszne czekoladowe muffinki z jagodami, przygotowane według przepisu znanego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a, są delikatnie chrupiące z zewnątrz, z płynną czekoladą w środku, której słodycz przełamuje lekko kwaskowaty smak jagód. Można je przygotować w ciągu niespełna pół godziny, więc idealnie się sprawdzą również , kiedy odwiedzą was niespodziewani goście. Tym bardziej, że najlepiej smakują na ciepło(...)przygotowania mrożonych jagód, więc można je zrobić o każdej porze roku. Możecie je upiec w tradycyjnych foremkach do muffinek lub w żarodpornych filiżankach do kawy. To moja propozycja na świąteczne śniadanie lub popołudnie do kawy lub herbaty. Życzę Wam wszystkim pogodnych Świąt Wielkanocnych spędzonych w prawdziwie wiosennym nastroju. Przygotowanie: 15 min Pieczenie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCo prawda piernik staropolski należy wykonać dużo wcześniej przed świętami ale postanowiłam podzielić się przepisem bo może ktoś będzie chciał po świętach ochotę na piernika. W
ciastkarnia na kruchym spodziePrzygotowania do Świąt czas zacząć ;) Oczywiście przygotowania kulinarne trzeba rozpocząć od testowania potencjalnych świątecznych ciasteczek. Ciasteczka miodowe, ale bez korzennych przypraw, jako pierwsze poddane zostały
Lawendowe Nieborazem świąteczne muffinki, pachnące jak najlepszy piernik, wilgotne i czekoladowe, wypełnione pysznymi powidłami śliwkowymi upieczone w uroczych papilotkach... Myślę, że nie trzeba większej zachęty :) Składniki na 12 sztuk: 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika pół łyżeczki sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 55 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki(...)papilotek (umieszczonych wcześniej w formie) lub foremek silikonowych nakładać po łyżce ciasta*. Na wierzch położyć po łyżeczce powideł śliwkowych. Uzupełnić resztą ciasta. Piec 20-22 min. w temperaturze 175*C. Smacznego! :) *jeśli ciasto jest zbyt twarde można dodać więcej śmietany - będzie się lepiej nakładało Cudowny przepis ze strony mojewypieki.com z moimi modyfikacjami
Chocolate Muffin BlogKochani, to mój ostatni wpis przed urlopem. W niedzielę lecę na urlop. Z mężem w tym roku wybraliśmy Zjednoczone Emiraty Arabskie. Mam nadzieję, że Dubaj mnie
Kuchnia w oparachniektórych, to zbyt wcześnie, ale wiadomo, że nikt później jednego dnia nie opublikuje kilkunastu przepisów świątecznych. Zresztą nie wiem, jak Wy, ale ja lubię też każde danie przed świętami przetestować. Dlatego od dzisiaj będę co jakiś czas podsyłać Wam takie cudowne pomysły świąteczne. Dzisiaj na pierwszy ogień klasyka pierniczki korzenne, idealne do mleka, kakao czy do kawki. Polecam Wam! SKŁADNIKI(...)cukru pudru - 3 łyżki kakao - 1 jajko - 120 g masła - 3 opakowania po 20 g przyprawy do piernika - 1,5 łyżeczki sody W/w składniki zagniatamy na jednolite i elastyczne ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na kwadrans. Ciasto wałkujemy na cienkie blaty, wycinamy foremką pierniczki i pieczemy na papierze przez 12 do 15 minut w temp 180 stopni
SMYKWKUCHNIWykonywane na miliony sposobów do obdarowania bliskich, rodziny, czy jako ozdoba na choinkę. Pięknie udekorowane cieszą oko, a jeszcze długo po świętach ich smak pozwala wracać do wspomnień . Przepis na pierniczki świąteczne: Składniki Masło – 100 g 3 szklanki mąki pszennej, typ 450 1 jajko 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)jednej mandarynki oraz rozpuszczone masło z miodem. Wszystkie składniki zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę. Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy ( najlepiej przez papier do pieczenia ) na grubość około 3 mm i za pomocą foremek wycinamy pierniki. Przygotowane pierniczki pieczemy około 8 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
ale PysznieZapraszam na pyszne świąteczne pierniczki! SKŁADNIKI: - 200 gram miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego ) - 100 gram cukru trzcinowego - 50 gram masła - 500 gram mąki - 1
WielopokoleniowoCiastka upieczone na podstawie przepisu zamieszczonego przez inulę na cincin.cc. Są kruche i pyszne. Można nadawać im dowolne kształty i dekorować wg własnych upodobań, a tym
Praktyczna plszne! Dowodem na to jest to, że nie udało się uchwycić ciasta w całości - ciasto było posiłkiem postnym w Wielką Sobotę, kiedy to wszyscy domownicy byli pochłonięci świątecznymi przygotowaniami, a na dodatek byli.. bardzo głodni! (: Zapraszamy Was serdecznie! Składniki: 500g drobnej, białej fasoli pół słoiczka suszonych pomidorów odsączonych z oleju pół słoiczka kaparów odsączonych z zalewy (można(...)minut. Ciasto wyciągamy z piekarnika, a w miseczce rozkłócamy jajo z 1 łyżką śmietany lub jogurtu. Mieszaniną smarujemy górną powierzchnię ciasta, którą to również oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i zapiekamy je jeszcze 10 minut w temperaturze190*C. Przed podaniem ciasto przyozdabiamy świeżą natką lub kolendrą. Idealnym połączeniem byłby również sos czosnkowy lub inny ulubiony dip. Smacznego! (: W przepisie została wykorzystana
Symfonia Smakówhttp://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/tort-bezowy-xmas-wreath-meringue2-1170x874.jpg Po ogromnym sukcesie „ Wigilijnego wieńca bezowego „, postanowiłam zrobić kolejny wieniec bezowy, tym razem mniejszy – bo z 4 białek. Wymyśliłam do
Moja Delicja