Z ręką na sercu przyznaję - jestem uzależniona od robienia słodkości. I jestem ciasteczkowym potworem. Co prawda nie takim, jak mój ukochany i mama, jednak powoli ich
Gotowanie to kochanieSmaczne ciasteczka z uroczymi bożonarodzeniowymi motywami. Ciasteczka oprócz charakterystycznego dla świąt korzennego smaku, przedstawiają świąteczne postacie Mikołaja oraz Reniferów, którymi zauroczą się szczególnie dzieci. Ponadto maluchy
Słodka StronaNiby już po Świętach, ale dzięki weekendowi, to tak nie do końca. Mam nadzieję, że jeszcze przez kilka dni nie będziecie rozbierać choinek. A może nawet
Pełny talerzJeżeli szukacie zdrowszych przepisów na świąteczne słodkości to zachęcam do upieczenia buraczanych babeczek, ozdobionym domową polewą czekoladową, wiórkami kokosowymi oraz pestkami granatu. Babeczki są bardzo sycące. Jestem przekonana, że już po zjedzeniu 1-2 babeczek zaspokoicie swoje "pragnienie" na coś słodkiego 😁 Składniki na 16 babeczek: 7 podłużnych, upieczonych buraczków (0,5 kg - waga po obraniu ze skórki(...)sody oczyszczonej. Całość ze sobą wymieszać. Na sam koniec wlać mleko kokosowe (najpierw 1,5 szklanki). Jeśli ciasto będzie za gęste dolać pozostałą ilość mleka. Całość wymieszać. Gotowe ciasto będzie miało gęstą konsystencję! Formę wyłożyć papilotkami. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Piec około 35 minut w 180ºC. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku, aż do ostygnięcia. Na sam koniec przygotować
UgotowaćŚledzie marynowane z imbirem nie są bynajmniej moim autorskim pomysłem. Miałam okazję spróbować tego specjału podczas warsztatów kulinarnych z robotem Kohersen Mycook, które odbyły się w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciężko tu polemizować z tym by zastępować czymś makaron o tyle barszcz jest już bardziej łaskawy. W tym roku do świątecznego barszczyku (przepis na barszcz z kiszonych buraków znajdziecie TUTAJ ) przygotuję paszteciki z kiszonej kapusty oraz grzybów. W tym przepisie podstawą jest dobrej jakości kapusta kiszona, bron boże nie kwaszona. Zwracajcie na to uwagę! Do kapustki leśne grzybki, najlepiej mieszanka(...)dodać suszoną żurawinę , która będzie świetnie pasowała. Na Święta warto zaopatrzyć się w większą ilość kapusty, która przyda się na pewno do bigosu czy kapusty z grochem . Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 400g kapusty kiszonej 50g mieszanki suszonych grzybów leśnych 1 duża cebula masło sól, pieprz, liść laurowy, cukier, kminek, suszony majeranek białko jajka Przygotowanie: Grzyby wkładamy na małego rondelka
Życie ze smakiemżyczenia świąteczne i noworoczne. Święta minęły, Sylwester też już należy do przeszłości. Przed nami karnawał i codzienne obowiązki. A co za tym idzie gotujemy i pieczemy, żeby było smacznie i zdrowo. Na śniadanie najlepsze jest świeże pieczywo z chrupiącą skórką. Takie pieczywo można zrobić bardzo łatwo w domu. Dla tych, którzy jeszcze nie piekli chleba, polecam ten przepis(...)oliwy z oliwek 250 ml letniej wody 1 łyżeczka soli Wykonanie: Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie. Wymieszałam mąkę i sól. Wlałam wodę i oliwę. Wymieszałam i wyrobiłam na gładkie ciasto, żeby nie kleiło się do miski ani do rąk. Przełożyłam do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 90 minut do wyrośnięcia. Ciasto podwoiło, a nawet potroiło swoją objętość. Wyjęłam
Kuchnia u KrysiI mamy październik. Wrzesień minął sama nie wiem kiedy, zleciał w tym roku wyjątkowo szybko. Tyle rzeczy się wydarzyło, ale czas oczekiwania pomiędzy nimi zlał się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki:50 g masła100 g miodu150 g cukru450 g mąki pszennej1 jajko1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaprzyprawa do piernika - całe opakowanieWykonanie:Miód, cukier i masło
kolorowotorcikowoNocą wyjadać czekoladę. Śpiewać na całe gardło do drewnianej łyżki. Rozmawiać z sadzonkami i wybrać imię dla myszy, która zamieszkała na tarasie. Zbierać kolorowy papier ze świątecznych prezentów i odkładać go w szafie na kolejny rok. Być sobą, po prostu. I znaleźć drogę. Swoją drogę. Taką, której trasa nie prowadzi w ślepy zaułek(...)zmienia. Jak zapach, którego wstążka wplata się we włosy i na zawsze pozostaje w pamięci. Jak bukiet fiołków zerwanych na łące. Jak chrupiąca kruszonka wyjadana z drożdżowego ciasta. Jak kawałek ziemi, który jest opowieścią - szumiącym ogrodem pełnym tajemnic i niespodzianek. Być sobą. Wciąż się tego uczę. Im więcej umiem, tym bardziej jestem szczęśliwa. Moje
KUCHARNIAPrzepis na to cudo znalazłam u Diany i zauroczyło mnie ale był mały problem, przynajmniej u mnie: nigdzie nie mogłam zakupić tych cudnych czekoladowego koloru herbatników
Moje Małe CzarowanieNa wielu blogach trwa teraz przegląd babek wielkanocnych. Przed świętami to chyba nic dziwnego. To też i jak przedstawiam Wam moją propozycję na królową świątecznego stołu
Przysmaki KarolkiNiebawem tak wyczekiwane Boże Narodzenie. Z myślą o najpiękniejszych dniach w roku zapraszam na akcję na Durszlaku „Zagraniczne słodkości Bożonarodzeniowe”. Nie miejcie mi za złe, że
Mia Cucina Sofietaświątecznym stole. Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez tego dania. Choć jako dziecko nie przepadałam za uszkami (dla mnie istniały tylko ryby ;)) teraz je po prostu uwielbiam. Dziś dzielę się z Wami pysznym i prostym przepisem na domowe wigilijne uszka z grzybami. Do świąt zostało już niewiele czasu. Takie uszka z powodzeniem możecie przygotować wcześniej i zamrozić. Przepis na pyszny(...)barszcz znajdziecie np. tutaj Wigilijne uszka – przepis Składniki: Na farsz: 20 g suszonych grzybów – u mnie dziś borowiki 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki bułki tartej świeżo mielony pieprz i sól do smaku około 3 łyżki masła do podsmażenia składników + woda do moczenia i gotowania grzybów Na ciasto: 600 g mąki typ 500 – u mnie wrocławska
Słodkie okruszki