50 przepisów na ciasta świąteczne - 4541 przepisów (strona:198/303)

Pierniczki na miodzie 112

przygotuję je jeszcze nie raz, zapewne hurtowo przed świętami. Obdaruję bliskich i rodzinę, będziemy się cieszyć świąteczną atmosferą otaczając się domowymi smakołykami. Zobacz moje inne przepisy na świąteczne pierniki: pierniki z lukrem , proste pierniczki świąteczne oraz pierniki kakaowe z lukrem pomarańczowym Pierniczki na miodzie smakują wspaniale, są kruche, cynamonowe, jak można się przed nimi bronić?! nie można Przy okazji pierniczków(...)sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do pierników lub przyprawy do grzańca Przygotowanie: Mąkę mieszam w misce z sodą oczyszczoną i miodem. Po tym czasie dodaję resztę składników, dokładnie wyrabiam ciasto. Dzielę ciasto porcjami, rozwałkowuję, podsypując stolnicę lub blat mąką, wycinam kształtne pierniki. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temp. 175 C grzaniem góra + dół na środkowej półce

Zasmakuj Kuchni
Przepis na… – Lasagna Vincisgrassi, świąteczne danie Marche 439

W całych Włoszech istnieje niezliczona liczba odmian lasagne. Jedną z nich jest vincisgrassi pochodzące z regionu Marche, a dokładnie prowincji Marcerata. Danie jest popularnie przygotowywane w

Bon Ton Italia
Czekoladowe ciasteczka z żurawiną 155

Jednak ... Cały ich urok tkwi w smaku - mocno czekoladowe, z kawałkami czekolady, orzechów włoskich i z suszoną żurawiną ...  Śmiało dotrzymają kroku innym świątecznym ciasteczkom, dlatego też polecam je właśnie na zbliżające się Święta. :) Autorem przepisu jest Paweł Małecki - polecam go wypróbować, jak zrobiłam to ja. :) Składniki: 170 gramów mąki pszennej 180 gramów cukru trzcinowego 140 gramów miękkiego masła(...)masła razem z jajkiem oraz sodą. Dokładnie wymieszaj. Następnie posiekaj orzechy oraz czekolady (lub czekoladę jak u mnie). Dodaj szczyptę soli i wymieszaj całość. Masa będzie dość gęsta - ciasto nie nadaje się do wyrabiania mikserem! Wyłóż papierem blachę do pieczenia, za pomocą łyżki nakładaj na nią ciastka, w dość dużej odległości od siebie (ciastka "rozleją się" i urosną podczas pieczenia

Garniec Magalie
Pierniczki z dżemem 220

Dzisiejsza propozycja to pyszne pierniczki z powidłami. Przepis zaczerpnięty z Internetu sprawdza się doskonale w kuchni świątecznej. Pierniczki wychodzą miękkie, a nadzieje nadaje im unikalny smak. Idealnie jeśli do nadzienia użyjemy powideł z czekoladą przygotowanych latem. Jeśli jednak nie udało nam się ich zrobić (lub już wszystkie słoiczki tajemniczo zniknęły:)) równie dobre będą kupne powidła lub dżem. Czas: 60 minut(...)łyżka kakao ok 5 łyżek wody powidła np. śliwkowe z czekoladą lub dżem lukier: 1 szklanka cukru pudru ok 2 łyżki wody (powinien być bardzo gęsty) Wszystkie składniki ciasta za wyjątkiem wody wykładamy na blat i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wodę dodajemy stopniowo obserwując ile ciasto „wchłonie”. Ciasto po wyrobieniu powinno być nieco lepkie. Dzielimy je na dwie części i rozwałkujemy

Kolizje Smaków
Kiszone rydze 278

Kiszone rydze Kiszone rydze to prawdziwy przysmak polskiej kuchni. Choć dziś nieco zapomniany, na szczęście znów wraca do łask smakoszy. Do kiszenia trzeba wybrać rydze zdrowe

Korniszonki
Babka grejpfrutowa z pigwą 138

Smaczna, wilgotna babka z nutą grejpfruta i pigwy. Upieczona dla przetestowania receptury i smaku, ale zapewniam, że idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Zniknęła w błyskawicznym

Przepisy Mikołaja
Świąteczne gwiazdki pierniczki 394

Przysłowiowym rzutem na taśmę zrobiłam i udekorowałam ostatnie tegoroczne pierniczki . Niniejszym więc, sezon pierniczkowy uważam za zamknięty :). I, żeby już nie było nam za słodko od

Kulinarne przygody Gatity
Ciastka kruche z marmoladą i bezą 167

właśnie scenerii :) A dzisiejsze ciastka to jedne z moich faworytów na świąteczny stół. Odkąd je upiekłam stały się jednymi z moich ulubionych ciastek. Kruchy, maślany spód, do tego marmolada (konfitura czy dżem spłynęłyby z ciastka) i pyszna, chrupiąca beza na wierzchu :) W oryginalnym przepisie ( klik ) do bezy dodawane są tylko orzechy. Ja miałam ich tylko połowę, dlatego postanowiłam dodać(...)pieczenia  marmolada Beza: 3 białka szczypta soli 140 g cukru pudru 60 g mielonych orzechów 60 g wiórków kokosowych Ciastka: Wszystkie składniki zagnieść szybko ze sobą na gładkie ciasto. Wstawić je do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować je na grubość około 5 mm i za pomocą okrągłej foremki wykrawać okręgi, które układać na wyłożonej papierem do pieczenia

My simple kitchen
Rożki z Komborni – kuchnia podkarpacka 167

Choć skromne i niepozorne, były nieodzowne na świątecznych, a nawet weselnych stołach. Ich największą zaletą był smak, ale istotna była również łatwość przygotowania, niewielka ilość potrzebnych składników oraz trwałość upieczonych ciastek. Zapracowane gospodynie mogły je przygotować nawet na kilka dni przed świętem, a odpowiednio przechowywane wypieki zachowywały swoją świeżość. Do spulchnienia ciasta i nadania mu delikatnej chrupkości najczęściej wykorzystywano amoniak(...)nadziewane słodkim białym serem i posypane cukrem pudrem. Biały ser można równie dobrze zastąpić marmoladą. Samo ciasto można wykorzystać także do upieczenia klasycznych kruchych ciasteczek z cukrem. Wystarczy z ciasta wyciąć foremką odpowiednie kształty, posmarować je roztrzepanym białkiem, posypać cukrem i upiec. Przepis pochodzi z okolic Krosna, od pań z KGW Kombornia. Można go znaleźć w publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina

Trzeci talerz
Miękkie pierniczki 171

Myślicie już o Świętach?... Oto moja propozycja na świąteczne pierniczki. Przepisów na te pyszne wypieki nigdy dość. U nas w zeszłym roku ten przepis sprawdził się świetnie. Pierniczki od razu są miękkie i długo zachowują tę cechę pod warunkiem, że przetrzymamy je w szczelnym pojemniku. Zdecydowanie polecam! Składniki: 4 szklanki mąki 200 g masła 1/2 szklanki prawdziwego miodu 5 łyżeczek(...)cukier, zdjąć z ognia, dodać miód, jajka, przyprawę do piernika, kakao, powidło i śmietanę. Dokładnie wymieszać. 2. Do miski przesiać mąkę i sodę, dodać rozpuszczone i ostudzone składniki. Zagnieść ciasto. Wyjdzie lekko lepiące. Zawinąć w folię i schłodzić przez 60 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto lekko podsypać mąką, jeszcze raz zagnieść, rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. 3. Rozłożyć

Kuchnia domowa Ani
Masa makowa 171

okresie świątecznym sporo osób poszukuje przepisu na pyszną domową masę makową. Ja robię taką i uważam, że to jedna z lepszych mas. Z nią makowce są pyszne. Składniki: Masa makowa: 250 g maku zmielonego* 250-300 ml mleka 130 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu 30 g masła 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich(...)cukierni. Zmielony mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masła, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać

Ala piecze i gotuje
Pierniczki nadziewane 153

długo one wytrzymają. Coraz częściej mam wrażenie, że nocą po naszej kuchni chodzą krasnoludki i wyjadają wszystkie słodkości z pudełek i puszek :P Dzisiaj przed Wami przepis na moje ulubione pierniczki świąteczne. Nadziane marmoladą i polane czekoladą (choć i bez niej są wspaniałe). Proponuję je upiec od razu z podwójnej porcji bo są przepyszne i na pewno zrobicie jeszcze powtórkę(...)piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek wody 2 łyżki kakao  Dodatkowo: marmolada o dowolnym smaku (u mnie truskawkowa) 100 g gorzkiej czekolady Wszystkie składniki na ciasto (za wyjątkiem wody) wymieszać ze sobą w misce. Ugniatając ciasto dolewać stopniowo wody. Ciasto powinno być lekko lepkie. Następnie je rozwałkować i za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać

My simple kitchen
Świąteczne ciasteczka czekoladowe 122

przepis który możecie wykorzystać na świąteczny stół, na Mikołajki i na zwykły odpoczynek przy wieczornej herbacie. Mówię tu o ciasteczkach czekoladowych. Ich smak dorównuje najlepszym jakie kiedykolwiek jadłam. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Smakują jak kawałki czekolady :) Czasem warto eksperymentować.  Grzechem byłoby nie podzielić się  z Wami tym przepisem. Słodko polecam! "Składniki(...)puder z miękkim masłem na gładką masę, a następnie dodajemy jajko. Wszystko miksujemy, a gdy masa się połączy, dodajemy ostudzoną czekoladę. Mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy do ciasta. Wszystko mieszamy - ja to robię łyżką, ale można to zrobić mikserem na najniższych obrotach.Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z małą końcówką w kształcie rozetki. Wyciskamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem

Słodkie Przyjemności
Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym 275

Czas świąteczny lubię z wielu powodów, a jednym z nich jest pieczenie pierniczków i ciasteczek. Co roku staram się urozmaicać przepisy i w tym roku wybór padł też na ciasteczka imbirowe. Są doskonałe również same, bez masy czekoladowej. Jeśli chcecie, żeby pozostały chrupiące należy je przechowywać w pudełku lub słoiku i posmarować masą przed podaniem.Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowymCzas przygotowania(...)czekolady125 g mascarpone w temperaturze pokojowej2 łyżeczki domowej esencji waniliowejWykonanie:Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojoną w kosteczkę margarynę i śmietanę. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej śmietany. Po wyrobieniu ciasta jeszcze chwilę je zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy

Kulinarne przygody Gatity
Browar Zamość - opinia 257

Browar Zamość ul.Sienkiewicza 22 Zamość Zdecydowanie wolę piwa regionalne niż te z dużych browarów. Każdy pewnie potrafi zauważyć różnicę w smaku i to "coś", co wyróżnia

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania