Kremowa zupa z pieczonej papryki i soczystych malinowych pomidorów. Niewiele trzeba, by przygotować lekki posiłek pachnący latem. 2 porcje: 4 papryki czerwone 2 pomidory malinowe 3/4 szklanki bulionu warzywnego (opcjonalnie samej wody) łyżka oliwy spora szczypta soli pieprz mielony łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka zielonego pesto łyżka pokruszonej fety świeża bazylia opcjonalnie grzanki lub sticksy ziemniaczane Paprykę przekrawany i pozbawiamy gniazd(...)gładki krem i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i posiekaną bazylią. Podajemy z jogurtem wymieszanym z pesto, odrobiną fety i opcjonalnie z dowolnym chrupiącym dodatkiem. Smacznego :) Artykuł Kremowa zupa paprykowo-pomidorowa pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogjuż pewnie zdążyliście zauważyć, oboje lubimy ostre potrawy. Tym razem naszą propozycją jest sycąca zupa meksykańska, a stopień ostrości możecie dobrać sami. Przepis na zupę meksykańską z mięsem SKŁADNIKI: - 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego) - 2 cebule - 2 marchewki - 1 czerwona papryka - 4 duże pieczarki - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - 2 l bulionu warzywnego - 2 łyżki pasty paprykowej
Związek na patelniDzisiejszy przepis, to prosty przepis na szybką i pyszną zupę z zielonego kalafiora ROMANESCO z kaszą manną. A tu zapraszam na chrupiącą sałatkę z kalafiora Składniki: 500 g skrzydełek 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 małego selera 1/2 pora 1 kalafior romanesco 3-4 ziemniaki 4 łyżki kaszy manny 150 ml śmietany 12% natka pietruszki 2 liście(...)mięso. Dodać ziemniaki, a po około 7 minutach dorzucić kalafior i wsypać kaszę manną. Gotujemy do miękkości ziemniaków. W kubku wymieszać śmietanę z wywarem i wlać do zupy. Na koniec całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego
magiczna kuchnia KasiDziś mam dla Was wspaniały przepis na orzeźwiający chłodnik z kiszonych buraków. Inspirację na tę zupę znalazłam u Dominiki Wojciak, czyli Jarzynowej. Przepisem zachwycą się wszyscy ci, którzy uwielbiają wszelkiego rodzaju kiszonki. Chłodnik bowiem powstał na bazie buraków kiszonych w kefirze. Osoby, które nie przepadają za zbyt intensywnymi smakami, mogą dodać do niej więcej kefiru. Botwinka na blogu Na blogu(...)opcjonalnie kefir ulubiona zielenina do posypania Wykonanie: Zawartość słoika z kiszonymi burakami bardzo dokładnie blendujemy. Potem chłodnik można przecedzić, jeśli wolicie "gładką" konsystencję. Natomiast jeśli nie lubicie zbyt gęstej zupy, możecie ją rozrzedzić jeszcze kefirem. Chłodnik podajemy dobrze schłodzony, posypany pokrojona rzodkiewką i świeżymi ziołami z dodatkiem jajka
Kulinarne przygody Gatitydomowe kluseczki kładzione. Kluski kładzione przygotowywane są z mąki, wody i jajka. Mogą być uzupełnieniem dania głównego - można je podawać do mięs duszonych albo do zup (wówczas przyrządzić z mniejszej ilości składników). Z kolei polane sosem, jak grzybowy, pomidorowy albo posypane tartym twarogiem, kluski kładzione mogą stać się samodzielną potrawą i stanowią pyszny pomysł na obiad. Klasyczny(...)kładzione polać masłem ze zrumienioną bułką tartą, skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką lub sosem grzybowym albo pomidorowym. Kluski kładzione można podawać do duszonych mięs lub jako dodatek do zup (wówczas przyrządzić z mniejszej ilości). Smacznego :) kluski kładzione
Moja Książka KucharskaBrokuły są bardzo lubiane w moim domu. Podaję je pod różną postacią. Dziś przyszła kolej na zupę. Swoją zrobiłam na rosole, ale równie dobrze będzie smakować na bulionie warzywnym, czy wędzonce. Polecam :) Składniki - 1 średni brokuł - 3-4 średnie ziemniaki - 1-2 marchewki - 2 litry bulionu ( u mnie drobiowy ) - 50 ml śmietanki 30% - 0.5 łyżeczki majeranku - sól ( opcjonalnie ) - zielona pietruszka(...)słupki. Do gotującego bulionu przekładam ziemniaki i marchewkę, chwilkę gotuję, następnie dodaję brokuły. Garnek przykrywam pokrywką, zmniejszam gaz i gotuję do miękkości warzyw. Kiedy warzywa są już miękkie zupę zabielam śmietanką, doprawiam do smaku majerankiem, dodaję posiekaną pietruszkę. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na potrawy z brokułem ( kliknij w link, a przejdziesz do przepisu ) https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2017/03/saatka-brokuowa-warstwowa-szybka.html
Kuchnia z widokiem na ogródKrem ze szparagów to delikatna, lekka, śmietankowa zupa bardzo prosta w przygotowaniu. Ponadto jest to rewelacyjny przepis gdy trafimy na szparagi z dużą ilością łyka. Gorąco polecam fanom szparagów i nie tylko 😉 Przepis na krem ze szparagów Składniki pęczek białych szparagów (500 g) cebula (100 g) łyżka masła (10 g) 2/5 szklanki śmietanki 30% (100 g) 2 szklanki bulionu warzywnego(...)energetyczna 504 kcal 126 kcal Białko 13 g 3 g Tłuszcze 40 g 10 g Węglowodany netto 20 g 5 g Błonnik 9 g 2 g Zobacz również #wegetariańskie #zupy #bezglutenu #bezorzechów #keto #LowCarb #dietacukrzycowa #kuchniasezonowa #szybkie<30min #szparagi Artykuł Krem ze szparagów pochodzi z serwisu WegePrzepis
WegePrzepisBób to jedno z naszych ulubionych warzyw a botwinkę na wiosnę mogę jeść i jeść. Dlatego połączyłam te dwa pyszne produkty w jednym garnku i dzięki temu pyszna zupa została zjedzona. Polecam każdemu, małemu i dużemu. Zupa z bobem i botwinką. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezero waste », czyli wykorzystujący resztki warzyw. Natka marchewki, liście rzodkiewki, obierki warzyw (buraków, ziemniaków, marchwi) i owoców możemy w różnorodny sposób wykorzystać w kuchni, przyrządzając z nich pesto, zupy, chipsy. Przygotowanie: 15 min. Gotowanie: 30 min. Porcja dla 4 osób: ● 2 pęczki rzodkiewek ekologicznych ● 4 duże ziemniaki ● 2 szalotki ● 25 g solonego masła ● 1 ½ warzywnej kostki bulionowej(...)około 20 minut na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, w razie potrzeby dolej wody. Po ugotowaniu zmiksuj całość, dopraw do smaku. Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Podaj zupę w miseczkach lub szklankach, ułóż na wierzchu plasterki rzodkiewki. Bon appétit
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawykonaniu. Jednak niekiedy wystarczy niewielki błąd, aby zakwas nie wyszedł. Postępuj zgodnie z przepisem, a na pewno Twój żurek na tym zakwasie będzie pyszny! Sprawdź pozostałe przepisy na zupy . Zaczynamy! Trudność: Średni Czas przygotowania: 4 dni 20 min Całkowity czas: 4 dni 20 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki, które potrzebujesz do wykonania Zakwas na żurek znajdziesz w przepisie(...)Zakwas na żurek Przepis na domowy zakwas na żurek jest niezbędnikiem idealnego żurku. Przepis na zakwas na żurek prosto z mojego rodzinnego domu, ma co najmniej 50 lat. Kategoria Zupy Poziom Łatwy Czas przygotowania 4 dni 20 minutes Całkowity czas 4 dni 20 minutes Ilość porcji 1 porcja Składniki 1 szklanka mąki żytniej razowej 3 szklanki letniej przegotowanej wody
ugotuj-przepis.plzawartość na gładki krem. Ja używam do tego ręczny blender. Dodajemy kremówkę, sól oraz ksylitol (lub cukier) do smaku i ewentualnie dolewamy wody, do pożądanej konsystencji. W trakcie gotowania zupy obsmażamy na suchej patelni cieniutkie plastry boczku. Zupę podajemy z połamanymi plastrami boczku- chrupiącymi chipsami, posypaną szczypiorem lub z innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego
Smaczne ZdroweJedna z kilku zup, które często, podczas sezonu, goszczą na polskich stołach. Od zawsze jest kojarzona z letnim, wiejskim smakiem. Składniki: 4 garście świeżego szczawiu 1 łyżka masła 200 g wędzonego boczku 2 marchewki 4 ziemniaki 2 pietruszki 1 kawałek selera korzeniowego 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki(...)laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy do miękkości marchewki i ziemniaków. Seler i pietruszkę wyjmujemy. Dodajemy szczaw. Zagotowujemy. Mąką mieszamy ze śmietaną, dodajemy chochlę zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do całości. Podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 10 min. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, opcjonalnie sokiem z cytryny (w zależności od preferencji). Podajemy z ugotowanym jajkiem
R'n'G KitchenHeloł! Są tutaj amatorzy orientalnych smaków? Wielbiciele krewetek? Ta zupa dokładnie dla Was. Prosta, a kopnięcie ma. Składniki: 250 g białych krewetek 5 liści kaffiru 1 litr bulionu warzywnego 4 grzyby mun 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 100 ml wrzątku 3 młode marchewki 2 łyżki pasty thai curry 400 ml mleka kokosowego 1/2 małego młodego kalafiora 2 łodygi selera naciowego(...)przecedzamy, dodajemy pokrojone marchewki, uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby oraz przecedzony wywar z trawy cytrynowej. Z krewetek usuwamy pancerz, a same przekładamy na talerzyk. Po chwili do zupy dodajemy pastę curry, gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Wlewamy mleko kokosowe, różyczki kalafiora, pokrojony seler. Gotujemy przez 10 minut. Pokrojony czosnek, starty imbir wrzucamy i gotujemy około dwóch minut
R'n'G KitchenNowalijki, czas start! No i w końcu pojawiły się i one. Cały rok na nie czekamy, by przygotować pyszne, lekkie dania. Ta zupa przywraca wspomnienia, smaki sprzed lat. Tę piękną wiosnę, na którą czekało się przez mroźną, zasypaną śniegiem zimę. Piękną zieleninę, kolorującą czarno-biały świat. Pierwsze wiosenne deszcze i ten zapach tuż po. Dobra! Czas na przepis, więc łapcie(...)Dodajemy kapustę, gotujemy pod przykryciem przez kwadrans (na średnim ogniu). Wrzucamy pomidory i makaron. Gotujemy do jego miękkości. Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę, chwilę smażymy, dolewamy chochlę wywaru z zupy, dokładnie rozrabiamy, dodajemy do całości, mieszając, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style
R'n'G Kitchen