Taka zwykła zupa pieczarkowa nie jest moją ulubioną. Postanowiłam więc podkręcić jej smak i trochę odczarować nudną klasykę 😉 Wzbogaciłam ją o małe pulpety zrobione z białej, domowej kiełbasy i moją ulubioną kaszę kuskus perłowy. Wyszła gęsta i pożywna 😍 Z mnóstwem aromatu i smaku. Pychota! Składniki: 400 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego(...)pokrojone pieczarki. Podsmażamy całość około 5 minut. Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka z pulpetami i warzywami. Wsypujemy przepłukaną wcześniej kaszę i gotujemy do jej miękkości. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem, dodajemy łyżkę śmietany 18% i posypujemy posiekaną natką
Walijskie PichcenieWarzywa krojone drobno a następnie przesmażone i gotowane z soczewicą oraz startymi pomidorami. ZUPA SOCZEWICOWA SKŁADNIKI 100 gramów brązowej soczewicy 200 gramów pomidorów z puszki lub 1-2 duże pomidory 750 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego cebula czerwona marchewka łodyga selera naciowego 1 większy ząbek czosnku liść laurowy kmin rzymski mielony szczypta suszonych płatków chili oliwa... Artykuł Grecka zupa soczewicowa
Kuchnia TomkaPokrojone papryki i pomidory z czosnkiem gotowane w domowym wywarze z dodatkiem przyprawy zahtar oraz bulguru. ZUPA EGIPSKA SKŁADNIKI 1,2 litra domowego wywaru jarzynowego; po jednej niedużej papryce czerwonej, zielonej i białej lub żółtej; 8-10 pomidorków koktajlowych; puszka pomidorów bez skóry; 1 czerwona cebula; 2 ząbki czosnku; garść (około 100 gramów) bulguru; przyprawy: zahtar, sumak,... Artykuł Zupa egipska
Kuchnia TomkaPyszna zupa z mięsem z kurczaka, przygotowana podobnie jak tradycyjne flaczki wołowe. Sprawdzi się dla osób, których prawdziwe flaczki nie zachęcają. Dobry sposób na wykorzystanie resztek rosołu drobiowego i mięsa, na którym był gotowany. 1 ugotowane, duże udko z kurczaka 1 litr rosołu z kurczaka 1 mała marchewka 1 duży ząbek czosnku 1 liść laurowy 1 kulka ziela(...)angielskiego 60 ml oleju rzepakowego 1 duża, kopiasta łyżka mąki pszennej typ 500 1 mała cebula pół łyżki majeranku pieprz, Vegeta, przyprawa w płynie do zup np. Delikat Ugotowane mięso oddzielić od kości, poszarpać lub pokroić na małe kawałki. Obraną i umytą marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zagotować połowę
Praktyczna plPyszna propozycja na pierwsze danie. Zupa pieczarkowa krem świetnie smakuje z grzankami czosnkowymi lub cebulowymi. Artykuł Zupa pieczarkowa krem pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z FantazjąSZPARAGÓW SKŁADNIKI pęczek białych szparagów (minimum 500 gramów); kilka cienkich zielonych szparagów; słodka śmietanka; duży ziemniak; cytryna; 1 mała cebula; 800 ml domowego bulionu warzywnego; sól, pieprz; przepis na zupę krem ze szparagów z grzankami Artykuł Zupa krem ze szparagów z grzankami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaHARIRA ZUPA MAROKAŃSKA SKŁADNIKI 400 gramów jagnięciny (gulaszowe); 1 kilogram dojrzałych pomidorów lub 500 ml przecieru pomidorowego; 1-2 łodygi selera naciowego z dużą ilością natki selera; pęczek świeżej kolendry; 1 pęczek natki pietruszki; 2 duże cebule; 200 gramów suchej ciecierzycy; 150 gramów czerwonej ciecierzycy; 2 garści brązowej lub zielonej soczewicy; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; łyżka... Artykuł Harira marokańska zupa
Kuchnia TomkaPARZYBRODA ZUPA Z KAPUSTY SKŁADNIKI 800 gramów białej kapusty; żeberko wędzone o wadze około 300 gramów; 2 duże ziemniaki; 2 nieduże marchewki; 1 pietruszka; kawałek selera; cebula; 2 łyżki kminku w ziarenkach; 2 liście laurowe; kilka ziarenek ziela angielskiego; nieduża laska świeżego chrzanu (opcja); pieprz w ziarenkach; mały kawałek kiełbasy zwyczajnej (opcja); smalec wieprzowy; sól;... Artykuł Parzybroda zupa z białej
Kuchnia TomkaZUPA KREM Z KALAFIORA SKŁADNIKI 3 podudzia z kurczaka; jarzyna do rosołu; 1 kalafior; 2 ziemniaki; pęczek koperku; natka pietruszki; 2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej; 2 kromki żytniego chleba; gęsta, kwaśna śmietana; 4-5 ziaren ziela angielskiego; 1-2 liście laurowe; 1 łyżeczka masła; sól, pieprz; przepis na zupę krem z kalafiora Artykuł Krem z kalafiora z szynką i grzankami
Kuchnia TomkaZUPA MEKSYKAŃSKA Z WOŁOWINĄ SKŁADNIKI 1,5 litra niezbyt tłustego domowego bulionu drobiowego; 500 gramów chudej wołowiny; 300 ml przecieru pomidorowego; 1 duża cebula; 1-2 łodygi selera naciowego; 1 marchewka; kawałek cukinii; mała bulwa fenkuła; 1 czerwona papryka; 2-3 duże ząbki czosnku; puszka czarnej fasoli; puszka ciecierzycy lub bobu; 2 cytryny lub limonki; duży pęczek świeżej... Artykuł Zupa
Kuchnia TomkaZUPA KALAFIOROWA PO INDYJSKU SKŁADNIKI 1 litr domowego wywaru drobiowego lub warzywnego; 1 kalafior; 1-2 bataty; puszka mleczka kokosowego; grzyby shimeji; kawałek świeżego imbiru; 1 czerwona papryczka chilli; pęczek świeżej kolendry; 1-2 limonki; mielona kurkuma; 1 porządna łyżka kolendry w ziarnach; jedna duża łyżka kminu rzymskiego w ziarnach; pieprz w ziarnach do smaku; sól; przepis... Artykuł Zupa kalafiorowa
Kuchnia TomkaZUPA TAJSKA NA OSTRO SKŁADNIKI 300 gramów piersi z kurczaka; 1 puszka mleczka kokosowego; 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry; pół łyżeczki mielonej kurkumy; 600 ml domowego bulionu drobiowego; 2 łyżki sosu sojowego; 2 łyżki sosu rybnego; 1 limonka; 250 gramów pszennego makaronu MIE; pęczek świeżej kolendry; pędy bambusa w puszce; papryczka chilli; dymka; 1 -2... Artykuł Zupa tajska
Kuchnia TomkaŻUR NA MAŚLANCE Z CHRZANEM Żur na maślance to zupełnie inna zupa od tradycyjnego żuru, a tym bardziej żurku, czy też barszczu białego. To bardzo sycąca i kwaśna polewka, którą doceni prawdziwy amator zakwasu i żurku. To zupa konkretna, ale bardzo pyszna, którą najlepiej serwować z jajkiem gotowanym. Żur na maślance będzie zdecydowanie lepszy, gdy Wasza maślanka... Artykuł Żur
Kuchnia Tomkatylko gotowanie sprawia mi wielką przyjemność, ale również dzielenie się z Wami moim doświadczeniem, a za każdym przepisem kryje się jakaś historia. Dziś w mojej kuchni przygotowałem ekspresową zupę pomidorową. Uwielbiam ją, jest przepyszna i szybka w przygotowaniu 😋 Przy okazji testowałem nową linię garnków Petera Cooka Stainless Steel, które właśnie pojawiły się w sieciach sklepów PEPCO Te garnki(...)kostkę warzywa i przesmażyć na złoty kolor. Całość zalać 1,5 l wody i gotować, aż warzywa zmiękną. Następnie dość przecier pomidorowy, gotować 5 min. Doprawić solą i pieprzem. Zupę zagotować. Podawać z ryżem lub makaronem i kwaśną śmietaną. Smacznego
kulinarnyJaapuśniak kojarzy mi się ze... szkołą. To na stołówce szkolnej pachniało dobrą zupą. Kiedy ugotowałam tą zupę już po zapachu wiedziałam, że jest dobra. Składniki: 350 g kiszonej kapusty z marchewką 2 marchewki pietruszka korzeń ¼ selera kapelusz prawdziwka 1 szt.( wcześniej namoczony) cebula 2 ząbki czosnku olej rzepakowy 3 ziemniaki ½ szklanki zielonej soczewicy lub czerwonej sól do smaku pieprz
AZgotuj!