Żurek to bardzo popularna w Polsce zupa, którą robi się na wywarze z mięsa (żeberka, wędzonka), warzyw i zakwasu chlebowego. Zakwas na żurek należy przygotować na kilka dni przed ugotowaniem żurku, gdyż jego baza czyli mąka żytnia i woda, muszą chwilę postać aby mogły sfermentować. Przepis na domowy zakwas na żurek znajdziecie TUTAJ . W okresie wielkanocnym większość z nas robi(...)żurku kilka świeżych warzyw. Polecam sięgnąć po selera, pietruszkę, marchew oraz pora. A dla tych, którzy chcą zrobić domowy bulion warzywny przepis jest TUTAJ . Niektórzy żurek doprawiają śmietanką do zup lub go wcale nie doprawiają żadną śmietaną. Ja zawsze doprawiam mój żurek kwaśną śmietaną, gdyż jak dla mnie żur musi mieć kwaśny smak. Kwaśna śmietana ma to do siebie
MeCooksplasterki. Do gotującego się grochu dodaj przesmażony boczek z cebulą, warzywa oraz pokrojoną w większe kawałki kiełbasę. Gotuj wszystko jeszcze 15-20 minut, aż groch zacznie się rozpadać. Jeśli zupa wyszła bardzo gęsta, dodaj wodę i ponownie zagotuj. Rada: aby grochówka była jeszcze bardziej treściwa, można ugotować ją też na wywarze z wędzonych kości. Wypróbuj też nasz przepis na lżejszą
Kulinarna Polskakraju kulinarnie (ale i pod względem klimatu również) ma więcej wspólnego z tym, co je się na Węgrzech czy w innych krajach Europy Środkowej. Taką też propozycją jest ta zupa-krem ze świeżej i kiszonej kapusty. Składniki (6 porcji): - 3 łyżki oleju lub wegańskiego masła - 1 cebula - 2 średnie ziemniaki - 400 g świeżej białej kapusty - 300 g kiszonej kapusty(...)garnka wlewamy 1.5 litra wody. Gotujemy pod przykryciem przez około pół godziny. Gdy ziemniaki i kapustą będą miękkie, miksujemy blenderem. Przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. 4) Zupę serwujemy z podsmażoną wegańską kiełbasą
Roślinożerni urlopowiczekostkę i włożyć do garnka razem z kiełbasą, cebulą, zielem i liściem laurowym. Po zagotowaniu dodać fasolę i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Osolić. Zrobić średnią zasmażkę i zagęścić zupę. Jeśli ziemniaki są już miękkie - doprawiamy zupę
Kulinarne blogowaniemiękkie. Do botwinki dodajemy sól oraz pieprz, kilka kropel cytryny. Gotujemy ok. 3 min. Całość możemy zabielić jogurtem naturalnym oraz mąką orkiszową. W tym celu polecam chochelkę zupy odlać do miseczki, do tego wrzucić 1/2 łyżki mąki orkiszowej oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego. dokładnie mieszamy - możemy to zrobić ruchomą trzepaczką Ambition (super przyrząd kuchenny, który dostałam od mojego(...)Taty pod choinkę). W ten sposób zahartujemy nasz jogurt i nie zetnie się w zupie. Całość zagotowujemy ok. 2 min. Posypujemy dużą ilością drobno posiekanego kopru. Do barszczu z botwinki oczywiście polecam ugotować ziemniaki oraz jajka :) To najpyszniejszy sposób podania. Smacznego
Kuchnia moimi oczamimożna wykorzystać do sałatki). Do rosołu dolewamy ogórczankę i zagotowujemy. Pół litra śmietany mieszamy z żółtkami i mąką pszenną, po czym hartujemy kilkoma łyżkami gorącego barszczu. Całość wlewamy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą. Podajemy z jajkiem na twardo, kiełbasą i chlebem. Barszcz biały na ogórczance – kuchnia podkarpacka Więcej przepisów na podkarpackie zupy, w tym na tradycyjny lasowiacki
Trzeci talerzappa al pomodoro to toskańska zupa pomidorowa pyszna o każdej porze roku. Jadłam ją w Toskanii w gorący dzień. Włosi mają niewiele zup. Ta jest prosta, pyszna i zdrowa. Żeby całkowicie poczuć się w włoskich klimatach przygotowałam także pastę orkiszową z oliwą, czosnkiem, filecikami anchois i suszonymi pomidorami z ziołami. Pappa al pomodoro passata pomidorowa Alce Bero puszka krojonych pomidorów
AZgotuj!Sezonowy, rozgrzewający, dbający o naszą odporność. Taki właśnie jest nasz KREM Z DYNI! Z dodatkiem kolendry i granatu tworzy zestaw idealny! Artykuł KREM Z DYNI Z
COOKMAGAZINEielony krem z warzyw. Ostatnio mój organizm upodobał sobie brokuła. Więc przygotowuję różne jego postaci w swojej diecie. Jestem zwolenniczką twierdzenia, że organizm sam wie czego mu potrzeba. Zupę krem przygotowałam z cukinią, szpinakiem z zielonym groszkiem a na wierzch kiełki lnu, które z łatwością wyhodujecie sami. Składniki: korzeń pietruszki 1 cm plaster selera oliwa z oliwek cukinia 2 ząbki(...)zakrycia warzyw, posolić i gotować ok 10 minut. Potem dodać pokrojoną cukinię i gotować 3 minuty. Dodać szpinak. Gotować kilka minut. Doprawić gałką i pieprzem. Następnie zmiksować zupę na krem. Podawać z kiełkami
AZgotuj!Pyszna, rozgrzewająca, niedroga i szybka w przygotowaniu zupa krem z ziemniaków. Idealna na zimowe i jesienne popołudnia po powrocie z pracy. Artykuł Zupa ziemniaczana krem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąBardzo smaczna i treściwa zupa gulaszowa, która z powodzeniem może zastąpić drugie danie. Składniki 1.5 kg karkówki 3 cebule papryka czerwona puszka kukurydzy puszka groszku puszka fasoli czerwonej papryka mielona słodka i ostra sól Przygotowanie 1.5kg karkówki kroję w kostkę i smażę. W tym samym garnku podsmażam 3cebulr, dodaję sól, paprykę mieloną słodką i ostrą (ilość zależy od tego(...)Dodaję paprykę czerwoną i po jednej puszce kukurydzy, groszku i fasoli czerwonej. Gotuję jeszcze chwilę i doprawiam jeśli czegoś mi w niej brakuje. Autor przepisu: Katarzyna Klin Artykuł Pyszna zupa gulaszowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyProsta zupa z pora wzbogacona parmezanem. Od kiedy ją przyrządziłam stała się jedną z moich ulubionych :) Bardzo polecam! Składniki: (6 porcji) 400 g. pora 4 większe ziemniaki 2 korzenie pietruszki 2 łyżki masła 200 g. kwaśnej śmietany 18% 100 g. startego parmezanu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Por pokrój w plasterki. Ziemniaki i pietruszkę obierz i pokrój(...)minuty. Warzywa zalej wodą tak, aby wystawała 2 cm. ponad nie. Wsyp 1 łyżeczkę soli. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Wybierz dużą chochlę zupy i zmiksuj ją ze śmietaną oraz gałką muszkatołową. Całość wlej do garnka i ciągle mieszając zagotuj. Dodaj starty parmezan, dopraw solą oraz pieprzem
Delicious PlaceGęsty, aksamitny KREM Z PIECZONEGO KALAFIORA I CIECIERZYCY to fantastyczne rozwiązanie na zimowy obiad, gdy potrzebujmy trochę więcej ciepła. Udekorowany śmietaną, pieczonym kalafiorem i ciecierzycą, skropiony
COOKMAGAZINEZupa pomidorowa w polskiej kuchni często zdarza się w poniedziałki...Przepis na pyszną pomidorową z lanymi kluseczkami. Artykuł Zupa pomidorowa na rosole z lanymi kluseczkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazją