zupa - 39805 przepisów (strona:875/2654)

Krem z pieczarek 98

Zawsze kombinuję, jaka zupę podać gościom, dziś postawiłam na krem z pieczarek. Pierwszy raz robiłam ten krem, zazwyczaj, jeśli pieczarki- to po prostu zupa pieczarkowa. Muszę przyznać,że pozytywnie zaskoczył mnie efekt mojej pracy i goście też byli zadowoleni. SKŁADNIKI: 60-70 dag. pieczarek 4 średnie ziemniaki 1 marchewka 1/4 średniego selera 1 pietruszka 2 l. bulionu drobiowego( ja wykorzystałam

Kuchnia Beaty
Krem z pieczonego kalafiora i marchewki 151

przez ok. 30 minut. Po upieczeniu odkładamy kilka różyczek kalafiora do dekoracji, a resztę warzyw przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy pozostałe składniki. Gdy woda zacznie wrzeć zupa jest gotowa. Miksujemy na gładki krem. Dolewamy wody, jeśli jest zbyt gęsta. Jeśli używasz masła z kawałkami orzeszków, dodaje po zmiksowaniu zupy. Kawałki orzechów będą lekko chrupały w kremie

Kucharzyca
Grzybowy żurek na domowym zakwasie 139

Grzybowy żurek przygotowany na esencjonalnym grzybowym wywarze i domowym zakwasie żurkowym to pyszna, super zdrowa i rogrzewająca zupa. Z dodatkiem tłuczonych ziemniaczków i białej kiełbasy syte danie jednogarnkowe. W niektórych regionach Polski postny żur grzybowy to danie wigilijne. Nie znam tej tradycji, ale z ogromnym apetytem mogę taką zupę jeść bardzo często przez cały okrągły rok. Przepis na domowy zakwas

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grochówka 142

Grochówka to przepyszna treściwa i sycąca zupa z grochu łuskanego, ziemniaków z dodatkiem kiełbaski. Łatwa w przygotowaniu, rozgrzewająca, idealna na jesienno-zimową aurę. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 gram grochu łuskanego połówki żółtego 1 większa cebula czubata łyżka miękkiego masła 1 duża marchewka 3 większe ziemniaki ok 200 gram kiełbasy 1,5 litra bulionu warzywnego(...)cebula się zeszkli dodajemy marchewkę, mieszając smażymy przez 5 min, do marchewki dodajemy ziemniaki wraz z kiełbasą, chwilę razem podsmażamy, Całość zalewamy wodą, dodajemy kostki bulionowe, zagotowujemy, do zupy dodajemy ugotowany groch wraz z wodą, przykrywamy i gotujemy ok 15 min do miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodajemy majeranek, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem i solą, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Chłodnik z ogórkiem i jakiem 107

Upał, żar leje się z nieba. Nie masz pomysłu co przygotować na obiad… Może chłodnik? Chłodnik t o zupa podawana na zimno. Największą popularnością cieszy się latem, zwłaszcza gdy dokuczają nam upały. Nie mamy wtedy ochoty na jedzenie, a taka lekka zupka ochłodzi i doda energii! Na dodatek przygotowanie potrawy nie wymaga wiele czasu, ani też specjalnych umiejętności kulinarnych. Chłodnik(...)dlaczego warto go spożywać? Przygotowana z warzyw potrawa to źródło witamin i minerałów i błonnika . Na dodatek na bazie napoju fermentowanego, np. kefiru dodatkowo wzbogaca zupę w białko i żywe kultury bakterii! Po co nam te bakterie? Otóż tworzą one specjalną mikroflorę jelit, usprawniają one trawienie i ułatwiają przyswajanie cennych składników odżywczych. Zmniejszają stany zapalne, wspierają odporność. Warto więc sięgać

Strefa Zdrowego Żywienia
Zupa z pomidorów i pomarańczy 90

Gotowałem na małym ogniu pod przykryciem, aż marchew była miękka. Jedną pomarańczę dokładnie umyłem, odkroiłem kawałek skórki, pokroiłem ją w cienkie paski. Z pomarańczy wycisnąłem sok, który dodałem do zupy. Połówkę pomarańczy obrałem, usunąłem z niej białej skórki. Ostrym nożem wyciąłem cząstki miąższu. Odłożonego pomidora pokroiłem w kostkę. Zupę rozlałem na talerze, posypałem kawałkami pomarańczy i pomidorów oraz pietruszką

R'n'G Kitchen
Zupa kalafiorowa 119

zupę można ugotować bez mięsa wtedy będzie wegetariańska.  Składniki: 1 kalafior 1 pęczek włoszczyzny 1 pieczony stek wieprzowy 1/2 szklanki śmietany 18 % 1 łyżka mąki 100 g makaronu trybiki 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie: Włoszczyznę umyłem, oczyściłem, pokroiłem. Nastawiłem wodę. Kalafior umyłem, rozebrałem na niewielkie różyczki, łodyżki drobno pokroiłem. Gdy woda zawrzała włożyłem pokrojoną(...)włoszczyznę, pieczony stek wieprzowy z kością, dodałem przyprawy. Gotowałem, aż warzywa zrobiły się miękkie, dodałem kalafior, gotowałem ok. 15 minut. Następnie wsypałem makaron. Gotowałem jeszcze ok. 8 minut. Zagęściłem zupę mąką wymieszaną ze śmietaną, zagotowałem. Już na talerzach wsypałem zieleninę

R'n'G Kitchen
Pomidorowa z wędzoną papryką, fasolą i ziemniakami 91

Dziwne połączenie? Może. Zupę pomidorową z wędzoną papryką miałam okazję kiedyś jeść w hiszpańskiej restauracji. I od razu wiedziałam, że kiedyś coś podobnego będę miała u siebie na blogu. Co do fasoli, dodałam ją dość spontanicznie. Jej termin ważności prawie się kończył i to tyle. Wyszło super. Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 750 ml passaty pomidorowej 5 ziemniaków(...)paprykę, chwilę smażymy. Wszystko zalewamy bulionem i passatą, dodajemy oregano, sól i pieprz. Gotujemy jakieś 10 minut. 2 minuty przed końcem wrzucamy odcedzoną fasolę. Ja przed podaniem skropiłam jeszcze zupę dodatkową porcją oliwy

Kardamonovy
Ramen na pieczonej kaczce 157

świąt kaczka i nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić, jak przygotować. A że miałam ostatnio lenia i siostrzeńców pod opieką pomyślałam, że może zrobić na niej zupę, ale taką konkretną, by powstał jednogarnkowy obiad i się zbytnio nie narobić. A że lubimy azjatyckie smaki i dawno nic takiego nie gotowałam postanowiłam zrobić domowy ramen, czyli japoński bulion na pieczonej(...)kaczce. Zupa wyszła pyszna, do tego stopnia że dwa małe skrzaty zjadły ją bez mrugnięcia oka, oczywiście bez dodatków, za to zjadając całe mięso z kaczki jakie zostało mi po jej obraniu po ugotowaniu. Zjadły dosłownie wszystko. Polecam więc eksperymentować ze smakami nawet gdy ma się małe dzieci. One nie raz nas zaskoczą że smakuje im naprawdę wiele rzeczy. Czytaj

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa warzywna z mięsem mielonym na bogato 109

zużyję wszystkiego i pozostają mi pojedyncze składniki do wykorzystania. Wtedy staram się wymyślić takie danie, które będzie je wszystkie zawierać. Tym sposobem powstał CUDOWNY przepis na bogatą i pożywną zupę z mięsem mielonym. Spróbujcie! Składniki na 4-6 porcji: – 1l bulionu warzywnego (lub 1l wody + 1 czubata łyżka koncentratu bulionu warzywnego ) – 500g mielonej wołowiny – 400g pomidorów krojonych(...)soli. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, a następnie wkładamy podpieczone warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z listkiem natki. Smacznego! Artykuł Zupa warzywna z mięsem mielonym na bogato pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
grochówka krem z kiszoną kapustą, kiełbaskami norymberskimi... 155

podsmażyć na złocisto, wlać z szybkowara groch i warzywa z ziemniakami, dolać wody i zagotować. Dodać paprykę ostrą, kucharka, majeranek i gotować z 5 minut, pałką blendera zmiksować zupę na krem. Podawać z kiszoną kapustą ( mój dziadek Kaszub jadł grochówkę z kiszoną kapustą, jest pyszna ) i kiełbaskami - grochówka jest bardzo sycąca, rozgrzewająca, zmiksowana na krem i wszystkie warzywa(...)zupie zjedzone, podana z kiszoną kapustą i kiełbaskami jest smacznym daniem na zimowe dni........SMACZNEGO!!! Mam przyjemność testować produkty "zobacz TUTAJ" , paczkę dostałam do testowania od "zobacz TUTAJ" i jest organizatorem Kampania Wielki Test ALDI w paczce dostałam: 4 x ciasto na pizzę z sosem pomidorowym Mama Mancini, 4 x szynka Szwarcawaldzka, 4 x kiełbaski Norymberskie, 4 x ser Maasdamer

W Mojej Kuchni Lubię
Polska - Mamina zupka z kaszą jaglaną i pieczarkami 90

takie smaki, których po prostu nie da się zapomnieć - smaki domowej, maminej kuchni. Jedną z kultowych i moich ulubionych pozycji w domowym jadłospisie jest (i zawsze była) zupa z kaszą jaglaną i pieczarkami. Oryginalnie gotowana na mięsie, w ostatnim czasie została przez nas zwegetarianizowana i zweganizowana. Jest to chyba jedna z najłatwiejszych istniejących zup (no i najsmaczniejszych oczywiście !). Składniki

Roślinożerni urlopowicze
Ukraina - Zupa grzybowa z kaszą gryczaną (Hrybna juszka) 195

Robert Makłowicz i jego programy kulinarno-podróżnicze to jedna z kilku naszych głównych inspiracji. Ostatnimi czasy pan Robert zagościł na Ukrainie, w krainie o nazwie Pokucie, gdzie przygotował zupę grzybową z kaszą jaglaną , kolejny raz pokazując nam wspaniałość ukraińskiej kuchni! Hrybna juszka to już druga propozycja inspirowana przepisami z podroży Roberta Makłowicza. Ostatnio proponowaliśmy zweganizowany brodet z boczniakiem . Tym razem(...)solą i pieprzem. 3) Na patelni rozgrzewamy olej, cebule i marchewkę kroimy w kosteczkę. Smażymy na rozgrzanym oleju, przyprawiamy solą i pieprzem. Po 5-6 minutach smażenia dorzucamy do zupy. Mieszamy, gotujemy przez kolejne 10-15 minut.  4) Podajemy sowicie posypane koperkiem

Roślinożerni urlopowicze
Polska - Wermiszel z orzechami 147

Przeglądając kiedyś jakąś polską książkę kucharską, natknąłem się na przepis na wermiszel z orzechami , czyli w zasadzie zupę mleczna z makaronem i orzechami. Trochę przerobiliśmy oryginalny przepis i wyszło nam pyszne sniadnko. Składniki (4 porcje): - łyżka oleju - 200 g makaronu vermiccelli - 750 ml mleka (my użyliśmy Oatly) - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - łyżka cukru - 1/4 łyżeczki cynamonu - 2 łyżki(...)przez 1-2 minuty, od czasu do czasu mieszając. 2) Wlewamy mleko, mieszamy, gotujemy przez kilka minut aż makaron będzie miękki. 3) W międzyczasie siekamy orzechy włoskie. 4) Do zupy mlecznej dodajemy cukier, cukier z prawdziw ą  wanili ą , cynamon, rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy i nakładamy na talerze

Roślinożerni urlopowicze
Domowy bulion warzywny 134

Bulion warzywny jest świetną bazą do dań, np. zup, gulaszy czy risotto. Warto zawsze mieć go w kuchni, zwłaszcza że jego przygotowanie jest naprawdę proste, a po zamrożeniu możemy przechowywać go nawet kilka miesięcy. Zamrożone porcje bulionu umożliwią nam dużą oszczędność czasu podczas przygotowywania innych potraw, których bazę będzie stanowił właśnie bulion warzywny. Domowy bulion warzywny - przepis Do przygotowania bulionu(...)wody i zagotuj. 3. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę. Żeby bulion był klarowny przecedź go na sicie przez gazę lub tetrową pieluchę. Bulion możesz podać jako zupę z ryżem lub makaronem albo zamrozić, aby móc wykorzystać innym razem przy przygotowywaniu obiadu. Ja dodałam makaron i miałam bezmięsny rosół na obiad

Z notatnika dietetyka