zimną wodą, odstawiamy. Namoczone grzyby wyjmujemy z garnka, kroimy w mniejsze kawałki, z powrotem wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości pod przykryciem około 30 minut. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy do niej śmietanę, mieszamy. Podajemy ją z łazankami i poszatkowaną natką pietruszki. Artykuł Wigilijna zupa grzybowa pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyDziwne połączenie? Może. Zupę pomidorową z wędzoną papryką miałam okazję kiedyś jeść w hiszpańskiej restauracji. I od razu wiedziałam, że kiedyś coś podobnego będę miała u siebie na blogu. Co do fasoli, dodałam ją dość spontanicznie. Jej termin ważności prawie się kończył i to tyle. Wyszło super. Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 750 ml passaty pomidorowej 5 ziemniaków(...)paprykę, chwilę smażymy. Wszystko zalewamy bulionem i passatą, dodajemy oregano, sól i pieprz. Gotujemy jakieś 10 minut. 2 minuty przed końcem wrzucamy odcedzoną fasolę. Ja przed podaniem skropiłam jeszcze zupę dodatkową porcją oliwy. Artykuł Pomidorowa z wędzoną papryką, fasolą i ziemniakami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyczas mieszając. Dodajemy sól, mieszamy. Kaszę wylewamy do prostokątnej lub kwadratowej foremki, ja użyłam keksówki. Kaszę porządnie studzimy i kroimy w kostkę. Pamiętajcie żeby przed podaniem podgrzać ją w zupie. Artykuł Kostki z kaszy manny do zup pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyBardzo przypadkowa potrawa. Z weekendu zostało mi pół główki kapusty, przy okazji zachciało mi się zupy. Plusem tego kapuśniaku było to, że nie musiałam do niego niczego dokupować. Ja w ogóle lubię gotować z domowych resztek, serio serio. Obecny czas bardziej sprzyja kombinowaniu, bo nie chcę niepotrzebnie wychodzić z domu. Zupa wyszła tak pyszna, że wrąbaliśmy cały garnek w ciągu
KardamonovyNastępnie do garnka z warzywami wlewamy wodę i passatę, dorzucamy liść i ziele, gotujemy pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie gotujemy ryż do miękkości. Po 15 minutach gotowania zupy, wyjmujemy z niej liść i ziele, całość miksujemy na gładki krem. Wlewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy cukier, zagotowujemy. Podajemy z ryżem i liśćmi bazylii. Artykuł Gęsta(...)zupa pomidorowa z ryżem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovykapuśniaku jest dobrej jakości boczek i kiełbasa. Tak, tak kiełbasa. Mąż nie przepada za mięsem z żeberek (choć oczywiście wywar z żeberek jest), dlatego dla smaku i tego by zupa była jeszcze bardziej sycąca zawsze dodaję sporą ilość kiełbasy. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. A jeśli zwracacie uwagę na jakość i smak kupowanego mięsa, to koniecznie zajrzyjcie(...)czasie wyjmujemy mięso (ja używam do innego dania, bo mąż nie lubi i woli wersję z kiełbasą, wy możecie oddzielić mięso od kości pokroić i dodać ponownie do zupy). Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru i gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. Na suchej patelni podsmażamy przez chwilę boczek, aż lekko
Słodkie okruszkiziele i liście, blendujemy na gładko. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w sosie sojowym. Dusimy na patelnie z pokrojonymi pieczarkami i posiekaną natką pietruszki. Do zblendowanej zupy dodajemy serki topione i gotujemy mieszając aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy cała zawartość patelni wraz z sosem, doprawiamy do dmaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sokiem z cytryny
Między kuchnią a pokojemulubioną surówką. Przepis na to danie dostałam od mojej przyjaciółki, skradło serca moich domowników :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram pieczarek 1 duża podwójna pierś z kurczaka 2 zupy w proszku francuskie cebulowe, u mnie z firmy knorr 500 ml śmietany 30% 2-3 garści startego żółtego sera sól, pieprz, olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: pieczarki kroimy(...)patelni na oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, usmażone pieczarki przekładamy do naczynia żaroodpornego, umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, na talerz przesypujemy zupy, obtaczamy w niej każdy kawałek kurczaka, a następnie układamy na pieczarkach, na koniec całość zalewamy śmietaną i posypujemy po wierzchu startym na grubych oczkach serem, gotowe danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Blog kulinarny S9.PLcichym bohaterem ;) Suszone śliwki dodajemy do ciast, do mięs i do gotowanej kapusty. Podawane są z kaszą i z fasolą. Na słodko i na wytrawnie. Jako dodatek do zup i jako ich główny składnik. Na Kresach często dodaje się je do sałatek w towarzystwie włoskich orzechów, ale w połączeniu z orzechami są również doskonałym farszem do wigilijnych pierogów. Niegdyś każda(...)były zarówno za ich walory smakowe, mocny, przyjemny aromat, jak i za wspomaganie trawienia, dlatego dodawano je do wielu dań. Jednym z nich jest krupnik z wędzonymi śliwkami – smaczna zupa z kaszą pęczak, mięsem drobiowym i warzywami korzeniowymi, której smak wzbogacają aromatyczne wędzone śliwki. Doskonałe zimowe danie. Przepisem podzielił się Zespół folklorystyczny z Rożniatowa (gmina Zarzecze), zdobywając zasłużone wyróżnienie
Trzeci talerzZupa „paprykowa moc” z kolorowymi paprykami, pałkami kurczaka oraz kładzionymi kluskami. Kolorowa, sycąca i oczywiście pikantna! Składniki: 3 litry wody czerwona, zielona i żółta papryka 5 łyżek keczupu puszka krojonych pomidorów włoszczyzna (ja użyłam mrożonej) 2 – 4 ząbków czosnku czerwona cebula, biała cebula 10 pałek kurczaka 3 – 4 łyżki oleju 4 owoce ziela angielskiego 4 liście laurowe łyżka(...)gładką masę. Zagotować wrzątek z solą i małą łyżeczką kłaść na wodę. Po wypłynięciu klusek gotować 5 minut. Wyłożone kluski przelać zimną wodą. Autor przepisu: Dagmara Wielicka Artykuł Zupa „paprykowa moc” pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyPożywna i banalnie prosta zupa gulaszowa, która z powodzeniem może zastąpić drugie danie. Składniki: łopatka lub karkówka pieczarki cebula groszek czosnek marchew por papryka czerwona Sposób przygotowania: Warzywa na patelni zeszklić, podsmażyć i poddusić. Ale najpierw mięsko (łopatka lub karkówka) w kosteczkę pokrojone smażyć na patelni aż ładnie się zarumieni, przełożyć mięsko do garnka a na tej samej patelni wyżej(...)ząbki gotuję jedynie z mięskiem. Sól pod koniec bo wszystko zdąży przejść smakiem. Trochę śmietany do gotowania. Łyżka lub dwie i gotowe. Autor przepisu: Marta Gosia Rysztak Artykuł Zupa gulaszowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyRozgrzewająca i aromatyczna zupa tajska to doskonały przepis na orientalny obiad, który zachwyci domowników. Składniki: pierś z indyka 3 papryki (żółta, czerwona, zielona) bulion warzywny mleko koksowe (1 szklanka 250 ml) curry, kurkuma, imbir, sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy cienki makaron ryżowy Sposób przygotowania: Gotuję bulion warzywny na pietruszce, dwóch marchewkach, selerze, porze, dwóch cebulach i dwóch ząbkach(...)gotuje razem. Na koniec dodaje szklankę mleka kokosowego i doprawiam curry, solą, pieprzem oraz kurkumą i imbirem w proszku. Podaje z ugotowanym makaronem ryżowym. Autor przepisu: Ewelina Borkowska Artykuł Zupa tajska pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyZupa krem z czosnku to przepyszna, rozgrzewająca i sycąca potrawa idealna na zimowy obiad. Składniki oraz sposób przygotowania: Obieram 2-3 główek czosnku, biorę papier do pieczenia układam na nim czosnek polewam lekko oliwą, robię pakuneczek i do piekarnika na 25-30 minut. W garnku na maśle smażę jedną większą cebulę, dodaję upieczony czosnek w oliwie który jest na papierze(...)gotuję do miękkości ziemniaków. Dodaję sól i pieprz do smaku. Jak są miękkie blenduję, dodaję śmietankę i już do tego te grzanki. Autor przepisu: Barbara Andrzejczyk Artykuł Zupa krem z pieczonego czosnku pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyZupa krem z brokuł to świetna propozycja na pyszny i zdrowy obiad. Przepis jest prosty i szybki do przygotowania. Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji: 2–4 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI : 2 średnie brokuły 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 średnie ziemniaki 800 ml bulionu warzywnego 1 łyżka oleju 2 łyżki serka śmietankowego
karolgotuje