Rzadko robię barszcze bez zakwasu. Mimo, że w domu miałam schowaną butelkę z zakwasem, postanowiłam go nie dodawać do tej zupy. I też wyszła ok. Ma po prostu mniejszego kopa. Jednak co zakwas to zakwas. I nie piszę tutaj o tych syfiastych koncentratach z buraków, które można kupić. Fu. Róbcie swój zakwas. Zawsze. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego(...)miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania wlewamy zakwas, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę znowu gotujemy. Podajemy ze śmietaną. Od czasu do czasu do tego typu zupy dodaję jeszcze puszkę czerwonej fasoli
KardamonovyNastępnie zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 – 15 minut aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu wszystko zmiksować w blenderze. Podajemy np. z grzankami. Jeśli lubimy zupę bardziej pikantną proponuje posypać ją przed podaniem ostra papryczką chili. Artykuł Klasyczny krem z dynii pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEDhal, jak porządna grochowa, winien być gęsty, by łyżkę w pionie utrzymać. Nie wiem, czy to fachowa opinia, ale moja własna i taką zupę z soczewicy lubię najbardziej. Ma być aromatyczna, gęsta i sycąca. 4 porcje: 200 g czerwonej soczewicy 400 g dyni, piżmowej lub hokkaido 2-3 garści jarmużu, bez twardych części łodygi 3 łyżki stałej części mleka kokosowego(...)naczynia. Dodajemy 2/3 jarmużu, porwanego na mniejsze kawałki oraz mleko kokosowe, mieszamy. Pozostałą część jarmużu prażymy na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy. Tak powstaną chipsy, którymi dekorujemy zupę przed podaniem. Thermomix Tu nie ma żadnej większej filozofii. Zamiast do garnka, składniki umieszczamy w naczyniu. Można założyć motylek. Ustawiamy obroty wsteczne 1,5, 90 st. C i gotujemy przez
Kucharzycaziarenek ziela angielskiego, Wywar gotujemy około 40 minut, odszumowując od czasu do czasu, Po tym czasie wsypujemy przepłukaną kaszę, gotujemy kolejne 20 minut, Pod koniec gotowania wyjmujemy żeberka z zupy, oddzielamy mięso od kości i kroimy mięso na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy, Krupnik podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Artykuł Krupnik na żeberkach pochodzi z serwisu tyfranbox
tyfranboxZupa z kiszonej kapusty z kiełbasą to idealna propozycja na zimne dni. Jesień i zima to u mnie czas, gdy sięgam po dania sycące, rozgrzewające i zdecydowanie częściej po kiszoną kapustę. A sama kapusta kojarzy się świątecznie, bo zdecydowanie jest jej na świątecznym… Artykuł Zupa
Kolorowy PrzepisownikWegetariańska zupa z ciecierzycy Prosta, szybka (poza przygotowaniem ciecierzycy oraz wywaru z warzyw) rozgrzewająca, pachnąca tymiankiem zupa z charakterystycznym dodatkiem w postaci płatków drożdżowych. Składniki: 250 g suchej ciecierzycy 1 l wywaru jarzynowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 garść makaronu typu kolanka sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Wino Francja KuchniaZupę kalafiorową na pewno każdy zna. Ale o kremowej wersji z pieczonych warzyw chyba jeszcze nie wszyscy słyszeli? I uwaga – smakuje dużo lepiej niż wygląda Zatem czas ja wypróbować! Polecam Składniki: 1 duży kalafior 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 duża marchewka 2 średnie ziemniaki 2-3 szklanki przegotowanej wody lub bulionu warzywnego 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych świeża(...)miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać. Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram Dziękuję i pozdrawiam! Artykuł Kremowa zupa kalafiorowa pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plSzybka zupa z ogórków kiszonych, ziemniaków i korzeniowych warzyw. Ugotowana na bulionie (warzywnym, drobiowym, rosole), zaprawiona kwaśną, homogenizowaną śmietaną i podana z koperkiem lub/i szczypiorkiem. Jeśli nie możecie lub nie chcecie gotować bulionu, podaną w przepisie jego ilość, zastąpcie wodą wymieszaną z 3 łyżkami sosu sojowego lub użyjcie ekologicznej kostki bulionowej. Zupkę można gotować przez cały(...)ogórków. Ponownie zagotowujemy i gotujemy 10 minut, na małym ogniu. Odstawiamy z ognia. Śmietanę przekładamy do miseczki, lekko solimy i stopniowo, cały czas mieszając dolewamy 1 chochelkę gorącej zupy. Przelewamy do garnka, mieszamy i dodajemy koperek oraz szczypiorek
cool and mintyFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Jeśli chcesz rozgrzewającą zupę o charakterystycznym smaku, ugotuj tradycyjny żur na naturalnym zakwasie. Jest to pożywna zupa idealna na zimne dni. The post Tradycyjny Polski Żur appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeybottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Popełniliśmy przepyszną zupę, która dzień po przygotowaniu jest jeszcze lepsza. Składniki: 1 wędzony ogon wieprzowy 1 kg wędzonych kości wieprzowych 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 1 por 400 g ziemniaków(...)plasterki, seler w dużą kostkę, mięso oddzielamy od kości. Wrzucamy z powrotem do wywaru razem z pokrojonymi ziemniakami i kaszą. Gotujemy kwadrans na średnim palniku. Kapustę kroimy, wrzucamy do zupy, wlewamy kwas z kapusty kiszonej. Gotujemy do momentu, kiedy kapusta będzie al’ dente. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G KitchenTaką zupę przygotujecie w 30 minut. Jest sycąca i bardzo dobra. Werja wegetariańska oczywiście bez boczku, zastąpić go prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Warzywa oskrobać i pokroić w kostkę. Koperek umyć i pokroić drobniej. Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie składniki oprócz śmietany. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzu. Pieprzu odrobinę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować dokładnie
Kuchnia Pokoleńbottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Miała być zupa z maślaków. Niestety, wszystkie okazały się robaczywe, więc trzeba było naprędce coś wymyślić ze składników, które były pod ręką. Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy(...)godzinę na wolnym ogniu. Kapustę grubo szatkujemy, fasolę odcedzamy z zalewy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Z bulionu wyjmujemy warzywa, wrzucamy ziemniaki, gotujemy przez kwadrans. Kapustę wrzucamy do zupy, gotujemy 10 min., po czym wlewamy koncentrat buraczany i pomidorowy, dodajemy pokrojone (uprzednio ugotowane) marchewki i fasolę. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem
R'n'G KitchenPełna smaków zupa pomidorowa z ryżem. Niesamowite w niej jest to, że składa się ledwie z kilku składników. Ale to charakterystyczna cecha przepisow Fitmencook.com , od którego zapożyczyliśmy pomysł. Składniki: 250 g krewetek 1 łyżka tartego czosnku 1 duża biała cebula pokrojona w kostkę 1 łyżka suszonego tymianku 1 puszka pomidorów w zalewie 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 papryka(...)czasie dodaj papryki i szpinak. Zamieszaj i gotuj 10 minut. Dodaj krewetki, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawaj tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Piątek: Śródziemnomorska zupa pomidorowa z ryżem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzPostanowiłam przyrządzić jedną z ulubionych naszych zup. Ostatnio kremy często goszczą na naszym stole. Mimo, że obranie i wydrążenie dyni jest nieco pracochłonne i wymaga trochę zręczności to pozostała część dodatków przygotowuje się błyskawicznie. Składniki: 1/2 dyni (ok 2kg) 2 duże marchewki 2 korzenie pietruszki 5 ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 liście laurowe(...)wszystkie przyprawy (pieprz, sól, cukier, paprykę, curry i kurkumę). Całość zblendować na gładki krem. Dodać łyżkę masła oraz śmietankę. Ponownie zagotować. W razie potrzeby dodatkowo przyprawić do smaku. Zupę podawać posypaną pestkami dyni. Smacznego! Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o tym przepisie. Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga
Słodki Zakątek